Skip to Content

Hoogste gebouwen ter wereld

Hoogste gebouwen ter wereld

In deze blogpost zullen we de top 10 hoogste gebouwen ter wereld bespreken. Wat zijn deze gebouwen, waar zijn ze te vinden en welke functie hebben ze? De meeste hiervan vind je in Azië en het Midden-Oosten, onderaan vind je The Shard als extra hoogste gebouw in Europa.

Hoe wordt het hoogste gebouw ter wereld bepaald?

Over het bepalen van de hoogte is er nog wel eens discussie, dit is namelijk afhankelijk van waar er naar gekeken wordt. Bij het bepalen van het hoogste gebouw ter wereld wordt meestal de architectonische hoogte aangehouden en tellen antennes etc. op het dak niet mee. Als je die wel meetelt zal de Burj Khalifa nog steeds de hoogste zijn, maar zijn er verderop in de lijst wel verschillen.

Daarnaast kan er gekeken worden naar:

  • Hoogte van de bovenste bewoonbare verdieping
  • Hoogte van het dak (functionele hoogte)
  • Hoogte van de architectonische constructie (architectonische hoogte)
  • Hoogste punt van het gebouw inclusief antennes en dergelijke (structurele hoogte)

Burj Khalifa – Dubai

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

In Dubai staat het Burj Khalifa, die sinds 17 januari 2009 de titel draagt dan het huidige hoogste gebouw ter wereld. Het Burj Khalifa is 828 meter hoog, heeft 163 verdiepingen en is ruim 300 meter hoger dan de vorige recordhouder, Taipei 101. De Burj Khalifa is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende hoogte en het uitzicht over Dubai dat je vanaf het gebouw hebt.

Tevens is dit gebouw het beeldmerk van Dubai en het meest gefotografeerde gebouw ter wereld. Het Burj Khalifa is niet alleen het hoogste gebouw ter wereld, maar staat ook in het Guinness Boek der Wereldrecords als het gebouw met de meeste verdiepingen (163).

Het Burj Khalifa is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill. Het gebouw kostte ongeveer 1,5 miljard dollar en is in 2010 opengesteld voor het publiek.

Meer informatie vind je hier.

Merdeka 118 – Kuala Lumpur

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

Voorheen waren de Petronas Towers in Kuala Lumpur het hoogste en iconische gebouw in de stad, en stond het in de lijst met hoogste gebouwen ter wereld. Sinds 2022 is de Merdeka 118 met 678,9 meter het hoogste gebouw in Azië en de tweede ter wereld.

De bouw werd gestart in 2014. De spits van het gebouw werd in november 2021 voltooid. Midden 2022 werd de wolkenkrabber opgeleverd. De eigenaar van het gebouw is het Maleisische beleggingsfonds Permodalan Nasional Berhad (PNB).

De naam betekent in het Maleisisch: onafhankelijkheid of vrijheid. De vorm van het gebouw is afgeleid van een handgebaar van de voormalige premier van Maleisië Tunku Abdul Rahman. Hij strekte, toen hij op 31 augustus 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië uitriep, zijn arm fier uit boven zijn hoofd.

Shanghai Toren – Shanghai

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

De Shanghai Tower is een wolkenkrabber in het Pudongdistrict in Shanghai, China. Het gebouw heeft een hoogte van 632 meter en telt 126 verdiepingen boven de grond en 5 verdiepingen onder de grond.

Daarmee is het de hoogste toren in een groep van drie wolkenkrabbers, de andere torens zijn Jin Mao Tower en Shanghai World Financial Center. Het is de hoogste wolkenkrabber van China.

De primaire functie van de toren is kantoorruimte, maar er zit ook een groot 5-sterren hotel in. Daarnaast zijn 5 verdiepingen in gebruik als observatorium (verdieping 118, 119, 125, 126 en B2), maar 125 en 126 zijn nog niet voor het publiek opengesteld. Onderin de toren zitten nog diverse commerciële ruimtes (winkels).

Abraj Al Bait-toren – Mekka

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

De Abraj Al Bait-toren is een wolkenkrabber in Mekka, Saoedi-Arabië. Het torencomplex staat op de plaats waar tot 2002 het 18e-eeuwse Ottomaanse Ajyad-kasteel stond en torent hoog uit boven de Ka’ba, het centrale heiligdom van de islam.

In 2006 werd als hoogte 485 meter gepland, maar in 2009 werd publiek gemaakt dat de uiteindelijke hoogte 601 meter zou bedragen.

Het complex van verschillende gebouwen waarvan het hoogste 601 meter meet en heeft opgeteld de op een na grootste vloeroppervlakte ter wereld, met zo’n 1.500.000 m². De hoogste toren is ontworpen door de Duitse architect Mahmoud Bodo Rasch. Volgens het Saoedische Ministerie van Islamitische Zaken heeft het project in totaal 15 miljard Amerikaanse dollars gekost.

In het hotel is plaats voor 10.000 bezoekers van de Ka’aba en in de hoogste toren is ook een vijfsterrenhotel voor bezoekers van de Hadj. Er zijn ook woontorens met helikopterdekken voor zakenmensen. Verder is er ook een vier verdiepingen groot winkelcentrum, de Abraj Al Bait Mall, aanwezig en een parkeergarage met plaats voor meer dan 1.000 auto’s.

Ping An Finance Centre – Shenzhen

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

Het Ping An Finance Centre (PAFC) is een wolkenkrabbercomplex in het central business district van de stadsprefectuur Shenzhen, China. Het gebouw heeft een hoogte van 599,1 meter en telt 115 verdiepingen boven de grond en 5 verdiepingen onder de grond.

Het bouwwerk was bij zijn ingebruikname in 2017 het op drie na hoogste gebouw ter wereld, nu is hij iets gezakt. Om van de wolkenkrabber de hoogste van China te maken, was in eerste instantie het idee om boven op het bouwwerk een 60 meter hoge antenne te plaatsen, hier werd echter vanaf gezien vanwege de impact op het vliegverkeer.

Eigenaar en bouwheer is Ping An Insurance. Het Amerikaans architectuurbureau Kohn Pedersen Fox Associates trad van 2008 tot 2017 op als architect met Thornton Tomasetti voor ingenieurstechnieken. De primaire functie van de toren is kantoorruimte, maar er zit ook een hotel, een conferentiecentrum, een shopping mall en andere winkelruimte in.

Daarnaast zijn 2 verdiepingen in gebruik als observatorium. Met een platform op 562,2 meter hoogte heeft het bouwwerk het hoogste observatieplatform in een wolkenkrabber ter wereld, hoger dan de 561,3 m van de Shanghai Tower.

Goldin Finance 117 – Tianjin

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

Goldin Finance 117 , ook wel bekend als China 117 Tower is een onafgemaakte wolkenkrabber in Tianjin, China. De toren zal naar verwachting 596,6 m hoog zijn en 128 verdiepingen tellen.

De bouw begon in 2008, maar werd twee keer stilgelegd en sinds december 2019 is het nog steeds onafgewerkt en onbezet.

Lotte World Tower – Seoul

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

De Lotte World Tower is een wolkenkrabber in de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoel. Het gebouw in het zuidoosten van de stad, in het stadsdeel Jamsil-dong, en staat zo’n 500 meter ten zuiden van de oevers van de Han Gang.

Het heeft een hoogte van 555,7 meter en telt 123 verdiepingen boven de grond en 6 verdiepingen onder de grond. Het is de hoogste wolkenkrabber van Zuid-Korea en het op vier na hoogste gebouw ter wereld bij de opening in 2017. Het bouwwerk is uitgerekend aardbevingen tot schaal 9 op de schaal van Richter te kunnen trotseren, evenals windstoten tot 80 m/s.

De wolkenkrabber bevindt zich aan de overzijde van de straat van Lotte World, het grootste indoorattractiepark ter wereld. De eerste 12 verdiepingen van het gebouw zijn gevuld met winkels en andere commerciële zones. In de sokkel van de wolkenkrabber zitten zo een concertzaal, een aquarium en een bioscoop.

Daarnaast zijn er kantoorruimtes, residenties, hotel en zwembad. De bovenste verdiepingen zijn publiek toegankelijk met onder meer een observatieplatform op meer dan 500 meter hoogte. Je kan hier op een glazen platform staan waarbij je recht naar beneden kan kijken.

One World Trade Center – New York

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

Het One World Trade Center is een wolkenkrabber in New York die met zijn hoogte van 541 meter het hoogste gebouw van het Amerikaanse continent is. Deze is gebouwd op de plek waar voorheen de Twin Towers stonden.

De naam verwijst naar de wolkenkrabber 1 WTC (ook wel North Tower genoemd) van het oorspronkelijke World Trade Center, dat verwoest werd tijdens de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

De hoogte van het One World Trade Center tot de top bedraagt 546 meter, maar de zogenaamde architectonische hoogte, waarbij wel de spits maar niet de zich daar nog boven bevindende bliksemafleider wordt meegerekend, bedraagt een symbolische 1776 voet of omgerekend 541 meter. Die hoogte verwijst naar het jaar 1776, waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. De bouw van het One World Trade Center startte op 27 april 2006 en de opening vond plaats op 3 november 2014.

De bovenste verdieping van het gebouw, verdieping 104, is toegankelijk voor bezoekers. In de nummering zijn echter 10 nummers overgeslagen, wel zijn er nog 5 ondergrondse verdiepingen. Het uiteindelijke ontwerp kwam van het architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill onder leiding van hoofdarchitect David Childs.

Lees ook: One World Trade Center

Meer informatie vind je hier.

CTF Finance Centre – Guangzhou

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

Het Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre, ook CTF Finance Centre, en East Tower of oostelijke toren is een wolkenkrabber in Guangzhou (Kanton), China. Tussen beide torens werd het Huangcheng Square, of Flower City Square plein aangelegd, een centrale zone in het CBD.

Aangrenzend aan dit plein vind je ook de prestigieuze bouwwerken zoals het Grand theater van Guangzhou, het Guangdong Museum en de Bibliotheek van Guangzhou. Het gebouw heeft een hoogte van 530 meter en telt 111 verdiepingen boven de grond en 5 verdiepingen onder de grond.

De wolkenkrabber kent een gemengd gebruik met een shopping center, kantoorruimtes, residentiële verdiepingen met 355 appartementen met hotelbediening en een hotel met 251 suites en kamers. Architect was de Amerikaan Kohn Pedersen Fox met ingenieurstechnieken van de Arup Group. De wolkenkrabber heeft 95 liften waaronder twee van de snelste liften ter wereld geïnstalleerd, met een maximale snelheid van 20 m/s of 72 km/h.

China Zun – Beijing

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

China Zun of CITIC Tower is een wolkenkrabber in het zakendistrict Beijing CBD in de Chinese hoofdstad Beijing. Het gebouw is 528 meter hoog en telt 108 verdiepingen. Het werd ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Kohn Pedersen Fox. De constructie begon in september 2011 en het gebouw werd begin 2019 opgeleverd.

China Zun is een multifunctionele toren ingedeeld in kantoorruimte, woonruimte en hotels. De bovenste etages zijn in beslag genomen door de Communistische Partij van China, omdat vanaf deze verdiepingen de Zhongnanhai te bespieden zou zijn.

The Shard – Londen

Hoogste gebouwen ter wereld - Reisliefde

The Shard (“de scherf”) is een wolkenkrabber in Southwark in Londen. De toren is 310 meter hoog en telt 72 bruikbare verdiepingen, plus nog eens 15 verdiepingen met verwarmingsinstallaties. Bij de opening op 5 juli 2012 was The Shard het hoogste gebouw in Europa en het op 44 na hoogste gebouw in de wereld.

De wolkenkrabber heeft een onregelmatige piramidevorm die zich uitstrekt van de voet naar de top. Het is volledig met glas bedekt. De uitkijkgalerij en het uitzichtplatform in de openlucht, het hoogste in het Verenigd Koninkrijk, bevinden zich op de 72e verdieping.

Het gebouw is de vervanger van Southwark Towers, een kantoorgebouw van 24 verdiepingen uit 1976. The Shard werd in opdracht van de Londense projectontwikkelaar Irvine Sellar in 2000-2001 ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano, die internationaal bekend werd met het Centre Pompidou in Parijs. De bouw begon in april 2009.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.