Skip to Content

Spelletjes en activiteiten voor in een hotel

Spelletjes en activiteiten voor in een hotel

Met kinderen naar een hotel: het voelt misschien niet altijd als ideaal. Hoewel dat natuurlijk ontzettend afhangt van het soort hotel dat je boekt. Er zijn prima familiehotels waar juist op een fijne manier aan kinderen gedacht wordt. Heerlijk voor jezelf omdat je nergens achteraan hoeft, maar toch ook leuk voor de kinderen omdat er van alles kan en mag. Nu zullen er vast momenten zijn dat je even wat tijd moet zien door te brengen zonder dat er iets voor de kinderen georganiseerd wordt, bijvoorbeeld. Wat zou je dan kunnen verzinnen?

Tips vooraf

Spelen in een hotel vraagt om wat aanpassing. Zeker als het hotel niet specifiek gericht is op kinderen. Is dit het wel, dan zal er vast ook een ruimte zijn waar de kinderen vrij kunnen spelen. In alle andere gevallen moet je er wel voor zorgen dat de kinderen rustig spelen en geen overlast veroorzaken. Dus rennen en gillen in de gangen gaan we niet doen… Met de lift spelen is misschien leuk, maar niet fijn voor anderen én kan ook akelige situaties opleveren.

Zaklamp overlopertje

Zoek een plek waar het donker is. Dit kan je hotelkamer zijn, maar misschien is er wel een andere plek in het hotel waar de kinderen wel mogen spelen. In dat geval is het heel leuk om te spelen met andere kinderen uit het hotel. Je hebt er alleen een zaklamp voor nodig en minimaal 3 spelers. De zoeker heeft de zaklamp en staat op een bepaalde plek in de ruimte. Hij staat met zijn rug naar de anderen toe. De zoeker mag iedere 5 seconden omdraaien en dan zijn zaklamp aanzetten.

Hij mag dan een paar tellen (spreek dit af, bijvoorbeeld 3 seconden) zoeken met zijn lichtje of hij iemand waarneemt. Degene die hij ziet bewegen moet weer opnieuw beginnen. Het doel is dus om aan de overkant te komen (waar dus de zoeker vlakbij staat) zonder gezien te worden. De verliezer (dus de laatste die aankomt) moet de volgende keer de zoeker zijn.

Zaklamptikkertje

Een ander spelletje dat je met je zaklamp kan doen, kun je gewoon op je eigen kamer spelen. Iedere deelnemer heeft een eigen zaklamp die aan staat. Een persoon is de tikker en moet met zijn straal proberen om de andere stralen te tikken. Ben je ‘getikt’ dan ben je af tot er nog maar eentje overblijft die de volgende tikker is.

Bordspellen of kaarten

Een gouwe ouwe, zeg maar, maar bordspellen zijn ideaal om te spelen op je hotelkamer. Maar ook als je nog even plaatsneemt met elkaar op een terras of in het restaurant. Zeker als je de vakantie-uitgave neemt, die net iets kleiner is en daardoor makkelijker mee te nemen. Kies je voor een eenvoudig spel als ganzenborden, dan duurt het ook niet te lang en is het prima te spelen tijdens het wachten op het eten… Gaat het om een langer tijdsbestek op de hotelkamer, dan kun je prima uit de voeten met bordspellen die wat langer duren. Monopoly is bijvoorbeeld een leuk spel voor wat oudere kinderen én volwassenen. Uiteraard kun je ook je spelkaarten tevoorschijn halen!

Verstoppertje spelen

In een hotel verstoppertje spelen gaat prima. Alleen moet je er even geen draafspel van maken. Spreek af waar je wel en niet mag komen. Ben je gezien, dan ben je gewoon af. De zoeker hoeft dus niet eerst naar een bepaalde plek om ‘buut …’ te zeggen en ook de gezochte kan geen ‘buut vrij’ halen. Wie het laatst gevonden wordt heeft gewoon gewonnen.

Saai? Maak het dan op een andere manier spannend. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de zoeker iedere vijf minuten (of tien, net hoe groot de plek is waar gezocht mag worden) terug moet keren naar een bepaalde plek. Zo wordt het voor hem of haar moeilijker om de anderen te vinden. Of je mag wel teruglopen naar het honk en bent dan ‘vrij’. Maar je mag simpelweg niet hollen om de ander voor te zijn. Je moet dus altijd slim spelen en zorgen dat je niet gezien wordt.

Opdrachten maken

Geef je kind bepaalde opdrachten aan de hand waarvan hij iets voor elkaar kan krijgen. Zoals in een escaperoom dus eigenlijk. Dit kunnen opdrachten zijn die gewoon op de hotelkamer te maken zijn, zoals sommen of feitenkennis (lang leven internet, dat kun je natuurlijk er ook bij betrekken). Is iets goed gegaan, dan krijgt je kind bijvoorbeeld een letter.

Zijn alle letters verzameld? Dan ontstaat er een woord of je kind moet van alle letters zelf nog het woord maken. Dat woord kan dan bijvoorbeeld zijn waar jullie die dag heen gaan of waar jullie gaan eten. Verzin iets wat je kind echt leuk vindt! Daarnaast kun je kiezen voor opdrachten die je juist door het hotel heen moet maken. Wat is de kleur van de lamp bij de voordeur, bijvoorbeeld. Of: hoe heet de ober met het lange haar?

Fototocht

Maak foto’s op plekken in het hotel of bij grotere kinderen ook net buiten het hotel. De kinderen moeten die plekken zien te vinden. Op die plek kunnen ze dan een letter vinden of verdienen. Hebben ze de plek gevonden, dan sturen ze een foto door naar jou. Jij geeft ze dan een letter. Of als je meeloopt kun je dat natuurlijk gewoon meteen zo doen. Ook op deze manier kunnen ze een woord vormen van de letters. Zeker leuk om te doen als je daarmee iets aankondigt wat ze heel graag willen gaan doen.

Ik zie, ik zie

Een oude bekende, maar op iedere plek prima te spelen. Dus ook hier: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en de kleur is…. Laat de anderen raden wat je ziet in die kleur. Degene die het juiste raadt is dan aan de beurt. Of je nu buiten zit, op je hotelkamer of juist in het overbevolkte restaurant tijdens het diner? Dit spel is altijd te spelen!

Hints

Hints is een rustig spel, maar je kunt er vreselijk om lachen. Iemand beeldt iets uit en de rest moet raden wat. Hier kun je uiteraard zelf allerlei regeltjes aan vastplakken. Hebben jullie een thema waaruit gekozen moet worden? Zijn er bepaalde vaste gebaren die iedereen moet weten? Hoe lang mag je uitbeelden? Mag je gesproken hints geven als het te lang gaat duren?

Geen ja of nee zeggen

Vertel elkaar verhalen maar bepaalde woorden mogen niet gezegd worden. Ja en Nee zijn heel bekende. Maar ook bepaalde stopwoordjes zijn behoorlijk ingewikkeld om niet te doen. Geen ‘eh’ bijvoorbeeld. Of maak het helemaal lastig en kies voor woorden als ‘en’ of ‘maar’.

In dit hotel mag je wel rennen en spelen

Ben je op zoek naar een hotel waar je wel mag rennen en lekker kan spelen in een ballenbad, van een glijbaan in de ontvangsthal of spelen hupbij Monkey Town? Check dan eens het Hup Hotel in Mierlo!

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.