Op vakantie gaan naar een land waar het met de hygiëne minder gesteld is dan hier, vraagt om maatregelen nemen om ziek worden te voorkomen. Natuurlijk maakt het uit waar je heen gaat, hoe erg het allemaal is. Maar goed voorbereid op reis gaan en weten waar je op moet letten helpt in ieder geval al een heel eind! Wij geven je tips!
Niet alleen in arme landen opletten op de hygiëne
Om dan maar eerst met de waarschuwing te beginnen dat je niet alleen in bepaalde landen waakzaam moet zijn. Ook in Europa én in ons eigen land komen situaties voor dat je beter ‘hard gillend’ weg kunt lopen om geen ziekte te krijgen door onhygiënische zaken.
Huur je een hotelkamer of een huisje waar niet goed schoongemaakt wordt, dan loop je immers ook risico’s. Je ogen goed openhouden is altijd goed in dit opzicht én je gezonde verstand gebruiken. Natuurlijk loop je wel méér risico in met name arme of hele warme landen.
Neem je eigen spullen mee
Eigenlijk zijn we er tijdens de pandemie behoorlijk met onze neus op gedrukt hoe we hygiënisch te werk moeten gaan als we ons ergens anders bevinden dan thuis. Met die regels in je achterhoofd ben je al een heel eind op weg. Dus:
- Desinfecteer je handen (neem zelf een klein flesje mee!) als er geen zeep voorhanden is. Was anders je handen goed met zeep na je toiletgebruik, maar ook als je op drukbezochte plekken bent waar iedereen van alles vastpakt. Er zijn ook flesjes handspray voor onderweg, waarbij je geen water nodig hebt.
- Ga je eten? Ook dan was je altijd goed je handen.
- Droog je handen nooit af aan handdoeken die er hangen. Zorg dat je iets bij je hebt waar je je handen mee kunt afdrogen en het liefst daarna weg kunt gooien. Dus papieren doekjes of neem een blower mee!
- Neem je eigen schone water mee om onderweg altijd veilig te kunnen drinken en je eventueel altijd iets hebt om je handen mee te wassen.
- Om vieze oppervlakten (zoals wc-brillen) schoon te maken kun je ook denken aan antibacteriële doekjes
- Neem je eigen toiletrol mee
Toiletgebruik
Toiletten langs de weg of bijvoorbeeld openbare toiletten in verre oorden (of steden) zijn vaak niet om aan te zien. En daarmee dus ook allesbehalve hygiënisch. Probeer dan ook het gebruik van dit soort toiletten te voorkomen. Zeker in steden kun je beter ergens even iets gaan drinken en daar van het toilet gebruik maken…
Het kan ook verschil maken als je bijvoorbeeld in Azië bent, om op zoek te gaan naar een meer Westerse keten in plaats van het ‘Frans toilet’ in de vorm van een gat in de grond. Vaak zijn de toiletten daar schoner dan op andere (openbare) plekken.
Zorg dat je hygiëne desinfecteerspullen bij je hebt mocht het echt niet anders kunnen. Dan kun je in ieder geval je handen desinfecteren daarna. Het voordeel van een gat in de grond is wel dat je verder niets hoeft aan te raken, en alleen de geur moet zien te overleven.
Zeker in het westen kom je toiletten tegen waar een toiletbrilreinigerdispenser hangt. Uiteraard kun je die prima gebruiken. Is die er niet, dan kun je ervoor kiezen om wc-papier op de bril te leggen of je eigen antibacteriële doekjes te gebruiken. En ja, je eigen toiletrol gebruiken is ook wel een fris idee…
Badkamers
Natuurlijk kun je zelf beoordelen hoe het gesteld is met de hygiëne in de doucheruimte waar je gebruik van maakt. Toch kan het verstandig zijn om in ieder geval slippers aan te houden. Zo kom je niet heel veel met de tegels of iets dergelijks in aanraking als de ruimte niet schoongemaakt is voor jouw hygiëne.
Watergebruik
Besef dat in andere landen water niet altijd gelijk staat aan drinkwater! Zorg dat je mineraalwater (flessenwater) bij je hebt wat je drinken kunt en drink nooit kraanwater! Dit geldt bijvoorbeeld al voor Griekenland waar het water uit de kranen wordt opgeslagen in grote ketels op het dak die in de zomer flink kunnen broeien. Ook niet als je even je mond wil spoelen! Natuurlijk zijn er landen die wel drinkbaar kraanwater hebben, zoals wij. Dat kun je navragen bij de eigenaar van de accommodatie.
Check in Aziatische landen zoals India ook altijd of het zegel nog wel dicht is van een waterfles en maak deze zelf open, dus niet door de ober laten inschenken. Zo weet je zeker dat het niet ergens is bijgevuld.
Besef ook dat producten die gemaakt zijn van water ook nog weleens besmet kunnen zijn in landen zonder schoon drinkwater. IJsjes kun je dan ook beter laten staan. Maar ook producten die met dit besmette water worden schoongemaakt of het water eraan toegevoegd is. Dan zitten de bacteriën er immers ook al aan/in. Denk hierbij aan fruit (qua schoonmaken) of salades.
Nog een tip: ook tijdens je hygiëne wasbeurt of onder de douche moet je voorkomen dat je water binnenkrijgt. Dit klinkt misschien heel overdreven, maar je zal de eerste niet zijn die daardoor toch flink ziek wordt.
Ook waterkranen zelf kunnen een bron van bacteriën zijn (die worden immers door iedereen aangeraakt, mét hun vieze handen!). Indien mogelijk kies je voor een kraan die met een sensor aangaat of gebruik je eigen doekjes vanwege hygiëne weer om de kraan aan te zetten zonder de kraan met je blote handen aan te raken.
En de ijsblokjes in je drinken? Vraag na waarvan die gemaakt zijn! Je raadt het al: als ze van kraanwater gemaakt zijn, kun je beter vragen om een glas drinken zonder blokjes erin.
Eten buiten de deur
Ga je ergens eten? Zeker als je naar landen gaat waar het warm is moet je heel erg opletten met wat je doet. Eet daar waar het druk is, zodat het eten vers is. Kijk hoe ze het klaarmaken (raken ze niet alles gewoon met hun handen aan, zodat alle bacteriën in je eten komen?) en ga er niet eten als je hun hygiëne en werkwijze niet vertrouwd. Je kunt opletten of de locals zelf er ook eten, want dan weet je dat het in ieder geval vertrouwd (en lekker) is.
Eten wat nog rauw is sla je over! Verder let je erop dat producten goed gekoeld bewaard worden. Goed gekookt worden én schoongemaakt zijn. Dit geldt voor buiten de deur eten, maar uiteraard moet je hier zelf ook op letten als je je eigen eten bereidt. Bedenk ook als je zelf je eten wast dat je dat dus met mineraalwater (of anders gezegd: flessenwater) doet!
Meer handige hygiëne tips vind je hier.
- Overzicht zeehonden en dolfijnen spotten in Nederland - 28 september 2023
- Overzicht brouwerijen in Nederland om te bezoeken (en andere bieruitjes) - 18 september 2023
- Romeinse steden en ruïnes in Europa - 16 september 2023
Leave a comment