Skip to Content

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken

De knoop is doorgehakt; jullie gaan op vakantie. maar waarheen? En je wil natuurlijk ook niet teveel betalen. Oftewel, de zoektocht naar goedkope vliegtickets is begonnen. Je wil tenslotte geen onnodige en vooral extra kosten op een vliegticket.

Zodat het geld dat je overhoudt besteed kan worden aan andere zaken zoals de accommodatie, souvenirs of excursies om ook echt wat van de omgeving te zien. Maar hoe vind en boek je nu eigenlijk de goedkoopste vliegtickets en waar moet je op letten?

Pakket of los boeken

De eerste keuze die je moet maken voor goedkope vliegtickets is of je een pakketreis wilt boeken met de combinatie vlucht en accommodatie, en vaak ook transfer of soms autohuur. Een pakketreis lijkt heel makkelijk, maar vaak liggen de prijzen net wat hoger.

De aanbieder wil natuurlijk ook zijn kosten eruit halen! Daarnaast betaal je hier vaak per persoon, voor de vlucht is dit ook zeker nodig maar bij de accommodatie betaal je vaak per kamer / huisje. En kan het dus veel voordeliger zijn om die los van elkaar te boeken.

Daarnaast kun je zo ook beter uitzoeken welke vluchten er allemaal gaan; je kan bijvoorbeeld kiezen voor een alternatief vliegveld om te vertrekken. Zo vlogen wij naar Egypte vanaf een Duits vliegveld omdat de Nederlandse vluchten allemaal al volgeboekt waren.

Daarnaast scheelde dit enorm veel geld (zelfs inclusief extra brandstof en hotelovernachting zodat we niet extreem vroeg hoefden op te staan en het risico liepen van files). Het is dan vaak ook mogelijk om een andere dag te kiezen in plaats van de twee of drie dagen die normaal mogelijk zijn. En je kan zelf de verblijfsduur aanpassen, in plaats van het standaard aantal dagen.

Aanbiedingen en korting voor goedkope vliegtickets

Normaal zal je vast niet zitten te wachten op nieuwsbrieven in je mailbox. Echter staan deze nieuwsbrieven vaak boordevol vliegticketaanbiedingen en speciale introductieprijzen.

Door je in te schrijven voor nieuwsbrieven, blijf je op de hoogte van de allerlaagste tarieven voor last-minute vliegtickets. Nieuwsbrieven vind je op de websites van budget luchtvaartmaatschappijen en zoekmachines die prijzen vergelijken.

Daarnaast blijf je zo op de hoogte van leuke vakantieblogs, vakantietips, reisadvies, reisinspiratie en ideeën. Misschien kom je wel een heel nieuwe bestemming tegen waar je helemaal nog niet aan dacht. Nieuwsbrieven zijn gratis en kunnen je veel geld op je ticket besparen.

Liever geen mailtjes in je mailbox; dan is het handig om vliegennaar.nl in de gaten te houden. Dit team checkt iedere dag de actuele aanbiedingen en clustert de goedkoopste prijzen op 1 pagina. Zo zie je in 1 overzicht wat voordelige bestemmingen zijn. Bonus is dat ze niet alleen de prijzen voor het vliegtuig bekijken maar ook de kosten voor alternatieven zoals trein en bus.

Naast nieuwsbrieven zijn er vaak ook kortingscodes of speciale acties waarmee je korting kan krijgen. Wil je hiervan gebruik maken, zoek dan op de naam van het bedrijf + kortingscode om te zien of en welke korting er te scoren valt.

Zoekmachines die de prijzen vergelijken

Er zijn verschillende websites die prijzen vergelijken van vliegtuigmaatschappijen, zodat je niet handmatig alle websites langs hoeft te gaan om te zien wanneer er welke vlucht plaatsvindt en wat de prijzen zijn.

Het is zelfs mogelijk om een combinatie van vluchten te boeken bij verschillende vliegtuigmaatschappijen. Een heel fijne website om die prijzen te vergelijken op jacht naar goedkope vliegtickets is Skyscanner. Dit is een zoekmachine die niet alleen alle vliegtuigmaatschappijen kan vergelijken, maar gaat ook een stapje verder en bekijkt de reisaanbieders, hotels en autoverhuurbedrijven.

Zo vind je in een razendsnel tempo alle reisaanbiedingen en opties tegen de scherpste prijzen die je met elkaar vergelijken. De goedkoopste en beste deals kun je hieruit filteren, waardoor je snel en makkelijk je goedkope vlucht kunt boeken.

Andere websites die prijzen van vliegtickets vergelijken zijn; Expedia en Tix.nl

Skyscanner Prijsalarm

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Om op de hoogte te blijven van de meest actuele aanbiedingen, is het handig om je in te schrijven voor de Skyscanner Prijsalarm.

Stel de prijsalarm af op jouw reiswensen en de zoekmachine zal je per dag mailen over de goedkope vliegtickets, waarin al jouw voorkeuren in zitten. Of als je een specifieke bestemming hebt, krijg je een bericht zodra de prijzen stijgen en dalen zodat je weet wanneer je moet boeken!

Tips voor het vinden van de goedkoopste vlucht

Zoek het avontuur op met geen voorkeur voor bestemming

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Heb je niet echt een voorkeur voor een bestemming? Kies dan bij het zoeken naar goedkope vluchten, voor ‘alle reisbestemmingen’, ‘geen voorkeur’, of de ‘overal’-functie. Je kan dan nog steeds zelf kiezen waar je heen wil gaan, maar komt soms voor verrassende aanbiedingen te staan en komt misschien een bestemming tegen waar je anders niet zo snel aan zal denken.

Vaak worden deze reizen door avonturiers die van ontdekken houden uitgekozen en zijn de reizen die aangeboden worden vele malen goedkoper.

Directe vlucht of met overstap

Directe vluchten zijn vaak goedkoper dan met een overstap, omdat dat extra tijd kost vanwege landen en stijgen. Echter als een directe vlucht niet (meer) mogelijk is kan dit toch een optie zijn.

Geen vaste vertrekdatum

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Selecteer het maandoverzicht; zo kun je zien op welke dagen er een vlucht gaat en wat de goedkoopste optie is. Zo kwam ik voor de vlucht naar Mallorca wel een heel goedkope combinatie tegen die de helft goedkoper was en zonder overstappen door een dag later te vertrekken maar toch de gewenste reistijd. Wie weet ben je een dag eerder of later wel de helft minder kwijt of gaat er wel een directe vlucht wat heel fijn is met kinderen.

Vertrektijd

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Naar sommige bestemmingen gaat er meerdere keren per dag een vlucht, al dan niet van verschillende vliegtuigmaatschappijen. Deze kun je dan onderling met elkaar vergelijken om zo de goedkope vliegtickets te vinden.

Vaak zijn vluchten die in de ochtend vertrekken een stuk goedkoper omdat de vliegtuigmaatschappij dan minder geld hoeft te betalen aan het vliegveld. Als het met vervoer van of naar het vliegveld is te regelen scheelt dat enorm veel geld.

Andere vertrek vliegveld

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Miljoenen mensen reizen vanaf Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Wist je dat vliegtickets vanaf een luchthaven buiten Nederland enorm in prijs kan schelen? Zeker als je een intercontinentale vlucht gaat maken buiten Europa. Kom dus uit je comfortzone en kies voor een luchthaven in Duitsland of België.

Makkelijker is het als je dichterbij Duitsland of België woont, de luchthaven in dat land kiest. Populaire luchthavens in het buitenland zijn onder meer Düsseldorf Airport en Weeze Airport. In België zijn de luchthavens als Brussels Zaventem Airport en Charleroi Brussels South Airport de populairste luchthavens onder de Nederlanders.

De reden waarom de prijzen in het buitenland soms aanzienlijk schelen, is omdat de vakantieperiode in Nederland niet gelijk is aan die van omliggende landen. Duitsland en België hanteren daardoor goedkopere tickets, dan Nederland.

Ook heeft Nederland een hoger tarief aan belasting, wat Duitsland en België niet hebben waardoor vliegtuigmaatschappijen een vlucht goedkoper kunnen aanbieden.

Varieer met tickets

Koop geen retourticket, maar boek een enkele reis heen- en terug

Reizigers denken vaak dat ze goedkoper uit zijn met een retourticket dan twee enkele tickets heen- en terug. Een enkele reis met de ene vliegtuigmaatschappij heen en terug met een enkele ticket op een andere vliegtuigmaatschappij, kan vele malen goedkoper uitpakken.

Enkele tickets zijn voor reizigers die van flexibiliteit houden en van vrijheid. Ook kan het goedkoper zijn, als je ervoor kiest om vanuit een ander vliegveld terug te vliegen.

Een Open Jaw ticket boeken

Open Jaw tickets zijn ideaal voor rondreizigers die alles willen zien en meemaken. Met zo’n ticket koop je een retourvlucht naar je reisbestemming, bijvoorbeeld; Barcelona, maar je vliegt vanaf een andere reisbestemming weer terug (Valencia).

Voorwaarde die gesteld wordt is dat twee van de vier luchthavens die je kiest overeen moeten komen. Zo kun je van stad naar stad reizen en diverse landen tegelijk in een reis boeken. De vlieg- en verblijfkosten die je met een Open Jaw ticket kunt besparen scheelt je honderden euro’s.

Boek op het juiste moment

Last minute tickets kunnen veel geld schelen, maar het is niet altijd goedkope vliegtickets en slimste optie. Reisaanbieders bieden rond de tien maanden vroegboekkorting reizen aan, maar niet alle vliegtuigmaatschappijen hebben hun prijzen dan al rond.

Als je later in de maanden je vakantie gaat boeken, kunnen de tickets vele malen goedkoper zijn, omdat er actieweken of lage kortingsweken aankomen. Zo heeft de KLM bijvoorbeeld twee keer per jaar de wereldweken.

Last-minute boeking

Wil je toch voor die laatste lege stoelen die over zijn, in aanmerking komen? Houd er dan rekening mee dat je niet de enige bent. Luchtvaartmaatschappijen weten de laatste jaren, dat reizigers op het laatste moment bereid zijn om die laatste stoel te bemachtigen en vragen daar vaak juist een hogere prijs voor.

De meest optimale last-minute boeking is over het algemeen 10 tot 15 dagen voor vertrek, als er stoelen over zijn. Zeker als je met meerdere personen reist en echt die bestemming wilt boeken kan wachten een risico zijn.

Aantal weken vooraf boeken / beste maand voor de reis

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Ook als je op zoek bent naar het beste moment is Skyscanner ideaal; weet je namelijk waar je graag heen wil het komende jaar dan kan je op hun website een tool vinden die berekend op basis van de bestemming wat het meest optimale moment is om de reis te boeken. Ze geven zowel weer wat de meest betaalbare maanden zijn om die bestemming te bezoeken als wat de meest optimale boekingsperiode is (aantal weken voor vertrek).

Goedkoopste dag van de week

Daarnaast is er zelfs uitgezocht wat de meest optimale dag van de week is om een vliegticket te boeken, aangezien dit per dag kan verschillen. Wat de goedkoopste dag is om te boeken is echter wel afhankelijk van de bestemming waar je naartoe vliegt.

Over het algemeen, ongeacht de bestemming, is op vrijdag een vliegticket boeken het goedkoopste, gevolgd door de donderdag. Vlieg je echter naar Azië dan is de woensdag extra voordelig, voor Amerika de donderdag, naar Australië dinsdag of donderdag net als Afrika.

Goedkoopste tijd van de dag

Geen idee of het waar is, maar een tijdje terug was het in het nieuws dat vliegtickets na middernacht het goedkoopste zijn. Dit zou komen doordat tickets die gereserveerd staan (of on hold) toch niet geboekt worden en dus weer vrij komen in het systeem maar de vliegtuigmaatschappij natuurlijk deze wel wil verkopen!

Bespaar op de opties

Na het vinden van de goedkoopste vlucht worden er vaak extra opties aangeboden, zoals extra bagage maar ook een voorkeur voor een stoel of maaltijden. Een maaltijd vooraf boeken is vaak goedkoper dan de beperkte keuze aan boord zelf of op het vliegveld, in de supermarkt scoren en meenemen in je handbagage is natuurlijk wel een optie.

Qua stoelvoorkeur is het wettelijk verplicht dat kinderen naast een volwassene zitten. Reis je met kinderen weet je dus zeker dat jullie bij elkaar geplaatst worden. Ben je met vier personen kun je afspreken dat de een op de heenvlucht ‘dienst’ heeft tussen de kinderen en de ander op de terugvlucht.

Als er stoelen over zijn dan is het personeel vaak ook om bijvoorbeeld op te delen dat beide ouders 1 kind hoeven te vermaken.

Neem niet onnodig en te zware bagage mee

Goedkope vliegtickets vinden door vergelijken en beste moment boeken - Reisliefde

Tot slot kun je ook besparen in de extra opties. Als je vliegt met een budgetmaatschappij, dan moet je meestal betalen voor ruimbagage. Bij de één is dit standaard verwerkt in het vliegticket (en betaal je hier dus ook voor als je alleen met handbagage vliegt) en bij de ander moet je hiervoor bijbetalen.

Het beste kun je dit vooraf bijboeken, omdat dat scheelt ten aanzien van de kosten bij de incheckbalie. Vaak betaal je voor ruimbagage ongeveer vijftien of twintig euro per vlucht.

Voor te zware koffers betaal je al gauw tien euro per kilo aan overgewicht extra. Meestal heb je bij terugkomst niet in de gaten dat je koffer zwaarder is dan de heenweg. Souvenirs en natte kleding- en of handdoeken zorgen ervoor dat je koffer zwaarder is dan de heenreis.

Voor een kort reisverblijf is handbagage van tien kilo een prima en goedkope optie, maar het is niet te doen als je een langdurige reis gaat maken. Reis je samen of met meerdere, deel dan een koffer met je reisgenoten.

Als je met kinderen reist kan het ook prettig zijn om extra bij te betalen voor een grote koffer zodat de handbagage gebruikt kan worden voor de kinderen voor onderweg.

Surprise bestemming

Tot slot heb je de zogenaamde surprisevakanties; hierbij weet je vooraf niet waar je heen gaat maar alleen wat er geregeld is zoals vlucht + aantal dagen + accommodatie. Een paar dagen, of zelfs pas op het vliegveld zelf, krijg je te horen waar je heen vliegt. Het is dus verstandig om je voor te bereiden qua bagage op verschillende bestemmingen.

Het voordeel hiervan is dat vliegtuigmaatschappijen toch ervoor kunnen zorgen dat vluchten vol komen te zitten en het optimaal geld oplevert. Dit kan je bijvoorbeeld boeken via Bebsy. Ook Mystery park van Center Parcs werkt bijvoorbeeld via dit principe.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.