Skip to Content

Huis van het Boek Den Haag; Fiep Westendorp Festival

Huis van het Boek Den Haag; Fiep Westendorp Festival

Dit jaar wordt het 100-jarig bestaan van Fiep Westendorp gevierd. Gedurende veertig jaar heeft zij vele karakters vormgegeven waar ondertussen al een aantal generaties mee zijn opgegroeid en we nu nog aan onze kinderen voorlezen. Van Jip en Janneke tot en met Pim en Pom of Puk van de Pettenflet. Speciaal in het kader daarvan worden er door het hele land meerdere activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Zoals het Fiepfestival in de achtertuin van Huis van het boek in Den Haag.

Een museum dat ik nog niet kende, maar een vriendin wees mij hierop. En het mooie is ook nog dat je niet hoeft te betalen! Wel moet je je vooraf even aanmelden omdat er een maximum zit op het aantal bezoekers. Je kan je aanmelden voor één van de twee blokken; van 11.00 tot 14.00 in de ochtend of 14.00 tot 17.00 in de middag en is alleen deze week dus je moet er snel bij zijn! Ik ging hierheen met drie kinderen van 1 tot 4 en ze vonden het alledrie geweldig.

Huis van het Boek

De locatie van dit museum is erg prettig; zowel op loopafstand van het Centraal Museum in Den Haag als tegenover de parkeergarage Malieveld waar je zo bent vanaf de Utrechtse baan. Vanwege de ligging ook heel goed te combineren met een dagje naar Madurodam of het strand in Scheveningen. Ideaal met dit mooie weer. Wederom ongeacht of je nu met het ov of de auto reist.

Om elf uur gaat de deur open en wordt de vlag uitgehangen. Een medewerker staat in het portiek en wijst de weg naar de tuin. Je kan hier met een wandelwagen heen, maar dan is het voor wel even tillen (of de invalidelift gebruiken waarmee je in het souterrain terechtkomt), vervolgens is er een lift naar beneden. Hier heb je een garderobe en toiletten met voldoende stallingsruimte voor de wagens of toch weer even een paar treden optillen voor de zonovergoten tuin. Het voordeel is dat de kinderen eigenlijk weinig kanten op kunnen en ze dus lekker vrij kunnen rondlopen.

Festival activiteiten

100 jaar Fiep Westendorp Festival Museum Meermanno Den Haag - Mamaliefde.nl
100 jaar Fiep Westendorp Festival Museum Meermanno Den Haag - Mamaliefde.nl
100 jaar Fiep Westendorp Festival Museum Meermanno Den Haag - Mamaliefde.nl
100 jaar Fiep Westendorp Festival Museum Meermanno Den Haag - Mamaliefde.nl
100 jaar Fiep Westendorp Festival Museum Meermanno Den Haag - Mamaliefde.nl

In de geweldige tuin die alleen al erg fijn is om te bezoeken zijn diverse hoeken activiteiten ingericht. Zo heb je een schildershoek staan met een aantal schildersezels en een boek waarin je inspiratie kan zoeken om zelf een Fiep Westendorp tekening te maken. Zoonlief ging voor de rode brandweerwagen van Pluk en dochterlief een groene dinosaurus omdat Fiep ook heel oud was #kleuterlogica.

Daar tegenover kon je schminken, dit was echter een zeer populaire activiteit zodat je toch wel flink even moest wachten en dat geduld hadden ze niet. In het midden van de tuin was er iemand die ballonnen kon vouwen. Het leukste was misschien nog wel het kleurfestival vooraan. Op een groot kartonnen papier werden figuren getekend die je onder begeleiding van muziek kon inkleuren.

Daarnaast waren er snoepjes en rozijntjes, koffie en thee en limonade en aan het einde van de ochtend ook nog eens ijsjes! Je wordt dus erg goed verzorgd. Het personeel was ook nog eens supervriendelijk, maar greep ook in toen dochterlief een graai deed in de snoepjespot en ze er twee mocht pakken. Waarvan ze er van mij nog eentje moest terugleggen omdat eentje genoeg is.

Theater

In de naastgelegen tuin was er een klein ‘theater‘ opgesteld voor Pim en Pom. Tijdens ieder blok is er een voorstelling. Twee acteurs vierden met Pim en Pom een feestje voor Fiep. Dit was erg leuk gedaan met herkenbare karaktertrekjes, en afgewisseld met muziek. De kinderen vonden het in ieder geval fantastisch (al was het maar vanaf de zandbak ernaast ;-)). Na afloop mag je ook nog met de poppen en het grote boek op de foto.

Pannenkoeken en badderen

Binnen zijn er ook twee ruimtes ingericht voor dit festival. Iedere keer als ik mijn kinderen niet meer zag moest ik even in de keuken kijken waar lange eettafels klaar staan met bergen pannenkoeken, stroop en poedersuiker. Alsof ze thuis nooit te eten krijgen… En nog niet snel even een boterham hadden gekregen voor we weggingen omdat ik dit niet vooraf wist en het lastig vond in te schatten hoe lang ze het vol zouden houden 😉

Daar tegenover was er een ruimte met een verlaging waar letterlijk een ballenbad stond. Echt typisch floddertje. Dat vonden ze natuurlijk fantastisch. Daar achter was een schrijftafel waar ze lekker konden kleuren.

Het was een zeer relaxte ochtend, gelukkig maar, want ik zag er stiekem toch wel tegenop met drie kinderen. Ook al ging er een vriendin met haar moeder mee en kon ik daar af en toe een kindje ‘onderbrengen’ als ik met de ander ging schilderen. De draagzak had ik in ieder geval voor niets meegenomen want ze vermaakten zich alledrie. Na een kleine twee uur spelen vond ik het wel genoeg, niet dat de kinderen het daar mee eens waren. Maar het werd toch wel bedtijd voor de jongste, en ook de middelste die soms nog een middagslaapje doet.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Kleine Prinses schreef:

    lijkt me daar super leuk voor de kids!

  2. Fleur schreef:

    Ziet er echt superleuk uit! Ben morgen alleen met mijn jongste, dus heb meteen even gemaild of ze nog een plekje voor ons hebben! Dank voor de tip

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.