Skip to Content

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen

Wanneer je een vakantie hebt gepland op de Veluwe zijn er een aantal dingen die je eigenlijk niet over mag slaan. Behalve dat je op de Veluwe een heel mooi stuk natuur kunt vinden, zijn er ook een aantal bezienswaardigheden en activiteiten die je prima kunt doen als daginvulling! Van dieren spotten in de natuur tot bijzondere musea, genieten van het uitzicht of bijzondere gebouwen bezoeken.

Nationaal park Hoge Veluwe

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

Midden op de Veluwe vind je het Nationaal park de Hoge Veluwe. Een park vol met natuur, landschap, kunst, architectuur en historische verhalen. Er worden rondleidingen gegeven, excursies, evenementen, je kunt er fietsen huren en er is een camping aanwezig.

Er is veel verschillende natuur te vinden op Nationaal park Hoge Veluwe. Wanneer je een route volgt sta je het ene moment nog tussen de loofbomen, en het volgende moment tussen de naaldbomen. Tien minuten later sta je ineens midden op de heide en even later ontdek je weer een stuifzandlandschap. Door al deze verschillende natuur zijn er ook verschillende soorten dieren, wat de route zo interessant maakt.

Op het Park zijn veel verschillende dieren te ontdekken. De bekendste dieren zijn het Edelhert, het Wild Zwijn, de Moeflon en de Ree, maar er is nog veel meer te ontdekken. Wat dacht je van een Das, een Vos of een Boommarter? Ook zou het maar zo kunnen zijn dat je een Hagedissensoort of Slangensoort tegenkomt evenals kikkers of padden.

Het Park Paviljoen is een nieuw en multifunctioneel gebouw dat in juni 2019 is geopend. In het Park Paviljoen vind je het informatiecentrum, het Parkrestaurant, de Parkwinkel en de Zalen.

Wandelen Hoge Veluwe

Wandelen op de Hoge Veluwe is een heerlijk idee. Zeker wanneer je optimaal wilt genieten van het landschap dat telkens weer verandert. Er zijn themawandelingen, routes die je kunt volgen aan de hand van paaltjes met gekleurde stickers en symbolen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf een route uit te stippelen. Je kunt de Belevingsroute volgen waarbij alles draait om voelen, ruiken, zien en horen of het Landschappenpad dat speciaal voor het 75-jarig jubileum is aangelegd.

Fietsen Hoge Veluwe

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

Wil je liever per fiets de natuur verkennen? Dat kan natuurlijk ook! Je kunt op het Park gratis gebruik maken van de beroemde Witte Fietsen maar je kunt natuurlijk ook je eigen fiets meenemen. Er is ruim 40 kilometer aan fietspaden beschikbaar. Deze paden liggen langs alle landschapstypes van het Park. Je kunt er voor kiezen te fietsen zonder kaart, een kaart te halen in het Bezoekerscentrum of de ANWB-paddenstoelen te gebruiken.

Meer informatie vind je hier.

Kröller Müller museum

Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden. Op 13 juli 1938 opent het Kröller-Müller Museum zijn deuren. In dit huis hangen bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh, daarmee is dit de op een na grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Ook vind je hier stukken van Monet, Picasso, Mondriaan en Seurat. Rondom het museum vind je één van de grootste beeldentuinen van Europa. In deze tuin vind je ruim 160 sculpturen van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore en Joep van Lieshout.

Ook is er in het museum een zelfbedieningsrestaurant te vinden. Je vindt hier een groot assortiment lunchgerechten maar er is ook soep te verkrijgen. Liever een kop koffie met wat lekkers erbij? Dat is ook mogelijk bij Monsieur Jacques.

Meer informatie vind je hier.

Jachthuis Sint Hubertus

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

Dit oude buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Het jachthuis is door architect Berlage ontworpen, waarschijnlijk heeft hij de opdracht in het begin van 1915 ontvangen. In 1920 was het bouwen van het jachthuis afgerond.

Je kunt het jachthuis niet zo maar in, dit kan enkel met een rondleiding die vooraf gereserveerd is. Er zijn vijf verschillende rondleidingen die gereserveerd kunnen worden. Er is een speciale kinderrondleiding; deze rondleiding die speciaal bedoeld is voor kinderen duurt 45 minuten en ook hier kunnen er maximaal 20 deelnemers mee. Ook de rondleiding Jachthuis en kunst kijken/maken is speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders, deze rondleiding duurt 45 minuten. Terwijl de volwassenen de reguliere rondleiding volgen, gaan de kinderen met een rondleider op zoek naar bijzondere plekken in het huis. Daarna mogen ze een mooi kunstwerk maken om mee naar huis te nemen.

Meer informatie vind je hier.

Museonder

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

In het Bezoekerscentrum bevindt zich het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld. Dit museum geeft je een goed beeld van wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. Met de tentoonstelling ga je steeds dieper de bodem in, tot het middelpunt van de aarde. Er is van alles te ontdekken onderweg. Zo kun je het complete wortelstelsel van een 135 jaar oude boom zien, is er een waterlaboratorium en er zijn botten van dieren die al vele jaren zijn uitgestorven maar die vroeger in dat gebied rondliepen. Een bezoek aan het Museonder is inbegrepen bij de prijs van een entreeticket voor het park.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

Bij het Nationaal Park Veluwezoom ben je echt even één met de natuur. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en mountainbiken. Genieten van het buiten zijn, bovenop de Posbank uitzicht hebben tot aan Duitsland of dieper het gebied in trekken om te genieten van de rust. Ondertussen kun je even heerlijk een terras pakken, een kijkje nemen in het bezoekerscentrum of met de kinderen de speelnatuur van OERRR ontdekken. Ook vind je hier verschillende dieren. Denk aan wilde zwijnen, reeën, herten, Schotse hooglanders, IJslandse paarden en schapen.

Ook kun je een kijkje nemen bij;

  • Landgoed Beekhuizen
  • Schaapskooi Heuven
  • Portierswoning Rhederoord
  • Posbank & Uitkijkpunt Herikhuizerveld

Meer informatie vind je hier.

Buggyroute Veluwezoom

De Veluwezoom heeft ook een buggyroute van 3,5 kilometer. Het vertrekpunt bevindt zich bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom. Bij deze route volg je het rolstoelpad naar het uitzichtpunt Herikhuizerveld. Onderweg kom je verschillende, leuke OERRR-opdrachten tegen speciaal voor kinderen. Enkele leuke opdrachten zijn het verstoppen als een ree, bokkensprongen maken en mekkeren als een lammetje. Je loopt heen en terug dezelfde route dus je zou de opdrachten kunnen verdelen. En doordat je het rolstoelpad volgt, kun je gewoon de buggy meenemen.

Kootwijkerzand & Uitkijktoren

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

Op de grootste zandverstuiving van West-Europa vind je een uitkijktoren van maar liefst 13,5 meter hoog. Tussen zonsopkomst en -ondergang is deze vrij toegankelijk en heb je een ontzettend mooi uitzicht over de Veluwe. In 1999 moest de vorige toren, die van hout was, gesloopt worden vanwege houtrot. Sindsdien is deze stalen variant er voor in de plaats gekomen.

Lees ook: Kootwijkerzandvlakte; van picknicken in het zand, uitkijktoren beklimmen tot wandeling

Radio Kootwijk

In het hart van de Veluwe vind je het Kootwijkerzand. Een groot open gebied met heidevelden en zandverstuivingen van maar liefst een oppervlakte van 700 hectare. In het midden vind je het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Dit zendstation werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, zodat er radiotelegrafisch contact mogelijk was met het toenmalig Nederlands-Indië. Er zijn verschillende routes die je kunt bewandelen, maar je kunt natuurlijk ook prima je eigen route uitstippelen, of gewoon genieten van de omgeving. Ook zijn er verschillende activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Meer informatie vind je hier.

Loenermark

In Loenen vind je Loenermark. Een zeer mooi, Veluws landschap met veel bos en heidevelden. Dit maakt ook onderdeel uit van de wildbaan die beide Nationaal Parken met elkaar verbindt. Hierdoor kan je tijdens een wandeling ook maar zo edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen tegenkomen. Ook is er een wildobservatiepost die vrij toegankelijk is. Verder kun je ook een bezoek brengen aan de schaapskooi of kamperen op natuurkampeerterrein Zegenoord.

Meer informatie vind je hier.

Deelerwoud

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwezoom; verschillen, tips voor wandelen en fietsen - Reisliefde

In Beekbergen vind je het Natuurgebied Deelerwoud; ook dit gebied is onderdeel van de Veluwe. Ook hier kun je rustig een wild zwijn, damhert of edelhert tegenkomen en ook hier zijn er veel bossen en heidevelden. Maar wat maakt het Deelerwoud dan zo uniek? Dit natuurgebied is veel rustiger dan de Hoge Veluwe of de Veluwezoom. Doordat het rustiger is, heb je ook meer kans wilde dieren tegen te komen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.