Als je het hebt over steden met wolkenkrabbers en unieke architectuur dan is Rotterdam de place to be. Doordat een groot deel van het centrum tijdens WO 2 is gebombardeerd was er plaats voor moderne gebouwen. Ook vind je hier veel kunstwerken en streetart. Ideaal dus voor een citytrip, maar dan zonder ver te hoeven reizen.
Erasmusbrug
Het boegbeeld van de stad; de Erasmusbrug, die vanwege zijn uiterlijk ook wel ‘De Zwaan’ wordt genoemd. Vanaf meerdere plekken langs de kade van de Maas is dit unieke bouwwerk goed te bewonderen. Onder andere vanaf de kade voor Hotel New York, maar ook aan deze kant bij Leuvehaven bij het kunstwerk, of waar normaal in de zomer het stadsstrand wordt aangelegd kun je goede foto’s maken.
Willemsbrug
Naast de Erasmusbrug is ook de rode Willemsbrug een echte eye-catcher. Deze loopt van de Noordkade naar het Noordereiland. Helaas was het weer nu een beetje druilerig, maar bij een zonnetje is hij zeker de moeite waard.
Kubuswoningen Rotterdam
De opvallende gele kunstwerken zijn schots en scheef en één van de eye-catchers van de stad. De markante vormgeving is bedacht door de Amsterdamse provoarchitect Piet Blom (1934-1999). Het Blaakse Bos, naam voor de verzameling Kubuswoningen, heeft sinds 2009 de status van gemeentelijk monument. De kubuswoningen behoort nog steeds tot de top 10 van de moderne architectuur in Rotterdam.
Tip: In een van de kubussen vind je Stayokay Rotterdam waar je kan overnachten. Zo is er onder andere een heel stoere marinierskamer compleet met klimtoestel in samenwerking met het Mariniers Museum.
Markthal Rotterdam
Kunstenaar Arno Coenen creëerde het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty, de hoorn des overvloeds. Met haar oppervlakte van 11.000 m2 en heldere kleuren staat de creatie inmiddels ook wel bekend als ‘de Sixtijnse kapel van Rotterdam’. De Markthal is gebouwd vlakbij de Rotte, de plek waar in 1270 Rotterdam werd gesticht. Bij de voorbereiding van de bouw vond men allerlei middeleeuwse objecten; van vazen en gereedschap tot talloze kanonskogels. Deze voorwerpen kun je nu bekijken vanaf de roltrappen en in de parkeergarage van de Markthal. Er zijn plannen voor een enorm reuzenrad naast de markthal waar je kan ontbijten, lunchen en dineren.
Lees ook: Markthal Rotterdam
Luchtsingel
De Luchtsingel verbindt Rotterdam noord met het centrum via deze felgele brug (waarvan ooit de vloer ook geel was) en staat in verbinding met het oude station Hofplein waar nu een Dakakker, Hofbogen en nog meer te vinden is.
Depot Boijmans van Beuningen
In het Museumpark Rotterdam vind je het Depot van het museum Boijmans van Beuningen, dit is het eerste depot ter wereld dat ook te bezoeken is. Gemiddeld wordt zo’n 10 tot 15 % van de collectie vertoond en blijft de rest in de kelder, vanwege het grondwater was dat hier niet mogelijk. Dus is er een nieuw gebouw neergezet. Aan de buitenkant is het gebouw voorzien van gespiegeld glas waar je de reflectie van de skyline van Rotterdam in ziet. Naast de kunstwerken is ook het groene dakterras de moeite waard.
Tip: Van zonsondergang tot laat in de avond gaat er buiten een projector aan van het lichtkunstwerk van Pippilotti Rist tot leven komt. Een organische projectie met iedere keer andere beelden.
Lees ook: Depot Boijmans van Beuningen met rooftop
Hotel New York
De Wilhelminapier was de plek waar vroeger de enorme (cruise) schepen naar Amerika vertrokken. Maar ook loodsen die gebruikt werden als opslag. Een herinnering hieraan is het Hotel New York op de Kop van Zuid, vroeger zat hier de Holland-Amerika-Lijn. Op de Wilhelminapier vind je nu nog de Cruise Terminal, en ook de Foodhallen in de voormalige loodsen zijn de moeite waard.
Witte huis
Het Witte huis was aan het einde van de 19e eeuw met 11 verdiepingen de eerste wolkenkrabber van Europa. Het heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 1990 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het in art-nouveaustijl gebouwde Witte Huis is in totaal 43 meter hoog. Op het platte dak bevindt zich een uitkijkplatform, te bereiken met een lift, wat in die tijd heel bijzonder was.
Tip: Vlakbij vind je ook de Witte de Withstraat met gezellige restaurantjes zoals Supermercado waar je ook leuke foto’s kan maken.
Stadhuis
Ook een aanrader is de binnentuin van het stadhuis te bezoeken.
Street art
In Rotterdam kun je samen met een gids op stap om de spectaculairste buitenkunstwerken te bekijken. Tijdens de tweede editie van het POW! WOW! street art-festival kwamen er 10.000 mensen de stad bezoeken.
In de straten van Rotterdam zijn onder andere werken van Telmo Miel, Nina Valkhoff en bestaand werk van Ricardo van Zwol te bewonderen. In de bruisende stad vind je bijna overal imposante op hoog niveau getekende muurschilderingen. Met name in de wijken Crooswijk, Afrikaanderwijk en China Town vlakbij het Centraal station. Dit kunstwerk vind je onder metrostation Maashaven.
Koopgoot
Als je wil gaan winkelen is de Koopgoot toch wel de place to be; hier vind je diverse winkels. Vanwege de lockdown was het merendeel nu gesloten, maar de kerstversiering was nog wel aanwezig voor leuke foto’s.
Delfshaven
Deze week ligt aan het oosten van de stad en is nog een vrij traditionele wijk met grachtenpanden rondom de haven die vroeger naar Delft leidde. Het is altijd heerlijk om hier rond te wandelen, bezoek bijvoorbeeld ook eens de Tovertunnel of het Dutch Pinball Museum.
Watertaxi
Een unieke ervaring in Rotterdam is een tochtje met de watertaxi. Er zijn diverse rondvaartboten, maar met de watertaxi kun je ook van de ene naar de andere plek reizen.
Metro
Als je in Rotterdam, of Amsterdam, woont is reizen met de metro misschien de gewoonste zaak van de wereld. Anders blijft het toch wel bijzonder. Natuurlijk kun je een selfie maken met een metro, maar deze lichtjes onder het Centraal Station zien er ook wel erg kleurrijk uit.
Centraal Station Rotterdam
Ook het moderne Centraal Station zelf is natuurlijk ook zeer de moeite waard.
Delfshaven
Naast bovenstaande bezienswaardigheden is ook Delfshaven de moeite waard, ook deze wijk is een van de plekken die bespaard is gebleven tijdens WO2. Je vindt hier daarom nog historische panden uit de 19e eeuw en daarvoor, middenstands- en arbeiderswoningen uit de jaren twintig, appartementencomplexen uit de jaren vijftig en sociale woningbouw uit de jaren tachtig. Een deel van de wijk is een beschermd stadsgezicht. Erg populair voor foto’s is de traditionele Piet Heynbrug.
Euromast
En tot slot mag de Euromast, in het Park, natuurlijk ook niet ontbreken als bezienswaardig.
Mainport Hotel Rotterdam
Een dagje Rotterdam niet voldoende; blijf dan een nachtje slapen. Dit kan op meerdere plekken, maar het 5 sterren designhotel Mainport Hotel aan de Leuvehaven is zeker de moeite waard. Zeker de spakamers met bubbelbad met uitzicht op het water! Kun je heerlijk bijkomen na een dagje in de drukke stad. Handig is ook dat het hotel zijn eigen aanlegsteiger heeft voor de watertaxi om zo de stad te ontdekken.
Lees ook: Mainport Hotel Rotterdam review
Meer informatie vind je hier.
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
- Robin Hood Ribhouse: Dé plek voor heerlijk eten en middeleeuwse gezelligheid - 12 oktober 2024
- De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis - 11 oktober 2024
Leave a comment