Vlakbij Bergen op Zoom vind je Fort Roovere, dit fort was onderdeel van de Zuiderwaterlinie maar wordt nu niet meer als dusdanig gebruikt. De vorm van het voormalige fort is nog te herkennen en tegenwoordig is het onderdeel van een bos dat wordt gebruikt ter recreatie. Je vindt hier ook een Mozesbrug en de Uitkijktoren Pompejus die ook gebruikt kan worden als openluchttribune. Op de terugweg vanuit Mechelen reden we hier langs en zijn we hier even gestopt om een rondje te lopen.
Fort de Roovere
Fort de Roovere is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie en was een van de grootste forten. Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan meerdere Europese legers. De forten Moermont, Pinssen, de Roovere en Henricus, Halsters Laag, de Liniewal en het Ravelijn vormden samen de verdedigingslinie en verbond 11 historische vestingsteden en de ommelanden met elkaar.
Fort de Roovere bij Bergen op Zoom is niet altijd een oase van groene natuur geweest. In 1628 hebben de Staten-Generaal van Zeeland en Holland, na meerdere plunderingen en veroveringen van de stad Steenbergen door de Spanjaarden dit fort aangelegd als onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Het doel hiervan was om het land via inundatie onder water te zetten om zo de vestingstad Bergen op Zoom en de handelsweg van Zeeland naar Holland te ‘beschermen’. Na de Spanjaarden heeft dit fort ook het Franse en Belgische leger tegengehouden.
Het fort is gebouwd op een hoge zandrug bij Halsteren en lag tussen de moerassen in. Het fort is aan de “achterzijde” open, aan de “voorzijde” bestaat het uit twee bastions. Ook is er een droge gracht en zijn de de hellingen begroeid met bomen. Honderd jaar later is daar nog 5,5 kilometer liniewal tussen Bergen op Zoom en Fort de Roovere bijgekomen. Daarvan is nog één kilometer bewaard gebleven, tussen Fort Pinssen en Fort de Roovere.
In 2010 is het fort opgeknapt, zo is een groot deel van de begroeiing verwijderd en zijn de originele grachten uitgediept. Er werd echter weinig aandacht besteed aan archeologisch onderzoek, terwijl er in de omgeving veel sporen te vinden moeten zijn van de Franse belegering. Zo vinden lokale amateurarcheologen met een metaaldetector nog regelmatig kartetskogels.
Daarnaast zijn er nieuwe elementen aan toegevoegd, zoals de loopgravenbrug Mozesbrug en later de theatertoren van Pompejus. Deze zijn beide ontworpen door Ro&Ad architecten. Het was in eerste instantie de bedoeling dat er ook een interactieve waterplaats zou komen voor kinderen, maar hier is later toch vanaf gezien door de gemeenteraad. In het midden van het fort vind je het informatiecentrum en restaurant / terras De Schaft (hier) waar je wat kunt eten (gebak, lunch & borrel) en drinken, of zoals wij deden, een ijsje halen.
Je bereikt het fort vanaf de parkeerplaats aan de Ligneweg, als je oversteekt zie je hier een klein dorpje van vogelhuisjes. Ook kun je iets verderop parkeren en eerst een wandeling maken door het bos voor je bij dit fort aankomt. Wel zijn de borden niet altijd even duidelijk, we werden in eerste instantie een heel andere kant op gewezen, en vanwege het bos deed Google Maps het ook niet heel goed. Uiteindelijk zagen we achter ons het fort tussen de bomen door.
Wandelen Fort de Roovere
Een deel van het Halstersch Laag is in de oude staat teruggebracht. Dit kun je goed ontdekken met een van de prachtige fiets- of wandelroutes van West-Brabant. Je kunt dan genieten van het afwisselende landschap: bos, gebouwen, lanen, forten, water en boerenland. Fort de Roovere is daarbij een strategisch vertrekpunt.
Er is voor elk wat wils: er loopt een korte route van 2 km (geel) om het fort heen, of je kunt kiezen voor een wandeling van ongeveer 5 km (paars) langs de aarden wallen en grachten. Wie nog meer wil wandelen kan met een wandelroute door West-Brabant van 18 kilometer de hele linie ontdekken. Ook is er een mooie wandeling vanaf hier, via Fort Prinssen naar Bergen op Zoom.
Mozesbrug
Wat Fort de Roovere uniek maakt, en populair ook bij instagrammers, is de Mozesbrug. Hierbij loop je door het water, maar dan met droge voeten. Vandaar ook de verwijzing naar Mozes, die door de Rode Zee heen waadde. Deze ‘loopgraafbrug’ is een modern kunstwerk dat belangrijke architectuur- en bouwprijzen won. Toen wij er waren was het hier redelijk rustig, als je even geduld hebt en iedereen doorgewandeld is kun je er rustig foto’s maken zonder andere mensen erbij.
Ook leuk om foto’s te maken met de gele bloemen die vrolijk bloeiden in de lente. En met de planten die in het water bloeiden.
Theatertoren Pompejus
In 2018 werd de theatertoren Pompejus toegevoegd aan het fort, vanaf de snelweg kun je deze toren al zien. Naast uitkijktoren is het ook een openluchttheater en expositieruimte. De toren loopt schuin richting het water. Aan een kant kun je naar boven lopen via een soort trap / tribune met in totaal 129 treden. Daarna volgen nog een paar kleine verdiepingen voor je helemaal boven bent.
Wanneer je de top bereikt hebt op 0- 25 meter hoogte, biedt dit een prachtig uitzicht over Fort de Roovere, Halsteren het naastgelegen dorp Moerstraten en de Brabantse waterlinie. Bijzonder is dat sommige onderdelen van de uitkijktoren te koop zijn! Pompejus is met vereende krachten van inwoners, organisaties en de gemeente Bergen op Zoom tot stand gekomen.
Meer informatie vind je hier.
- Camping Koeksebelt Ommen - 8 december 2024
- Kerst in New York: activiteiten en bezienswaardigheden - 7 december 2024
- Depot Boijmans van Beuningen met rooftop - 7 december 2024
Leave a comment