Skip to Content

Granada; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Granada; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Granada ligt in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië die voornamelijk bekend staat om de vele zonnige dagen, ook in de winter. Granada zelf is vooral bekend vanwege het Alhambra als hoofdplaats van het Nasrid-Koninkrijk.

Toch is er in deze prachtige stad aan de rand van de Sierra Nevada, waar je kunt genieten van het zonnetje onder een palmboom terwijl je in de verte de besneeuwde bergen ziet, meer te beleven. Granada heeft geen eigen vliegveld zoals Malaga en Sevilla, dus wordt vaak bezocht als onderdeel van een rondreis.

Alhambra Y Generallife

Het Alhambra is een van de bekendste gebouwen in Spanje en wordt dagelijks door veel toeristen bezocht. Het is dan ook een aanrader om op tijd kaartjes te scoren, zodat je zeker weet dat je naar binnen kan.

Het Alhambra is een 13e-eeuwse fort dat ook een Koninklijk Paleis herbergt. Je vindt hier diverse gebouwen uit de Romeinse tijd, uit de 9e eeuw, maar ook Moorse invloeden en natuurlijk christelijke. In 1868 werd het eigendom van de staat en een nationaal monument.

Meer informatie vind je hier.

El Albaícin

Albaicín is de oude Arabische wijk van Granada, deze authentieke wijk met witgekalkte huizen ligt aan de voet van de heuvel van het Alhambra en wordt veel bezocht door toeristen.

Langs de rivier vind je de drukste weg, met veel winkeltjes en terrasjes en vanaf daar lopen er smalle steegjes, trappen en pleintjes naar boven de tegenoverliggende heuvel op die samen een groot doolhof vormen.

Met de auto kun je deze wijk ook beter ontwijken, zelf hebben we hier vooral veel gewandeld of een taxi genomen.

Kathedraal Granada

De Catedral de Granada is de 16e-eeuwse kathedraal in het centrum van de stad, en is een combinatie van renaissance, gotische en barokke stijlen. Deze kathedraal werd hier gebouwd in opdracht van de katholieke koningen, en het duurde maar liefst 200 jaar voordat hij klaar was. In de kerk vind je diverse kapellen en twee 18e-eeuwse orgels.

Meer informatie vind je hier.

Capilla Real kathedraal

Naast de kathedraal vind je de ‘Capilla Real’ met een eigen ingang. De Koninklijke Grafkapel werd in 1517 gebouwd als begraafplaats voor de Spaanse vorsten. Binnen is er een crypte, met daarin de graven van enkele katholieke koningen, waaronder Isabella en Ferdinand die de stad heroverden op de Moren, en een museum.

Meer informatie vind je hier.

El Bañuelo (Arabisch badhuis)

El Bañuelo is een Arabische openbaar badhuis dat al in de 11e eeuw werd aangelegd. Dit is het oudste en best bewaarde Arabische badhuis (‘hammam’) van Andalusië. Dit is een van de weinige Moorse gebouwen die niet werd gesloopt nadat de Spaanse koningen hier weer aan de macht kwamen.

Heel groot is dit badhuis niet, het bestaat uit een paar kamers; de koude kamer, die gebruikt werd als kleedkamer, de lauwwarme kamer, voor de massages, de warme kamer, waar de grote baden zich bevinden. Kijk ook vooral naar boven naar de gewelven met achthoekige of stervormige gaten.

Tip: Je kunt dit badhuis bezoeken met een combinatieticket dat je bij het Alhambra kunt kopen, maar op sommige momenten (vaak zondag) is het ook gratis te bezoeken. Check dit dus vooraf voordat je extra geld uitgeeft.

Meer informatie vind je hier.

Palacio Dar al-Horra

Dar al-Horra is een voormalig 15e-eeuws Nasrid-paleis. Dar al-Horra betekent paleis van de dame, vermoedelijk omdat dit het huis was van de moeder van Boabdil, de laatste heerser van Granada.

Daarvoor stond er een ander Nazari-paleis. Sinds het begin van de 16e eeuw werd het gebruikt als onderdeel van het klooster van Santa Isabel la Real. Nu is het een historisch monument en toegankelijk voor bezoekers.

Meer informatie vind je hier.

Corral del carbon

De Corral del Carbón is oorspronkelijk een graan- en steenkoolbeurs (alhóndiga) die gebouwd werd in 1336 tijdens de Moorse overheersing. Daarnaast diende het als overnachtingsplaats (Karavanserai) voor voorbijtrekkende handelaren.

Na de Reconquista werd het gebruikt als theater en gemeenschapshuis. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor culturele organisaties. Je komt binnen via een hoefijzervormige toegangspoort en een binnenplaats met galerij. Boven het binnenplein hangt er een net waar druiven groeien.

Horno de Oro

Het Casa Morisca aan de Calle Horno de Oro is van origine een typisch Nasrid-huis met één verdieping, waaraan in de 16e eeuw een tweede verdieping is toegevoegd.

Koninklijke Kanselarij

De Koninklijke Kanselarij of Real Chancillería werd gebouwd in 1530 in renaissancestijl. Vanaf hier werden de diverse rechtbanken bestuurd en hier was het hooggerechtshof, in de 17e eeuw werd het gebruikt als gevangenis.

Puertas de la Murallas

Om de oude Moorse wijk Albaicín te kunnen betreden waren er vier stadspoorten. Eén van de poorten Puerta de Elvira is gebouwd in de 11e eeuw als onderdeel van de muren.

In de 16e eeuw werd de poort uitgebreid met vier torens en poortgebouwen. Tegenwoordig staat het net als de binnenstad op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Plaza Nueava

De Plaza Nueva is het oudste plein van Granada en werd aangelegd om meer vlakke ruimte te creëren door de rivier Rio Darro te overdekken. Op het plein werden vroeger stierengevechten en publieke executies uitgevoerd. Tegenwoordig vormt het de grens tussen het historische centrum en de nieuwere wijken.

Markt La Alcaiceria

De Alcaicería-markt was oorspronkelijk een Moorse zijdemarkt / souk, tegenwoordig is het een toeristische markt. Deze vind je vlakbij het Plaza de Bib-Rambla.

Deze bazaar is de ideale plek om souvenirs te scoren met een assortiment van keramiek, gekleurde glaslampen, magneten, ansichtkaarten en sieraden. Je vindt hier ook meerdere café’s met de populaire chocolade churros.

Sacromonte wijk met Cuecas

Sacromonte, ten noordoosten van de wijk Albacin, is een 15e-eeuwse voormalige zigeunerwijk en ligt ook tegen de heuvel. Deze wijk heeft een lange traditie van flamenco die gespeeld werd door de Spaanse zigeuners (gitano’s of Roma).

  • De wijk is vooral bekend vanwege zijn troglodietenhuizen, de “cuevas” oftewel grotwoningen, die ook bekend zijn geworden vanwege het boek over de 7 Zusters. Daarom worden er nog regelmatig flamencoshows georganiseerd in de grotwoningen. Eén van de beroemdste Cuevas van Granada waar je deze show kan bekijken is de Cuevas Los Tarentos.
  • Om meer te weten te komen over de geschiedenis en tradities van de wijk Sacromonte, is het een aanrader om het museum “Cuevas del Sacromonte” te bezoeken.
  • Tot slot kun je hier genieten van een rondleiding door de Sacromonte Abdij en haar catacomben. Vanaf deze abdij heb je een prachtig uitzicht op het Alhambra, en de wijken Albaicin en Sacromonte.

La Cartuja Monasterio klooster

Het ‘Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción’ is een indrukwekkend Kartuizenklooster en ligt ongeveer 3 km ten Noorden van de stad op een heuvel.

De bouw werd begonnen in 1507 en duurde maar liefst 3 eeuwen en was de thuisbasis van de Kartuizers, een van de oudste en strengste christelijke ordes.

Laat je vooral niet weerhouden door de sobere buitenkant; volgens sommige mensen is dit het mooist versierde klooster van Spanje met een mix van renaissance en barok.

Tip: Je kunt naar de kathedraal wandelen of de bus nemen vanaf het centrum. Toegang zit inbegrepen bij de Granadakaart.

Meer informatie vind je hier.

Basilica de San Juan de Dios

De kerk is toegewijd aan de patroonheilige van Granada ‘Johannes de Deo’. Van buiten is de basiliek een sobere kerk, maar van binnen overweldigend met pracht en praal.

Een groot deel van de muren, zuilen en plafonds zijn bedekt met goud en er zijn veel schilderijen en houten beelden te bewonderen. Er is ook een groot pijporgel en een mooi altaar. De basiliek is in principe altijd geopend, tenzij er een viering plaatsvindt.

Meer informatie vind je hier.

De tuin Carmen de los Martires

Naast de gebouwen is ook een bezoek aan dit park met diverse tuinen een aanrader. Je vindt hier verschillende tuinen zoals een Franse tuin met vijver, Britse tuin met fontein, Nasrid-terras met labyrinth, een meer, pleinen / terrassen en fonteinen.

Ideaal om even de rust op te zoeken en te genieten van het zonnetje. Toegang tot het park is gratis.

Wetenschapspark van Granada

Een aanrader met kinderen is een bezoek aan het Wetenschapsmuseum, op een paar minuten van het centrum. Dit is het meest bezochte museum van Andalusië.

Je leert hier van alles over de Aarde en kunt een bezoek brengen aan een planetarium, of meer te weten komen over het lichaam. Ook is er een botanische tuin, vlindertuin, uitkijktoren en panoramisch terras.

Meer informatie vind je hier.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een hooggebergte en ligt op zo’n 50 km ten zuiden van de stad Granada. Vanaf de stad maken de besneeuwde bergtoppen veel indruk.

Je kan hier in de winter (december tot april) skiën, maar ook in de zomer mooie wandelingen maken, mountainbiken, klimmen en paragliden. Bekende plaatsen zijn Monachil, Pradollano en Borreguiles.

Als je geen huurauto hebt, kun je ook vanaf Granada meegaan op een dagexcursie.

Uitzichtpunten

Er zijn verschillende miradors, oftewel uitzichtpunten te vinden in Granada waar je kunt genieten van het uitzicht over de stad, het Alhambra, de bergtoppen van de Sierra Nevada of de vlakte.

Mirador de San Nicolas

Vanaf de stad Grenada heb je meerdere uitzichtpunten op het Alhambrapaleis. Een van de populairste is Mirador de San Nicolas. Deze vind je op een plein voor de gelijknamige kerk.

Het kan hier, zeker in het weekend, wel heel erg druk zijn met een mix van toeristen en locals. Ook de straatverkopers zijn hier daardoor volop te vinden. Na snel een foto gemaakt te hebben zijn we zelf dan ook snel doorgelopen.

Tip: Bij zonsondergang kun je hier prachtige foto’s maken!

Mirador de San Cristobal

Ligt in hetzelfde gebied als Mirador de San Nicolas, naast de gelijknamige kerk.

Mirador de San Miguel Alto

Een andere Mirador die een bezoek waard is, is de Mirador de San Miguel Alto. Het biedt een prachtig panoramisch uitzicht over het Alhambra en is minder druk bezocht dan de Mirador de San Nicolas.

Ovenachten in Granada

Parador de Granada – Granada

Parador de Granada is een prachtig 4-sterrenhotel dat gelegen is in het historische Alhambra-paleis in Granada. Het hotel biedt een spectaculair uitzicht op de stad en beschikt over stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Eurostars Gran Via – Granada

Eurostars Gran Via is een modern 5-sterrenhotel dat gelegen is in het centrum van Granada, op slechts een paar minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over comfortabele kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

NH Collection Victoria – Granada

NH Collection Victoria is een elegant 4-sterrenhotel dat gelegen is in het centrum van Granada, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over comfortabele kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Alhambra Palace – Granada

Hotel Alhambra Palace is een iconisch 4-sterrenhotel dat gelegen is in het centrum van Granada, op slechts een paar minuten rijden van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel is gevestigd in een 100 jaar oud gebouw en beschikt over elegante kamers en suites met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Casa 1800 Granada – Granada

Hotel Casa 1800 Granada is een prachtig 3-sterrenhotel dat gelegen is in het centrum van Granada, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel is gevestigd in een 17e-eeuws herenhuis en beschikt over elegante kamers en suites met traditionele Andalusische kenmerken en moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de binnenplaats en het terras met prachtig uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Het hotel biedt ook een gratis afternoon tea service en er is een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.