Skip to Content

Huis oppassen; met gesloten beurs of tegen vergoeding tips en ervaringen

Huis oppassen; met gesloten beurs of tegen vergoeding tips en ervaringen

Op vakantie gaan is heerlijk. Even er tussenuit en niks ‘moeten’. Als je (huis)dieren hebt of een grote tuin, dan kan het soms best lastig zijn wie je kunt vragen om op te passen. Niet iedereen heeft familie of buren in de buurt, die dit met liefde voor je willen doen. En op huizenruil zit je misschien ook niet altijd te wachten. En waar je je fijn bij voelt, ook heel belangrijk. Dan kan een huizen oppas een uitkomst zijn. Zoals het woord huis oppasser al een beetje zegt, dit is iemand die op je woning past. Je kunt hier allerlei afspraken bij maken.

Bespreek welke taken de ander doet en of er wel of geen vergoeding door één van de partijen wordt voldaan. Je kunt ook zelf aan de slag als huizen oppasser. Zo is er een bekende site waar je een huizen oppasser kunt vinden, gemaakt door een stel die al jaren zelf op huizen past. En niet enkel in Nederland, ook ver over onze landsgrenzen heen. Het kan zo succesvol zijn, dat je geen eigen huis ‘hoeft’ te hebben. Of je nu huizen oppasser bent of er één zoekt, het is goed om meer te weten over dit fenomeen en de afspraken die je hierbij maken kunt.

Welke afspraken maak je als huizen oppasser?

Er zijn in het algemeen richtlijnen waar je over kunt praten als huizen oppasser of als je iemand zoekt die op je woning past. Dit omdat ieders woonsituatie anders is. Als je huisdieren hebt, ben je op zoek naar iemand die goed voor je geliefde dier zorgt. Denk aan deze dingen bij het maken van afspraken:

 • Zorg voor huisdieren
 • Bijhouden van de tuin of het balkon
 • Gasten ontvangen
 • Beantwoorden van de huistelefoon
 • Huishoudelijk werk
 • Vergoeding
 • Aantal uur per dag
 • Zorg voor huisdieren

Niet iedereen kan zijn huisdier meenemen op vakantie. Het kan zijn dat je vakantiebestemming hier ongeschikt voor is, of dat het beter is voor je huisdier als deze in de vertrouwde thuisomgeving blijft. Zo zijn er katten die binnenblijven en soms het balkon opgaan. Op een camping of vakantiehuisje kan dan niet heel fijn zijn voor zowel dier als baasje. Ook als je grotere dieren thuis hebt, denk aan geiten, herten, struisvogels, koeien, kippen of paarden dan is meenemen geen optie.

Bespreek en leg het liefste zwart op wit vast hoe de verzorging van je dier(en) eruit ziet. Denk aan hoeveel voeding en hoe vaak ze dit per dag krijgen. Ook het verschonen van de kattenbak of het uitlaten van de hond kun je hierbij afspreken en opschrijven. Heb je een vaste looproute als je de hond uitlaat? Je kunt dit ook bespreken. Als het opgeschreven staat, dan kan de huizen oppasser het altijd nalezen. Grote kans dat de huizen oppasser niet altijd alle details meteen kan onthouden. Gaat je kat nooit naar buiten? Geef dit dan ook goed door aan de huizen oppasser.

Als je grotere dieren hebt, kun je afspraken maken over het geven van voer en het schoonhouden van het hok. Zeker als je langere tijd weg gaat, is het fijn als je weet dat de dieren in goede handen zijn.

Tip: vraag of je dagelijks een foto van je huisdier kunt krijgen. Zo zit je nog relaxter op je vakantiebestemming.

Bijhouden van de tuin of het balkon

Nu de zomers in Nederland steeds warmer worden, is het fijn als er in die warme zomermaanden ook zorg voor je tuin is. Er zijn veel huizen oppassers die het geen probleem vinden om de tuin te sproeien. Of om onkruid weg te halen en de tuin bij te houden. Zeker als je een volkstuin hebt en de afspraak maakt, dat de huizen oppasser gratis uit je tuin mag oogsten is het voor beide partijen een fijne deal. Vergeet ook de planten op je balkon niet. Ook binnenshuis kun je vragen om de planten water te geven.

Veel huizen oppassers geven in hun profiel precies aan wat hun specialiteiten zijn. Zo zijn er veel huizen oppassers met groene vingers!

Gasten ontvangen

Je kunt hierbij denken aan twee dingen. Heb je een bed and breakfast of eigen bedrijf? Is het dan prettig als degene die op je huis past ook gasten ontvangt? Ook dit kun je afspreken. Het is wel goed om te weten dat de ongeschreven afspraak is dat een huizen oppasser maximaal 2 uur per dag ‘werk’ heeft aan je huis. Verwacht dus niet dat je de huizen oppasser als schoonmaakster in kan zetten.  😉

De andere kant is, dat de huizen oppasser vraagt of hij / zij gasten mag ontvangen in jouw woning. Dat is iets waar je wel goed over na moet denken. Een tip kan zijn dat je eerst kennis wilt maken en dat het altijd een vaste gast is, bijvoorbeeld de partner van de huizen oppasser.

Het beantwoorden van de huistelefoon hoort hier ook bij. Het voordeel van een huizen oppasser is, dat je woning niet onbeheerd achterblijft. Je kunt een voicemail op je huistelefoon zetten, maar meer van deze tijd is het doorschakelen van je vaste telefoon naar je smartphone. Waarop je tijdens je vakantie bereikbaar wilt zijn. Of vraag de huizen oppasser de telefoon te beantwoorden in een bepaald tijdsvak.

Doet een huizen oppasser ook huishoudelijk werk?

Je kunt ervan uitgaan dat de huizen oppasser ervoor zorgt dat de stofzuiger door je huis gehaald wordt en dat vieze vaat weer schoon de kasten ingaat. Maar het opruimen van de zolder of de kelder is niet iets wat de huizen oppasser op zich neemt. Je kunt wel afspraken maken over hoe de huizen oppasser je huis achterlaat. Het bed afhalen bijvoorbeeld en ervoor zorgen dat er een schone beddenset klaar ligt. De wc schoon en de badkamer ook. Dit maakt thuiskomen nog fijner!

Ook hierbij geldt, denk aan de twee uur per dag dat een huizen oppasser taken op zich neemt.

Vergoeding en aantal uur per dag door de huizen oppasser

In veel gevallen gaat het oppassen van een huis met een gesloten beurs. Degene die op je huis past, heeft gratis onderdak. Er zijn deals waarbij de huizen oppasser op je woning en dieren past, in ruil voor kost en inwoning. Het kan ook dat je een kleine vergoeding vraagt voor het gebruik van stroom, water en licht. Een andere mogelijkheid is dat de huizen oppasser gratis kost en onderdak krijgt én een kleine vergoeding per dag. Dit als je veel dieren te verzorgen hebt of in overleg extra taken afspreekt.

Wel of geen contract bij oppas voor huis?

Om een minimaal risico te nemen kun je een contract afsluiten wat je afspreekt en hoe je omgaat met schade. We raden aan om altijd een betrouwbare huizen oppassite te raadplegen en daar een huizen oppasser te vinden. Liever niet zomaar iemand van marktplaats zonder referenties of een briefje uit de supermarkt. Als er een tussenpersoon tussen zit, kost het mogelijk wel bemiddelingskosten, maar je hebt dan ook zekerheid dat je er bij klachten uit kunt komen.

Hoe regel je dat met schade?

Als er onverhoopt schade optreedt is dit super vervelend. Wat kun je hierover afspreken? Vraag de huizen oppasser of deze een aansprakelijkheidsverzekering heeft. De verzekering zal namelijk hier de kosten verhalen, omdat degene die schade veroorzaakt geen bewoner is. Het beste kun je als huizen oppasser zelf een aansprakelijkheidsverzekering met buitenlanddekking afsluiten. Zo weet je zeker dat eventuele schade netjes vergoed en afgehandeld wordt.

Waar vind je huis oppassers?

Er zijn diverse bekende sites waar je betrouwbare huisoppassers kunt vinden. De 3 grootste in Nederland zijn:

De site huizen oppassite heeft bijna 5000 leden. Je krijgt hier als huizen oppasser een reiskostenvergoeding. Op de site kunnen zowel huisoppassers als huiseigenaren zich inschrijven en een match zoeken. Leuk weetje: de eigenaren van deze site zijn fulltime huisoppassers.

Ook op Facebook  zijn er groepen zoals huis- en huisdierenoppassers gezocht en aangeboden waar je kan zoeken naar mensen die zich hiervoor aanbieden.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Joan Beekhuis schreef:

  Lieve mensen,
  Ik en een vrouw van 72 jaar en zoek een woonplek te huur vanaf half november voor een jaar of een aantal maanden in Meppel of daar niet zo ver vandaan.
  Graag hoor ik tips en aanbiedingen.
  lieve groet,
  joan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.