Skip to Content

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten

Florence is één van de steden die je absoluut moet bezoeken als je in Toscane bent. Je kunt er een flinke dosis cultuur snuiven. Veel bekende mensen hebben in deze historische kunststad gewoond, zoals Michelangelo en Da Vinci. Je kan hier heerlijk slenteren door de straten en over de prachtige pleinen is al een goede manier om de sfeer van Firenze te proeven.

natuurlijk zijn er ook veel bezienswaardigheden, er is veel te zien en te doen in Florence. De stad is zeer geschikt als stedentrip. Maar ook mensen die in de zomer vanaf hun vakantieadres een dagje de stad bezoeken zoals wij deden vanaf Camping le Capanne, komen aan hun trekken. Ook met kinderen is dit een prachtige stad om te ontdekken. Hieronder vind je een lijstje met de grootste toeristische trekpleisters.

Ponte Vecchio

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Ponte Vecchio is de bekendste brug van Florence. De rivier de Arno stroomt dwars door Florence. Op de brug over de Arno zijn vele juwelierswinkels te vinden. Florence is altijd al een belangrijke handelsstad geweest.

Wist je dat de term bankroet hier vandaan komt? Vroeger stalden koopmannen hun koopwaar al uit op deze brug. Mocht zo’n koopman zijn plekje niet meer kunnen betalen, dan werd de tafel (banca) waarop de koopwaar was uitgestald vernietigd (rotta). Deze handeling noemden ze bancarotta, bankroet. Vlak voordat we de brug passeerden kochten we een heerlijk Italiaans ijsje. De brug zelf kan erg druk en onoverzichtelijk zijn; let dus goed op de kinderen!

Il Duomo

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het mooiste kerkgebouw van Florence is de Basilica di Santa Maria del Fiore. Nogal een mond vol, dus dit gebouw wordt ook wel de dom van Florence genoemd. Middenin Florence kun je de dom bezoeken. De Dom zelf is gratis te bezoeken, echter moet je er wel rekening mee houden dat er hier rijen staan en je dus even bezig bent. Als je eerst naar boven gaat in de koepel, kun je vervolgens binnendoor de Dom in en hoef je niet in de rij te wachten!

Een echte aanrader is om de klokkentoren te beklimmen. Nadat je de 414 treden hebt beklommen kun je genieten van een geweldig uitzicht over de historische binnenstad! Heel indrukwekkend, maar je moet dus wel over een goede conditie beschikken. Het is absoluut de moeite waard om naar boven te gaan. Je zult er spectaculaire foto’s kunnen schieten.

Ook de koepel van de dom kun je betreden en beklimmen. Als je dat doet, moet je wel tijdig een kaartje met een tijdslot reserveren, maar daarna kun je genieten van de imposante fresco’s. Vanuit de koepel heb je goed uitzicht op de klokkentoren, dus ook dat levert weer prachtige plaatjes op. En het is alleen al indrukwekkend om de koepel vanaf boven te bekijken en vervolgens tussen de binnen- en buitenmuur naar boven te klimmen!

Op het plein voor de Dom vind je het Baptisterium San Giovanni en dat is de vrijstaande doopkapel. Het baptisterium werd gebouwd tussen 1059 en 1128 op de ruïnes van een Romeins Paleiscomplex. Binnen- en buitenkant zijn bekleed met dunne platen marmer die een typische Florentijnse reactie vormen op de ornamenten van de klassieke Romeinse en Byzantijnse architectuur. De kinderen kijken hier hun ogen uit naar alles wat ze hier zien; boven, voor zich en ook onder.

Meer informatie vind je hier en kaartjes reserveren voor de klim naar boven kun je hier.

Palazzo Vecchio

Piazza della signora is één van de bekendste pleinen van Florence. Aan dit plein staat het oude paleis, Palazzo Vecchio genoemd. Vroeger was dit het belangrijkste bestuursgebouw, maar nu is het een museum. Ook hier kun je weer de toren beklimmen en dat is echt de moeite waard. De trip naar boven is best spannend, de trappen zijn zeer smal. Je moet dus geen last hebben van claustrofobie en je moet over een goede conditie beschikken.

Op het plein zelf staat de wereldberoemde replica van David. De beeldengalerij, de Loggia, kun je ook gratis bezoeken. In deze overdekte galerij zijn bekende beeldhouwwerken te bewonderen. Op het plein staat ook de Neptunusfontein van Ammanati. Deze prachtige fontein, met een groot marmeren beeld van Neptunus is de bekendste fontein van Florence.

Meer informatie vind je hier.

Galleria dell’Academia

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Als je de originele David wilt bekijken, moet je dit museum bezoeken. Van dit bekendste beeldhouwwerk van Michelangelo staan op diverse plekken in Florence replica’s, maar in de Academia zie je de echte. Michelangelo is maar liefst 3 jaar lang bezig geweest om uit een groot blok marmer David te maken. Op de tribune heeft dit beeldhouwwerk een ereplekje. Vooraf kaartjes reserveren is een must! De Academia was de eerste kunstacademie ooit. Om de kunstenaars vroeger van vele voorbeelden te voorzien werden er diverse kunstwerken aangeschaft. Je kunt ook werk van Botticelli en Del Sarto bekijken.

Meer informatie vind je hier en kaartjes reserveren kan je hier.

Palazzo degli Uffizi

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is één van de oudste musea met een heel indrukwekkende collectie. Vroeger waren de Uffizi kantoren van de magistraten, nu herbergen ze talrijke kunstwerken. Veel kunst nagelaten door de belangrijkste familie uit de geschiedenis van Florence, de Medici, is hier te zien. Werken van Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens en Titiaan zijn hier te bekijken.

Hele rijen mensen staan voor de Maesta en voor de geboorte van Venus van Botticelli. Veel toeristen willen de imposante kunst uit de Uffizi bewonderen en in het hoogseizoen staan er buiten urenlange rijen met mensen. Aan te raden is om vooraf via internet een ticket te boeken, om zo de lange wachttijd buiten te vermijden.

Meer informatie vind je hier, kaartjes reserveren kun je hier.

Santa Croce

Aan het piazza Santa Croce ligt deze belangrijkste kerk. In de kerk van het heilige kruis zijn veel graftombes te bewonderen van bekende mensen, zoals Michelangelo, Machiavelli, Galileo Galilei.

Meer informatie vind je hier.

Palazzo Pitti

Het Pitti-paleis werd gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw. Er wordt aangenomen dat het een project is van Filippo Brunelleschi voor Luca Pitti, maar het was nog niet voltooid toen hij stierf in 1472. In 1550 werd het gekocht door Eleonora da Toledo, de echtgenote van de groothertog Cosimo I de’Medici, als de officiële residentie van de familie. In 1560 werd het bekend door Bartolomeo Ammannati en vervolgens aan het begin van de 17e eeuw door Giulio en Alfonso Parigi.

Door de eeuwen heen zijn er verschillende wijzigingen aangebracht. Nu herbergt het verschillende musea en staat het bekend om de prachtige Boboli-tuinen. In de privécollectie vind je enkele meesterwerken van beroemde schilders, waaronder Caravaggio, Botticelli, Rubens en Titiaan. Bezoek vervolgens de koninklijke appartementen, waar de familie Medici, de groothertogen van Toscane en de Italiaanse koninklijke familie woonden.

Meer informatie vind je hier, kaartjes reserveren kun je hier.

Giardino di Boboli

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Bobolituinen zijn een echte verademing na de drukte van de stad. Hier kun je rustig wandelen, genieten in de schaduw en even op adem komen. Ze liggen achter Palazzo Pitti. Je moet wel een kaartje kopen om naar binnen te mogen. Behalve dat je hier wat meer rust ervaart, zijn er ook vele kunstwerken te bewonderen.

Door de vele bezienswaardigheden noemen sommige mensen dit ook wel een openluchtmuseum. Je kunt er prachtige fonteinen, eeuwenoude bomen, vijvers en beelden zien. In de grotta grande kun je diverse beelden bekijken. Prettig is dat er in de tuinen veel schaduw is. Zeker als je in het hoogseizoen Florence bezoekt kun je daar naar verlangen.

Meer informatie vind je hier, kaartjes reserveren kun je hier.

Piazzale Michelangelo

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Vanaf deze heuvel heb je heel mooi uitzicht. Op het plein staat een replica van David en nog wat andere beelden. De zonsondergang is hier ook fenomenaal. Leuk is dat je vanaf dit plein goed uitzicht hebt op diverse andere bezienswaardigheden, zoals de dom, palazzo Vecchio, Santa Croce en de Ponte Vecchio. Om op deze heuvel te komen kun je wandelen (wel een hele klim) of met de bus. Bovenaan kun je ook je auto neerzetten en naar beneden naar de stad lopen. Veel parkeerplaatsen zijn er echter niet, zeker niet als de helft is afgezet voor de markt. Wel kun je dan naar beneden rijden en daar parkeren.

Parco della Cascine

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Op de rechteroever van de rivier de Arno vind je dit groene park. Dit is het grootste stadspark van Florence op loopafstand van het centrum. Ideaal dus als je even met de kinderen de drukte wilt ontwijken. Je vindt hier ook een speeltuintje zodat ze even lekker kunnen spelen.

Firenze City Card

Florence is een heel populaire stad; als je hier naar toe gaat is het dan ook belangrijk om op tijd kaartjes te reserveren om te voorkomen dat je overal in de rij staat of niet naar binnen komt. Zo besloten wij pas een dag van tevoren toch hierheen te gaan en was het (tegen flinke meerprijs) toch mogelijk om nog een kaartje te scoren voor een tijdslot om de Dom te beklimmen. In principe waren deze kaartjes echter allemaal al verkocht.

Een aanrader is dan ook het aanschaffen van de Firence City Card. Met deze kaart heb je gratis toegang tot de twee meest indrukwekkende musea van de stad, Galleria degli Uffizi en Galleria dell’Accademia (met de David van Michelangelo). In plaats van de Galleria Dell’Accademia kun je ook kiezen voor een ticket voor prachtige koepel van de Dom! Bovendien mag je 24 uur gratis gebruiken maken van de Hop-on, Hop-off bus, die je in je eigen tempo langs alle bezienswaardigheden in Florence brengt. Je hebt ook recht op een Airport Transfer vanaf het vliegveld (Pisa of Florence Airport) naar je hotel.

Meer informatie vind je hier.

Kaart Florence

Florence stedentrip met kinderen; Kathedraal, Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Handig in een overzicht zien waar de bezienswaardigheden zich bevinden en een route uitstippelen vanaf de parkeerplaats. Dan is deze kaart superhandig. Natuurlijk kun je ook alles terugvinden in Google Maps.


Overnachten in Florence

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

Grand Hotel Minerva

Dit elegante 4-sterrenhotel ligt op een steenworp afstand van het Piazza Santa Maria Novella en biedt stijlvolle kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een panoramisch dakterras met een bar en een restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Brunelleschi

Dit historische 4-sterrenhotel ligt in het hart van Florence, op loopafstand van de Duomo en de Ponte Vecchio. Het hotel biedt luxe kamers met gratis WiFi en een minibar, evenals een restaurant en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

NH Collection Firenze Porta Rossa

Dit prachtige 4-sterrenhotel is gevestigd in een 13e-eeuws gebouw en biedt elegante kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant en een bar.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Lungarno

Dit luxe 5-sterrenhotel ligt aan de oever van de rivier de Arno, op loopafstand van de Ponte Vecchio en de Uffizi-galerij. Het hotel biedt elegante kamers met gratis WiFi en een minibar, evenals een restaurant en een bar.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Spadai

Dit moderne 4-sterrenhotel ligt op een steenworp afstand van de Duomo en biedt stijlvolle kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een wellnesscentrum, een fitnessruimte en een restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al eens in Florence geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.