Skip to Content

Huis beveiligen tips om inbraak te vorkomen; van camera tot anti-inbraak beveiliging

Huis beveiligen tips om inbraak te vorkomen; van camera tot anti-inbraak beveiliging

Je moet er niet aan denken toch, dat er wordt ingebroken in je huis terwijl je ligt te slapen of niet thuis bent?

Je eigen huis hoort een plek te zijn waar je je veilig kunt voelen, dus je wilt niet dat inbrekers binnen kunnen komen, aan je spullen kunnen zitten en waardevolle spullen meenemen of vernielen. Toch komt woninginbraak nog regelmatig voor, omdat sommige mensen het inbrekers wel erg makkelijk maken.

Natuurlijk hoort men dan ook gewoon van je huis, fiets en spullen af te blijven, maar voor inbrekers is het snel geld verdienen als ze binnen no time kunnen inbreken en iets kunnen meenemen. Hoe meer maatregelen je treft om je huis te beveiligen, des te moeilijker wordt het voor inbrekers om je huis binnen te dringen.

De kans is dan groter dat ze het opgeven, omdat het simpelweg te lang duurt. Ik heb voor jullie uitgezocht welke vormen van woninginbraak en oplichting er zijn en wat je kunt doen om je huis beter te beveiligen!

Inbraakmethoden én tips hoe je ze kunt voorkomen

Inbrekers kunnen op veel verschillende manieren je woning binnendringen. Daarom is het belangrijk om te weten waar je qua beveiliging extra aandacht aan moet besteden:

Deur of raam intrappen

Een ruitje intikken is natuurlijk zo gebeurd, maar de kans is groot dat dit snel door buurtgenoten wordt opgemerkt als het een drukke straat is. Zo ook met het intrappen van de deur. Inbrekers komen liever snel binnen zonder dat het veel tijd kost of lawaai maakt, want buurtgenoten kunnen de politie bellen als ze iemand opvallend zien doen!

Tip: verstevig de deur met een extra slot op kniehoogte of plaats een stevigere deur. Zorg ook dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen, zoals autosleutels of een laptop.

Cilinder afbreken

Met een tang kan de cilinder van het deurslot worden afgebroken, waarna het uitgetrokken kan worden en de deur heel gemakkelijk open gaat.

Tip: gebruik altijd goedgekeurde sloten én bijbehorend bouwbeslag voor ramen en deuren.

Hengelen via de brievenbus

Heb je bij de voordeur zo’n slot met een haakje dat je uit moet trekken om de deur te openen? Let dan goed op dat je hier vanaf de buitenkant, via de brievenbus, niet gemakkelijk bij kunt komen met bijvoorbeeld een kleerhanger of haak.

Tip: draai de deur altijd op slot als je weg bent en ’s nachts. Haal de sleutels eruit, want hier kan ook naar gehengeld worden. En dat touwtje uit de brievenbus zodat je kinderen na het buitenspelen gemakkelijk zelf weer binnen kunnen komen? Liever ook niet doen!

Het ligt er natuurlijk aan hoe betrouwbaar en veilig je buurt is, maar inbrekers weten dit ook. En na een woninginbraak zonder braaksporen, krijg je vaak niets vergoed van de verzekering als er spullen zijn ontvreemd.

Gaatje boren bij deur of raam

Een andere manier voor inbrekers om binnen te komen is door een gaatje te boren onder het slot van de deur of het raam. Met een ijzerdraad kunnen ze dan de sleutel omdraaien of het raam openen.

Tip: laat je sleutel nooit in de deur zitten! Haal deze altijd uit het slot en berg deze op buiten het zicht, bijvoorbeeld in een sleutelkastje of een andere vaste plek.

Babbeltruc

Woninginbraak gebeurt niet alleen wanneer je niet thuis bent.

Soms zit je er zelfs met je neus bovenop terwijl het gebeurt, maar heb je het niet zo snel door. Vaak wordt er dan aangebeld door inbrekers met een smoes om het huis binnen te komen: ze zeggen bijvoorbeeld van de woningbouw, de energiemaatschappij of je internetprovider te zijn en willen binnenkomen om je te helpen met een probleem dat er eigenlijk niet is.

Tip: kijk goed uit wie je binnenlaat. Je mag om een identiteitsbewijs vragen om te checken of die persoon écht van de woningbouw, energiemaatschappij of internetprovider is.

Met een kijkgaatje kun je bovendien alvast zien wie er voor je deur staat, en met een kierstandhouder kun je toch een klein stukje opendoen als je de persoon niet kent en bijvoorbeeld om de identiteitskaart wilt vragen.

Insluipen via een open raam of deur

Staat je deur of het raam zomaar open? Je maakt het dan voor inbrekers wel erg gemakkelijk om binnen te komen, snel iets mee te nemen en zonder sporen weer te vertrekken. Natuurlijk is dat alsnog verboden, maar je zult het met de verzekering wel lastig krijgen als er geen braaksporen zijn.

Tip: zorg dat je deuren en ramen altijd op slot zijn als je weg bent en ’s nachts, en laat de sleutels er niet in zitten.

Flipperen

Ken je nog die slogan: “inbrekers zijn binnen 10 seconden binnen met een plastic pasje”? Dat noemen we flipperen. Met een plastic pasje, bijvoorbeeld een bankpas of klantenkaart, kan de dagschoot worden ingedrukt en de deur gemakkelijk worden geopend.

Tip: draai de deur altijd helemaal op slot; de voordeur enkel dichttrekken is niet voldoende. Om deze manier van woninginbraak te voorkomen kun je ook een anti-inbraakstrip monteren op je ramen en deuren.

Cilinder uittrekken

Inbrekers kunnen er soms professioneel aan toe gaan en hebben soms gereedschap van slotenmakers om de cilinder uit te trekken. Dit noemen we ‘kerntrekken’.

Tip: gebruik altijd cilinders en beslag die bestand zijn tegen kerntrekken.

Deur of raam openbreken

Met een koevoet kan een raam of deur eenvoudig worden geopend. Het valt natuurlijk wel op wanneer iemand met een koevoet aan de slag gaat, maar in een afgelegen gebied zonder directe buren kan een inbreker vaak wel zijn gang gaan.

Tip: zorg voor goed hang- en sluitwerk en een anti-inbraakstrip. Ook kun je een bijzetslot op kniehoogte plaatsen voor extra beveiliging.

Nog meer tips inbraak voorkomen

  • Als je een achtertuin hebt, zorg dan dat de poort ook goed op slot kan.
  • Laat lampen aan als het donker is, ook als je een nachtje weg bent of op vakantie gaat. Zo lijkt het alsof er iemand thuis.
  • Zorg dat je buren dagelijks even de post van de deurmat pakken, zodat inbrekers niet zien dat de post al dagen niet is weggehaald.
  • Zorg voor goede verlichting met bijvoorbeeld een sensor, want dat schrikt inbrekers af.
  • Let op dat er geen ladders of containers in de buurt van de woning staan waarmee inbrekers gemakkelijk ergens overheen of op kunnen klimmen, bijvoorbeeld een open raam op de eerste etage.
  • Hang geen adreslabel aan je sleutelbos. Als je je sleutels verliest, kunnen inbrekers anders namelijk meteen lezen van welke woning de sleutels zijn en kunnen ze zonder braaksporen binnenkomen.

Misschien onnodig om nog te zeggen, maar verstop geen huissleutels onder je deurmat of onder een bloempot!

Beveiligingsopties; van camera tot alarmsysteem

Alarmsysteem

Er zijn verschillende types alarmsystemen die je thuis kunt installeren. Zo kun je kiezen tussen een bedraad of draadloos alarm. Bij een draadloos alarmsysteem communiceren de beveiligingscamera’s en accessoires via uw thuisnetwerk met elkaar en het basisstation.

Let op: veel camera’s worden alsnog gevoed via het elektriciteitsnet. Daarnaast kun je kiezen voor slimme alarmsystemen die je kunt bedienen via een app. Met een alarmsysteem kun je met een gerust hart je huis achter laten.

Meer informatie vind je hier.

Camerabewaking

Camerabewaking is er in veel verschillende soorten. Met een beveiligingscamera laat jij je huis nooit onbeheerd achter. Draadloze beveiligingscamera’s zenden beelden draadloos naar de recorder, maar hebben alsnog het elektriciteitsnetwerk nodig om hun voeding te krijgen.

Bekabelde sets ondervinden geen hinder bij storing aan het Wi-Fi-netwerk. Slimme beveiligingscamera’s kunnen ook worden bediend met een app. Zo kun je overal ter wereld de beelden bekijken.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een spionagecamera. Deze camera zijn gemaakt om niet op te vallen. Dit zijn veelal kleine camera´s die je makkelijk kunt verstoppen. Als laatste kun je kiezen voor een dummy camera. Deze camera´s zijn preventief en nemen geen beelden op.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Review Nest cam

Anti-inbraakstrips

Anti-inbraakstrips voorkomen dat een ongewenste gast gemakkelijk uw deur kan forceren. Een anti-inbraakstrip maakt het onmogelijk om een koevoet tussen de deurpost en deur te steken.

Bekijk eerst welk type anti-inbraakstrip geschikt is voor jouw deur. Zo is het belangrijk om het model te kiezen voor jou deur. Er zijn anti-inbraakstrips voor naar binnen en naar buiten draaiende deuren. Let ook op het aantal millimeters dat de deur verzonken ligt in het kozijn.

Meer informatie vind je hier.

Kluis

Oké, hiermee voorkom je geen inbraak. Maar je voorkomt wel dat waardevolle spullen meegenomen worden. Je kunt je ze opbergen in verschillende soorten kluizen. Berg je sleutels veilig op in een sleutelkluis of sla je geld op in een geldkist. Handig aan een geldkluis is dat dit kluisje ook makkelijk verplaatsbaar is.

Wil je extra veiligheid? Kies voor een inbraakwerende kluis. Ook heb je kluizen die je spullen beschermen tegen brand en kluizen met een sleutelslot of elektronisch slot. Let goed op hoe je de kluis wilt bevestigen, je kunt hier materiaal voor nodig hebben.

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Anne Anne schreef:

    Goede tips! Vorig jaar is er bij ons ingebroken toen we op vakantie waren. Gelukkig hadden we de meest waardevolle spullen meegenomen, maar het geeft toch een onveilig gevoel. Sindsdien hebben we een alarmsysteem geïnstalleerd. Na het lezen van dit artikel lijkt een spionagecamera mij ook erg handig.

    Met vriendelijke groet,

    Anne