Skip to Content

Overzicht hunebedden Drenthe

Overzicht hunebedden Drenthe

Ga je op vakantie naar Drenthe? Dan ontkom je uiteraard niet aan een bezoekje aan de hunebedden. Maar ook als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van ons land, is een tocht naar de hunebedden zeker een goed plan. Waar vind je hunebedden in Drenthe? En waar kun je meer over de hunebedden te weten komen?

Wat is een hunebed?

Laten we eerst zelf een korte uitleg geven over de hunebedden. Hunebedden zijn grafkamers, die bestaan uit grote staande stenen, die worden afgedekt door andere stenen. Dit noemen ze dan ook wel draagstenen en dekstenen. Men ziet hunebedden niet zozeer als een echte begraafplek, maar meer als een knekelhuis.

Eigenlijk weet men niet zeker of dit altijd de functie was van het hunebed, of dat er toch andere redenen waren waarvoor ze zijn gemaakt. Zo denkt men dat er ook hunebedden waren die als een soort heiligdom neergezet en gebruikt werden.

De hunebedden in Drenthe werden gemaakt door mensen uit de trechterbekercultuur, tussen 3350 en 3050 v. Chr. In Nederland zijn er maar liefst nog 52! Hoewel…in Duitsland en Denemarken liggen die aantallen nog veel hoger. Volgens Wikipedia zouden dat er nog eens honderden zijn. 

Museum over hunebedden

Meer weten over hunebedden en hoe het volk, dat bij de hunebedden hoorde, leefde? Dan is een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger een aanrader. Je ontdekt hier de oertijd en kunt van alles zien en beleven. En: het grootste hunebed van ons land vind je ook in Borger!

Meer info vind je hier.

Waar vind je de hunebedden?

Zoals gezegd zijn er nog 54 in ons land te vinden, waarvan er 52 in Drenthe staan. De overige twee vind je iets meer omhoog, namelijk in Groningen. Verder is men op de hoogte van nog andere hunebedden, die toen ook te vinden waren in Overijssel en Friesland.

Men vraagt zich af of de Kei van Lage Vuursche ook onderdeel was van een hunebed, maar dit is nog niet wetenschappelijk uitgezocht. Het Drents Landschap heeft 22 hunebedden in beheer. Ze hebben ook fietstochten uitgestippeld die langs de hunebedden voeren. 

Deze fietsroutes vind je hier en hier.

Of neem de Hunebedhighway. Deze ‘weg’ voert langs 47 hunebedden. De route vind je hier.

Het grootste hunebed in Borger

Natuurlijk mag de grootste als eerste vermeld worden. Dit is dus in Borger, waar je ook het Hunebedcentrum vindt. Hunebedden zijn in ons land genummerd en Borger staat dan bekend als D27. Hij is 22,5 meter lang. 

Havelte

In Havelte vind je een hunebed van 18,90 meter lang, dus ook een kanjer van een hunebed. Het staat bekend onder het nummer D53. In 1918 heeft men een groot onderzoek gedaan en na de Tweede Wereldoorlog heeft men het hunebed hersteld omdat de vijand hier een vliegveld had gepland en de stenen in een kuil had gegooid! Vlakbij ligt ook hunebed D54, die iets kleiner is. Beide hunebedden liggen aan de Havelterberg (19 meter hoog)

Rolde

In Rolde vind je D18. Dit hunebed wordt mooi gevonden door de vorm. Omdat in de loop van de tijd mensen toch iets deden met de hunebedden (zo is op de meeste plekken de dekheuvel verdwenen) liggen niet alle hunebedden er zo mooi meer bij als hier, in Rolde. De symmetrie is hier nog heel mooi. Je kunt je bezoek combineren met een bezoekje aan de schaapskooi en met een beetje geluk kan je de schaapskudde ook nog ontdekken. D17 ligt iets verderop.

Bronneger

Ga je naar het dorpje Bronneger, dan kan je even aan de slag, want hier liggen maar liefst 5 hunebedden. Zo is er D21, waarvan men uitgaat dat het de oudste is, en D22, het kleinste hunebed van ons land.

  • Schoonoord

Of het oudste hunebed zou D49 zijn. Het wordt ook wel de Papeloze kerk genoemd. Dit hunebed ligt op het Sleenerzand en is niet meer origineel. Het hunebed is dan ook gereconstrueerd, waarbij men stenen op andere plekken in Drenthe meegenomen hebben om dit te kunnen doen. Ze hebben ook een deel overdekt (dekheuvel) zodat je meer kunt zien hoe hunebedden er vroeger eigenlijk uitzagen. Toen was het hele hunebed overdekt.

Valthe

Ook in Valthe kan je voor meerdere hunebedden terecht. Je vindt hier D34, die laag bij de grond ligt. Steenrovers hebben hier huisgehouden, waardoor het geheel niet meer compleet is. Je vindt aan de overkant het grootste grafheuvel van Drenthe, wat het wel tot een interessante plek maakt om te bezoeken. D35 ligt vlakbij D34. Dit hunebed stelt niet zoveel voor, maar blijft natuurlijk toch een plek met een bijzonder verleden. Verder vind je in Havelte ook de zogenaamde ‘Valther Tweeling’. Ze liggen vlakbij elkaar op een mooi terrein. 

Emmen

Ook Emmen heeft zijn eigen hunebedden. De kleine D39 en D40, die weliswaar klein zijn maar nog wel gedeeltelijk voorzien zijn van hun dekheuvel. D38 is groter (8 meter lang). Maar ook een heel bijzondere! Onder de hunebedden bestaan de zogenaamde Langgraven. Langgraf Schimmeres is de enige in Nederland. De grote kransstenen vormen een ovaal, waarin 2 hunebedden liggen. Het geheel is 40 meter lang en 7 meter breed. D43 is zijn officiële benaming. Vlakbij dit hunebed ligt De Nabershof, dit is een Saksische boerderij. Hier kun je zien hoe er ruim een eeuw geleden hier geleefd werd (rond 1900). De boerderij zelf stamt uit 1681! Er is tevens een nieuw pand waar je informatie kunt krijgen over De Hondsrug

Een oplettende lezer ziet nu dat er een paar nummers ontbreken… Dat klopt, want D41 en D42 zijn er ook nog. D41 ligt op een heideveldje, richting Odoorn. Dit is weliswaar een klein hunebedje, maar is nog wel compleet. D42 is een groter hunebed. Het bijzondere aan dit hunebed is de grote boom die gewoon in het midden van het hunebed is gaan groeien. Overigens vind je D44, D45, D46 en D47 ook in Emmen! 

D45 vind je in Emmerdennen. Dit hunebed is eveneens groot te noemen (18,5 meter) en bezit nog 6 dekstenen (dit waren er 9). In 1957 zijn de kransstenen gereconstrueerd. Dit zijn de stenen die rond het hunebed werden neergezet. Er zit een scheur in de grootste deksteen en het verhaal gaat dat dit komt door Koning Lodewijk Napoleon! Hij zou met zijn paard erop gesprongen zijn…

D44 is weinig meer van over. Je kunt alleen nog wat restanten zien die door stenenrovers niet meegenomen zijn. D46 en D47 liggen in de wijk Angelslo in Emmen. De hunebedden zijn nu een onderdeel geworden van de nieuwbouwwijk. 

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.