Skip to Content

Goedkoop uit eten met gezin en kinderen

Goedkoop uit eten met gezin en kinderen

Kinderen zijn al duur genoeg. Je bent gemiddeld per kind tot ze 18 jaar zijn gemiddeld € 80.000,- euro kwijt volgens deze berekeningen hier. Dus als het even kan bespaar je waar het kan. Uit eten kan met je kinderen en is leuk en gezellig. Een leuke herinnering maken met je kinderen is onbetaalbaar. Maar helemaal onbetaalbaar hoeft dat restaurant niet te zijn. Ik heb leuke tips voor je om goedkoop uit eten te gaan en lekkere herinneringen te maken.

Algemene tips om te besparen op het uit eten

 • Het drinken is vaak het duurste als je gaat uit eten, spreek vooraf af hoeveel drankjes je kind mag en laat het bijvoorbeeld een paar slokjes drinken als het gebracht wordt en zet het daarna weg tot het eten geserveerd wordt. Drink anders voor de zekerheid thuis nog wat, voordat je gaat eten. Voor jezelf geldt dat drankjes zonder alcohol vaak goedkoper zijn dan met. Of deel bijvoorbeeld een karaf wijn; dat is dan weer goedkoper dan losse glazen.
 • Vraag om een kan met water, in andere landen wordt dit gevraagd of ongevraagd op tafel gezet, maar ook in Nederland willen ze hier vaak aan meewerken. Als je medicijnen slikt en vraagt om een glas water horen ze dat ook te serveren (zonder op de rekening te zetten).
 • Houd rekening met de keuze; vegetarische maaltijden zijn vaak goedkoper dan vis- of vleesgerechten. De prijzen kunnen ook per gerecht erg verschillen, spreek bijvoorbeeld met kinderen af voor welk bedrag ze een gerecht mogen kiezen van de kaart.
 • Als je met kinderen bent is het vaak handig om het voorgerecht over te slaan; zeker kinderen eten nog niet zo veel en vaak wordt er wel iets van een stokbroodje geserveerd. Het eten komt dan ook allemaal tegelijk zodat je samen kan eten.
 • Natuurlijk kan je na afloop nog een dessert nemen, maar vaak zijn die niet heel goedkoop. Als je in de stad bent kan je ook na afloop naar de dichtstbijzijnde ijssalon lopen en daar een bolletje ijs halen. Ben je vaak minder kwijt en toch een toetje!
 • In de meeste restaurants kan je voor een kindermenu kiezen, maar vaak is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een ‘normaal’ gerecht te bestellen en een extra bordje erbij zodat ze het kunnen delen. Een ‘normale’ portie is dan goedkoper dan twee kindermenu’s. Al kan het afhankelijk van het restaurant ook voorkomen dat er bij een kindermenu ook wat drinken en een dessert of verrassing inbegrepen zit.
 • Wat ook steeds populairder wordt is het zogenaamde shared dinner; bestel een aantal (voor)gerechtjes en zet die in het midden op de tafel en deel ze vervolgens. Dan kunnen de kinderen ook gewoon mee eten ipv aan de patat met frikandel en als ze het toch niet lekker vinden blijft er niet een heel bord liggen.
 • In toeristische dorpen en steden zijn er vaak toeristenmenu’s, niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland. Voor een vast bedrag krijg je dan vaak drie gangen voor een vaste prijs en kan je per gang uit een aantal gerechten kiezen.
 • Een ontbijt of lunch is goedkoper dan een diner. Het kan net zo gezellig zijn en de kinderen liggen ook nog eens op tijd in bed. Je kunt bijvoorbeeld bij de HEMA ontbijten of een lunch nuttigen in een restaurant bij jullie in de buurt.
 • Als je vroeg uit eten gaat; rond vijf uur kan je soms ook nog gebruik maken van de lunchkaart en daar een gerecht van bestellen. Vaak zijn die net wat goedkoper dan de dinerkaart maar vind je er ook meerdere warme gerechten op.
 • Kies je bijvoorbeeld voor een “all you can eat”-concept bij de Chinees, sushi of wat dan ook, ben je doordeweeks vaak goedkoper uit dan in het weekend (van donderdag/vrijdag tot en met zondag) dit omdat het dan vaak wat rustiger is en ze zo toch gasten proberen te trekken.
 • Zelf ben ik ook erg fan van Groupon of de Social Deal app waarbij je zeer goedkoop kan reserveren bij een selectie aan restaurants. De drankjes vallen vaak wel buiten de kaart.
 • Vraag rond bij je vrienden of check bijvoorbeeld Indebuurt of er goedkope restaurants in de omgeving zijn waar je onder een tientje kan eten. Zeker in studentensteden is dit vaak ook prima mogelijk. Ook op de website etenvooreentientje vindt je heel veel restaurants waar je zeer betaalbaar kan eten.
 • Misschien niet zozeer uit eten; maar je hoeft niet zelf te koken als je een maaltijd bestelt via Thuisafgehaald. Bij een thuiskok in de buurt kan je een maaltijd naar keuze afhalen.
 • Volg wat restaurants in de buurt; met een beetje geluk bieden ze een speciale kortingsactie aan of kan je een diner winnen.
 • Je kunt je kinderen natuurlijk geld laten verdienen. En dan heb ik het niet over kinderslavernij. Nee, laat ze wat spulletjes bijeen rapen die ze willen verkopen en neem dat geld mee naar het restaurant. Zo zullen ze nog meer genieten van hun eigen verdiende eten.

Picknicken in een tent / achtertuin

Heb je echt weinig te besteden? Dan kan je natuurlijk in je tuin eten. Je kunt dit natuurlijk doen aan de tuintafel, maar je kan het ook spectaculairder maken. Zijn jullie kampeerders, zet je tent dat eens op in de achtertuin. Of gebruik dat strandtentje. Heb je dit allebei niet, dan kun je een kleedje spannen en daaronder gaan zitten. En dan gezellig knus met z’n allen dineren onder een kleedje. En of ze dat gaan onthouden.

All You Can Eat

Deze budgetrestaurants kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Van chocoladefontein, gebakken kangoeroe tot aan pannenkoeken met bitterballen en een taartje erbovenop. Niets is te gek. Bovendien kunnen de kinderen in dit restaurant heerlijk rondlopen. Er is vaak een speelhoek en telkens heen en weer lopen om wat op je bordje te leggen is al een feestje. Er is één vaste prijs per persoon. En eten in overvloed! De kinderen zijn vaak goedkoper, dus mijn tip is om te bukken tijdens het betalen. Misschien trappen ze erin dat jij ook een kind bent ?.

Snackbar

Patat! Als er iets in de smaak valt bij kinderen, dan zijn het wel de gele frietjes met een klodder saus. Er zijn er vast zat bij jullie in de buurt. Maak het leuk door je kind zoveel mogelijke soorten frietsaus te laten kiezen als er maar zijn. Of om een patatje op het ijsje te zetten of door samen romantisch met twee rietjes uit één milkshake te drinken. Neus-aan-neus ?

Kapsalon of Turkse Pizza

Wil je net wat anders dan een standaard patatje? Wij zijn eens met de kinderen kapsalon gaan eten bij ons in het dorp. Wat een gastvrijheid bieden deze Turkse mensen. Los van het feit dat wij ontzettend genieten van het heerlijke eten is het bijzonder om te zien hoe onze kinderen verwonderd kijken wanneer de twee medewerkers in het Turks met elkaar praten.

De Italiaan

Italianen staan bekend om hun gevoel voor eten en charme. Een mooie combinatie in een restaurant. Zoals bij de Pizzabakkers. Kinderen krijgen tijdens het wachten aan tafel een deegbol om mee te spelen (niet om op te eten) en mogen als het rustig is zelf hun eigen pizza bakken. Je vindt ze in steeds meer steden zoals Zwolle, Amsterdam, Utrecht en ook in Delft. Check de site even of er één bij jou in de buurt te vinden is. De pizza’s op de kaart zijn wel even wat anders dan je normaal gewend bent maar zijn absoluut een aanrader zoals de Pizza Bianca.

Ook echt een aanrader is Happy Italy. Deze restaurants hebben allemaal een speelruimte / speelplek en die in Hendrik-Ido-Ambacht zelfs een enorme ontdekspeeltuin buiten. De pizza’s komen uit de houtoven en er worden verse pasta’s geserveerd. Let op; de porties zijn vrij groot. Zelfs als je kind normaal een hele pizza op kan zal het nu aan een halve genoeg hebben. Gelukkig kan je alles in goodiebags meenemen ook de pasta’s!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Happy Italy; kindvriendelijk fast Italiaans restaurant met speeltuin

Hans & Grietje

Een te gek restaurant. Hier blijf je je verwonderen over de sprookjesachtige belevenis. Opeens komt er water naar beneden vanuit het plafond. Daarna hoor je een heks wakker worden of beweegt je tafel opeens omhoog. Hier moet je echt geweest zijn! Ben je aan het wachten op je pannenkoek? Stil zitten aan tafel hoeft hier niet. Glijd met de glijbaan naar beneden om je te verwonderen in de speelkelder. Schijnt het zonnetje? Dan zit je heerlijk buiten op het grote terras en te kijken naar de megagrote speeltuin. Met een gezinsglijbaan, grote springkussens (halve ballonnen), schommels en het Hans en Grietjehuisje. En zo vergeet ik vast nog tientallen attributen.

Meer informatie vind je hier.

IKEA

IKEA is niet alleen bekend om de kasten, keukens en stoelen. Of eigenlijk de hele inboedel van een huis. Maar je kunt er ook eten voor een betaalbare prijs. Je moet per slot van rekening nog geld overhouden om die beroemde stoel POÄNG van de IKEA te kopen. Kindermenu’s zijn tegenwoordig ook in gezondere varianten te verkrijgen. En voor de ouders heb je al een bord met een zalmfilet voor € 6,90. En wanneer je hebt betaald kun je natuurlijk dat ijsje voor maar € 0,50 niet weerstaan.

Tip: In de vakanties biedt de Ikea vaak een gratis kindermenu aan bij bestelling van een volwassenen menu.

Meer informatie vind je hier.

Brownies & DownieS

Een restaurant waar bijzondere mensen samen komen met heerlijk eten. Wij genieten vaak met de kinderen in één van deze restaurants. En niet alleen van het smakelijke eten, ook van de geweldige bediening. De eerste keer keken onze kinderen raar op, zelfs onze jongste van 2 jaar. Kinderen hebben snel door dat mensen anders zijn dan anders. Dat maakt wel dat er interessante gesprekken op gang komen. Zo leren ze dat iedereen anders is en dat is mooi.

Meer informatie vind je hier.

MacDonalds

En de MacDonalds mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst der lijsten. Welk kind herkent de grote M langs de snelweg niet? Een feest voor kinderen om een kartonnen doosje te ontvangen met lekker eten en een speeltje. Een doosje dat ook gezond gevuld kan worden, wanneer je dat als ouder wenst. Je kunt ook een gedeelte gezond en ongezond kiezen. Zo kom je je kind tegemoet. Bijvoorbeeld een hamburger en worteltjes met wat fruit toe.

Hotelschool

Je moet toch ergens het vak leren; de meeste hotelscholen of bijvoorbeeld een MBO met koksopleiding hebben een eigen restaurant waar je een tafel kan reserveren en een vast menu of à la carte kan dineren zonder dat je heel veel geld kwijt bent. Houd er echter wel rekening mee dat het een leeromgeving is, en dat het misschien niet altijd even handig is om kinderen mee te nemen. Al biedt dat wel weer leuke leersituaties 😉

Watertanden

Ik ga van dit blog watertanden. En dat komt niet alleen door wat ik schrijf, maar ook door wat wij vanavond gaan doen. In december hadden wij een decemberkraslot. Ik zat samen in het team met onze jongste dochter en mijn man met onze oudste dochter. Wij wonnen maar liefst € 10,-. En we hebben samen besloten om iedereen mee uit eten te nemen in ‘de Kapsalon winkel’. En dit heuglijke feit vindt vanavond plaats.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.