Skip to Content

Glow Eindhoven

Glow Eindhoven

In de winter is het een stuk eerder donker, nu kun je natuurlijk binnen gaan cocoonen maar het is ook heerlijk om op pad te gaan. Tegen de kou kun je je tenslotte kleden. We hebben in het verleden al een paar keer een lichtfestival bezocht en dat is altijd een groot succes. Eén van de grootste lichtfestivals, niet alleen van Nederland maar ook van de wereld, is die van Glow Eindhoven. Eindhoven is tenslotte ook wel de lichtstad vanwege de aanwezigheid van Philips.

Glow Eindhoven

GLOW verrast en verwondert! Op de pleinen, plantsoenen en in de straten op onverwachte plekken in de binnenstad van Eindhoven. Langs de GLOW-route geniet je van lichtkunstwerken, installaties en satellietprojecties die speciaal gemaakt zijn voor de plaats waar ze staan of plaatsvinden. Alles gemaakt voor en geïnspireerd door de stad, mede mogelijk gemaakt met lokale bedrijven zoals de Efteling of DAF. Ieder jaar is er ook weer een ander thema.

De route in 2022 begon bij het Centraal Station Eindhoven, dat ook onderdeel is van de route. Aangezien het heel erg druk kan zijn, en een groot deel van de binnenstad is afgezet, is het met name in het weekend een aanrader om hier met de trein heen te reizen. Je kunt dan meteen beginnen met de route.

De route staat aangegeven met bordjes, ook kun je de route volgen via de app zodat je zeker weet dat je niets mist of tegen betaling van een € 1 afhalen bij het Tourist Point in het station of de infocontainer op het Stationsplein. Op de kaart staat de route en alle kunstwerken vermeld. Dit is wel echt een aanrader; als je met ‘de stroom’ meeloopt mis je al snel een aantal van de lichtkunstwerken.

De route is verdeeld in 4 gebieden; namelijk Centrum, langs het water, Nachtegaal en Door het Groen. Daarnaast vind je op de High Tech Campus ook een tweetal lichtkunstwerken. De route is circa 5 km en dus prima lopend af te leggen. Wij deden hier bijna 2,5 uur over, inclusief een paar kunstwerken waarbij je naar een kleine voorstelling kijkt of je even moet wachten in een rij als je ergens naar binnen kan.

Nu kwamen we onderweg ook wat kinderen tegen, zelf was ik erg blij dat ze niet mee waren. Ze hadden het vast heel mooi gevonden, maar het was op zaterdag echt heel druk, vooral op het eerste gedeelte loop je schuifelend achter elkaar aan. Als je wel met kinderen gaat geef ze dan een eigen telefoon of telefoonnummer mee, zodat mocht je ze toch kwijt raken in de drukte ze een noodlijn hebben. Met jonge kinderen kan een buggy handig zijn zodat ze niet zo ver hoeven te lopen, maar ook onhandig op drukke stukken of als je met een trap naar boven moet. Wil je toch met kinderen gaan; ga dan doordeweeks dan is het iets rustiger.

Wij waren halverwege de middag al richting Eindhoven gereisd, zodat we daar eerst even konden eten voordat we zouden gaan wandelen. Er zijn een aantal partners van Glow langs de route waar je wat kan eten en drinken. Wil je echt dineren is het advies om op tijd ook een tafeltje te reserveren, voor sommige restaurants is dit echt een must.

Tip: Je merkt ook dat mensen nu vroeger een restaurant bezoeken dan normaal; zo zat het restaurant waar wij waren om half zes al helemaal vol. We hebben zelf gegeten bij Tortilla’s, een Mexicaans restaurant wat echt een aanrader is!

Ieder jaar zijn er weer andere kunstwerken te zien. Om een impressie te krijgen een greep uit de lichtkunstwerken van 2022 zijn:

Stay Tuned

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

De route begint bij het Centraal Station Eindhoven, dat samen met The Social Hub iedere vijf minuten een film projecteert op de ramen van het station en de zijkant van de gevel, op het Stationsplein staan lichtblokken die ook onderdeel zijn van het kunstwerk en van kleur veranderen. De projectie is een combinatie van beeld en geluid waarbij de balans tussen mens en techniek centraal staat.

Na de presentatie vertrekt er iedere keer een menigte die de route volgt, het kan daarom handig zijn om aan het begin van de presentatie weg te gaan zodat je niet in een grote groep loopt. Deze kun je dan altijd nog aan het einde van de wandeling bekijken. Het beste kun je de route volgen, zodat je niet terug hoeft omdat er stukken eenrichtingsverkeer in zitten.

Collecting Cultures

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Dit is het eerste kunstwerk waar we langs liepen; op de zijkant van de muur van de Effenaar is het beeld van verschillende petrischaaltjes geprojecteerd.

Let’s BEAT Waste!

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Dit is misschien nog wel een van de mooiste lichtkunstwerken langs de route; op de gevel van Villa Dommelhoef is een mooie film geprojecteerd. Dit gebouw werd in 1905 gebouwd en behoort tot het historisch erfgoed van de stad, binnenkort wordt dit omgebouwd tot appartementen. Het kunstwerk van de Franse kunstenaar Cindy Lo kan het best worden omschreven als een kleurrijke poëtische reis tussen zintuigen, landschappen, natuurlijke elementen en menselijke dromen. Iedere tekening van de projectie is handgemaakt met echte materialen zoals verf, pastel, houtskool.

De muziek en het geluidsontwerp zijn gecomponeerd door twee muzikanten Florine en Raphaël, die de inspiratie voor de symfonie haalde uit de Nederlandse geschiedenis, poëzie en natuur.

Let’s BEAT Waste!

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Het hart vertegenwoordigt de staat van de gemeenschap van de stad. Hoe opgeruimder de gemeenschap, hoe beter het gaat met het hart. Philips is partner van Let’s BEAT waste!. Door innovaties op het gebied van technologie dragen zij bij om het leven van mensen gezonder én beter te maken. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De studenten van Fontys in dit project van Let’s BEAT waste! laten dat op een mooie manier zien.

Studentenhart – SSRE

Dit kunstwerk vind je verspreid over de gehele stad, in samenwerking met de studenten die hier wonen zijn er op de voorgevels van studentenhuizen een kloppend hart opgehangen om zo te laten zien hoe belangrijk studenten zijn voor de stad.

Awakening of Mary & Shylight & The Culture

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Aan de gevel van de Paterskerk vind je een lichtsculptuur van Maria; moeder en maagd in één. Zij wordt geprojecteerd op een wit doek met een scheur waardoor je de kerk kan betreden. Als het druk is kan hier een rij ontstaan. De video-loop is een combinatie van hedendaagse vrouwen met diverse leeftijden en etnische achtergronden die ‘de universele vrouw’ vertegenwoordigen.

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

In de kerk zelf vind je het kunstwerk de Shylight; een combinatie van natuurzijden bloemen die op en neer lijken te dansen door de ruimte. Dit kunstwerk is al over de hele wereld te bewonderen. Tijdens GLOW is de choreografie aangepast naar de piano compositie van Annelie de Vries, die op de avond toen wij er waren ook live te zien was.

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Ook The Culture op de binnenplaats is een uniek concept; hier is een soort plantenkas gebouwd van glas waarin tomaten gecultiveerd worden. Deze kun je ook kopen in de automatiek die onderdeel is van de kas.

Museum Monsters

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Ook het Van Abbemuseum is onderdeel van Glow Eindhoven; op de gevel van het museum staan allemaal getekende monsters geprojecteerd. Deze zijn ontworpen in samenwerking van de kunstenaar Hugo Vrijdag in samenwerking met lokale basisscholen en brugklassers. Ieder kind kan zijn iets laten zien, individueel maar toch samen.

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Je kunt om het museum heen lopen, maar ook er doorheen. De ingang is afgezet met een hek zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd naar binnen kunnen. In het museum vind je een ruimte waarin de kunstwerken van monsters te bewonderen zijn, of je zelf kunt maken. Vervolgens ga je via een trap naar boven (niet handig dus met buggy of iets dergelijks) waar nog meer monsters worden geprojecteerd en zijn voorzien van enge geluiden. Via de achteruitgang ga je weer naar buiten.

Stringed

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Ook een interessant kunstwerk is Stringed; een combinatie van zeven datalijnen bestaande uit led-strips die in het midden bij elkaar worden. De lichtpuntjes lijken door de lucht te zweven en komen in het midden bij elkaar waardoor er woorden ontstaan van een gedicht.

Beacon

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl

Het Beacon-project is een samenwerking tussen de bewoners van Eindhoven, Jyvakskyla in Finland en Lyon Frankrijk en kunstenaar Craig Morrison. Een internationaal project dat ook in de lichtfestivals in die steden wordt vertoond. Het kunstwerk bestaat uit een soort verlichte dome waar vanuit het midden een enorme straal licht naar boven schijnt. Bezoekers kunnen een interactief onderdeel worden van het kunstwerk door de ballen hoog te houden.

Daarnaast zijn er nog veel meer kunstwerken die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. Geen onderdeel van Glow; maar toch ook bijzonder is de verlichting in winkelcentrum De Heuvel.

Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefdenl
Glow Eindhoven - Reis-liefde.nl
Glow Eindhoven - Reis-liefdenl
Glow Eindhoven - Reis-liefdenl

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.