Skip to Content

Geld op vakantie: wat neem je mee en hoe regel je het wisselen?

Geld op vakantie: wat neem je mee en hoe regel je het wisselen?

Misschien heb jij thuis bijna geen contant geld meer op zak. We zijn in Nederland zo gewend dat we overal kunnen pinnen. Maar hoe gaat dat in jouw vakantieland? Neem je nu wel of niet contant geld mee? En als je naar een land gaat waar niet met de euro betaald wordt: hoe regel je dat?

Cash of niet?

Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn: het is niet slim om helemaal geen contant geld mee te nemen. Zorg dat je altijd iets bij je hebt. Zo zijn er altijd plekken waar je nu eenmaal niet kunt pinnen en mijn ervaring is toch nog altijd dat in andere landen het nog lang niet altijd zo goed geregeld is als hier. Dat je nog altijd op plekken kunt komen, ook gewoon bij onze buurlanden, waar je zelfs in restaurants nog niet kunt pinnen!

Zo hebben we in Hallstatt, Oostenrijk het hele toeristische dorpje gezocht naar een ijssalon waar we met pin konden betalen of een pinautomaat om geld te pinnen… Terwijl ik in Turkije geld had gepind en gewisseld zodat we konden betalen in lira’s en we overal gewoon konden pinnen en dat goedkoper bleek te zijn zonder wisselkoers.

In zuidelijke landen is dit nog meer de orde van de dag en is contant betalen toch nog altijd leidend. Hoewel dat vast steeds beter wordt en ik kan me voorstellen dat de coronacrisis met de voorkeur voor pinnen hier extra aan bijgedragen heeft. Maar goed, neem in ieder geval contant mee en neem tussendoor regelmatig ter plekke geld op. Want grote geldbedragen bij je hebben is ook weer niet slim. Die kun je immers kwijtraken of je kunt bestolen worden.

Zorg dat je niet te veel bij je hebt

Om daar meteen verder op in te gaan: zakkenrollers weten waar ze op moeten letten. Zij zullen goed in de smiezen houden wie veel geld in zijn portemonnee heeft zitten. Heb je dus veel briefjes die duidelijk zichtbaar zijn als je betaalt ergens, dan is dat een reden voor zakkenrollers om jou in de gaten te houden en toe te slaan. Beter kun je die biljetten dus minder zichtbaar ergens huisvesten, waar zakkenrollers meteen minder makkelijk bij kunnen. Tank af en toe dan even bij. Liefst daar waar het niet opvalt (een toilet is een geschikte plek…).

Geld opnemen

In principe is geld opnemen in landen waar de euro gebruikt wordt gratis. Neem je geld op bij banken dan zou je er toch vanuit moeten kunnen gaan dat dat zo is. Je kunt dit controleren door te kijken of het Maestrologo aanwezig is.

Kun je geld opnemen bij winkels of bijvoorbeeld bij tankstations, dan heb je meestal te maken met particuliere automaten. Zij berekenen wel extra kosten voor het opnemen van geld! Je kunt dus beter even verder kijken in de straten of navragen waar een bank is.

Neem ook geen geld op met een creditcard! Hiervoor moet je namelijk ook bij banken betalen! Hoeveel je moet betalen verschilt per bank en kan een percentagebedrag zijn maar ook een vast bedrag. Je kunt dus beter je pinpas gebruiken. Ga je naar een land waar een andere valuta gebruikt wordt, dan betaal je ook met je pinpas kosten. Maar die liggen dan nog altijd lager dan dat je geld opneemt met je creditcard!

Landen zonder euro

Ga je op vakantie naar een land waar niet de euro gebruikt wordt? Dan moet je er rekening mee houden dat je extra kosten maakt. Geld wisselen brengt nu eenmaal kosten met zich mee. Ook als je gewoon pint, zoals hierboven al vermeld. Let op waar je wisselt! Want dit kan echt veel extra onkosten met zich meenemen. We geven je dan ook tips hoe je dit het beste aanpakt!

Met welke kosten moet je rekening houden?

Dat je extra kosten maakt is dus bekend bij het wisselen van geld. Maar met welke kosten moet je rekening houden?

  • Wisselkoers. Die is continue aan wijzigingen onderhevig. Hoeveel euro is de vreemde valuta waard?
  • Wisselkoersopslag. Dit is de commissie die de instelling berekend die jouw geld wisselt. Of anders gezegd: dit is de winst die zij maken.
  • Provisiekosten. Dit zijn kosten die een bank of wisselkantoor nog eens extra kan berekenen. GWK Travelex geeft de mogelijkheid om online te bestellen, waarbij ze deze provisie niet berekenen! Houd deze kosten goed in de gaten, want per bank of wisselkantoor kunnen deze behoorlijk verschillen en daarmee kun je dus toch nog geld besparen.

Al geld wisselen voor vertrek?

Misschien wil je zeker zijn van contant geld, wat zoals al gezegd ook slim is, en alvast hier de vreemde valuta aanschaffen. Klinkt heel verstandig, maar let op: er zijn landen waar je de lokale valuta niet al bij je mag hebben! Dit klinkt misschien wat vreemd, maar je zult er toch rekening mee moeten houden. Kijk dan ook goed na wat de regels hieromtrent zijn in het land wat je bezoekt. Dat geldt trouwens niet alleen voor de invoer, maar ook voor de uitvoer ervan. En het kan ook gelden voor vreemde valuta.

Wissel op vertrouwde adressen

Natuurlijk zijn er altijd mensen die de kans aangrijpen om geld te wisselen. En daarmee proberen ze er zelf heel goed aan te verdienen. En ook dat gebeurt gewoon in Europa! Waar je ook heengaat, wissel alleen bij een officieel wisselkantoor of pin bij een bank. Wisselen in je hotel of op een luchthaven zal meestal wel goed gaan. Maar wissel dus nooit zomaar bij een particulier of midden op straat. Vaak is dat ook verboden!

Online bestellen

Het is zelfs mogelijk om online geld te bestellen bij bijvoorbeeld Travelex. Je kunt het geld dan afhalen bij een vestiging. Zo weet je zeker dat het geld wat je nodig hebt er ook is. Je vindt deze vestigingen ook op vliegvelden. Let ook online op, want er zijn natuurlijk meer kantoren die dergelijke dingen aanbieden. In het Register Wisselinstellingen kun je kijken of het kantoor dat je hebt gevonden wel is geregistreerd en daarmee dus betrouwbaar is.

Pinnen

Je kunt dus ook aan de vreemde valuta komen door ter plekke te pinnen. Op zich net zo makkelijk, maar ook hier zitten dus extra kosten aan. De meeste banken zullen een wisselkoers aanhouden die op dat moment door Visa of Mastercard wordt gehanteerd. Daarover heen zal ook dan nog de wisselkoersopslag en provisiekosten berekend worden.

DCC

Dan is er nog iets om rekening mee te houden. Dat is de DCC, wat staat voor Dynamic Currency Conversion. Kun je ergens gewoon in euro’s betalen, dan klinkt dat heel aanlokkelijk. Maar uiteindelijk ben je waarschijnlijk veel duurder uit. De DCC is een omrekenservice, waardoor jij dus kunt zien wat het in euro’s kost. En dit houdt in dat er een veel hogere wisselkoersopslag berekend wordt.

Volgens de consumentenbond kan dit oplopen tot 12%! Let op dat dit ook gebeurt bij geldautomaten. Kies in die gevallen dan ook voor lokale valuta without conversion. Je eigen bank zal dan het bedrag omwisselen, wat veel goedkoper uitvalt!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.