Skip to Content

De Grote vijf van Nederland (Veluwe)

De Grote vijf van Nederland (Veluwe)

De Grote Vijf van Nederland zien? Dat kan! Maar welke Grote Vijf wil je? De Veluwe heeft namelijk ook nog zijn eigen Grote Vijf. Welke dieren verstaan we hieronder, waar vind je ze en welke activiteiten kun je hierom heen doen?

Wat wordt bedoeld met de Grote Vijf?

De Grote Vijf of ‘The Big five’ is een algemeen begrip en meestal worden er de 5 grootste dieren van een bepaald gebied mee bedoeld. Zo heb je de Grote Vijf van Afrika. Dit zijn de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant.

Natuurlijk kun je die niet in ons land vinden, of je moet de dierentuinen afstruinen. Op zich is dat natuurlijk wel een heel leuk idee om met kinderen te doen! Maar wij gaan ons in dit artikel richten op de vijf grootste dieren in heel Nederland én die van op de Veluwe.

Wie zijn De Grote Vijf van Nederland?

In Nederland hebben we natuurlijk geen leeuwen en olifanten. Maar vanzelfsprekend hebben we ook de 5 grootste van de dieren die we wel hebben. Dit zijn het edelhert, de ree, het wilde zwijn, de bever en de zeehond. Inderdaad een heel ander rijtje, maar wel een rijtje met heel verschillende leefgebieden.

Deze dieren allemaal spotten wordt dus een mooie onderneming. En dat kun je zelf proberen, maar een excursie met kenners kan je nog veel meer kennis opleveren en de kans waarschijnlijk ook vergroten dat je het redt!

Wie zijn De Grote Vijf van De Veluwe?

De Veluwe is voor Nederlandse begrippen een groot natuurgebied met dieren die niet zomaar overal voorkomen. Ook zij hebben hun eigen Grote Vijf opgesteld met de nodige mogelijkheden om ze te spotten eromheen. Dit zijn de Schotse Hooglander, het edelhert, het wilde zwijn, de ree en de vos. Inderdaad een aantal dieren die in beide rijtjes voorkomen.

Omdat deze dieren allemaal op De Veluwe voorkomen zal het misschien eenvoudiger zijn om ze alle 5 te spotten… Hoewel je wel geluk moet hebben om dat in 1 keer te gaan redden!

Zelf spotten of mee met een excursie?

Natuurlijk kun je zelf proberen om de dieren te vinden. Lees je in waar de dieren zich ophouden en dan is het duimen draaien. Zorg dat je een camera bij je hebt en maak er bijvoorbeeld een leuk album van. Verzamel allerlei wetenswaardigheden over de dieren en maak er zo (voor jezelf of met de kinderen) een prachtig project van.

Een excursie biedt waarschijnlijk meer mogelijkheden. Je gaat op stap met een boswachter die precies weet waar je de dieren kunt vinden én je komt op plekken waar je anders niet komen mag. Daarnaast zal de boswachter je ook van alles over de dieren en hun leefomgeving kunnen vertellen.

Mee met een excursie

Staatsbosbeheer organiseert “De Grote Vijf”-safari’s met een Land Rover. Deze tocht duurt 4 uur, waarbij je op zoek gaat naar 1 dier van de Grote Vijf. Naast vervoer en de kennis van de boswachter, is er ook een maaltijd inbegrepen. Er zijn ook combinaties. Zo is er een tocht die op zoek gaat naar het edelhert en het wilde zwijn.

Waar vind je het edelhert?

De grootste van de vijf is het edelhert. Met hun grote geweien maken de mannetjes behoorlijk veel indruk. Dat je het edelhert op De Veluwe kunt tegenkomen zal je waarschijnlijk wel weten, maar ook in Flevoland, bij de Oostvaardersplassen, kun je ze vinden.

Waar vind je de ree?

In bosgebieden kun je reeën tegenkomen, waarbij opnieuw de naam De Veluwe opduikt. Reeën zul je vooral vinden bij de overgangen tussen het bos en het weiland. Reeën zijn relatief makkelijk te ontdekken daardoor. Neem een verrekijker mee, want als je te dichtbij komt loop je uiteraard meer kans dat ze weg zullen lopen. Rustig ergens gaan staan en de bosrand afturen met de verrekijker en wie weet ontdek je ze dan wel!

Waar vind je de zeehond?

De zeehond is een zoogdier die in zee leeft en graag verblijft in getijdengebieden, zoals de Wadden. Maar ook in Zeeland, bij het Deltagebied zou je de zeehond tegen kunnen komen. Hoewel ik ook een keer een zeehond voorbij zag zwemmen toen we aan de kust van de Noordzee aan het zwemmen waren.

Gelukkig mag er in ons land niet op zeehonden gejaagd worden. Zijn natuurlijke vijanden zijn hier ook meestal niet te vinden. Dit zijn namelijk haaien en orka’s. Je kunt de zeehond spotten op meerdere plekken in ons land. Soms hoor je weleens dat een zeehond verdwaald is in 1 van de rivieren of kanalen in ons land, maar dat is (gelukkig) geen standaard iets. Je zult dus naar de kust moeten. Je kunt op de wadden op verschillende plekken excursies boeken om zeehonden te spotten, meestal gecombineerd met wadlopen.

Waar vind je de bever?

Het andere waterdier in ons rijtje is de bever. De bever was verdwenen uit ons land, maar in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn ze succesvol uitgezet in bijvoorbeeld De Biesbosch. Mede daardoor komen we de bever nu dus tegen in onze Grote Vijf.

Je kunt in het voorjaar het beste op zoek gaan naar het dier. Je kunt hem onder andere tegenkomen in Nationaal Park de Biesbosch, De Gelderse Poort, Natuurpark Lelystad en bij de Duitse grens, in onze noordelijke provincies. De bever is vooral in de nacht actief, dus hem spotten kan een extra uitdaging zijn. Je zou bijvoorbeeld met een kano op stap kunnen gaan.

Waar vind je het wilde zwijn?

Ook wilde zwijnen kom je op De Veluwe tegen. Andere plekken zijn er wel, maar de kans is toch kleiner. Zoals het een echt zwijn betaamt houdt het dier van modderpoelen, en het liefst open bossen. Omdat wilde zwijnen een heel scherpe neus hebben, zullen ze jou al snel opmerken. Een tip is dan ook om even op de wind te letten, zodat je ze van de andere kant af benadert!

Waar vind je de vos?

De vos vind je eigenlijk op heel veel plekken. Ook ‘gewoon’ in de polder. Het dier zal zich meestal niet snel laten zien. Toch hoor je regelmatig dat mensen vossen hebben gespot bij de Nederlandse Waterleidingduinen. Daar een wandeling maken kan dus een prima manier zijn om de vos te kunnen spotten.

Waar vind je de Schotse Hooglander?

Schotse Hooglanders worden hier en daar uitgezet in natuurgebieden, waar je ze dan uiteraard ook kunt spotten. Dit geldt dus ook voor De Veluwe, zodat ze daar bij de Grote Vijf te vinden zijn.

Verschillen in Big Five

Met een zoektocht over internet kom je tot de conclusie dat niet iedereen het met elkaar eens is. Zo zijn er pagina’s die bij de Grote Vijf ook dieren noemen die niet in bovenstaande rijtjes staan. De das, bijvoorbeeld, of waarom zou je er ook niet een zeearend bij noemen?

Met de komst van de wolf is het eigenlijk ook niet meer reëel dat deze niet in het rijtje staat. Hij is toch echt groter dan onder andere de vos, das of bever. Je zou natuurlijk ook gewoon al die dieren kunnen gaan spotten en er ondertussen een ‘Big Seven’ of iets dergelijks van kunnen maken…

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.