Skip to Content

Gibraltar; mooiste plekken & bezienswaardigheden

Gibraltar; mooiste plekken & bezienswaardigheden

Gibraltar ligt in het zuiden van het Iberisch Schiereiland en ligt strategisch aan de Straat van Gibraltar op korte afstand van de kust met Afrika. De naam komt uit het Arabisch jabal Tariq (berg van Tariq) en is vernoemd naar de Moorse legerleider Tariq ibn Zijad. De staat ligt voornamelijk rondom de Rots van Gibraltar, hier zijn sporen gevonden van Neanderthalers.

In het verleden was dit het toneel van veel oorlogen. Sinds 1713 is het gebied onderdeel geworden van het Koninkrijk Groot-Brittannië, een aantal voorstellen voor Spaanse soevereiniteit zijn in de 21e eeuw door middel van referenda afgewezen.

Sinds 2006 heeft Gibraltar zijn eigen grondwet en regelt zijn eigen zaken, op defensie en buitenlandse zaken na. Veel toeristen komen hier voor een dagje, maar er zijn ook een aantal hotels waar je kan overnachten.

Goed om te weten; officieel is Gibraltar een overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk. Om Gibraltar te bezoeken passeer je een landsgrens en heb je een paspoort nodig.

Sinds december 2020 is er een uitzondering gemaakt en is Gibraltar ook onderdeel van het Schengen-gebied, maar geen onderdeel van de Douane-unie. Je kunt hier tax-free shoppen en betaalt in Britse ponden.

Gibraltar

In Gibraltar zie je een combinatie van Spaanse en Engelse invloeden terug. Denk aan typische Spaanse / Andalusische gebouwen in combinatie met rode telefooncellen en dubbeldekkers op straat. Ook vind je hier Engelse pubs waar je kan genieten van fish and chips of een Engelse pint.

Op school is de voertaal Engels, maar veel bewoners zijn tweetalig en spreken ook Spaans. La Linea de Conception is de Spaanse zusterstad van Gibraltar en is hier aan vastgegroeid. De prijzen voor overnachtingen en maaltijden liggen hier een stuk lager dan in Gibraltar zelf.

De Rots van Gibraltar

De meest bekende bezienswaardigheid in Gibraltar is de 426 meter hoge Rots van Gibraltar. Alleen al vanwege het panoramische uitzicht over de haven van Gibraltar, de stad, de Straat van Gibraltar en 14 km verderop het vasteland van Marokko met het Rifgebergte.

Vanaf de benedenstad is de rots makkelijk te bereiken via de kabelbaan, maar je kunt ook in een paar uur naar boven wandelen. Zeker in de zomer als de zon schijnt, kan dit een pittige wandeling zijn. Ook kun je met de fiets of auto naar boven of met een rondleiding waarbij je ook de andere bezienswaardigheden bezoekt.

In de rots liggen maar liefst 50 km aan grotten en ondergrondse gangen, een deel hiervan werden al 30.000 jaar geleden bewoond door Neanderthalers, andere zijn gegraven door het Britse leger.

Let op: Om de rots te bezoeken heb je een entreeticket nodig voor het Upper Rock Nature Reserve. Toegang tot de bezienswaardigheden op de rots zoals de grotten, tunnels, Moorse kasteel en skywalk zijn hierbij inbegrepen. Voor de kabelbaan is een ander ticket nodig, het kan handig zijn om deze vooraf te reserveren omdat er maar beperkte toegang is.

Lees meer

Kabelbaan

Met de kabelbaan bereik je in slechts 6 minuten na een afstand van 700 meter de top van de Rots van Gibraltar en het Upper Rock Nature Reserve. Hier vind je een uitzichtplatform en een restaurant. In het laagseizoen kun je ook uitstappen bij Ape’s Den.

Het grondstation van de kabelbaan vind je aan de zuidkant van de Main Street. Op de hoogste top vind je een militair complex. Alleen al vanwege het uitzicht op de Straat van Gibraltar, het blauwe water van de Middelandse Zee, de baai van Algeciras, de straten in Gibraltar en het buurland Spanje is het de moeite waard.

Lees meer

Ape’s den met Berberapen

Op de rots leeft een kolonie van honderden wilde berberapen (Macaca sylvanus), die ook in Noord-Afrika voorkomen. Er leven nu enige honderden dieren in 6 verschillende troepen in het natuurreservaat op de rots.

Dit zijn de enige wilde apen van Europa. De meeste apen verblijven in de Siege tunnels, maar sommige laten zich overdag zien onder andere bij Ape’s Den en in de omgeving van de skywalk, bij de hangbrug is een voederplaats. Ook kunnen ze bij de kabelbaan tevoorschijn komen, in de lagergelegen stad komen ze nauwelijks.

De legende zegt dat Gibraltar in Britse handen blijft zolang er apen op de rots leven. Daarom wordt de populatie streng beschermd en werden er tijdens WO2 nieuwe apen ingevoerd om de kolonie in stand te houden.

Let op: De apen zijn gewend aan toeristen en kunnen daarom zeer brutaal zijn. Zorg dus voor gesloten tassen en zakken en houdt geen voorwerpen in de hand en houdt kinderen in de gaten. Contact of aanhalen van de apen wordt afgeraden en voeren is niet toegestaan. Zien ze eten, dan zullen ze dit proberen af te pakken of zelfs je rugzak open te maken.

Skywalk

Een van de laatste bezienswaardigheden die zijn aangelegd op de Rots van Gibraltar is de Skywalk, een enorm glazen platform op een hoogte van 340 meter boven de Middelandse Zee. Je moet dus geen hoogtevrees hebben om deze te bezoeken. Deze werd aangelegd samen met de Windsor Suspension Bridge. Het platform kan alleen bezocht worden als je in het bezit bent van een toegangsticket van het Upper Rock Nature Reserve. Vanwege de onbeschutte ligging waait hier vaak een harde wind, waardoor je er niet te lang moet blijven staan.

Windsor suspension Bridge

Deze hangbrug hangt sinds 2016 ongeveer 50 meter diepe kloof en verbindt twee rotspunten met elkaar. De hangbrug heeft een totale lengte van 71 meter en kan wiebelig zijn. Vanaf hier heb je wel een prachtig uitzicht over de Straat van Gibraltar en de stad. Het is wel een stukje lopen om deze brug te bereiken. Heb je hoogtevrees, dan kun je ook om de brug heen lopen.

St. Michaels Cave

De Rots van Gibraltar bestaat voornamelijk uit kalksteen, in de loop der tijd zijn er door het regenwater meer dan 150 druipsteengrotten gevormd in de rots. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat een deel van de grotten 30.000 jaar geleden werden bewoond door Neanderthalers. St. Michaels Cave is de bekendste grot en te bezoeken met een rondleiding. Deze grot ligt op 300 meter met de ingang naast een restaurant. De grotten zijn een 60 meter gangenstelsel, onderweg kom je stalagmieten en stalactieten tegen. De grootste ruimte ‘Cathedral Cave’ wordt ook gebruikt voor concerten, tijdens een rondleiding is een licht- en geluidshow onderdeel van het programma.

Toegang tot deze grotten zit inbegrepen in het ticket met toegang voor het Upper Rock Nature Reserve. In de zomer kan het hier erg druk zijn, en zijn er rijen bij de ingang.

Lees meer

Gorham grotten

Het Gorham grottencomplex bestaat uit vier natuurlijke grotten in de Rots van Gibraltar, waarvan Gorham’s Cave de bekendste is. De andere grotten zijn Vanguard Cave, de Hyaena Cave en de Bennett’s Cave. Deze grotten werden aan het begin van de 20e eeuw ontdekt door kapitein A. Gorham en naar hem vernoemd. Tijdens archeologische expedities zijn op de vloer rotstekeningen en andere sporen die volgens deskundigen het bewijs zijn van bewoning door Neanderthalers. Onder andere hierom zijn (alleen) deze grotten sinds 2016 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

The Great Siege Tunnels

Door de jaren heen is er maar liefst 54 kilometer aan tunnels gegraven door het Britse leger in de rots, onder andere voor de opslag van wapens en voorraden. De tunnels speelden een belangrijke rol tijdens ‘The Great Siege’ oorlog tussen 1779 en 1783, waarbij Fransen en Spanjaarden Gibraltar belegerden. Het doel hiervan was om kanonnen te verplaatsen naar het noorden van het schiereiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels uitgebreid en was het mogelijk om 16.000 soldaten te verstoppen in het tunnelnetwerk. Van hieruit werd door Generaal Eisenhower de invasie van Noord-Afrika gepland. Toegang tot de tunnels is onderdeel van het Upper Rock Nature Reserve.

Moorse kasteel

Het Moorse kasteel van Gibraltar werd gebouwd aan het begin van de 7e eeuw door de Moren, zij waren eeuwenlang de baas over dit land totdat ze in de 15e eeuw werden verdreven en het kasteel in Spaanse handen viel, zij moderniseerden het kasteel waardoor het zijn huidige uiterlijk kreeg. Later kreeg het gebouw andere functies waaronder tot 2010 de gevangenis van Gibraltar. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister. Vanaf de toren van het kasteel heb je een goed uitzicht op de stad en de Straat van Gibraltar, deze toren is ook terug te vinden op het briefje van 5 Gibraltar pond. Toegang tot het kasteel is onderdeel van het Upper Rock Nature Reserve.

De mediterrane trappen

De mediterrane trappen van Gibraltar vind je in het zuiden aan de achterkant van de Rots van Gibraltar en beginnen bij de Joodse poort op 180 meter hoogte en eindigen bij O’Harry’s Battery op 419 meter hoogte, vlakbij de top van de rots. Het zijn wel vrij smalle trappen met op sommige plaatsen vrijwel geen tot helemaal geen leuningen en daardoor niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of een slechte conditie. Tijdens de klim kom je enkele van de oudste grotten en tunnels van Gibraltar tegen. Sommige zijn ooit door de Engelsen gegraven, andere zijn natuurlijk. Bij opgravingen in enkele van deze grotten werden sporen gevonden van vroege bewoning van de Rots van Gibraltar.

Shoppen in Mainstreet

De Mainstreet is de hoofdstraat van Gibraltar en ligt centraal in de stad. Je vindt hier dan ook meerdere bezienswaardigheden en winkels waaronder het Bureau voor Toerisme en het Convent van Gibraltar. De straat begint bij de Grand Casemates Square waar je de meeste pubs, restaurants en in de zomer terrassen vindt. Aan het einde vind je de botanische tuinen.

In de winkelstraat vind je honderden bekende winkelketens en boetieks, waaronder bijvoorbeeld Star Bucks en de Subway. Officieel is het hier dutyfree shoppen waar veel toeristen op af komen, of het echt goedkoper is blijft de vraag. Gedurende het jaar worden er meerdere parades georganiseerd, waarvan de Queen Birthday Parade de bekendste is.

Grand Casemates Square

Dit is een van de twee grootste pleinen van Gibraltar en ligt in The North District vlakbij de haven. Vanwege de aanwezigheid van pubs, restaurantjes en in de zomer terrassen ook het meest levendige deel van de stad. Het plein is vernoemd naar de kazematten naast het plein. Het plein ligt aan de oostelijke kant van Main street en vormt ook wel de toegangspoort tot de stad.

Botanic Gardens (The Alameda)

Naast het dalstation van de kabelbaan en de parkeerplaats vind je de botanische tuin van Gibraltar. Deze werd aangelegd aan het begin van de 19e eeuw in opdracht van de toenmalige Britse gouverneur, daarom vind je hier ook een borstbeeld van hem. Dit is naast de Rots van Gibraltar een van de weinige plekken waar groen te vinden is. Je kunt hier wandelen tussen de voornamelijk uitheemse bomen en planten, zoals de drakenbloedboom, parasolden, de Australische zilvereik en de Chinese hibiscus.

Naast de vele verschillende bomen, bloemen en planten staat er in de tuin een Wellington memorial. Ook vind je hier (tegen betaling) een wildpark waar exotische dieren leven die door de douane zijn in beslag zijn genomen. De tuinen zelf zijn gratis te bezoeken. Ook vind je hier het standbeeld van generaal Eliott.

The Convent

The Convent is een klooster dat in de 16e eeuw werd gebouwd door de Franciscaanse monniken. Na de komst van de Britten vertrokken de monniken en werd het klooster ingelijfd. Na een verbouwing werd dit de ambtswoning van de Gouverneur van Gibraltar. De eetkamer is de mooiste ruimte van het gebouw. In de eetkamer is een indrukwekkende verzameling heraldiek. Naast het klooster vind je the King’s Chapel, hier liggen verschillende oud-gouverneurs en de vrouw van de eerste gouverneur begraven. Aangezien hij hier nog steeds woont is het voormalige klooster niet te bezoeken.

Over de Convent doen verschillende spookverhalen de rondte. Volgens een mythe zou er een geest van een voormalige non “The Lady in Grey” over de gangen van haar voormalige kamer zwerven. Zij zou levend tussen twee muren ingemetseld zijn omdat ze wilde ontsnappen samen met haar geliefde.

Kathedraal van de heilige Drie-eenheid

De kathedraal van de heilige drie-eenheid is gebouwd in het begin van de 19e eeuw in de neomudejarstijl. Ondanks de indrukwekkende Moorse bogen oogt de kathedraal niet heel verfijnd, er zijn dan ook zeker mooiere kerken te vinden. De kathedraal van de heilige Drie-eenheid in Gibraltar is de hoofdkerk van het Anglicaanse bisdom in Europa. Vanuit deze kerk bestuurt de bisschop de gehele anglicaanse gemeenschap in Europa. Hij wordt daarin bijgestaan door meerdere aartsdiakonaten.

Gibraltar National Museum

In dit museum in het hart van het historische centrum kom je meer te weten over de Britse kolonie en de (militaire) geschiedenis, cultuur en ook natuurhistorie. Je vindt er onder andere een maquette van de rots van Gibralter. Het museum is gebouwd bovenop de ruïnes van Moorse baden die je onderin het museum vindt. Ook wordt er een film vertoond. Op zondag is het museum gesloten.

Europe Point

Dit is het meest zuidelijke stukje, niet alleen van Gibraltar maar van het gehele Iberische schiereiland en het Europese vasteland. Vandaar de naam Europe Point. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op zowel de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Bij helder weer kun je de kustlijn van Marokko en het Rifgebergte zien.

Aan dit plein vind je diverse gebouwen en bezienswaardigheden:

  • De vuurtoren
  • Harding’s Battery; een gerestaureerde artilleriebatterij die ook bekend staat als Harding’s Fort
  • Het kerkje The Shrine of Our Lady of Europe; voor de komst van de vuurtoren deed deze dienst als lichtbaken.
  • De Ibrahim-Al-Ibrahim Mosque; dit is gedoneerd door Saudië-Arabië ter herinnering aan de lange Moorse geschiedenis van Gibraltar en Andalusië. De moskee is prachtig versierd en gedoneerd door Saudië-Arabië ter herinnering aan de enorme Moorse geschiedenis in de regio.
  • Nun’s well

Veel tours en rondleidingen door Gibraltar beginnen hier bij de vuurtoren.

Trafalgar Cemetry

Naast de jachthaven ten zuiden van de stadsmuren van Gibraltar vind je het kerkhof van Trafalgar, hier liggen Britten begraven die zijn overleden tijdens zeeslagen met Franse en Spaanse troepen waaronder 2 militairen die zijn overleden tijdens de Battle of Trafalgar in 1785.  Dit was een van de belangrijkste uit de Britse geschiedenis en vond op 70 mijl afstand van Gibraltar plaats. Verder zijn het vooral zeelieden en bewoners die overleden aan ziekte zoals de Gele koorts aan het begin van de 19e eeuw.

Tegenwoordig is dit een stukje groen dat goed wordt onderhouden en je kunt hier wandelen. Tegenover de begraafplaats staat een standbeeld van de kapitein Horatio Nelson, het beroemdste slachtoffer van de slag bij Trafalgar.

Stranden van Gibraltar

Gibraltar grenst zowel aan de Middelandse Zee als de Baai van Algeciras en heeft daarom net als de rest van de Costa del Sol ook meerdere stranden. Een van de bekendste en druktste stranden is Sandy Bay, dit is een smal strand in het oostelijke deel van Gibraltar aan de andere kant van de rots. In 2014 is het strand volledig gerenoveerd en is er extra zand aangevoerd om het oppervlakte te vergroten. Om te voorkomen dat dit weggeslagen zou worden wordt het strand beschermd door twee kribben en een golfbreker.

Andere stranden in Gibraltar zijn:

  • Eastern Bay, dit is het grootste strand van Gibraltar en wordt met name in de zomer druk bezocht door toeristen. Ook komen hier veel vliegtuigspotters vanwege het uitzicht over de landingsbaan van Gibraltar Airport.
  • Camp Bay en Little Bay; deze liggen vrijwel tegen elkaar aan en bestaan voor een deel uit een rotsachtig strand. Hier in de buurt kun je ook een groot zwembad vinden om een duik in te nemen.
  • Catalan Bay is een relatief klein strand in de buurt van een vissersdorpje.

Ocean Village

Ocean Village is de nieuwste van de drie jachthavens van Gibraltar. Rondom de haven vind je diverse winkeltjes, restaurantjes en bars met uitzicht op de haven. Daardoor is het met name in de avond een populaire bestemming. Ook vind je hier een casino. In de haven ligt het cruiseschip Sunborn dat nu functioneert als luxe 5-sterrenhotel.

Dolfijnen spotten

Vanwege de smalle Straat van Gibraltar waardoor er zeestromen bij elkaar komen leven er veel kleine vissen in dit water, waardoor het een voedselrijke plek is en je er het gehele jaar door veel dolfijnen kan spotten.

Daarnaast vind je in de zomer ook walvissen waaronder potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en soms zelfs dwergvinvissen. Vanuit de haven vertrekken een aantal organisaties voor een boottocht van 75 minuten om dolfijnen te spotten. In het laagseizoen is dit 2x per dag, in het hoogseizoen meerdere keren per dag.

Lees meer

Lees ook: Overzicht dolfijnen spotten in Europa

Veerboot naar Tanger, Marokko

Vanuit de haven van Gibraltar is het mogelijk om een dagexcursie naar Marokko te maken. De veerboot vaart meerdere keren per dag naar Tanger en doet daar ongeveer een uur over. Je waant je daar direct in een andere wereld en kunt een bezoek brengen aan het historische centrum, de Kasbah, Marokkaanse markt en slangenbezweerders.

Gibraltar Airport

Tot slot nog een opmerkelijke bezienswaardigheid. Gibraltar heeft namelijk zijn eigen vliegveld; het opvallendste hieraan is de landingsbaan die de grens vormt tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De weg naar Gibraltar, Winston Churchill Avenue, loopt over de landingsbaan heen.

Als er een vliegtuig wil stijgen of landen worden de auto’s tijdelijk tegengehouden. Je vindt hier de grenspost tussen Gibraltar en de Spaanse zusterstad La Linea.

Overnachten Gibraltar

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent? Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je kunt hier alle kanten op.

Sunborn Gibraltar

Dit 5-sterrenhotel is gevestigd op een jacht in de haven van Gibraltar en biedt luxe accommodatie met prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Gasten kunnen genieten van een zwembad, een spa en een fitnessruimte aan boord.

Meer informatie vind je hier.

The Caleta Hotel Health, Beauty & Conference Centre

Dit 4-sterrenhotel ligt op de oostelijke rots van Gibraltar en biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Het beschikt over een binnenzwembad, een sauna, een fitnessruimte en een spa. Gasten kunnen ook genieten van de nabijgelegen golfbaan.

Meer informatie vind je hier.

The Rock Hotel

Dit historische 4-sterrenhotel ligt op de rots van Gibraltar en biedt prachtig uitzicht op de baai van Gibraltar. Het hotel beschikt over een buitenzwembad, een fitnessruimte en een bar waar gasten kunnen ontspannen. Het hotel heeft een rijke geschiedenis en heeft veel beroemdheden gehuisvest, waaronder Winston Churchill.

Meer informatie vind je hier.

The Eliott Hotel

Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Gibraltar en biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van een fitnessruimte, een bar en een restaurant dat lokale en internationale gerechten serveert. Het hotel ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gibraltar.

Meer informatie vind je hier.

Bristol Hotel

Dit 3-sterrenhotel ligt in het hart van Gibraltar, op slechts een paar minuten lopen van Main Street en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen en beschikt over een bar en een restaurant dat lokale gerechten serveert.

Meer informatie vind je hier.

Zou jij wel een keer een dagje of nachtje hier heen willen gaan?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.