Skip to Content

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland

Terug in de tijd hoeft niet alleen maar saai en educatief te zijn, maar kan ook hartstikke leuk zijn. Ook met kinderen! Of je nu heel ver teruggaat in de tijd, of wat recenter. Nederland is een land vol historie en dat heeft zijn sporen achter gelaten in steden en dorpjes. Daarom de 10 leukste historische uitstapjes van Nederland. 

Bunkerroute (Ouddorp, Zuid-Holland)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

In de duinen van Ouddorp liggen nog verschillende bunkers. Deze kun je door middel van een heuse bunkerroute bezoeken. Je hebt een prachtig uitzicht maar leert ook waar de bunkers in de Tweede Wereldoorlog voor gediend hebben. Als je er rondloop lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat. Erg mooi om te zien volgens Melanie.

Lees ook: Atlantikwall Bunkerroute de Punt in Ouddorp met kinderen

Hofje van Mevrouw van Aerden (Leerdam, Zuid-Holland)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

Ook hebben we in Leerdam een supermooie haven waar je kan genieten van de oude stadsmuur met torentjes. Een stukje geschiedenis dat zeer mooi bewaard is gebleven. Een ander zeer bijzondere en mooie bezienswaardigheid is het Hofje van Mevrouw van Aerden. Dit is een hofje en een museum en hier kun je ook een rondleiding krijgen door het hofje en de tuin waar ook nog een kanon staat en een overblijfsel van het kasteel dat hier vroeger heeft gestaan. Een prachtige bezienswaardigheid die iedereen eens gezien moet hebben.

Kruithuis Delft (Zuid-Holland)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

In Delft vind je veel monumentale gebouwen, iedereen kent wel de Nieuwe Kerk en het stadhuis. Mijn persoonlijke favoriet is toch echter het Kruithuis in het zuiden van Delft aan de Schie en naast de gelijknamige Kruithuisweg. Een gebouw dat in de 17de eeuw werd gebouwd om het kruit op te slaan nadat een deel van Delft was vergaan toen op de Paardenmarkt de opslag ontplofte. Dit lag destijds op een kanonskogel afstand van de stad. Een aantal jaar geleden is het gekocht door een paar lokale scoutinggroepen voor een symbolische bijdrage van een studentenvereniging. Er woont een beheerder en verspreid over de week vind je hier verschillende groepen kinderen. Als de poort open is mag je hier gewoon naar binnen en kan je een rondje lopen over het gras om het water of op de steiger. Achterin is er ook een hindernisbaan. Deze plek is ook geschikt voor trouwfoto’s, en natuurlijk ga je dan gewoon met hakken over de baan heen 😉

Haven Oud-Beijerland (Zuid-Holland)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

Langs de Oud-Beijerlandse haven staan een aantal monumentale panden met authentieke gevels. Rondom de Nederlands Hervormde Kerk (ook een heel mooi monument trouwens) vind je gebouwen van vroeger, waaronder het Oude Raadhuis uit 1622. Hier werd recht gesproken, naar het schijnt onder andere door Cornelis de Witt, en bovendien deed het dienst als kroeg. Ik vind dit wel één van de mooiste gebouwen die de Hoeksche Waard rijk is.

Hollandse Waterlinie (Utrecht)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

De leukste historische plek is De Hollandse waterlinie tussen Woerden en de Biesbosch, met al haar kastelen en forten. In het Muiderslot speel je de leukste interactieve spelletjes tijdens je tour door het kasteel, dáár worden zelfs grote kinderen (lees: volwassenen) enthousiast van. En Slot Loevestein ligt in een fantastische omgeving, zodat je na het bezoek aan het kasteel nog een mooie wandeling kan maken door de natuur en langs het water. Of je neemt de pont naar vestingstadje Woudrichem.

Lees ook: Fort Vechten; Waterliniemuseum & Speelbos

Pre-Historisch Dorp (Eindhoven, Noord-Brabant)

Pre-historisch dorp Eindhoven; 15.000 jaar door de tijd reizen met je kind - Reis-liefde.nl

Een bezoek aan het Prehistorisch dorp in Eindhoven, dat maakt indruk. Want zo’n 20 jaar later weet ik dat nog steeds heel goed! Het is voor kinderen bijzonder om mee te maken hoe het er vroeger aan toe ging. Het prehistorisch dorp is compleet met prehistorische ‘bewoners’ en je mag er echte prehistorische activiteiten doen zoals speerwerpen en brood bakken.

Lees ook: preHistorisch Dorp Eindhoven

Scheepvaartmuseum (Amsterdam, Noord-Holland)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is volgens Melanie een prachtig gebouw en meteen een ideaal dagje uit. Het museum vertelt het verhaal over de scheepvaart door de jaren heen. Kinderen zien hoe het leven vroeger aan boord van een VOC-schip was maar ook hoe het er nu aan toe gaat. Het is een museum vol vermaak in een prachtig monumentaal pand. En als kers op de taart kan je nog een kijkje nemen in een nagebouwd VOC-schip. Naast de tentoonstelling, mooie pand en schip is het ook een rustig en overzichtelijke museum. Uitermate geschikt voor kinderen die niet tegen drukte kunnen of lang wachten.

Ook het concertgebouw in Amsterdam is een prachtig gebouw. Van buiten is het al een parel vol details. Van binnen nog veel mooier. Zeker de moeite waard om er een keer een rondleiding aan te vragen of naar een concert te gaan. Lukt dit niet dan heb je nog het Paleis op de Dam. Een indrukwekkend gebouw die misschien wel het bekendste is van heel Amsterdam. Ook dit gebouw is vaak open voor bezoek. Kijk wel goed op de site. Tijdens officiële bezoeken van het koninklijk huis is het gesloten.

Sint Servaaskerk (Maastricht, Limburg)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

Yvonne vond dit erg lastig, zij is niet zo’n heel erg cultuurmens. De Sint Servaaskerk in Maastricht vindt ze echter erg indrukwekkend.  Deze ligt aan het beroemde Vrijthof in Maastricht. De kerk is, naar men aanneemt, gebouwd op het graf van Sint-Servaas al in 384 n. Chr. en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De grote, driebeukige kruisbasiliek is grotendeels in romaanse stijl gebouwd met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen.

SS Rotterdam (Rotterdam, Zuid-Holland)

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

Niet een echt gebouw, maar wel een (bijna) monumentaal schip dat groter is dan menig gebouw. De SS Rotterdam dus. Extra leuk is dat je er kan blijven slapen, maar ook voor een dagje kun je er goed terecht. Bezoek dan zeker de machinekamer en doe de speurtocht met je kinderen. Een bezoek aan de SS Rotterdam wordt helemaal een feest als je er met een watertaxi heen gaat.

Veenpark Emmer-Compascuum (Emmer Compascuum, Drenthe)

Veenpark met kinderen; van openluchtmuseum tot turf steken - Reis-liefde.nl

Wil jij een stap terug in de tijd? Ga eens naar het Veenpark in Emmer compascuum. Vlakbij Emmen. Reis met een trein naar de veenafgraving, hier vinden nog steeds werkzaamheden plaats. In het park kun je terug in de tijd. Begin je reis in een plaggenhut, langzaam maar zeker loop je naar de moderne tijd. Je kan bij de bakker een broodje kopen. Of terug naar school zoals je opa of oma dat deden.

Lees ook: Veenpark met kinderen; van openluchtmuseum tot turf steken

Westerbork (Drenthe)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe met kinderen bezoeken. Van planetenpad tot rondleiding en herinneringscentrum. - Reis-liefde.nl

Drenthe staat bol van de fietsroutes middels het fietsnetwerk of knooppunten route kan jezelf je weg naar Westerbork samenstellen. Daar kan je een bijzondere wandeling starten. Loop (samen met je kinderen) het Melkweg pad. Je begint je ruimtereis bij de meest ver afstaande planeet in ons stelsel. Onderweg kom je wetenswaardigheden tegen die je dingen vertellen over de planeten. Hoe warm is het daar, hoe ver staat hij vanaf de aarde. Aan het einde van de wandeling kan je kiezen om Kamp Westerbork te bezoeken. Of je kan kiezen om het bospad terug te lopen.

Lees ook: Westerbork Drenthe; Concentratiekamp in Nederland bezoeken met kinderen

Historische plekken en bezienswaardigheden Nederland - Reisliefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.