Skip to Content

Tips voor een goedkope vakantie

Tips voor een goedkope vakantie

Voor de gemiddelde Nederlander is vakantie tegenwoordig een must. Binnen een jaar van lang werken, gunnen we ons doorgaans één, twee (of soms zelfs drie) momenten van rust, waarop we er echt ‘’uit’’ willen. Voor onze grootouders zou dat een goedkope weekendje in Drenthe of op de Veluwe zijn geweest, of, als ze wat avontuurlijker waren, een weekje Limburg. Inmiddels stellen we wat hogere eisen.

Vakanties zijn niet alleen voor de ontspanning, ze zijn ook om ons iets te leren over een andere cultuur, om nieuwe ervaringen op te doen, en soms zelfs om nieuwe mensen te leren kennen of een partner te zoeken. Het kostenplaatje weegt in dit alles natuurlijk mee. Wat wil je van een vakantie. En wat is je budget? Hieronder vind je wat nuttige dingen om rekening mee te houden als je bezig bent een vakantie te plannen.

Lees ook: Kosten vakantie; van gemiddelde uitgaven tot hoeveel zakgeld mee

Bestemming is de basis

De totaalprijs bepaalt niet of een vakantie leuk is of niet. Een goedkope vakantie kan net zo goed mislukken als een dure, en wie bereid is om meer geld neer te leggen, kan vaak meer dingen doen dan wanneer je aan een strikt kostenplaatje moet voldoen.

Als we kijken naar de algemene kosten van een vakantie voor de gemiddelde Nederlander, is het vooral belangrijk om eerst de bestemming onder de loep te nemen. Daar wordt vaak de basis gelegd voor een dure of goedkope vakantie.

De populairste vakantielanden onder Nederlanders zijn in de regel Europees. En wisselen al naar gelang het seizoen van positie op de ranglijst. Frankrijk, Spanje, Griekenland en Oostenrijk doen goede zaken in de zomer, waarbij vooral Frankrijk en Oostenrijk dan weer in de winter de boventoon voeren. De kosten verschillen overigens ook per seizoen.

Een week wintersport is doorgaans een stuk duurder dan een weekje in de zomerse Alpen – om de simpele reden dat een skipas een flink deel van je budget opslurpt. En het land zelf speelt ook een bepalende rol in de kosten.

Frankrijk en Oostenrijk zijn relatief duur, ook op het gebied van levensmiddelen. Boodschappen doen in een Oostenrijkse supermarkt zal niet altijd even vrolijk verlopen als in de gemiddelde Jumbo-reclame. De Nederlander betaalt hier doorgaans net iets meer.

Welke landen zijn budgetkampioenen?

Zoals gezegd, zijn Oostenrijk en Frankrijk (zoals veel West-Europese landen) relatief duur. De prijzen voor levensmiddelen zijn hoger, net zoals het openbaar vervoer of, in de bergen, het gebruik van liften. Tolwegen spelen ook mee in het uiteindelijke prijskaartje, net zoals de kosten van een hotel, appartement of vakantiewoning.

Een gemiddelde Oostenrijkse vakantie in de zomer (met alles erop en eraan) kan al snel 750-1000 euro per persoon kosten voor een periode van 7-10 dagen. Dit wisselt natuurlijk naar gelang de keuzes die je maakt, maar het is wel een graadmeter.

Een land als Slovenië of Slowakije zal bijvoorbeeld weer een stuk goedkoper zijn, net zoals Griekenland en Turkije het ook goed doen qua budgetreizen. Je betaalt dan natuurlijk wel weer voor een vliegtuig, en vaak een huurauto, maar als je het slim speelt vallen die kosten ook wel mee.

De hulpmiddelen bij een goedkope vakantie

Je bestemming is dus belangrijk. In Oostenrijk zal je op de keper beschouwd altijd meer betalen voor een appartementje dan in Slovenië, Slowakije, of andere Oost-Europese bestemmingen. En Spanje, Griekenland en Turkije hebben een sterke positie op de markt van goedkope all-in-hotels.

Toch zijn er ook andere manieren om de kosten voor je vakantie te beperken. Denk eerst aan vervoer. Een lange reis, zeker met de auto, brengt kosten met zich mee. Bepaal dus eerst wat voor zaken je tijdens je vakantie wil zien. En waar de dichtstbijzijnde plek is om ze te beleven.

Als jij lekker wilt wandelen met je familie, in een mooie heuvelachtige omgeving met pittoreske dorpjes, zijn er ook in de buurt van Nederland genoeg opties te vinden. De Ardennen, het Sauerland, de Harz – niet de meest ‘’sexy’’ bestemmingen, wellicht.

Maar ze voldoen wel aan al je criteria. En het is een stuk goedkoper dan helemaal met de auto naar Oostenrijk of Zuid-Frankrijk. Zeker in een tijd van hoge brandstofprijzen iets om over na te denken.

Wees op tijd

Het is misschien een dooddoener – maar dan wel één die nog altijd opgaat. Wie vroeg boekt, kan enorm in de kosten snijden. Huizen en appartementen gaan nog niet voor de volle prijs weg, en ook vluchten en treinkaartjes zijn vaak tientallen euro’s goedkoper.

Denk ook aan de periode waarin je op vakantie gaat. Sommige mensen moeten, door baan of kinderen, noodgedwongen in juli of augustus op vakantie.

Maar eigenlijk is het buiten de piek veel goedkoper. Een vakantie in juni, september of oktober is ook een optie – zeker als je naar warme landen gaat. Griekenland en Zuid-Spanje zijn nog heerlijk in oktober, en ook in Turkije is het goed toeven.

Persoonlijk budget

Een andere manier om de kosten niet de pan uit te laten rijzen, is het persoonlijk budget. Dat betekent simpelweg dat je voor jezelf bepaalt wat voor persoonlijke uitgaven je tijdens de vakantie mag doen. Denk hierbij een souvenirs, drankjes, lekker eten op het terras – kleine uitgaven, die aan het einde behoorlijk optellen, maar die niet altijd noodzakelijk zijn.

Als je zelf een appartement of vakantiewoning hebt gehuurd, kun je dat biertje misschien beter op je eigen terras drinken. Ook noodzakelijke boodschappen kun je al beperken door vanuit Nederland het nodige mee te nemen. Zeker in relatief dure landen zoals Oostenrijk kan dat behoorlijk in de kosten snijden.

Geniet, maar met mate

Dit alles betekent natuurlijk niet dat je jezelf niet mag verwennen. Daar draait vakantie uiteindelijk ook om. Maar enige beperkingen zijn soms juist een manier om optimaal van een vakantie te genieten. Het bespaarde geld kun je immers weer gebruiken voor een nieuwe vakantie, of voor leuke uitjes in Nederland zelf.

De Nederlander geeft gemiddeld per jaar ongeveer 800 euro uit aan vakantie, met uitschieters naar de 3000. Wat voor vakantie je uiteindelijk kiest, ligt volledig bij jou. Bepaal wat je leuk vindt, en wat je eraan uit wilt geven.

Misschien is een vakantie in het Sauerland voor 400/500 euro al leuk genoeg – of misschien wil je dit jaar een exotischere (en duurdere) bestemming buiten Europa. Dat is natuurlijk prima. Als je voor jezelf maar duidelijk hebt wat het kostenplaatje mag zijn.

Meer tips vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.