Dit jaar op vakantie gaan is misschien een beetje in het water gevallen door al die vervelende en steeds wisselende maatregelen. Hoe weet je nu nog waar je heen kunt gaan, waar het veilig is of waar je überhaupt ook heen mag? Wil je toch wel graag nog even weg maar is er niets te vinden? Of wil je graag weg maar is het financieel minder haalbaar, dan kan een huizenruil voor jou misschien werken. Of anders huis oppassen.
Wat is huizenruil?
Simpel, precies dat wat de naam al zegt: je ruilt van huis. Alleen dan niet permanent, maar voor de duur van een vakantie. In principe ga je dus gratis op vakantie en wat misschien ook juist wel heel leuk is als je toch naar het buitenland gaat: je komt echt tussen de gewone plaatselijke bevolking terecht. Zo zie je dus eigenlijk veel meer van de echte kant van het land.
Hoe pak je dit aan?
Er zijn sites die je kunnen helpen om een huizenruil mee te doen. Je kunt hiervoor kijken op, onder andere:
Huizenruil.com
Homeexchange.com
Nationalehuizenruil.nl Binnen Nederland dus
Holidaylink.com
Je moet natuurlijk een account maken en jouw eigen huis hierop beschrijven. Daarna is het een kwestie om een ‘deal’ te vinden. Iedere site heeft daarin zo zijn eigen manieren, maar het is natuurlijk zo dat je de bewoners van de huizen waar je interesse in hebt dit moet laten weten. Met een beetje geluk hebben zij dat ook in die van jou.
Waar moet je aan denken als jij je huis ruilt?
Natuurlijk zal je huis leefbaar moeten zijn voor mensen die op vakantie komen. Daarom een paar puntjes waar je even aan moet denken:
- Geef duidelijk je wensen aan, zoals rookvrij of huisdiervrij.
- Natuurlijk is je huis netjes en schoon als je weggaat.
- Zorg voor lege kastruimte zodat je gasten hun kleren kwijt kunnen.
- Het is heel aardig als je een soort welkomstpakketje maakt met vooral ook een informatiemapje met leuke dingen in de omgeving en andere nuttige adressen. Denk hierbij ook aan adressen als een huisarts, dierenarts en de leuke dingen als het plaatselijke overheerlijke restaurant. Oké, veel is op internet te vinden, maar dit is wel zo handig én gewoon leuk.
- Maak afspraken over wat wel en wat niet mag tijdens de vakantiedagen om zo bijvoorbeeld ruzie met de buren te voorkomen.
- Informeer trouwens ook je buren even over die woningruil. Zo voorkom je ook dat er opeens een politie op de stoep staat omdat er vreemde mensen in je huis zouden lopen…
- Beddengoed en handdoeken e.d.: zorg dat er voldoende is of jullie moeten iets anders afgesproken hebben.
- Dingen die je te dierbaar zijn zet je veilig weg! Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje.
- Vraag jezelf eens af hoe jij jouw huis en omgeving zou vinden als je hier op vakantie was. Misschien kom je zo nog op bepaalde leuke ideetjes.
Wat doe ik in het andere huis?
Besef dat je te gast bent. Ga dus netjes om met de spullen van de ander en zorg dat je geen overlast veroorzaakt. Is je vakantie afgelopen dan is het leuk om je waardering hierover uit te spreken door middel van bijvoorbeeld een bloemetje op tafel of een bedankkaartje. Informeer ook belangstellend hoe zij het gehad hebben.
Op korte termijn mogelijk
Enthousiast geworden? Een woningruil kan natuurlijk in no-time geregeld zijn. Je zou dus toch nog een vakantie in Nederland (of buitenland natuurlijk) op zo’n manier voor elkaar kunnen krijgen. Even een account aanmaken (lidmaatschap), je huis eerlijk beschrijven en mooie foto’s plaatsen en zoeken maar.
De voordelen van een huizenruil
Er zijn meerdere voordelen te bedenken waarom je voor zo’n ruil zou kiezen. Zo is het goedkoop, want de accommodatie betaal je immers niet. Er zijn mensen in jouw huis terwijl je op vakantie bent, dus last van inbrekers heb je minder snel dan als er niemand is. Wissel je met een gelijksoortig gezin, dan is er heerlijk veel (ander!) speelgoed en is het hele huis ook aangepast aan kinderen.
Je verblijft op een heel andere plek dan waar je meestal heen gaat, maar gewoon tussen de plaatselijke bevolking wonen is juist leuk. Zeker als je naar het buitenland gaat. Zijn je kinderen erg gevoelig voor bijvoorbeeld geluiden en drukte, dan is een woningruil ook ideaal. Het komt immers veel meer overeen met thuis en je hebt niet de mensenmassa die je in een gewoon vakantiepark of resort wel hebt.
De nadelen van een huizenruil
Zoals altijd kleven er ook nadelen aan. Je moet zelf wel goed bedenken of je het erg vindt als vreemden door je huis heen lopen en in jouw bed slapen. Heb je daar geen moeite mee, dan is er eigenlijk weinig nadeligs te vinden. Je zal meer op activiteiten uit moeten dan je gewend was als je altijd op een grote camping of vakantiepark hebt gezeten met animatieteam en zwembad en dat soort zaken.
Maar het voordeel daarvan is juist dat je zo dus veel meer ziet dan alleen het park of de camping… Bij vakantiewoningen mag je er vanuit gaan dat er controle is of alles goed is vanuit de verhuurder of vakantieaanbieder. Bij deze woningruil is het puur een kwestie van vertrouwen, want iedereen kan immers gewoon een lidmaatschap aanmaken.
Extra behoeftes
Misschien hebben jullie als gezin iets specifieks nodig. Een huis aangepast aan een rolstoel, bijvoorbeeld. Of jullie willen de hond meenemen. Ook dan kan huizenruil een prima manier zijn, want die gezinnen zijn er immers meer. Ruilen is dus ook in dit soort gevallen prima te doen. Andere huisdiereigenaren zullen niet moeilijk te vinden zijn. Of huizen waar je hond in ieder geval mee naar toe mag. Voor meer ingewikkelde situaties is het misschien lastiger, maar wie niet waagt, wie niet wint, toch?
Zelf je huis ruilen
Heb je vrienden die verder weg wonen? Misschien is het wel een idee om met hen een huizenruil te doen. Zorg er dan wel voor dat ook dan alles goed afgesproken wordt en dat jullie zo niet voor onaangename verrassingen komen te staan! Zomaar zelf je huis met vreemden ruilen zou ik persoonlijk toch minder graag doen. Via een organisatie voelt voor mij dan toch betrouwbaarder, hoewel dat natuurlijk ook niet helemaal waar is. Ze komen immers niet eerst bij je kijken dus het blijft een kwestie van vertrouwen!
Meer tips vind je hier.