Skip to Content

Huis ten Bergh; kasteel Achterhoek Gelderland

Huis ten Bergh; kasteel Achterhoek Gelderland

Nu zijn wij binnen het gezin best wel fan van kastelen bezoeken en hebben we ook al aardig wat gezien in binnen- en buitenland. Dachten we. Van Huis ten Bergh had ik echter nog nooit gehoord, terwijl dit toch één van de grootste kastelen van Nederland is die ook echt uit de Middeleeuwen komt. Deze vind je in Gelderland, en dan echt achterin de Achterhoek vlakbij de grens met Duitsland. In de herfstvakantie worden hier twee weken lang speciale activiteiten en rondleidingen gegeven voor kinderen. Een absolute aanrader, juist als je kind niet van musea houdt.

Herfstvakantie kinderrondleidingen Huis ten Bergh 's-Heerenberg - Mamaliefde.nl

Als je het dorpje ‘s-Heerenberg uitrijdt, ga je ook even over de Duitse snelweg. Zodra je het dorpje inrijdt zie je aan de bouwstijl al dat dit dorpje er al verschillende eeuwen ligt. Aan de rand van het dorpje, vlakbij de heuvels vind je het kasteel. Buiten de poort en de vestingsmuur kan je parkeren. Je loopt dan langs het standbeeld van heks Mechteld, de laatste heks van Nederland die op de brandstapel eindigde, zo het binnenplein op met een terras. Daar is ook de museumshop waar je kaartjes kan kopen voor een rondleiding. Dit kasteel is ook alleen op die manier te bezichtigen.

Herfstvakantie kinderrondleidingen Huis ten Bergh 's-Heerenberg - Mamaliefde.nl

Speciaal voor de kinderen zijn er speciale kinderrondleidingen. Nu heb ik hier al wel het een en ander al van meegemaakt, maar dit slaat echt alles. En dan op een positieve manier. Als je kind fan is van ridders en prinsessen moet je hier zeker een keer heen, ondanks de afstand. Je begint namelijk in de kleedkamer waar enorme rekken hangen met jurken in alle kleuren en maten en kostuums om ridder te worden. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de papa’s en mama’s. Tip; zorg dat de jurk van je kind niet te lang is want je gaat ook smalle trappen klimmen en dan voorkom je dat ze er snel over zullen struikelen. Als iedereen getransformeerd is volg je het enthousiaste echtpaar dat de rondleiding geeft en je mee terugneemt in de tijd.

Tijdens de rondleiding wordt er op een heel levendige wijze geschiedenisles gegeven. Je krijgt niet alleen een blik in het kasteel, daar zie je op zich best weinig van. Maar je leert wel heel veel over hoe het er vroeger aan toeging. Hoe je de koning en koningin moest benaderen, wat de huwbare leeftijd was, hoe je ridder kon worden en nog veel meer. Sterker nog je beleeft dit met zijn allen, van zingende monniken tot en met het tot ridder geslagen worden. De dames mogen zelfs kiezen of ze een prinses of een fee willen worden. Als de groep niet te groot is, wordt er ook een bezoekje gebracht aan de toren zodat je over de wijde omgeving kan uitkijken. Nu was er verteld dat kinderen in die tijd met stenen speelden, op het dak lagen ook steentjes en ook in deze tijd is dat nog favoriet ‘speelgoed’. Natuurlijk wordt de afdeling met historische bijbels en harnassen niet overgeslagen.

Herfstvakantie kinderrondleidingen Huis ten Bergh 's-Heerenberg - Mamaliefde.nl

De rondleiding eindigt met een klein stukje toneel waar de gasten zelf aan meespelen en de heks haar magische krachten kan bewijzen. Voor foto’s hiervan verwijs ik graag naar het verslag op Ishetnogver.nl aangezien haar kinderen hier een grote rol in speelden. Het is echt leuk voor kinderen en volwassenen, want op deze manier hoef je niet een saaie rondleiding te volgen (kinderen) of loop je kans dingen al voor de zoveelste keer te horen (volwassenen) maar kan je het zelf ervaren en wordt je je achteraf pas bewust hoeveel je eigenlijk hebt geleerd. Je gaat ook niet zomaar met lege handen naar huis; de kinderen krijgen een echte met de ganzenveer getekende diploma voor ridders en prinsessen. Natuurlijk moest die de volgende dag mee naar school!

Meer informatie over de Gelderse Streken vind je hier
Meer informatie over huis ten Bergh hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Volgmama schreef:

    Wat gaaf met die verkleedkleren. Wij zijn ook gek op kastelen! Leuk je vandaag weer gezien te hebben.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.