Skip to Content

Fortenroute Ardennen Frankrijk & België

Fortenroute Ardennen Frankrijk & België

Dwars door de Franse Ardennen loopt de Fortenroute. Deze route bestaat min of meer uit twee lussen die begint in het Belgische Bouillon en eindigt bij Chimay. Het tourt door het schitterende gebied in België en Frankrijk. Bekende plaatsen op de route zijn onder andere Dinant, Sedan, Rochefort en Bouillon. In totaal zijn er 22 etappes verspreid over 570 kilometer. Het stuk van Sedan tot aan de Belgische grens bij Rocroi hebben we gevolgd (punten 8 tot en met 11).

Voor de hele route kan je rustig een paar dagen uittrekken, waarbij je iedere keer een lus maakt. Dan heb je ook genoeg tijd om overal even rustig rond te wandelen en de bezienswaardigheid te bezoeken. Bij de plaatsen waar we zijn geweest was dat zeker de moeite waard. Een kleine overzicht.

Fortenroute Franse Ardennen

Fortenroute Franse Ardennen - Mamaliefde

Sedan

Het enorme fort met kasteel in Sedan is zeker de moeite waard. Je kan helemaal om het fort heen lopen en de sfeer opsnuiven van het binnenterrein. In de voormalige kapel aan het binnenplein zit een museumshop waar je kaartjes kan kopen. Om vervolgens de rondleiding te beginnen in de voormalige slotgracht. Via de wallen zie je het fort van de buitenkant, je kan hier ook genieten van het uitzicht zoals dat er sinds de Middeleeuwen zo uit zag. In het kasteel heb je een tentoonstelling over de geschiedenis van de bewoners en het slagveld. Als je het kasteel hebt gezien kan je een kort rondje lopen door de stad en op een van de vele terrasjes of restaurants eten.

Ayvelles

Vlak buiten het dorp, goed aangegeven met bordjes, ligt het fort Ayvelles. Verscholen in de bosjes vind je een cidatel. Dit is gebouwd in de laats Franse tijd, met een enorme diepe gracht. Het is mogelijk hier tegen betaling naar binnen te gaan. De omgeving is zeker ook de moeite waard van een wandeling. Overal staan picknick tafels zodat je gezellig ergens kan gaan zitten om te eten.

Charleville-Mézières

In Mézières zijn we niet gestopt, dit omdat we al in Charleville zijn geweest. Achteraf misschien wel jammer. Hier wordt namelijk al 500 jaar druk gehandeld waardoor deze stad voor zijn rijkdom beschermd moet worden. Rondom de stad wordt daarom een stadsmuur gebouwd en meerdere vestigingen.  De basiliek ‘Notre-Dame d’Espérance’ in Mézières is zeker de moeite waard. Je zou hier zo voorbij rijden, maar is erg mooi. Charleville is de grootste stad van de Franse Ardennen, de bouw hiervan is begonnen in 1606 met het Place Ducale als centrum, waar je onder andere het Museum des Ardennes vindt.

Montcornet

Montcornet is een klein dorpje waar je de ruïne vindt van het kasteel dat vroeger van groot belang was in de strijd tegen Bouillon. Je kan tegen betaling de ruine betreden. Opvallend is het galgenschot buiten op het veld. Tegen betaling kan je de ruïnes betreden.

Rocroi

De laatste stop in Frankrijk is de citadelstad Rocroi. Foto’s vanuit de lucht zijn zeer spectaculair en laten goed de originele vormen zien van deze citadel die je nog steeds terug ziet. Over de gracht rijdt je het dorpje in tot een enorme rotonde waar we redelijk makkelijk konden parkeren. Hier was een kleine vrijmarkt gaande. We liepen eerst naar de omwalling om te genieten van het uitzicht. Je kan hier best ver kijken. De kazematten liggen er ook nog. Terug in het centrum hebben we een rondje gedaan met de paard en wagen zodat we in het noorden bij de omwalling kwamen waar je ook een museum vindt. Hier komen ook veel bussen met toeristen en schoolklassen.

Voor ons smaakt dit korte stukje zeker naar meer. In ieder geval voor de Ardennen willen we de natuur terugkomen, maar ik ben ook wel nieuwsgierig naar de rest van de fortenroute.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Marijke schreef:

    Ik weet nog dat we vroeger in bouillon zijn geweest. Veel weet ik niet meer want ik was nog best jong. Maar indruk heeft het wel gemaakt. Op de bucketlist wat betreft reizen dus de hele route

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.