Of een museum altijd saai is? Zeker niet! Gelukkig weten de kinderen dat ondertussen, dus kwam er geen commentaar toen ik aangaf dat we naar een museum zouden gaan. Echter eenmaal aangekomen bij Historyland waren ze meteen enthousiast, want ze waren hier eerder geweest met de buurtclub (was ik al weer vergeten). Maar ze wisten nog precies hoe of wat en waar. En vooral ook dat je hier minigolf kon spelen, want dat hadden ze toen niet gedaan.
Historyland Hellevoetssluis
Historyland Hellevoetssluis is de perfecte combinatie van een museum (binnen) en een historisch park waar leren door ervaren centraal staat. Je staat hier oog in oog met wolharige mammoeten, kunt plaatsnemen in een echte MIG21 straaljager en aan alle knoppen zitten, of goud zoeken. Ter afwisseling is er een waterpark aangelegd en kun je tegen betaling historygolf spelen. Een heerlijk afwisselend uitje dus voor jong en oud.
Dit park vind je op het eiland Voorne-Putten onder de rook van Rotterdam en is perfect te combineren met een bezoekje aan het strand of het vestingsstadje Hellevoetssluis waar het brandweermuseum ook zeker een aanrader is.
Museumgedeelte
Je begint je bezoek binnen in het museumgedeelte, deze bevindt zich in een oude gerenoveerde boerderij. De expositie is heel klein en overzichtelijk dus je hebt het vrij snel gezien en dus ook zeer geschikt voor de kinderen om hun aandacht erbij te houden. Je vindt hier onder andere prehistorische fossielen, replica’s van soms lang uitgestorven dieren en objecten uit de prehistorie en WO2.
Oeroceaan
Je begint beneden in de oeroceaanzaal; via een enorme haaienmond loop je de zaal in. Tegen de achterwand is een enorme film geprojecteerd met wezens die je normaal alleen in de oceaan tegenkomt, er staan een aantal zitjes om te zitten. Na het zien van de film kun je een rondje lopen langs de vitrines met haaientanden, maar ook een enorme tand van een grote potvis en andere botjes, vondsten en fossielen uit Nederlandse (zee)bodem! In de hoek zie je ook een werktafel van paleontologen.
Mammoetsteppe
Vervolgens loop je langs een aantal vitrines met stenen en kristallen naar de mammoetsteppezaal, deze staat in het teken van de pleistocene tijdperk, de tijd van de wolharige mammoeten. In deze zaal vind je dan ook een levensgroot mammoetgezin, maar ook een sabeltandkat, grottenbeer en wolharige neushoorn. Allemaal enorm en sommige ook wel een beetje angstaanjagend. Daarnaast vind je hier fossielen en een mammoetskelet.
Als je de trap naar boven neemt kom je meer te weten over hoe de jager-verzamelaars leefden en welke gereedschappen en materialen zij vroeger gebruikten. In het midden van de ruimte staat een tafel met daarop een aantal werktuigen die gebruikt werden om vuur te maken, maar die je ook kunt gebruiken om gaatjes te boren in schelpen die je daarna kunt versieren om er een ketting van te maken.
Ook vind je hier een tijdlijn uit de tijd van de dinosauriërs met diverse fossielen en kleine modellen van dieren die toen leefden. Tot de grote vulkaanuitbarstingen na het inslaan van de meteoriet. Iets verder liggen ook nog heel grote fossielen.
Tentoonstelling 1940-1945
Boven vind je ook een tentoonstelling in het kader van WO2; hier vind je onder andere diverse uniformen die ook echt gedragen zijn door Nederlandse, Duitse en Geallieerde militairen. In het midden vind je een streepjespak van een gevangene. Ook vind je er diverse voorwerpen waaronder bonnenboekjes en persoonsbewijzen.
De oudste dacht dat het streepjespak eerst van een gevangenis was, maar toen ik haar uitlegde wat voor ‘gevangenis’ dat was en waarom je daarheen gestuurd werd vond ze dat toch wel erg indrukwekkend. Net als het idee dat je niet zomaar eten kon halen in de supermarkt, maar je een bonnetje moest gebruiken om te zorgen dat iedereen wat kreeg.
Historypark
Na het bezoek binnen loop je naar het Historypark buiten, waar de geschiedenis echt tot leven komt. Het fijnste is om dit te bezoeken als het zonnetje schijnt, maar ook de rest van het jaar is dit prima te bezoeken (zolang het niet te hard regent). Er zijn verschillende paden aangelegd in een soort lusvorm, zodat je niets hoeft te missen. Op ieder veld staat een andere tijdsperiode centraal en wisselt educatie maar ook ontspanning elkaar af.
Permacultuurtuin
Het land van Historyland is ingericht volgens de principes van de permacultuur. Dit komt het van ‘permanent argiculture’ wat erop wijst dat het land altijd in productie is. Bill Mollison, een professor in Australië zag dat in het bos onophoudelijk productie is, enkel en alleen draaiend op energie van de zon en een vruchtbare bodem. Er is geen extra energie-inbreng en ook geen afval.
Dit betekent dat als het land er klaar voor is, de akkers in gebruik worden genomen voor landbouw. Hierbij wordt rekening gehouden met het leven in en op de bodem. Daarom wordt er veel gewerkt met de zeis en de riek en alleen indien nodig met kleinschalige machines. Eén van de doelen is om het land vruchtbaarder te maken zodat het gebruikt kan worden voor voedselvoorziening.
Griend
Een beetje verstopt in de bebouwing vind je deze hut gemaakt van stokken en riet. Zo leefden de boeren vroeger in simpele hutten zodat ze deze makkelijk en snel konden opzetten.
Piramide
In het veld vind je een kleine piramide, hier kun je ook naar binnen waar je een prachtig versierde sacrofaag vindt.
Hunebed
In het noordoosten van Nederland kun je natuurlijk niet om de hunebedden heen, daarom dat er hier ook één te vinden is. Deze ligt tegenover de piramide.
Romeinenland
Dit gedeelte van het park is nog in ontwikkeling; we kwamen al wel een bordje tegen van het amfitheater, een kuil met daarin een aantal stenen treden wat nog niet heel veel voorstelde. Maar ze zijn er nog mee bezig, dus wie weet wat hier allemaal nog bij komt.
Steencirkel
Tot slot vind je er een ministonehenge in de vorm van een steencirkel met een middensteen. Het is nog steeds een raadsel waar deze vroeger voor gebruikt werden. Engeland staat natuurlijk ook bekend om de legende van King Arthur, een beetje verscholen tussen het riet vind je ook hier een steen waar een zwaard in steekt, klaar om er uit getrokken te worden.
Woontoren
Tussen de dino’s vind je ook een vierkant torentje. Dit is een verkleinde kopie van de 13e eeuwse woontoren die deel uitmaakte van de Hellevoetse uithof Oosthoek, gesticht door de Cisterciënzermonniken van de abdij Ter Doest in Vlaanderen, zij leefden erg teruggetrokken. ‘Bid en werk’ werd beschouwd als het hoogste goed.
Dinopark
Als eerste zie je al de dinosaurussen; je vindt hier diverse modellen van onder andere de populaire Tyrannosaurus Rex, Triceratops, Stegosaurus en Brachiosaurus, maar ook iets meer onbekendere dino’s. Sommige zijn voorzien van prachtige kleuren. Het blijft tenslotte gissen welke kleuren de dino’s vroeger hadden, want dat is niet bewaard gebleven.
Sommige van deze modellen waren wel wat verouderd, begroeid met mos of misten een oog. Ook in het water naast de loopbrug vind je een dino.
Fossielen zoeken
De kinderen vinden het natuurlijk leuk dat ze in een zandbak ook zelf een dinoskelet kunnen opgraven, een deel was al zichtbaar dus ze wisten ongeveer waar te graven en gingen verder bij het gezicht en de poten.
In de middag was er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een opgraving. In een andere zandbak waren velden uitgezet, met in ieder vakje een vlaggetje als teken dat daar een botje is te vinden. Dit zijn botjes van zeewezens uit de prehistorie die zijn gevonden in de Noordzee.
Het was even zoeken, zelfs met een klein schepje. De botten bleken ook erg diep te zitten, maar gelukkig snel gevonden toen een medewerker met een grote schep wat ging steken en ze wisten waar ze precies moesten graven.
Oorlogsveld
Vervolgens liepen we door naar het Oorlogsveld; hier vind je in de openlucht diverse toestellen en onderdelen zoals een zoeklicht en een raket opgesteld die nog zijn overgebleven van de oorlogen. Bij een deel van de voertuigen staan trappen en de deuren open zodat je er ook in kan klimmen. Zo is er een soort legertruck en een manschappenvoertuig waar ze op kunnen zitten.
Het indrukwekkendste vonden ze misschien nog wel de originele Mil Mi-2 helikopter waar je zowel voorin kan zitten in de cabine als achterin. Alle knoppen zijn nog aanwezig, maar de rotorbladen zijn verwijderd zodat hij niet meer kan vliegen.
In het midden van het veld staat ook een grote tank met een trappetje ernaast. De kinderen klommen hier natuurlijk ook op want bij andere voertuigen met een trap mocht je ook klimmen en je kon niet zien of de deksel bovenop wel of niet open kon. Ze werden echter teruggeroepen door een medewerker. Ondanks het trappetje, mocht je hier niet op / in. Wat bleek; de ketting met het bordje niet op klimmen lag tussen het gras en was dus niet zichtbaar voor ze.
Tussen de dinosauriërs vind je ook een MIG21 straaljager waar je in kan klimmen. Alle knopjes zijn hier nog aanwezig en dat is natuurlijk een grote speeltuin voor de kinderen om aan alle knopjes te zitten en te voelen hoe zo’n kuipstoel zit.
Helemaal achteraan het oorlogsveld, vind je een betonnen bunker, deze is hier gebouwd tijdens de oorlog omgeven door gras en bedoeld als schuilkelder. Ook hier is een trap zodat je de bunker van binnen kan bezoeken. Daar is het wel vrij donker, dochter kwam dus ook snel weer naar boven. Zelf ben ik niet binnen geweest, maar je zou hier ook geluiden moeten horen van een bombardement, gecombineerd met het trillen en lichtflitsen van vuur.
Goudzoekersdorp
Het goudzoekersdorp vonden de kinderen natuurlijk ook erg interessant. In het thema van de goudzoekers vind je hier een aantal houten bouwwerken met stromend water, en een treinspoor met trainbakjes. Tegen betaling kun je bij de kassa een zakje halen met goudzand, dit kun je hier vervolgens zeven in het water om de goudkorrels er uit te halen.
Waterwerken
Achter het gouddorp vind je een waterspeeltuin, de waterwerken, na het succes van het spraypark is deze speeltuin aangelegd zodat ze ook als het wat slechter weer is met water kunnen spelen.
In een ronde zandbak vind je een aantal waterpompen dat het water van 30 meter diep oppompt. Vervolgens loopt dat via verschillende wegen naar beneden, natuurlijk met klepjes die geopend en gesloten kunnen worden, een waterschroef en waterbakken waar met water gespeeld kan worden. Heel fijn is de betonnen rand eromheen waar je kan zitten terwijl de kinderen spelen.
Treintje
Ook eindigt op dit veld het treintje dat vertrekt vanaf het oorlogsveld, dit treintje gaat echter maar 1 à 2x per dag, en toen waren we net aan de andere kant van het park dus hebben we niet gedaan. Het is ook maar een klein treintje met twee coupés dat een kleine afstand aflegt.
Foodtruck terras
Even uitrusten of wat eten; dat kan op het foodtruckterras. In een container kun je wat drinken, verkoelende ijsjes of een hapje eten halen. Je kunt onder andere kiezen uit poffertjes, broodje Unox of een tosti. Allemaal voor zeer betaalbare horecaprijzen rond de 3 euro. Bij de ingang vind je nog een foodtruck, dat ook te bereiken is vanaf buiten. Hier is ook een frituur aanwezig zodat je er patat en snacks kan bestellen. Verspreid over het park vind je diverse picknicktafels waar je ook zelf meegebrachte etenswaren mag nuttigen.
Spraypark & Waterspeeltuin
Tegenover de ‘foodtruck’ in het midden van het park vind je een spraypark met diverse sproeiers en fonteintjes in de vorm van een waterspuwende dinokop en stoere waterpistolen. Ideaal om op zonnige dagen even te ontspannen en lekker te spelen met water. Er blijft geen water staan, zodat het ook veilig is voor jonge kinderen. Er wordt rekening gehouden met het milieu; zo wordt er geen kraanwater gebruikt, en wordt het water opgevangen en ook op andere plekken gebruikt. Ook staat het spraypark niet constant aan, maar moet je het zelf aanzetten.
Het was niet heel warm (15 graden) toen wij er waren maar het zonnetje scheen, dus de jongste wilde toch graag met water spelen. Gelukkig had ik voor de zekerheid zijn zwembroek meegenomen, zodat hij na afloop weer droge kleren aan kon trekken. Door sommigen werd hij voor gek verklaard, maar hij vond het heerlijk. Even later zag ik hier ook kinderen in hun ondergoed spelen, dus hij was niet de enige. 😉
Aan de andere kant van de touwbrug vind je ook een watertoestel in de vorm van een beverdammetje met twee waterglijbaantjes, dit is de nieuwste toevoeging aan het park. Ook hiervoor is geen zwemdiploma nodig, aangezien het water weer weg stroomt. Ook is er een tipping bucket waar je onder kan staan voor een verkoelende douche. Toen wij er waren stond deze niet aan, maar konden de kinderen hier wel zo een keertje glijden.
Skelters
Terwijl de jongste met water speelde (en ik op het terras zat) heeft de oudste zich prima vermaakt bij de skelters. Er staan twee grote en een aantal kleinere zodat groot en klein hier kan racen. Het pad loopt in een cirkel zodat je altijd weer terug komt. Bij het begin, vlak voor de houten planken, is het wel licht omhoog, als je dan net begint en nog geen vaart hebt kan een duwtje handig zijn.
Hystorygolf
Tegen betaling kun je ook minigolf spelen, je kunt los een kaartje kopen of een combikaartje zoals wij deden. Het advies is om eerst een rondje te lopen door het museum en het park en dan terug te komen naar de kassa om de golfsticks en ballen te halen. Als je wilt kun je dan ook een scoreformulier meenemen.
Het terrein voor de hystorygolf ligt centraal in het midden achter het terrasje en is afgezet met een hek. In totaal vind je hier 12 banen met ieder een ander historisch thema. Van dinosauriërs en een dino-ei, tot en met een gang door een bunker, een kanon met een piratenschip waar een skelet in staat. Bij een baan moet je hem ook over een riviertje heen slaan. Dit is niet heel diep en voor de zekerheid liggen er netjes om de bal er weer uit te vissen zodat je verder kan spelen.
Eén van de banen ligt op een soort eilandje waar je komt door middel van twee boten / trekvlotten. Of een enorme doos met het adres van Historyland er op, als je daar doorheen loopt zie je ook allemaal dinosauriërs.
De laatste baan; 12 is wat moderner in de vorm van een geasfalteerde racebaan, deze is ook gesponsord. Je moet onder een paar autobanden heen voordat je de bal op een helling in een gat moet slaan. Als hij daarin zit, valt de bal in een hok en ben je klaar.
De kinderen gingen hier relatief snel doorheen; ze waren maar met zijn tweeën (mijn taak was het om de score bij te houden) en de meeste banen waren in 3/4 slagen te doen, terwijl andere banen er wat meer nodig hadden. Gelukkig was het toen ook niet heel druk, zodat we vrijwel nergens hoefden te wachten. Een baan met een groter gezelschap hebben we wel gepasseerd en later ingehaald. In een half uur hadden we ze allemaal gedaan. En heel bijzonder; ze hadden allebei bij elkaar opgeteld exact hetzelfde aantal slagen nodig gehad.
Meer informatie vind je hier.
- Camping Koeksebelt Ommen - 8 december 2024
- Kerst in New York: activiteiten en bezienswaardigheden - 7 december 2024
- Depot Boijmans van Beuningen met rooftop - 7 december 2024
Leave a comment