Skip to Content

Fluisterboot / sloep huren Nederland

Fluisterboot / sloep huren Nederland

Als je Nederland vanaf het water ontdekt zal je een heel andere kant van Nederland ontdekken. Het begint allemaal al met het andere uitzicht dat je vanaf het water hebt. Het is natuurlijk maar net waar je vaart welk uniek uitzicht dit is. De ene keer is dit het oneindige groen van het riet met daarin de rietsigaren, maar ook in een stad zoals Amsterdam of Leiden is het varen een bijzondere ervaring.

Naast het varen in een sloep zelf kun je een vaartocht natuurlijk prima combineren met bijvoorbeeld een pauze om even het water in te duiken om te zwemmen, aan te leggen om vogels te gaan spotten, te gaan vissen of op het water of land te gaan picknicken. 

Fluisterboot / sloep huren in Nederland

Een ultieme kans voor een leuk dagje weg in Nederland is het huren van een fluisterboot / sloep. Het voordeel van een fluisterboot of sloep is dat je geen vaarbewijs nodig hebt om er mee te kunnen varen. Daarnaast beschikken ze over een elektrische motor en maken ze dus minder lawaai dan een dieselmotor. Wel ligt de snelheid iets lager, waardoor je rustig kan genieten.

Er zijn verschillende modellen maar het vaakst zal je de 6- of 8-persoonsboot tegenkomen. Het zal voor sommigen in het begin even wennen zijn, getuige de ervaringen in Giethoorn, maar als je het eenmaal doorhebt kun je rustig genieten van de omgeving.

Het grote voordeel aan een fluisterboot is natuurlijk dat deze ook nog eens heerlijk stil is. De natuur, de watervogels, en het schaterlachen van de kinderen worden dan niet verstoord door het gebrom van de motor. Eenden, meerkoeten en al de andere watervogels zullen minder door jullie worden afgeschrikt waardoor jullie ze heerlijk zullen kunnen bekijken.

Wanneer jullie willen vissen zal het ook een enorm voordeel hebben dat jullie niet met een hoop kabaal zijn aan komen varen. Ook is het heerlijk om gewoon een gesprek te kunnen voeren zonder veel herrie op de achtergrond.

Voor kinderen is alleen al het varen natuurlijk een unieke ervaring. Wel is het dan belangrijk om rekening te houden met afwisseling, zodat je niet de hele tijd hetzelfde ziet maar ook bijvoorbeeld een pauze inlast. En slechts een bepaald deel van de dag aan het varen bent. Vanaf het water is er zoveel te ontdekken en te bekijken en te doen. Zelfs in de Randstad is vanaf het water veel natuur te vinden en te ontdekken. Voor een kind is een dagje varen een unieke belevenis en zeker in Nederland.

Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Hollandse Venetië genoemd, het dorp heeft 2620 inwoners en is zeer bekend geworden omdat hier geen autowegen zijn te vinden. Wel zijn alle huizen en boerderijen met water met elkaar verbonden en middels voetpaden. Er zijn diverse aanlegplekken waar je kan stoppen voor een bezoek aan een terrasje of bijvoorbeeld het museum. Het perfecte dorp dus om per boot te ontdekken.

De ‘hoofdstraat’ is eenrichtingsverkeer, maar daarna combineer je een vaartocht over de plas of door het Nationaal Park de Weerribben voor een afwisselende tocht. Er zijn een aantal tochten uitgezet, afhankelijk van de tijd die je hebt. In het meer ligt een eiland waar er de mogelijkheid is om te zwemmen of te picknicken. En in het Nationaal Park kom je langs een uitkijktoren.

Hier vind je meer informatie over bootje huren in Giethoorn.

Lees ook: Giethoorn bezienswaardigheden
Lees ook: Bootje varen & rondvaart in Giethoorn

De Biesbosch

De Biesbosch is een nationaal park, het icoon van de Biesbosch is de bever. Er leven hier meer dan 300 bevers. Voor kinderen natuurlijk helemaal geweldig om tijdens het varen naar de bevers te kunnen uitkijken. Naast bevers leven er hier vele andere diersoorten zoals vossen, reeën, boommarters en hazen. Tijdens je vaartocht zal je vooral ook heel veel vogels tegenkomen. Je kan kiezen tussen een rondvaart met een fluisterboot, bijvoorbeeld vanaf het Museumeiland Biesbosch (Brabant), of bij het Biesboschcentrum Dordrecht (Zuid-Holland) zelf een fluisterboot huren.

Ook is er de mogelijkheid om te vissen. Er zwemmen hier vele soorten rond, zoals brasem, vliegvissen en ook rivierkarpers. Er zijn voldoende aanlegmogelijkheden en steigertjes zodat er ook voldoende mogelijkheden zijn om te picknicken en wandelen in deze prachtige omgeving.

Meer informatie over Museumeiland Biesbosch vind je hier en Biesboschcentrum Dordrecht hier.

Lees ook: NP Biesbosch; fluisterboot & museumeiland

Nieuwkoopse & Loosdrechtse plassen

Een prachtige oud-Hollandse omgeving met vele bezienswaardigheden in en langs het water van de Nieuwkoopse of Loosdrechtse plassen. Kleine eilandjes, rietkragen, vogels, je vindt het hier allemaal. Hierdoor leent het gebied zich uitstekend voor watersport en -recreatie. Daarnaast vind je in deze omgeving kasteel Bommelsteijn, een kasteelmuseum, monumentale boerderijen ook een aantal villa’s.

Als je verder over de plassen vaart is er veel mogelijkheid tot recreatie, voldoende aanlegplekken en ook veel horeca voor een lekkere lunch, kopje koffie of een ijsje. Ook kan er gezwommen, gevist en gepicknickt worden. Er zijn dan ook diverse aanbieders waar je een fluisterboot kan huren.

De Friese meren

De Friese meren is een toeristisch gebied waar vele watersportmogelijkheden zijn. Het is een goede manier om Friesland te ontdekken vanaf het water. De grootste Friese meren zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer.

Het Tjeukermeer is hiervan misschien wel het meest geschikt om met het gezin op te vertoeven. Je kunt hier supergoed vissen, er kan gezwommen worden, en is niet overal erg diep dus ook voor kinderen erg geschikt. Er zijn voldoende aanlegplekken en langs het meer liggen verschillende pittoreske Friese dorpjes waaronder Terherne waar je ook het Kameleondorp vindt, in het midden van het meer vind je ook het Kameleoneiland (verboden aan te leggen).

Er is langs het meer voldoende horeca aanwezig maar er zijn ook veel eilandjes waar je heerlijk kunt picknicken. Aanrader is bijvoorbeeld om aan te leggen bij het Meer van Lenten met een fijn terras en een afgesloten speeltuin waar de kinderen veilig kunnen spelen.

Laag-Holland & Zaanstreek

Laag-Holland is het gebied boven Amsterdam dat beneden zeeniveau ligt. De Zaanstreek is een bijzonder stukje Nederland. Hier ontstond het eerste industriegebied van Europa en draaiden ooit honderden molens op volle kracht. Vaar mee langs de overgebleven molens en ontdek de historie van bedrijven als Verkade, Honig en Albert Heijn. Er zijn hier diverse plaatsen waar je een fluisterboot kan huren of een rondvaart kan maken in een fluisterboot.

In de Zaanstad heerlijk varen over de Zaan. Deze toeristische plaats staat in het teken van molens met als hoogtepunt de Zaanse Schans. Hier kan je samen met de kinderen oude molens bekijken zowel van buiten als van binnen. Er zijn verschillende aanlegplekken dus zeker de moeite waard om tijdens een dagje varen in Zaanstad aan te doen. Ook zijn er tijdens het varen in de Zaanstad genoeg mogelijkheden om te zwemmen, vissen en om te picknicken.

Westland

Ook het Westland, bekend van de bloemenveilingen met de dorpjes De Lier, Schipluiden en Monster, is vanaf het water te ontdekken. Vroeger ging hier ook al het verkeer via het water, tegenwoordig rijden er vrachtwagens. Vanaf het water is het volop genieten van de omgeving met weilanden en vele kassen waardoor het een unieke ervaring vormt.

Eén keer per jaar vindt hier het Varend Corso plaats en als je dan ergens aanlegt langs de kade heb je natuurlijk het beste uitzicht! Ook hier is het mogelijk om zelf een fluisterboot te huren of bijvoorbeeld te kiezen voor een rondvaart.

Grachten in Amsterdam & Leiden & Haarlem

Laten we vooral ook niet de steden vergeten; zowel Amsterdam als Leiden, maar ook Utrecht en Haarlem hebben zeer indrukwekkende grachten die je natuurlijk vanaf de kant kan bewonderen maar ook vanaf het water. Je ziet de stad dan toch van een heel andere kant en vaak is het dan een stuk minder druk!

In Amsterdam kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een dagdeel van drie uur te gaan varen om zo een paar van de mooiste grachten en een stuk Amstel te bewonderen. Als je nog meer wilt zien, of het wat rustiger aan wilt doen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een periode van vier uur of zelfs de hele dag. Er zijn diverse routes mogelijk.

In Leiden kan je bijvoorbeeld kiezen voor de stadsroute waarbij je vanaf Roelofvarendsveen vertrekt en eerst door de polders van Kaag en Braassem vaart waar de meeste molens van Nederland zijn te vinden. Via een historisch sluisje kom je terecht op het Braassermeer voordat je de historische grachten van Leiden bereikt. Leiden is met meer dan 28 kilometer water de tweede grachtenstad van Nederland en de derde monumentenstad van ons land.

De rijke historie heeft Leiden te danken aan een bloeiende en welvarende ‘lakenindustrie’. De stad ademt de Gouden Eeuw en vanaf het water zijn de prachtige monumentale panden in al hun glorie te bewonderen. Zo kan je varen langs de beroemde Rapenburg, de Poorten, de Waagpoort en de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland.

Lekker dobberend door de grachten in het centrum van Haarlem is ook iets wat eigenlijk niet gemist mag worden, vanaf het water kan je genieten van het winkelend publiek. Ook zijn er hier superveel mogelijkheden om aan te meren, deze zijn vaak vlakbij de winkels. Een lekker hapje eten kan in Haarlem op erg veel plekken en er zijn ook meerdere goede ijssalons. Daarnaast zie je vanaf het water alle mooie Haarlemse moderne en historische gebouwen.

Voorbeelden hiervan zijn de Sint Bavo Koepelkathedraal en de grote indrukwekkende schouwburg. Ook de Molenplas is een geschikte plek om even voor anker te gaan en een duik te nemen. Er wordt vaak gezwommen, gezeild, gevist en aan de overkant van de plas zie je het mooie oer-Hollandse Vijfhuizen en de Cruquius liggen. Ook is er enorm veel groen en leven om de molenplas heen en leven er verschillende watervogelsoorten.

Als je houdt van watervogels is het een tip om door te varen naar de Liede. Een soort moerasgebied aan de rand van Haarlem. Hier is vanaf april tot en met juni zelfs de kans om de lepelaar te spotten. Deze broedt vaak in de bomen die tussen het riet aan wal staan. Ook zijn er veel andere soorten watervogels te spotten zoals de blauwborst, rietgors, rietzanger, snor en bruine kiekendief.

Randmeren

De Veluwerandmeren bestaan uit vier meren: het Nuldernauw bij Nijkerk, het Wolderwijd, het Veluwemeer en het Drontermeer. De Randmeren ontstonden in de jaren vijftig na aanleg van de polders van de provincie Flevoland. De Randmeren zijn een levendig gebied dat zowel vissers, natuurliefhebbers, recreanten als watersporters trekt.

Je kan hier heerlijk dobberen, vissen, zwemmen bij één van de strandjes die zeer langzaam aflopen of ergens aanleggen om een terrasje te bezoeken. Ook een bezoek aan de historische hanzestad Harderwijk is natuurlijk een aanrader. Wel is het slim om rekening te houden met dat de bodem op veel plaatsen ondiep is waardoor het goed opletten is op de vaargeulen. Op de kaart die je meekrijgt staat dit vaak aangegeven.

Maasplassen

Ook in Limburg kan je prima varen; de Maasplassen is een verzameling van plassen en meren rondom het vaargebied van de Maas waar je prima kan genieten. De Maasplassen bestaat uit grote en kleine plassen en vormt daardoor het grootste watersportgebied van heel Nederland!

Het is een omgeving waar voor iedereen genoeg te doen is. In de zomer geniet je hier van de mooie en gezellige dagstranden en hippe beachclubs zoals bij Panheel waar ze zelfs een fontein hebben die 120m hoog kan spuiten.

Wanneer je hier een boot huurt kun je heerlijk varen op de Maasplassen en genieten van de natuur. Het is een enorm gebied dus je kunt er gemakkelijk een hele dag verblijven zonder je te vervelen. Naast het huren van een eigen boot, kun je ook gezellig een tochtje maken op één van de rondvaartboten!

Alde Faenen

Het dorpje Eernewoude in het Natuurpark Alde Faenen is gelegen in het hart van Friesland en het Fries Merengebied. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot waterrecreatie uitmuntend te noemen. Diverse vaarroutes naar een aantal authentieke Friese dorpen, zoals Grou, Sneek en Akkrum kun je hier starten. Je kan kiezen om hier zelf te varen, maar bijvoorbeeld ook voor een rondvaartboot.

Lees ook: NP Alde Faenen; avontuurlijke Pettebosk wandelroute met kinderen

Ultieme uitje met kinderen

Kortom: komt de schoolvakantie eraan, viert één van de kinderen zijn of haar verjaardag of is er een andere vrije dag waarop nog geen invulling is? Het huren van een elektrische sloep in Nederland is gegarandeerd een fijn dagje weg. Ontdek samen met de kinderen waarom Nederland waterland wordt genoemd. Even rust nemen?

Meer dan aan of ga voor anker op een plek met zwemmogelijkheid, terwijl de kinderen afkoelen drinken jullie een heerlijk kopje koffie. Ook een picknick is een superidee vanaf de boot, overal in Nederland zijn vele plekken om aan te meren en een kleedje uit te leggen. Wat bolletjes, beleg, pakjes drinken en een thermosflesje koffie en waan jezelf op vakantie in eigen land. Zwemkleding mee, zonnebrand, wat handdoeken en de pret kan beginnen.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.