Skip to Content

Foodtruck festival & evenementen Nederland overzicht

Foodtruck festival & evenementen Nederland overzicht

Afgelopen maand zijn we met ons gezin voor het eerst naar een Foodtruck Festival geweest. Zo’n festival wat je op elk hip Instagramaccount ziet, in elk fancy magazine, maar waar wij dus nog nooit waren geweest. Het bleek hartstikke leuk, gezellig en natuurlijk vooral lekker. Dochterlief at haar eerste Tortillachipje en keek haar ogen uit.

Wat is een Foodtruck Festival?

Eigenlijk zegt het woord het al: een festival met foodtrucks. Op een plein, weiland of andere mooie plek staan er een heleboel foodtrucks bij elkaar. Al die foodtrucks verkopen eten: zelfgesneden friet, rijstgerechten, gepofte aardappelgerechten, Spaanse churros, barbecue, eigengebakken pizza’s en ga zo maar door. Vaak zijn er ook tussendoortjes zoals zelfgemaakt ijs en chocola en dergelijke.

Tussen de foodtrucks door zijn er activiteiten zoals een zanger, een bandje, een activiteitenspel, bankjes, en kraampjes met (zelfgemaakte) producten. Oftewel: een gezellige, hippe boel waar iedereen iets eet wat hij lekker vindt.

Foodtruck Festival met kinderen

Wij hadden onze dochter meegenomen naar het foodtruck festival. Nu is dat ook niet zo moeilijk, want we hebben nog maar één kindje en ze is nog klein. Ze vond het wel erg leuk, ze zat rechtop in de kinderwagen en keek haar ogen uit. Toen we aan een picknicktafel een gepofte aardappelgerecht aan het eten waren, heeft ze van alles mee geproefd. Het was heerlijk ontspannen om zo als gezinnetje te zitten, te genieten en haar ook zo zien te genieten.

Voor de wat grotere kinderen was er een draaimolen, sjoelbakken, je kon Ibiza-vlechtjes in je haar laten zetten en ga zo maar door.

Foodtruck Festivals zijn erg geschikt als gezinsuitje omdat:

  • Iedereen kan zelf iets kiezen qua eten, dus iedereen blij;
  • Er zijn echte maaltijden en kleine gerechtjes, dus ook fijn voor kleine eters;
  • Er is veel te zien, vaak zie je hoe het eten bereid wordt. Dat helpt om kinderen meer bewust te maken over eten;
  • Daarnaast is er altijd wat voor kinderen te doen zoals een draaimolen en dergelijke. Vaak is dit ook iets hips om het imago op te houden, dus een ‘ordinair springkussen’ is meestal niet aan de orde.

Populariteit foodtruck festivals

Het fenomeen ‘foodtruck festival’ is, natuurlijk, overgewaaid vanuit Amerika. Vanaf 1980 kent Nederland wel de voorloper van ‘foodfestivals’. In de grote steden werkten verschillende restaurants samen en zij serveerden dan hun gerechten gezamenlijk voor het publiek. Maar de ‘rijdende keukens’ zoals je de foodtrucks kunt omschrijven, komen echt vanuit Amerika. En het spreekt toch ook gewoon tot de verbeelding? Iedereen heeft wel eens gedroomd van een kleurrijk busje en dan de wereld ontdekken. Alleen bijna niemand doet het. Bij een Foodtruck Festival zit je toch naast zo’n gaaf busje, in een mooie omgeving met de lekkerste geuren om je heen.

Eerst stonden er een paar foodtrucks op muziekfestivals, daar waren ze superpopulair. Een patatje is natuurlijk lekker, maar zeker als je meerdere dagen naar een (muziek)festival gaat, is een keer iets anders erg fijn. De foodtrucks werden zo populair dat er uiteindelijk foodtruck festivals gehouden worden waar de muziek weer te gast is in plaats van andersom.

Internationale foodtruck festivals

Inmiddels zijn foodtruck festivals zo populair dat je ze in veel landen vindt. Sommige mensen zijn zo gek op de gezellige sfeer dat ze speciaal naar het buitenland gaan om zulke festivals te bezoeken. Dat zijn de echte bourgondiërs onder ons.

Overzicht foodtruck festivals Nederland

Creativiteit komt ook om de hoek kijken bij het foodtruck festival wat ‘Bumperkluiven’ heet, in Breda kun je daar je maag vullen. Andere originele namen zijn: Kannen & Kruiken, Lepeltje Lepeltje en Cuisine Machine.

Bumperkluiven

Bumperkluiven is een gratis toegankelijk food(truck) evenement! Op Bumperkluiven vindt je vele uiteenlopende en verrassende gerechten, bieren en wijnen. Dat in combinatie (live) muziek, kinder entertainment en meer. Samen met familie en vrienden neerploffen op een picknickkleed en genieten van nieuwe smaken. Ruime keuze uit speciaalbieren en wijnen. Kortom: hét recept voor heerlijke dagen parkhangen.

Meer informatie vind je hier.

Cuisine machine

Cuisine Machine is een groots eet festival dat jaarlijks met Pinksteren wordt georganiseerd in Vlissingen in en rond de Machinefabriek op het voormalige Scheldeterrein. Er zijn een hoop Foodtrucks en alle denkbare vormen van vertier, het is het grootste gratis culinaire carnaval van Nederland. Er is een divers pallet aan eten, Street food, seafood, en natuurlijk ook voldoende voor de carnivoren en de vegetariërs. Buiten overheerlijke gerechten is er voldoende te drinken en heel veel optredens.

Meer informatie vind je hier.

Festival Trek

Een grote speler is ‘Festival TREK’. Een goede naam, want ze trekken door heel Nederland en als je wat gaat eten heb je natuurlijk (lekkere) trek. Deze organisatie weerspiegelt goed de sfeer van een food(truck) festival: gezellig en creatief. Dat zie je alleen al doordat de eigenaar van dit festival zich ‘BurgeRmeester van Trek’ noemt.

Meer informatie vind je hier.

Kannen & kruiken

et vloeibare genot; dat is wat centraal staat op het speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken. Er worden vele uiteenlopende dranken geserveerd; bier van kleine lokale micro-brouwerijen tot onontdekte buitenlandse parels en wijnen uit alle windstreken. Uiteraard zijn er ook mobiele keukens aanwezig om de heerlijkste gerechten voor te schotelen. Daarnaast worden de oren verwend door de tofste bands en DJ’s en vertellen taalkunstenaars de sterkste verhalen.

Meer informatie vind je hier.

Lepeltje lepeltje

Lepeltje Lepeltje is een cultureel foodfestival in Apeldoorn, Dordrecht, Amersfoort, Leiden, Utrecht, Zwolle, Breda en Eindhoven.
In deze acht steden verspreid over het hele land kun je de komende maanden de meest uiteenlopende gerechten eten. Ondertussen hoor je de tofste bands en DJ’s spelen. Voor kinderen is er elke dag een speciaal kinderprogramma met workshops, theater en knutselactiviteiten. Op de mooie-spullen-markt vind je (vintage) mode, originele items voor je interieur, bijzondere kunst, vrolijke kinderkleding of ambachtelijke streekproducten.

Meer informatie vind je hier.

Preuvenemint

Het Preuvenemint is het grootste eetfestijn van Nederland, dat sinds 1982 ieder jaar in de laatste week van augustus wordt georganiseerd op het Vrijthof in Maastricht. De naam Preuvenemint is een samenvoeging van de Maastrichtse woorden preuve (proeven) en evenemint (evenement). Ongeveer veertig restaurants, cateraars en derden bieden tijdens het Preuvenemint de mogelijkheid tot preuven van verschillende soorten producten.

Het gaat hierbij dan om alledaagse producten als saté en stokbroodjes, tot ganzenlever, tarbot en kreeft en exotische lekkernijen. Ook wordt er wijn en pils geschonken. Tijdens het Preuvemint vinden er ook optredens van artiesten plaats op het Vrijthof. Tussen de stands van de restaurateurs zijn er een aantal ‘biertenten’ waar het publiek drank kan bestellen. Deze biertenten worden veelal bemenst door leden van Maastrichtse verenigingen.

Meer informatie vind je hier.

Rollende keukens

Tijdens dit lange Hemelvaartweekend zullen de mooiste mobiele keukenkarren uit eigen land én van over de grens het manifestatieterrein veranderen in één groot openluchtrestaurant. De toegang is sinds 2008 gratis en de rollende keukens zijn iedere dag geopend van 13:00 tot 23:00. Kom in de zon of onder de sterren genieten van meer dan 100 keukens, fijne wijnen, speciale bieren, live muziek en elkaar!

Meer informatie vind je hier.

Rrrollend

Het leukste foodfestival van Nederland biedt niet alleen een grote verscheidenheid aan food, maar zorgt ook voor onwijs leuk entertainment. Relaxte jazzbandjes zorgen overdag voor de perfecte sfeer en ’s avonds draaien de Dj’s de sterren van de hemel! Terwijl jij van de lekkere tunes geniet vermaken de kinderen zich in de ballenbak, worden prachtig geschminkt of zweven rondjes in de zweefmolen (volwassenen mogen hier ook in).

Tijdens dit alles streel jij natuurlijk je smaakpapillen met de heerlijkste gerechten. Van hamburger tot vegetarische bitterbal en van biologische frites tot poffertje. Er is voor jong en oud wat lekkers te vinden. Uiteraard zijn er naast de gebruikelijke drankjes ook de beste cocktails, speciaal- bier en wijnen te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Smaak Karavaan

De Smaak Karavaan is een bonte verzameling van mobiele keukens hun kamp op in de Spoorzone, en staan dan garant voor een groot ludiek eetavontuur. Bakbrommers, stomende campers, gezonde vreetschuren op wielen, rollende BBQ’s, keukenprinsen en prinsessen on wheels, samen vormen zij dan het grootste openluchtrestaurant van Tilburg. Van kreeft tot varken aan het spit, van groot exotische gehaktbal tot sweet cupcake, lekker eten dus.

Culinaire hoogstandjes vergezeld door een grote dosis vermaak, jongleurs, obers op wielen, muzikanten, toneel en dans, kortom een echt feestje. Dit jaar draait het om smaak, en niet alleen de smaak van eten en drinken, maar ook de smaak van vertier, muziek, kunst en vooral de smaak van mensen ! Iedereen is welkom, van bourgondiër tot levensgenieter, de Smaak Karavaan is gratis toegankelijk.

Meer informatie vind je hier.

Soul & Food Festival

Heerlijk, eerlijk, kleurrijk en betaalbaar genieten van verschillende Foodtrucks en Foodstands dat is waar Soul en Food Festival voor staat. Deze zomer organiseren we met trots de 3e Soul & Food Festival in het mooie en altijd gezellige centrum van Heerenveen. 2 dagen lang volop genieten van een uitgebreide assortiment van Street & Soulfood op het Gemeenteplein in Heerenveen.

Meer informatie vind je hier.

Tjoek Tjoek Festival

De ingrediënten van De Tjoek Tjoek Foodfestivals zijn:  een diversiteit aan assortiment en keukens, geen muntjes systemen waardoor bezoekers niet 2x in de rij staan. Het eten en drinken is de basis, muziek met aangename decibellen zien wij als toevoeging. ​Er is gedurende het evenement muziek te horen en meestal 1x per dag live muziek en er worden lokale verenigingen en dansscholen bij betrokken.

Voor de kinderen is er speciaal kindervermaak; denk aan een springkussen, klauteren en glijden of ping pong en sjoelen. De doelgroep van deze festivals zijn dan ook jonge gezinnen met kinderen, Foodliefhebbers en vriendenclubjes die hun picknickafspraak op het evenemententerrein inplannen.

Meer informatie vind je hier.

Toost foodtruckfestival

Kom gerust met de hele familie naar TOOST want ook de kleine TOOST’ers blijven makkelijk een dagje zoet op het festival. Zo zijn er elke dag verschillende workshops en kinderactiviteiten in de kidscorner, wordt er geschminkt, kan er een rondje gemaakt worden in de nostalgische zweefmolen en ook de poffertjeskraam blijkt elk jaar weer favoriet.

De kidscorner op TOOST wordt gehost door Make It Art Worthy, een stichting die kunstenaars inzet om de leukste workshops voor kinderen te verzorgen. Zo is er elke dag weer iets leuks te beleven. Van muziekinstrumenten en afvalbeestjes maken tot schilderen in het zand en toneelspelen.

Meer informatie vind je hier.

Tip: Meer food festivals vind je op de website foodtruckspotters of op elle-eten.

Foodtruck inhuren

Heb je binnenkort een groot feest? Je kunt ook een foodtruck op je eigen feest laten komen! Als je googelt op ‘foodtruck inhuren’ krijg je een hele lijst aan bedrijven en bedrijfjes. Je bent al snel 1000 euro kwijt, maar dan ben je ook snel aan restaurantkosten kwijt als je met een grote groep gaat. Een foodtruck is dan net wat origineler dan een gewone cateraar.

Ben jij al eens naar een foodtruckfestival geweest?

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.