Als je op zoek bent naar een interessant en interactief kindermuseum om met kinderen te bezoeken dan is het Geofort in Herwijnen absoluut een aanrader om te overwegen. Dit voormalige fort is omgebouwd tot museum, en dan niet met als thema de geschiedenis maar juist het land zelf. In de diverse kamers kom je op interactieve wijze meer te weten over van alles; van tektonische activiteit tot en met het decimale stelsel en nog veel meer.
Jaren geleden waren we hier al eens tijdens een onderwijs stakingsdag toen er een speciaal programma werd georganiseerd voor de kinderen en er een werkruimte met koffie en thee beschikbaar was voor de ouders. Toen we aan kwamen rijden herkende de jongste het meteen, want ‘hier mochten ze zelf pannenkoeken bakken’ en gingen ze in een lift de aarde in. De kinderen waren zo enthousiast over die dag dat we er nog een keer heen wilden gaan, maar omdat het een uur rijden is voor ons heeft dat even geduurd. Vooraf hadden ze ook geen zin in ‘een museum bezoeken’, maar dit museum vonden ze toch wel leuk. 😉
Geofort Herwijnen
GeoFort is een interactief science center waar de toekomst van de planeet aarde centraal staat. Je kan hier binnen en buiten van alles beleven en ontdekken. Belangrijke thema’s zijn energietransitie, klimaatverandering, watermanagement en big data. Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde! Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard minecraftblokjes.
Het GeoFort heeft mooie prijzen gewonnen, zoals de Europa Nostra Prijs en de titel ‘het beste kindermuseum ter wereld’. Regelmatig worden er ook speciale activiteiten en workshops georganiseerd in het weekend of tijdens vakanties. Met name de minecraftworkshop is erg populair, dus die moet je op tijd reserveren.
Het Geofort is gevestigd op een voormalig fort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en daarmee Unesco Werelderfgoed en heeft circa 100.000 bezoekers per jaar.
Tentoonstellingen & Activiteiten
Het museum bestaat uit een gedeelte binnen en buiten. We begonnen binnen, bij de ingang kun je je jas ophangen zodat je daar niet mee hoeft te lopen. Als je naar buiten gaat kun je hem ophalen.
Binnenactiviteiten
Centraal in het fort is een overkapte gang met aan beide zijden kamers met diverse thema’s. In de eerste kamer was het erg druk, dus liepen we een stukje door. Er is niet echt een volgorde; dus je kan zelf kiezen waar je naar binnen gaat. Veel mensen komen hier in de ochtend, dus als je in de middag komt is het een stuk rustiger.
Verleg je grenzen en beleef de wereld van X, Y, Z! Alles staat bij GeoExperience in het teken van kaarten en navigatie. Zo ga je aan de slag met oude en moderne geo-technieken. Zo is er een bioscoopzaal waar je met André Kuipers er achter komt wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Is er de film Power of Ten waarbij je van het allerkleinste molecuul ter wereld afreist naar de verste sterren in het sterrenstelsel (helaas was het hier iedere keer erg druk dus hebben we dit niet kunnen zien).
Ook hebben ze geleerd hoe groot ze zijn voordat het decimale stelsel was ingesteld of konden ze op een aardbevingtafel met kaplatorens bouwen om te zien welke constructies blijven staan. En ontdekken of de plek waar we wonen ‘veilig’ is als Nederland onder water komt te staan en wat je in dat geval moet doen. En nog veel meer, wat je zelf moet gaan ontdekken. Het mooie is wel dat naast de uitleg aan de wanden het ook heel interactief wordt gebracht zodat het voor een brede leeftijdsgroep aanspreekt.
Buitenactiviteiten
Als je de activiteiten binnen hebt gehad kun je aan het einde van de hal door de glazen deur naar buiten. Ook daar vind je diverse activiteiten en nog een tweede gebouw met een aantal activiteiten. Op het pleintje was een kampvuur aangestoken waar je voor een euro een enorme marsmallow kon roosteren. Op de plek van de tipitent was er een terras met picknicktafels ingericht om een hapje te eten of drinken. Ook kun je hier als een echte CSI een ‘moord’ oplossen.
Eén van de leukste dingen vonden de kinderen het doolhof; er zijn verschillende routes zoals het geurspoor, waarbij je moet ruiken welke route je moet volgen net zoals de zalm die gigantische afstanden aflegt in de zee door middel van het volgen van een geurspoor. Als je langs het doolhof loopt kun je een beetje de kinderen volgen of zelfs helpen. Al hadden ze de weg al snel gevonden en stonden ze bovenop de heuvel te zwaaien terwijl ik ze nog aan het ‘zoeken’ was. 😉
Expedition Earth neemt je mee naar de woeste wereld diep onder onze voeten. Als je in de lift stapt daal je maar liefst 6.000 km af naar de kern van de aarde door verschillende aardlagen. Onderweg leer je van alles over de aardlagen die je tegenkomt en ontdek je een nieuwe bron van energie. Doordat de lift meetrilt en het erg donker is kan het voor kleine kinderen een beetje te spannend zijn. Er is dan een noodknop aanwezig. De film van Expedition Earth is bekroond met een filmprijs.
Daarnaast zijn er nog twee domes; in de één kun je een aantal activiteiten doen zoals een balansspel of met extra grote kapla spelen en de smart dome was nu helaas gesloten. Ook kom je er achter hoe een satelliet werkt om je locatie te bepalen.
Ook is er een tweede eiland waar je met een vlot heen kan, deze was nu echter gesloten vanwege renovatie.
Als je het tweede gebouw in gaat en met de trap naar beneden kom je nog in een tweetal andere ruimtes. Zo kun je in de interactieve zandtafel vulkanen tot uitbarsting laten komen en vervolgens de magmastromen begeleiden. Helaas reageerde deze niet heel erg goed (meer), de vorige keer hadden ze hier echt de grootste lol. In de kamer ernaast kon je zelf een ‘fake kaart’ tekenen en Nederland inrichten. Tot slot heb je hier de desoriëntatietunnel waarbij je al het gevoel voor richting kwijt raakt.
Minecraft workshop
Samen met één van de Minecraft-experts ga je op avontuur op de GeoCraftserver. Tijdens deze workshop ga jij je ouders overtuigen dat Minecraft heel erg leerzaam is. GeoFort brengt namelijk het spelen in Minecraft naar het volgende level en laat jou heel Nederland in Minecraft ontdekken. Je gaat zonder aan te schuiven in een lange rij de attracties van de Efteling bezoeken, land je op het dak van je huis en vlieg je digitaal door je eigen buurt.
Je bouw-skillz worden tijdens deze workshop ook op de proef gesteld! Kun jij bewijzen dat je in korte tijd een fantastisch bouwwerk uit de grond kunt stampen? Doe mee met de workshop en verover heel Nederland in Minecraft. In de workshop op het GeoFort leren niet alleen de kinderen, maar ook de ouders hoe goed Minecraft is voor de navigatievaardigheden…!
Wereldpan & Speurtuin
Naast het museum ligt het restaurant Wereldpan; dit is een pannenkoekenrestaurant waar je zelf je eigen pannenkoek kan samenstellen, of om in Minecraftthema te blijven de vierkante creeper pannenkoek. Je kunt binnen zitten, of buiten op het terras terwijl de kinderen lekker spelen in de speeltuin. In de unieke Speurtuin klim je over de touwen de bunker op, maak je in de zandbak ruimte voor het water en ontwerp je met houten planken je eigen doolhof en maak je van bamboestokken de grootste bouwwerken!
Ook zonder een bezoek aan het museum is dit gedeelte van het forteiland toegankelijk voor bezoekers. Je kunt hier dus ook prima heen gaan voor het terras met speeltuin.
Geofort Geocache
Heb je zin in een wandeling met wat uitdaging? Dan is de GeoFortcachewandeling van ongeveer 5 kilometer door het natuurgebied Klein Hoogland van Staatsbosbeheer een aanrader. Dit gebied ligt iets ten noordwesten GeoFort. De cache bestaat uit verschillende opdrachten die op de aangegeven waypoints (WP) moeten worden gemaakt. Op enkele plaatsen staan aanwijzingen op kleine bordjes die in de buurt van de waypoints te vinden zijn. Aan het eind van de wandeling, die ongeveer 2 uur duurt, kunnen de coördinaten van de cache worden berekend. Meer informatie vind je hier.
Bootje varen
Tot slot kun je in het zomerseizoen hier een bootje huren om het fort en eiland vanaf het water te bekijken.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment