Skip to Content

Tips huisdier wel of niet mee op vakantie

Tips huisdier wel of niet mee op vakantie

De hond of de kat wel of niet mee op vakantie? Voor de één is dat geen vraag, want hij of zij weet zeker dat de hond of een ander huisdier meegaat of juist niet. Anderen zullen twijfelen. Beide opties hebben namelijk zo hun voor- en nadelen.

Natuurlijk hangt dit heel erg samen met de aard van het beestje én die van jou. Maar uiteraard zijn er richtlijnen te geven. Wat zijn dus de voor- en nadelen? En waar let je op als je huisdier wel of juist niet meegaat?

Wel of niet meenemen?

Het hangt heel erg af van het soort vakantie dat je gaat doen en of je hond, kat of misschien wel fret meegaat op vakantie. Wil je heel ver weg, dan zal je huisdier waarschijnlijk vanzelf al thuis moeten blijven. Ga je met de kids op vakantie en zul je vooral dagen in het zwembad doorbrengen?

Met andere woorden: zal je huisdier dus vooral alleen op het vakantieadres zitten? Dan kun je jezelf afvragen of je dier daar nu gelukkig van wordt. Houd je van musea bezoeken of ga je juist liever de natuur in?

Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat voor jou vakantie is en of je huisdier daarin wel meekan? Zo niet, dan is het misschien beter om voor een oppas te zorgen (daarover later meer). Uiteraard kun je ook andersom redeneren. Wil je zeker weten dat je je huisdier kunt meenemen?

Dan zul je dus moeten zoeken naar een manier van vakantie vieren waarbij je huisdier mee kán, maar ook waarbij je dier daar dus eveneens niet veel alleen zal zitten. Een kat, die opgesloten zit in een oververhitte caravan kan toch eigenlijk echt niet!

Waar let je op bij het meenemen van je dier?

Allereerst zul je zeker moeten weten of je dier wel mee mag naar de accommodatie die je wilt boeken. Maar let op: ook dat zegt nog niet alles als je naar het buitenland gaat. Voor dieren afkomstig uit het buitenland kunnen er bepaalde regels gelden. In sommige landen mogen bepaalde hondenrassen bijvoorbeeld niet eens komen! Check dus ook de regels van het land waar je heen gaat. Maar ook voor de landen waar je doorheen rijdt!

Heeft je dier het snel warm? Dan is een vakantie naar het warme zuiden misschien niet echt de beste keuze. Heeft je hond last van wagenziekte? Dan is een reis van tien uur in de auto natuurlijk eveneens geen optie. Ga je wel met de auto op vakantie, zorg dan dat je dier veilig zit.

Bijvoorbeeld in een bench of in een tuigje. Stop regelmatig en zorg dat je dier kan drinken. En uiteraard: laat nooit je dier achter in een auto. Zeker niet in de zon! Helaas overlijden er regelmatig dieren op deze manier.

Naar het buitenland? Je dier heeft dan een paspoort nodig, bepaalde inentingen kunnen verplicht zijn (hondsdolheid, bijvoorbeeld) en je dier moet gechipt zijn.

Vaccineren

Ook al laat jij je hond of ander dier altijd netjes vaccineren, toch kan het zo zijn dat je dier wel extra inentingen nodig hebt als je naar het buitenland gaat.

Hondsdolheid komt in Nederland niet voor, maar je dier moet hier in het buitenland wel voor ingeënt zijn. Zo zijn er meer ziekten die dieren in bepaalde gebieden op kunnen lopen, waaronder ook de zogenaamde zoönosen. Dit zijn ziekten die overdraagbaar zijn van dier naar mens.

Wil je weten waar je op moet letten, dan kun je bij het NVWA meer informatie vinden.

Hond of kat blijft thuis: wat nu?

Je hebt besloten dat het dier niet meegaat op vakantie. Voor een kat, cavia of konijn is een oppas aan huis vaak al genoeg. Een hond zal toch behoefte hebben aan mensen om hem heen. Hoe pak je dit nu het beste aan? Om je huisdier te laten verzorgen tijdens de vakantie zijn er meerdere mogelijkheden:

  • Oppas, die de dieren 1 of 2 keer per dag komt verzorgen. Dit kan een bekende zijn, maar ook een beroepsmatige oppasser.
  • Oppas die in huis komt (ideaal bij een hond!)
  • De dieren gaan logeren bij een bekende (Let bij een kat op dat hij of zij niet kan ontsnappen!)
  • De dieren gaan naar een dierenopvang

Welke manier je ook prefereert: begin ruim op tijd met zoeken naar een oppas of opvang. Vol is immers vol!

Oppas aan huis/in huis

Een oppas aan huis is de meest makkelijke optie. Bijna iedereen heeft wel een familielid of buurvrouw/man die de kat of de kanarie wel even eten wil geven. Het dier blijft in zijn vertrouwde omgeving. Zo niet, dan zijn er aanbieders die beroepsmatig je dier bij jou thuis verzorgen.

Ken je iemand die best jouw vakantieperiode bij jou in huis wil verblijven? Dat is uiteraard de meest ideale oplossing. De dieren hebben aanspraak en blijven toch ook gewoon in hun eigen huis. Hiermee zal er de minste stress zijn voor de dieren.

Naar een logeeradres

De huisdieren worden naar iemand toegebracht. Er is op die manier wel alle aandacht voor ze en daarmee weet je ook zeker dat er goed op ze gelet zal worden. Voor de dieren zal het wel meer stress geven omdat ze in een andere omgeving komen, maar vaak is dat wel te overzien.

Gaat je hond logeren bij een ander gezin? Misschien wel met een andere hond? Zorg dat het dier alvast bekend is met het gezin en de eventuele andere dieren. Dan heb je grote kans dat het dier het prima vindt. Hoewel hij/zij jou natuurlijk wel zal missen…

Naar een opvang

Zijn bovenstaande mogelijkheden er niet, dan kan een dierenopvang een uitkomst zijn. Bij een goede opvang zullen de dieren fijne mogelijkheden hebben om naar buiten te gaan, is alles hygiënisch goed in orde en is er uiteraard toezicht. De eigenaar zal de nodige kennis van zaken hebben wat betreft gezondheid en omgang van en met de dieren.

De kwaliteitsverschillen hierin zijn behoorlijk groot. Kijk of je uit de eerste hand van mensen kunt horen of ze wel of niet tevreden zijn. Vraag rond bij andere huisdierbezitters waar zij hun hond of kat heenbrengen.

Natuurlijk kun je ook op internet op zoek gaan naar reviews, maar die zijn toch minder betrouwbaar dan de gewone mond-tot-mondreclame. Iedere bekende van de opvang van huisdieren kan immers een leuk verhaal online plaatsen…

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.