Skip to Content

Overzicht bezienswaardigheden Hollandse Waterlinie

Overzicht bezienswaardigheden Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een linie die eigenlijk bedoeld was om het westen van Nederland te beschermen tegen de vijand. Nu is er van alles te zien wat nog stamt uit die periode. Wat kun je allemaal doen? En wat houdt die linie nu eigenlijk in?

UNESCO

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met de Stelling van Amsterdam onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Deze vormen het grootste rijksmonument van Nederland! Niet zo gek, want de linie is 85 kilometer lang en loopt van Muiden naar de Biesbosch. De breedte varieert van 3 tot 5 km. Ze herbergt 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, meer dan 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken.

De linie deed dienst tussen 1815 en 1940 en het water was hierbij de grote bondgenoot. Men kon namelijk het land onder water zetten waardoor het niet meer te doen was voor soldaten, paarden of voertuigen om er doorheen te gaan. Door het water niet te diep te laten zijn, konden ook boten er niks mee aanvangen!

Meer info over deze waterlinie vind je hier.

Waterliniemuseum

Natuurlijk beginnen we de lijst met het museum dat over de waterlinie gaat. Hier leer je nog meer over de bijzondere gedachte en werkzaamheid achter deze linie. Uniek in zijn soort. Het museum is te vinden in het Fort bij Vechten. Het fort herbergt diverse geheimen en die kun jij hier ontdekken.

Er zijn bijvoorbeeld tentoonstellingen, rondleidingen, speurtochten en ook de kinderen kunnen zich hier prima vermaken. Bij dit fort komen twee erfgoederen samen: de Hollandse waterlinies en de Romeinse Limes.

Meer info vind je hier.

Lees ook: Waterliniemuseum Fort Vechten

Muiden en Pampus

Het kasteel Muiderslot in het vestingstadje Muiden is een bezoek meer dan waard. Bezoek het kasteel en leer meer over de koningen, kasteelheren, dichters en schrijvers die hier leefden. Muiden is het begin van de waterlinie en was eveneens onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Ook het forteiland Pampus is jouw aandacht zeker waard. Een bezoek aan het kasteel kun je prima combineren met een boottocht naar dit eiland.

Meer info vind je hier en hier.

Lees ook: Muiderslot kasteel Muiden
Lees ook: Pampus Forteiland

Slot Loevestein

Slot Loevestein is het andere kasteel dat een vesting in de Hollandse Waterlinie was. Ook is dit het kasteel waaruit Hugo de Groot ontsnapte. Het kasteel dateert uit 1361 en het is nog altijd te bezoeken en helemaal in topvorm. Het slot is elke dag geopend en met je persoonlijke sleutel heb je toegang tot het kasteel. Je kunt zelf presentaties starten en verhalen ontsluiten.

Op bepaalde plekken in het kasteel zijn er gidsen die je meer vertellen over de geschiedenis van het gebouw. Ook voor kinderen is het een leuk kasteel en ze kunnen als jonkvrouw of ridder verkleed gaan, ontsnappen uit de boekenkist van Hugo en in vakanties zijn er veel extra kinderactiviteiten!

Meer info vind je hier.

Lees ook: Slot Loevestein

Geofort en Fort Asperen

Bij rivier de Linge, in de buurt van Leerdam, kun je maar liefst 2 forten bezoeken. Dit is het Geofort. Een grote aanrader met kinderen want in dit fort is een kindermuseum gevestigd waarbij alles draait om de toekomst van de aarde. Zelf stellen ze zelfs dat het een educatieve attractie is, dus dat belooft genoeg!

Het andere fort is Fort Asperen. Dit fort is een cultuureiland en is vooral een kunstfort. Het bevindt zich op een machtige plek voor wandelaars en fietsers. Het is een taveerne, waar je vanaf het terras een prachtig uitzicht hebt op het torenfort en de grachten.

Meer info vind over Geofort vind je hier.

Lees ook: Geofort Herwijnen

Fort Batterijen

Vind je het heerlijk om op een bijzondere plek een terrasje te pakken? Ook dat kan langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zijn meerdere forten die als horeca dienen. Neem bijvoorbeeld fort Batterrijen aan de Overeindseweg in Nieuwegein. Dit is een locatie met een prachtig terras, gelegen aan het water. Geniet van iets lekkers én van de prachtige omgeving.

Een deel van het fort is verdwenen vanwege de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar op de noordelijke Batterij staan nog een grote houten loods, een bomvrij wachthuis, een remise en de wachterswoning.

Meer info vind je hier.

Fort Roovere

Vlakbij Bergen op Zoom vind je Fort Roovere, dit fort was onderdeel van de Zuiderwaterlinie maar wordt nu niet meer als dusdanig gebruikt. De vorm van het voormalige fort is nog te herkennen en tegenwoordig is het onderdeel van een bos dat wordt gebruikt ter recreatie. Je vindt hier ook een Mozesbrug en de Uitkijktoren Pompejus die ook gebruikt kan worden als openluchttribune.

Lees ook: Fort Roovere; Mozesbrug & Uitkijktoren

Fortentochten

Er zijn meerdere waterlinies in Nederland en deze gebieden zijn stuk voor stuk mooie oases geworden door de afwisseling en vele jaren van rust. Forten zijn er dan ook op heel veel plekken te vinden en het is natuurlijk heerlijk om bijvoorbeeld met de fiets langs meerdere forten te gaan. Maar waar vind je die allemaal? Op Forten.nl kun je zelf je route zoeken.

Waterliniepad

Voor de echte wandelaars onder ons is dit een wandelpad om in je achterhoofd te houden: het waterliniepad van 350 km. Het loopt langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je komt veel historische zaken tegen en loopt door prachtige natuur heen. En dat gewoon in het drukke westen van ons land.

Meer info vind je hier.

Klompenpad

Het klompenpad door het Nieuwe Hollandse Waterlinie-gebied wordt ook wel Onderwaterpad genoemd. Het is een pad bedoeld voor kinderen en is 7 km lang. Je kunt online een brochure downloaden. En zo kun je opdrachten gaan doen om het water de baas te blijven. Je komt bijvoorbeeld een zelfbedieningsvlot tegen. En bij Fort WKU kun je lekker even stoppen om iets te nuttigen.

Het startpunt ligt Fort Honswijk in Schalkwijk. De brochure is eventueel ook te koop bij diverse verkooppunten.

Meer info vind je hier.

Fietsen langs de Vechtplassen

Ook fietsers kunnen hun hart ophalen in dit prachtige gebied tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug. Een tocht van 36 km lang die onder andere voert langs Fort Kijkuit in Kortenhoef en Fort Uitermeer in Weesp. Het startpunt is in ’s-Graveland.

Meer info vind je hier.

Overnachten in een fort

Bij fort Bakkerskil kun je diverse dingen doen én je kunt er overnachten! Dus kun je ook gewoon meerdere dingen inplannen rondom de waterlinie. Je kunt er fietsen huren, een bruidssuite boeken, rijden in een jeep uit 1954 of bijvoorbeeld een wandelroute lopen.

Het fort heeft meerdere kamers met klinkende namen als Kruitkamer, Ziekenboeg, Officierskamer en Remise. Maar ook in de ‘Oude Keuken’ kun je overnachten. De sfeer zit er dus goed in!

Meer info vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.