Skip to Content

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling

Als je aan een stedentrip in Italië denkt, dan komen Rome, Venetië, Florence en Milaan als eerste in je op, denk ik zo. Maar eigenlijk zijn (bijna) alle steden in Italië een bezoek waard. Vandaar dat deze blog over Genua gaat. Een eeuwenoude havenstad in het noorden van Italië.

Als docent geschiedenis gaf ik in de brugklas altijd les over de Middeleeuwen en daarin was Genua een belangrijk onderwerp. Handel met de gehele wereld, aardewerk, edele families, vele beroepen en uiteraard de Zwarte Dood (Pest) die zich mede vanuit Genua over Europa verspreidde.

Genua is nog niet zo bekend en overspoeld door toeristen als de eerder genoemde bekende steden, maar dat zal denk ik niet zo lang meer duren. Er is van alles te zien en te doen, voor ieder wat wils en nog niet zo duur. Ik was hier in de Voorjaarsvakantie van 2018 en ik geef je hier mijn tips voor deze bijzondere stad.

Wandeling door de oude stad

Piazza de Ferrari.

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

Dit plein is gelegen in het centrum van Genua, tussen het moderne en het historische centrum. Hier stoppen de meeste bussen en er is een metrostation. In omgeving van Piazza de Ferrari staan kantoorgebouwen en financiële instituten. Het voorname uiterlijk dat het plein heeft is dankzij de belangrijke rol die Genua had in de negentiende eeuw. Aan het eind van deze eeuw behoorde Genua samen met Milaan tot de belangrijkste financiële centra van Italië.

Blikvanger op dit plein is de enorme fontein. Verder vind je een aantal fraaie gebouwen zoals het Palazzo Ducale, het hoofdkwartier van de regio Ligurië, het Palazzo dell’Accademia Ligustica di belli Arti (schone kunstenmuseum) en het Teatro Carlo Felice (opera). Aan de moderne kant van de stad vind je de belangrijke winkelstraat XX Settembre. Ook aan de rand van de stad vind je het huis van Columbus en de prachtige stadspoort Porta Soprana.

Achter het plein beginnen de straatjes en steegjes van de oude stad. De oude stad is autovrij en dat is fijn wandelen. Je kunt in een rechte lijn naar de oude haven lopen over de Via San Lorenzo, of je doet dat zigzaggend door de smalle straatjes. Laat je verrassen op kleine pleintjes met kerken, kijk vooral omhoog voor de mooie gevels en duik wat leuke winkeltjes in. Veel kerkjes zien er aan de buitenkant niet speciaal uit, maar ga vooral naar binnen en laat je verrassen door de rijke interieurs. Veel vroegere palazzi zijn nu in gebruik als winkel of atelier.

Aan de rand van de oude stad heb je een aantal muren, zoals Barbarossa, Mura della Marina en Mura del Molo. De één is mooier dan de ander, maar het is wel bijzonder om erover heen te lopen. Ook bijzonder is de Torre Embriaci, een zeer oude toren uit de Middeleeuwen. Met een kinderwagen is het niet altijd even makkelijk lopen, soms sta je opeens voor een trap of een steile weg naar boven of naar beneden. De grootste hoogtes in de stad zijn echter wel met een lift of funiculair (soort kabeltreintje) te overbruggen.

UNESCO-erfgoed: Le Strade Nuove en de Palazzi Rolli

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

De Via Garibaldi is de belangrijkste straat die je niet mag overslaan. Ben je niet in die straat geweest en heb je de beroemde Palazzi Rolli niet gezien, dan ben je eigenlijk niet in Genua geweest. Dit is dé trots van Genua. Hier is ook het Toeristisch Informatiepunt, handig voor informatie, een gratis plattegrond enz. De straat is 250 meter lang en staat bekend om de vele 16de-eeuwse paleizen, die de meest vermogende families van de Republiek Genua hier bouwden. D

rie ervan zijn het belangrijkst: Rosso, Bianco en Tursi. Deze drie kun je bezoeken op één ticket (9,- in 2018). Doe dat ook vooral. Het zijn schitterende gebouwen en je vindt er prachtige schilderijen en andere kunst, pakweg tot de 19de eeuw. Een paar keer per jaar heb je de “Rolli Days”. Een soort Open Monumentendagen en dan kun je veel Rolli-paleizen bezoeken (ook die normaal gesloten zijn) met rondleidingen en activiteiten. Meestal twee weekenden in het jaar, in mei en september.

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

In de Via Balbi vind je ook nog een aantal palazzi, waaronder de Universiteit en de het Palazzo Reale. Hier vind je Galleria di Palazzo Reale, een schitterend paleis en kunstmuseum in één. Combineer deze met Galleria Nazionale dit Palazzo Spinola, verderop in de stad, want met het ene ticket krijg je korting bij de andere en dat hoeft niet op dezelfde dag! Als het Palazzo Reale bezoekt, mag je ook op het terras genieten van een schitterend uitzicht. Tegenover dit museum heb je ook nog een prachtige kerk.

Veelzijdig Porto Antico

In de prachtige oude haven van Genua is van alles te zien en te doen. Vissersbootjes, (dure) zeilboten/motorboten, cruiseschepen in de verte, een straat met woningen en winkels, restaurants en nog wat bijzondere gebouwen die ik hier ga noemen.

Aquarium en Biosfeer. Het Aquarium van Genua is het grootste van Italië en na die van Valencia, de grootste van Europa. Er zijn 70 watertanks met 15000 dieren. Behalve over de dieren gaat het ook over behoud en bescherming van het milieu. Er zijn ook veel activiteiten.

Maritiem Museum: het grootste van het Middellandse Zeegebied. Hier kom je alles te weten over de maritieme geschiedenis van Genua en Italië. Stap aan boord van een 17de-eeuws replicaschip en ontdek hoe grote zeelieden zoals Columbus geleefd hebben. Bekijk wereldbollen en zeekaarten en leer over de Italiaanse emigratie in de 19de eeuw.

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde
Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

Een andere leuke attractie (voor kinderen) is het piratenschip “Neptune“. Het zeilschip is speciaal ontworpen voor de film “Pirates” van Roman Polanski, uit 1986. Het vertegenwoordigt een Spaans oorlogsschip uit de periode van 1680-1710. Het enorme schip heeft drie dekken, is 63 meter lang en 16 meter breed. Het is zelfs zeewaardig en heeft 70 kanonnen. Bigo, een vrachtkraan uit de haven is getransformeerd tot een panoramalift zodat je over de haven kijkt alsof je een vogel bent.

Laterna (de Lantaarn) is een vuurtoren uit de 16de eeuw en het symbool van Genua. Het is de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. Je kunt het bezoeken en je hebt uiteraard een schitterend uitzicht vanaf de toren. Ook kun je vanuit de haven een boottocht maken door de haven en naar Pegli, meer in het westen. Je ziet dan alle bijzondere gebouwen vanaf het water en dat is altijd bijzonder. Elke dag vertrek vlak bij het Aquarium.

Mooiste kerken

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde
Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

In Genua vind je uiteraard vele kerken, vele mooie en bijzondere, uit verschillende eeuwen. Ik noem hier de drie belangrijkste:

  • Kathedraal/San Lorenzo: Het contrast tussen het zwarte leisteen en het witte marmer, zoals je dat veelvuldig ziet in Ligurië, zie je ook terug in de kathedraal, zowel van buiten als van binnen. In deze prachtige kerk kun je ook nog de schatkamer bezoeken. De collectie bestaat uit enkele schitterende voorwerpen die zijn gemaakt door middeleeuwse goud- en zilversmeden. Genua stond in de Middeleeuwen bekend om haar superieure goud- en zilversmeden. Ook in de buurt van de kathedraal heb je nog het Diocesano Museum. In een voormalig klooster vind je hier o.a. schilderijen en wandkleden. Als je beide musea bezoekt, krijg je korting.
  • Del Gesú/SS. Andrea e Ambrogio is tussen het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw gebouwd. Het is de belangrijkste Jezuïetenkerk in Genua. Voor de voorgevel uit de 19de eeuw heeft men een oud ontwerp van Rubens gebruikt. Van deze schilder zijn ook twee kunstwerken in de kerk zelf te zien. Er is veel kleurrijk marmer en sierpleisterwerk te zien. In de koepel vind je een schildering van de Hemelvaart van Maria.
  • San Donato is een Romaanse kerk, uit de vroege Middeleeuwen. Dit is de oudste kerk van Genua en zeer sfeervol. Heel anders dan de andere kerken in de stad, die vaak uit de 16de of 17de eeuw zijn. In een zijkapel vind je een prachtig drieluik/altaarstuk.

Genieten van het uitzicht

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

Genua is geen vlakke stad ondanks dat het aan zee ligt. Vanuit de haven ga je steeds verder omhoog de heuvels en de bergen in. Dat zorgt voor schitterende uitzichten over de oude stad, de haven en de zee. Dit kan op verschillende plekken in de stad, ik noem hier die ik bezocht heb en die ik erg mooi vond.

  • Spianata di Castelletto, net achter de Palazzi di Rolli. Vanaf Via Garibaldi kun je met een lift (of trappen) naar boven en dan kom je op een prachtige uitzichtplaats. Vanaf hier kun je de palazzi goed zien en de rest van de oude stad en de haven.
  • Parco Castello d’Albertis, vlak achter het treinstation Principe kun je met de bus en daarna een trap op of met een lift naar boven. In dit prachtige kasteel zit ook nog een erg leuk Museum voor de Culturen van de Wereld. In het parkje ervoor heb je een mooi uitzicht over de haven en de stad. Als je het museum bezoekt, krijg je op een terras een nog mooier uitzicht. Loop voorbij het kasteel nog een stukje door op de Corso Firenze en dan heb een terras met weer een schitterend uitzicht, ook over de heuvels achter je.
  • Wil je nog hoger op, pak dan de funiculair naar Righi of ga nog verder naar boven om de forten te bezoeken van het Parco delle Mura in de bergen, zoals Forte Sperone en Forte Diamante. Wil je verder dan Righi dan is met de auto aan te raden, want het openbaar vervoer leidt niet naar de kastelen. Een mooie wandeling maken door het gebied is natuurlijk ook mogelijk, maar alleen als je goed ter been en fit bent.

Meer informatie vind je hier.

Ik ben hier zelf niet geweest, dus kijk voor meer informatie hierover én over Genua in het algemeen op https://www.visitgenoa.it

Buitenwijken (Boccadasse en Nervi)

Genua Stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stadswandeling - Reisliefde

Neem als je in Genua bent ook eens de bus of de fiets over de Corso Italia naar Boccadasse of nog verder naar Nervi (kan ook met de trein), de buitenwijken van Genua. De Corso Italia is een lange promenade/boulevard langs de kust. het is populair om over te joggen, te wandelen of te fietsen. Er zijn vele restaurantjes en ook privéstrandjes. Er zijn ook speeltuintjes en mooie kerken zoals de Abdij van San Giuliano en de Santi Pietro e Bernardo. Corso Italia eindigt bij Boccadasse, een schitterend dorpje met een prachtig uitzicht over de rotsblokken en de kustlijn. Je kan heel ver door kijken. Er is een klein strandje met restaurantjes en ijssalons.

In Nervi verbleef in de 19de eeuw de aristocratie van Europa. Hier wilde men gezien worden. Er staan nog wat mooie villa’s uit die tijd die nu museums huisvesten. Hier vind je vooral moderne kunst, schilderijen en toegepaste kunst uit de 19de en 20ste eeuw. Ook is er een Botanische tuin, een mooi park en mooie uitzichten vanaf de Passeggiata Anita Garibaldi.

De begraafplaats van Staglieno

Huh, denk je nu, ik ga toch niet voor mijn plezier op vakantie naar een begraafplaats? Nou, misschien toch wel. Ik denk dat veel mensen de beroemde begraafplaats Père Lachaise in Parijs wel kennen. Staglieno is dat voor Genua. Het wordt gezien als één van de mooiste van Europa, een echt openluchtmuseum. Het heeft een Pantheon (Cappella dei Suffragi) waar bekende Genuese inwoners worden herinnerd. Het ontwerp van de tuinen is gebaseerd op de romantische stijl uit de 19de eeuw en het heeft honderden monumenten, beelden en sculpturen uit de 19de en 20ste eeuw. Er zijn ook rondleidingen.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Genua

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent.

Hotel Bristol Palace

Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Genua en biedt elegante kamers en suites met een klassieke inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

NH Collection Genova Marina

Dit moderne 4-sterrenhotel ligt aan de jachthaven van Genua en biedt comfortabele kamers en suites met een eigentijdse inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Melia Genova

Dit luxe 5-sterrenhotel ligt in het centrum van Genua en biedt elegante kamers en suites met een stijlvolle inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, fitnesscentrum en spa.

Meer informatie vind je hier.

Grand Hotel Savoia

Dit historische 5-sterrenhotel ligt in het centrum van Genua en biedt luxe kamers en suites met een klassieke inrichting en moderne voorzieningen. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, fitnesscentrum en spa.

Meer informatie vind je hier.

Best Western Plus City Hotel

Dit modern 4-sterrenhotel ligt in het hart van Genua en biedt stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen en een eigentijdse inrichting. Het hotel beschikt over een restaurant en bar.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.