Skip to Content

Ierland, de geboorteplaats van Halloween

Ierland, de geboorteplaats van Halloween

De maand oktober wordt in Ierland traditioneel afgesloten met Halloween. Wist je dat de meest populaire tradities en gebruiken van deze onaardse tijd van het jaar te danken zijn aan dit eiland en niet aan Amerika?

Tijdens dit oogstfeest keren de geesten van de doden terug naar het land van de levenden. De meest spannende en spookachtige verhalen en tradities vinden hun oorsprong in de Ierse kastelen als Dublin Castle en Kilkenny Castle. Zelfs het Ierse eten in deze periode staat bol van tradities, van barmbrack tot colcannon.

In Ierland beleef je Halloween maximaal. Van de terugkeer van het Bram Stoker Festival en de 125ste verjaardag van de beroemdste vampier ter wereld, Dracula tot het grootste Halloweenfestival van Europa, Derry Halloween en het Púcafestival, dat de eeuwenoude Keltische tradities van ‘Samhain’ viert.

Dit zijn vijf tips en weetjes over Halloween op deze betoverende bestemming:

Bram Stoker Festival

Ierland, de geboorteplaats van Halloween - Reisliefde

Bram Stoker Festival keert dit jaar terug in Dublin ©BramStokerFestival

Bram Stoker Festival keert terug in Dublin en viert de 125ste verjaardag van Dracula (28-31 oktober).
In het jaar dat Bram Stoker’s gotische meesterwerk Dracula zijn 125e verjaardag viert, keert het Bram Stoker Festival terug naar Dublin na een onderbreking van twee jaar.

De stad Dublin kleurt rood tijdens een weekend vol spanning en huiveringwekkende evenementen, allemaal ter ere van Bram Stoker en de 125ste verjaardag van graaf Dracula. De beroemdste vampier ter wereld was de creatie van Dubliner Bram Stoker, die werd geïnspireerd door de stad en de verhalen van Ierland over de neamh-mairbh, de wandelende doden.

Als onderdeel van het Bram Stoker Festival vindt voor het eerst Borealis plaats, een unieke licht- en geluidsshow van de bekende Zwitserse artiest Dan Acher, die iedere avond tijdens het festival de magie van het noorderlicht naar Dublin brengt. Deze gratis te bezoeken en betoverende show is te zien in de sfeervolle setting van de Upper Courtyard van Dublin Castle, waar Stoker zelf ooit werkte.

Meer informatie vind je hier.

Derry Halloween – Europa’s grootste Halloween festival (28-31 oktober)

Ierland, de geboorteplaats van Halloween - Reisliefde

Een van de ‘go-to’ evenementen is Derry Halloween, het grootste Halloween-festival van Europa ©DerryHalloweenFestival

Een van de ‘go-to’ evenementen is Derry Halloween, het grootste Halloweenfestival van Europa. In meer dan 35 jaar is het Noord-Ierse festival uitgegroeid tot een van de bekendste Halloweenvieringen ter wereld, waarbij de ommuurde stad tot leven komt met oude geesten die je verwelkomen om deel te nemen aan de ‘Awakening the Walled City’.

Het festival biedt ook heerlijke culinaire routes met de meest trendy gerechten en streetfood, fascinerende musea, kosmopolitische kunstgalerijen, fantastische livemuziek en geweldig vuurwerk. Adem de folklore en beleef het feest, terwijl Derry-Londonderry de paden van de Halloweenreizigers uit het verleden heropent en tegelijkertijd de blik richt op de toekomst.

Meer informatie vind je hier.

Púca verwelkomt de vreemde wezens van Samhain (28-31 oktober)

Ierland, de geboorteplaats van Halloween - Reisliefde

‘Púca’, een gedaanteverwisselaar uit de Keltische folklore en bekend personage in het Ierse verhaal over Halloween ©PúcaFestival

Het Púca Festival is gebaseerd op de oude Ierse en Keltische traditie van ‘Samhain’, de viering van de laatste dag van het oogstjaar. Dit grote feest met vuren en festiviteiten staat symbool voor het einde van de zomer en het begin van de winter.

Ook dit jaar keert de geest van Púca weer terug naar het eeuwenoude oosten van Ierland en brengt meer kattenkwaad en vrolijkheid dan ooit tevoren. Met dit spectaculaire, leuke en bovenaardse festival viert Ierland de oorspronkelijke geboorteplaats van Halloween.

Levendig en eigentijds, maar toch sterk geworteld in traditie, vinden de evenementen plaats in de dorpen Trim en Athboy, midden in het eeuwenoude oosten van Ierland. ‘Púca’ is een gedaanteverwisselaar uit de Keltische folklore en een bekend personage in het Ierse verhaal over Halloween.

Meer informatie vind je hier.

Typische gerechten die met Halloween in Ierland worden geserveerd

Ierland, de geboorteplaats van Halloween - Reisliefde

Barmbrack is een traditioneel Halloween gebak waar voorwerpen in verstopt zijn die de toekomst voorspellen ©TourismIreland

Tijdens dit oogstfeest keren de geesten van de doden terug naar het land van de levenden. Griezelig, eng, onvoorspelbaar en een beetje raar. Zelfs het eten is uitzonderlijk. Wie stopt er nou een voorwerp in een fruitcake om de toekomst van de gelukkige (of ongelukkige) persoon te voorspellen?

Barmbrack is een traditioneel Halloweengebak waar een ring (over een jaar getrouwd), een stokje (een wandelstok die staat voor toekomstige reizen), een vingerhoedje (voor altijd een ouwe vrijster), een knoop (voor altijd vrijgezel), een munt (een leven lang rijkdom) en een stukje stof (een leven lang armoede) de toekomst voorspellen.

Maar ook Colcannon (een gerecht van aardappelpuree, gehakte boerenkool of groene kool en uien), Champ (aardappelpureegerecht met als ingrediënten melk, boter en gehakte bieslook of uien) en zoute haring horen bij de Ierse traditie van Halloween.

Storytelling: spookachtige verhalen en tradities

Ierland, de geboorteplaats van Halloween - Reisliefde

Nu je weet dat de oorsprong van Halloween in Ierland ligt, zal het ook niet verbazen dat het eiland vele spookachtige verhalen kent: Van satanische sekten in de Dublin Mountains tot een middeleeuwse spookrivier en van een tragische aanstaande bruid tot een afgeslachte priester.

Ook in het eeuwenoude oosten van Ierland gaan tal van huiveringwekkende verhalen. In diverse kastelen als Leap Castle, Castle Roche, Kilkenney Castle, Castle Durrow en Duckett’s Grove schijnen de geesten van de overledenen nog steeds rond te dwalen en vinden spannende verhalen met angstaanjagende tradities hun oorsprong.

Lees hier de meest bijzondere verhalen uit Ierland.

Overnachten Ierland

The Europe Hotel & Resort – Killarney

The Europe Hotel & Resort is een luxe 5-sterrenhotel dat gelegen is aan de oevers van het Meer van Killarney, in de prachtige regio Kerry. Het hotel biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en meren en beschikt over elegante kamers en suites met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

The Merrion Hotel – Dublin

The Merrion Hotel is een elegant 5-sterrenhotel dat gelegen is in het hart van Dublin, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over prachtige kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een perfecte mix van hedendaags comfort en historische charme. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel heeft een Michelin-ster en serveert moderne Ierse gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Ashford Castle – Cong

Ashford Castle is een prachtig 5-sterrenhotel dat gelegen is in Cong, in het westen van Ierland. Het hotel is gevestigd in een 13e-eeuws kasteel en biedt een unieke ervaring van luxe en geschiedenis. De kamers en suites zijn elegant ingericht en beschikken over moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert verfijnde Ierse en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

The Cliff House Hotel – Ardmore

The Cliff House Hotel is een prachtig 5-sterrenhotel dat gelegen is in Ardmore, aan de zuidkust van Ierland. Het hotel biedt een panoramisch uitzicht op de oceaan en beschikt over elegante kamers en suites met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel heeft een Michelin-ster en serveert verfijnde Ierse en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Lough Eske Castle – Donegal

Lough Eske Castle is een prachtig 5-sterrenhotel dat gelegen is in Donegal, in het noordwesten van Ierland. Het hotel is gevestigd in een 17e-eeuws kasteel en biedt een unieke ervaring van luxe en geschiedenis. De kamers en suites zijn elegant ingericht en beschikken over moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert verfijnde Ierse en internationale gerechten. De omgeving van het hotel biedt mogelijkheden om te wandelen en te fietsen in de prachtige natuur van Donegal.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.