Voor mooie instagramwaardige foto’s hoef je echt niet naar het buitenland. Ook in Nederland zijn er een hoop prachtige plaatjes die je kunt schieten. Via Instagram krijg ik daar regelmatig vragen over. Of je nu houdt van dorpen en steden, of liever de natuur intrekt.
Kiest voor kunst en cultuur of toch meer historie en architectuur; voor iedereen is er wat te vinden. Niet alleen leuk voor een instagramfoto, maar ook om gewoon eens te bezoeken. Naast de zogenaamde instamusea zijn er nog veel meer bekende en minder bekende unieke plekken en instagrammable restaurants om te bezoeken.
Let op: Om te voorkomen dat de website lang duurt om te laden staan er niet overal foto’s bij.
Als je doorklikt naar de link vind je de instagrampagina met voorbeeldfoto’s en exacte locatie op Google Maps.
Lees ook: Top 50 grootste & mooiste steden van Nederland
Brabant
- Moerputtenbrug – Den Bosch. Deze voormalige spoorbrug is al een aantal jaar niet meer actief. Nadat de brug is gerestaureerd is hier een wandelpad van gemaakt. Niet alleen de gele brug over het water is zeer de moeite waard, ook het vlonderpad dat over het moeras langs de brug weer terug naar de parkeerplaats gaat is zeer instagramwaardig. Deze vind je hier.
- Flying Pins – Eindhoven. Deze levensgrote bowlingbaan met metershoge gele kegels zijn enorm populair als achtergrond, maar ook voor een selfie in de gaten in de bowlingbaan. Deze vind je hier.
- Glow – Eindhoven. Dit is een jaarlijks terugkerend lichtkunstfestival waarbij de stad het decor vormt van een groot spektakel. De mooiste lichtinstallaties van kunstenaars uit de hele wereld toveren Eindhoven om tot een grote lichttentoonstelling. Deze vind je hier.
- Strijp S – Eindhoven. Het voormalige fabrieksterrein van Philips in Eindhoven is nu een heel hip gebied geworden. Je vindt hier diverse conceptstores, café’s en instagramwaardige plekjes. Van schommels aan het dak tot en met de ijzeren trappen of de graffiti. Als je hier een rondje loopt kun je heel wat foto’s maken. Deze vind je hier.
- Andreas Schotelpad – Esbeek. Het Andreas Schotelpad vind je in Esbeek; je kunt kiezen uit twee routes van 3 of 10 km langs diverse kunstwerken van deze kunstenaar. Het meest opvallende kunstwerk dat je regelmatig op Instagram voorbij ziet komen is de koe. Deze vind je hier.
- D’n Flaestoren – Esbeek. Op het terrein van Landgoed Utrecht vind je deze uitkijktoren, niet alleen het uitzicht maar ook de toren zelf is zeer instagramwaardig. Deze vind je hier.
- Fort de Roovere – Halsteren. In dit fort vind je twee plekjes die je regelmatig op Instagram voorbij ziet komen. Zo vind je hier de Mozesbrug; een soort omgekeerde brug die door het water loopt ipv er overheen. Het lijkt dus net alsof je over de bodem van de sloot loopt. Daarnaast vind je hier de scheve toren van Pompejus, een uitkijktoren die vanuit verschillende perspectieven zowel van de zijkant als vanaf de achterkant met de trappen interessant is. Deze vind je hier.
- De Das Herperduin – Herpen.
- Safari Beekse Bergen – Hilvarenbeek. Dit safaripark is alleen te bezoeken tegen betaling, maar met name de autosafari is zeer instagramwaardig. Vooral als je even stil staat bij de giraffen is de kans groot dat ze wel heel dichtbij komen, geen safari naar Afrika voor nodig! Houd de camera maar in de aanslag. Deze vind je hier.
- Efteling – Kaatsheuvel. De Efteling is één van de populairste pretparken in Nederland, je vindt hier ook diverse plaatsen waar je mooie foto’s kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het entreegebouw of met kinderen is de populairste plek toch wel in de schoenen aan het uiteinde van de Pardoes Promenade met zicht op Symbolica en de Pagode. Deze vind je hier.
- Poort van Heusden – Nieuwkuijk. Op de plek waar vroeger het Land van Ooit lag vind je nu het wandelpark Poort van Heusden. Onder andere het voormalige roze kasteel en de kasteelwachters vind je hier. Ook in de tuinen vind je een paar leuke fotospots. Deze vind je hier.
- Van Goghkerkje – Nuenen. Een schattig kerkje aan de rand van het centrum van Nuenen. Deze vind je hier.
- Reus speelbos – Uden. In het speelbos Uden vind je een deel van het hoofd van een reus die hier verstopt onder het zand lijkt te slapen. Naast het spelen voor de kinderen kun je hier ook originele selfies maken. Deze vind je hier.
- Biesbosch Museumeiland – Werkendam. Deze locatie is een museum en alleen te bezoeken met een museumjaarkaart of tegen betaling. Achter het museum vind je de Biesboschbeleving; waarbij de Biesbosch in het miniatuur is nagemaakt. Zeker vanaf het dak van het museum is dit goed te zien. Aan het einde van het eiland vind je ook een kunstwerk dat geschikt is voor foto’s. Deze vind je hier.
Drenthe
- Boomkroonpad – Borger. Dit boomkroonpad is het enige in Nederland. Vanaf hier kijk je over de boomtoppen heen en kun je leuke foto’s maken. Deze vind je hier.
- Fochteloërveen. Nog een natuurpark dat de moeite waard is, je hebt hier onder andere een uitkijktoren die je al regelmatig voorbij ziet komen. Maar er zijn ook minder bekende instagramspots zoals de hoogzitter aan de rand van het bos. Deze vind je hier.
- Hunnebed D27 – Borger. Drenthe staat natuurlijk bekend om de hunebedden die uniek zijn in de wereld. Hunebed D27 is de grootste en ligt ook bij het Hunebedcentrum. Ideaal voor foto’s, voor of onder de stenen, op de stenen mag niet meer. Deze vind je hier.
- Mammoetpad – Borger. Bij het Hunebedcentrum in Borger vind je het mammoetpad. Een korte wandeling van 800 meter vanaf de stad naar het centrum met geluidspalen voor meer informatie. Aan het einde (of begin) vind je twee levensgrote instagramwaardige mammoeten gemaakt van natuurlijke materialen. Deze vind je hier.
- Plankenpad – Dwingelderveld. Dwingelderveld is een Nationaal Park en is alleen daarom al enorm interessant, ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes. Uniek en een zeer instagrammable spot in dit park is het plankenpad. Het pad begint bij Parkeerplaats Oude Postweg. Deze vind je hier.
- Westerbork Synthetis Radio Station – Hooghalen. Op de plek waar ooit Kamp Westerbork lag vind je nu dit radiostation met enorme telescopen waar selfies mee gemaakt worden. Deze vind je hier.
Flevoland
- Klokhuis – Almere. Het Klokhuis is helemaal door kinderen ontworpen. De kinderen mochten ontwerpen aanleveren voor de thema’s slapen, koken en eten, spelen en niksen, wassen en plassen en de buitenkant. Architect Jord den Hollander heeft deze beste ontwerpen samengevoegd tot het ontwerp van het Klokhuis. Het gevolg is een enorme roze taart geworden dat meteen opvalt. Deze vind je hier.
- Riff PD#18245 – Dronten. Ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet ontwierp Bob Gramsma in 2018 het monument Riff, PD#18245. Het staat als een reusachtig opgetild brok kleigrond op een vlak, voormalig landbouwkavel in Dronten. In de betonconstructie is een grote holte gegraven, die vervolgens is bekleed met een laag spuitbeton en voorzien van een trap. Daarna is de aarde weggehaald tot maaiveldhoogte. Deze vind je hier.
- Batavia – Lelystad. Nederland is natuurlijk groot geworden tijdens de Oost-Indië-vaart en was destijds één van de rijkste plekken ter wereld. Er zijn nog twee schepen te vinden, waaronder een replica nagemaakt van bouwtekeningen uit die tijd zoals de Batavia die te vinden is op de Bataviawerf in Lelystad. Vanaf de kade kun je hem bekijken, maar je kunt hem ook bezoeken als onderdeel van het museum. Deze vind je hier.
- Belevenissenbos – Lelystad. Met kinderen is dit echt een aanrader; je kunt hier echt heel leuk spelen aan het strandje of over één van de touwbruggen lopen. Bij die touwbruggen over het water kun je ook heel leuke actiefoto’s maken. Deze vind je hier.
- Hurkende Man – Lelystad. Exposure is een stalen kunstwerk van Antony Gormley op de Markerstrekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad net buiten de haven. Het werk wordt ook wel Hurkende man, of in de volksmond de poepende man genoemd. Deze vind je hier.
- Orchideëenhoeve – Luttelgeest. Op zoek naar een warm uitje; dan is de Orchideeënhoeve een absolute aanrader. In de kassen vind je prachtige tuinen waar je mooie foto’s kan maken. Ook leven er hier apen en kun je hier lori’s voeden. Door de tuinen zijn er avontuurlijke paden, grotten en hangbruggen aangelegd en voor kinderen is er een natuurspeeltuin. Deze vind je hier.
- Marker Wadden. Het nieuwste stukje Nederland vind je in het Markermeer. Hier zijn een aantal eilanden opgespoten met zand van de bodem met als doel een natuurgebied te creëren waar vogels vrij kunnen broeden en vissen een schuilplaats vinden. Er zijn hier ook een aantal markante vogelkijkpunten. Deze vind je hier.
- Waterloopbos – Marknesse. Ooit lag hier een waterloopkundig laboratorium waar grote waterwerken voor over de hele wereld in de praktijk werden getest. Het laboratorium wordt niet meer gebruikt, maar de waterwerken liggen er nog wel en zorgen voor bijzondere objecten in het water. Het geheel wordt nu beheerd door Natuurmonumenten. Deze vind je hier.
- Hans & Grietje – Zeewolde. Een uniek restaurant met speelpark is Hans & Grietje; het sprookje lijkt hier helemaal tot leven te komen. De gebouwen zijn zeer uniek en de moeite waard. En de pannenkoeken zijn ook zeker de moeite waard. Deze vind je hier.
Friesland
- Bosbergtoren – Appelscha. Een van de populairste uitkijktorens in ons land vind je in Friesland. Je kunt zowel met de trap als lift naar boven om te genieten van het uitzicht over het Drents-Friese Wold. Wat deze toren uniek maakt zijn de glazen skywalks boven de boomkruinen maar ook op boomhoogte. De locatie vind je hier.
- Luchtspiegeling Unia Sate – Beers. In de 15e eeuw stond hier een prachtig kasteeltje, helaas is daar alleen het poortkasteel van overgebleven. Op de funderingen is echter het geraamte van het Middeleeuwse kasteel geplaatst, zodat het net een luchtspiegeling lijkt naar vervlogen tijden. Deze locatie is ook heel populair voor bruiloften. Deze locatie vind je hier.
- Broerekerk – Bolsward. De Broerekerk is een 13e-eeuwse kloosterkerk van de Minderbroeders dat in 1580 werd verlaten. Na een brand in 1980 werd de kerk een ruïne die een paar jaar later werd opengesteld en in 2006 werd voorzien van een glazen overkapping zodat het gebouw weer gebruikt kon worden. Deze vind je hier.
- Karma Deleg Chö Phel Ling – Hantum. Karma Deleg Chö Phel Ling is een Tibetaans boeddhistisch studie- en meditatiecentrum gelegen net buiten het dorpje Hantum in Friesland. Een klein Tibet in het Friese landschap van grasvelden, molens en wateren. Stilte wordt afgewisseld door wapperende gebedsvlaggen, zingende vogels en ruisende bladeren. Deze vind je hier.
- Wachten op Hoog Water – Holwerd. Een uniek kunstwerk op de dijk van Holwerd; het kunstwerk van Jan Ketelaar bestaat uit twee reusachtige vrouwen van 5 meter hoogte die richting de Waddenzee kijken. De locatie vind je hier.
- Afsluitdijk Wadden Center – Kornwerderzand. Aan de Friese kant van de Afsluitdijk vind je het Wadden Center. Dit museum / tentoonstelling is gratis te bezoeken en geeft meer informatie over de bouw van de Afsluitdijk en de werking ervan. Ook over de flora en fauna die in de Waddenzee en het IJsselmeer leven kom je meer te weten. De hongingraatachtige ramen van dit gebouw zijn zeer instagrammable. De locatie vind je hier.
- Ecokathedraal – Mildam. Een populair gebouw midden in de natuur wat erg populair is bij instagrammers en ook bij geocachers. De werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Het project is in de jaren 1970 gestart door filosoof/’ecotect’/landschapsarchitect Louis le Roy (1924-2012). De bedoeling is dat het project tot het jaar 3000 blijft duren. Deze tijd is namelijk nodig om de processen te kunnen bestuderen die eindeloos doorgaan. De locatie vind je hier.
- Camera Batavia – Ternaard. Hoog in een toren op de Waddendijk bij Ternaard het omringende polder- en kwelderlandschap als een totaalervaring beleven. Dát is Camera Batavia, die je vanuit een uniek perspectief, met behulp van een bolle spiegel, naar alle kanten tegelijk laat kijken. Een verwarrende en nieuwe ervaring die de gebruikelijke blik op het landschap vervangt. De locatie vind je hier.
- Drenkelingenhuis & Vliehors – Vlieland. Een uniek plaatje is het Drenkelingenhuisje op de Vliehors van Vlieland; een enorme zandvlakte en ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Het is een flinke wandeling vanaf het ‘eiland’, maar gelukkig kun je hier ook komen met de Vliehors Express. Bij het huisje vind je ook een tentoonstelling van voorwerpen die hier gevonden worden. De locatie vind je hier.
Gelderland
- Het Hammetje – Amersfoort. Helaas gesloten voor publiek omdat het niet veilig te bezoeken is, maar vanaf de straat wel zichtbaar is dit in 1988 uit puin opgebouwde kasteel naast een zandafgravingsvijver waar ook twee eilanden zijn aangelegd. Als materiaal voor het fort gebruikte de bouwer veldkeien, puin en rioolbuizen. Het kasteel heeft ook twee torentjes. Deze vind je hier.
- Kooi-met-geen-poema-erin – Apeldoorn. Op de Vellertheuvel, een voormalige afvalberg is opnieuw een poema gesignaleerd. Een enorme stalen kooi heeft het silhouet van een groot beest, een kat, een tijger, een poema? Echter als je dichterbij komt verandert het beest in een warboel van staaldraden. ‘Zoöcryptologie’, noemt kunstenaar Maarten de Reus het. Deze vind je hier.
- Paleis ’t Loo – Apeldoorn. Niet alleen het paleis maar vooral ook de historische barokke tuinen met symmetrische lijnen, fonteinen en historische beplanting zijn zeer de moeite waard. Naast de paleistuinen is ook het bos en landgoed de moeite waard. Deze vind je hier.
- Luie Koning Park Sonsbeek – Arnhem. Deze vind je hier.
- Bomenmuseum – Doorn. Nog een prachtig gebied met veel bomen is het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn. Hier vind je een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld die zijn verzameld voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige planten zijn erg zeldzaam. Het Bomenmuseum probeert deze planten voor de toekomst te bewaren voor publiek en wetenschap. Deze vind je hier.
- Speulderbos – Garderen. Het Speulderbos is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Het wordt in de volksmond wel het bos van de dansende bomen genoemd. Het bos is een paradijs voor (roof)vogels, herten en wilde zwijnen. Midden in het bos ligt het Solse Gat, dit is een diepe eivormige kuil in het bos. Deze vind je hier.
- Ampies Berg – ’t Harde. Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap legde Ampie Bouw een prachtige tuin aan met meer dan 1000 verschillende bloemen en planten. De tuin torent meer dan 15 meter boven ’t maaiveld uit en staat dan ook bekend als Ampies Berg. Prachtige bloeiende planten worden afgewisseld met grote vijverpartijen en complete watervallen. Deze vind je hier.
- Radio Kootwijk. Op de heide en zandvlakte van Kootwijkerzand vind je Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de 19e eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw, dat het midden houdt tussen een tempel en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Deze vind je hier.
- Loenense Waterval – Loenen. Nederland is een plat land zonder indrukwekkende watervallen. Bij Loenen vind je de hoogste watervallen van Nederland met een verval van 15 meter. Deze is in de crisisjaren gegraven en het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal. De sprengen zijn allebei ongeveer 6 kilometer lang. De trappen van de waterval zijn aangelegd. Langs de weg ernaar toe zijn enkele jaren geleden alle bomen gekapt en nieuwe bomen aangeplant. Deze vind je hier.
- Gezicht van Nijmegen. Op het stadseiland Veur-Lent in de Waal bij Nijmegen staat een enorm beeld van een Romeins masker, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld. Door de ogen van het masker kan men een Romeinse blik op Nijmegen (Noviomagus) werpen. Deze vind je hier.
- Tunnel Landgoed Mariëndaal – Oosterbeek. De ‘Groene Bedstee’ is een tunnelvormige heg van maar liefst 300 meter lang die in 1860 werd aangelegd. Deze is aangelegd zodat rijke vrouwen hier konden wandelen zonder dat ze in de directe zon hoefden te lopen en dus een kleurtje zouden krijgen zoals de arbeiders die buiten op het land werkten. Deze vind je hier.
- Koortsboom St. Walrick – Overasselt. Mensen geloofden vroeger dat als ze ziek waren een heilige ze kon genezen. De legende gaat dat op deze plek St. Walrick een meisje genas van koorts. Daarom werden hier lapjes stof opgehangen, in de hoop om zelf ook te genezen. Volgens de legende zou zelfs Karel de Grote hier 777 lapjes hebben opgehangen. Naast de boom staat een open kapel. Deze boom staat op een scoutingterrein maar is toegankelijk en vind je hier.
- Bostoren Landgoed Schovenhorst – Putten. Op het landgoed Schovenhorst vind je naast het arboretum ook een unieke uitkijktoren. Alleen al de weg ernaar toe is de moeite waard met trappen, ronde wandelpaden, uitkijkplateaus maar ook klimnetten. Deze vind je hier.
- Posbank – Rheden. Misschien wel het mooiste stukje van Nederland; de Veluwe en dan specifiek de Posbank. Vooral eind augustus / begin september als de heide vol in bloei staat en het een grote paarse zee is. Je kunt hier prachtig wandelen of genieten van het uitkijkpunt bovenaan de berg. Deze vind je hier.
- Zandziebar & Strandpark Slijk-Ewijk. Alleen al de naam Zandziebar geeft je het gevoel op vakantie te zijn; dit is de naam van het speeleiland dat zeer in trek is bij kinderen, maar het vlonderpad met naambordje is ook erg populair op Instagram. Nieuw is het kunstwerk waar witte ‘mammoettanden’ uit het water omhoog steken op de plek waar ooit een mammoetschedel is gevonden is zeer instagrammable. Deze vind je hier.
- Jip & Janneke Waalkade – Zaltbommel. Wie kent ze niet; Jip en Janneke, de karakters geboren uit de fantasie van Annie M.G. Schmidt. Op de Waalkade bij Zaltbommel vind je een silhouet van deze karakters die hun hondje Takkie aan het uitlaten zijn. Ook zeer de moeite waard. Deze vind je hier.
Groningen
- Vesting Bourtange. In deze vesting in typische stervorm lijkt de tijd stil gestaan te hebben; alles is gerestaureerd naar de situatie zoals het er ook halverwege de 18e eeuw bij lag. In het dorp vind je ook een aantal musea en een molen die je kunt bezoeken, of je kunt gewoon heerlijk even een rondje lopen door het dorpje en over de vestingwallen zoals wij gedaan hebben. Om vervolgens een plekje te zoeken op één van de terrassen. Deze vind je hier.
- Prinsentuin – Groningen. Binnen de muren achter hotel Prinsenhof waan je je in de groene, bloemrijke Prinsentuin even helemaal in een andere wereld. In dit gebouw logeerden sinds eind 16de eeuw de Prinsen van Nassau als ze in de buurt waren. Stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes lieten de tuin in de 17de eeuw aanleggen met onder andere een rozentuin, kruidentuin en prachtige loofgangen. Deze vind je hier.
- Reitdiephaven – Groningen. Misschien heb je wel eens foto’s gezien van de gekleurde huisjes in Curaçao, of de grachtenpanden in Kopenhagen. De huizen bij Reitdiephaven passen hier uiteraard bij. Deze vind je hier.
- Heemtuin – Muntendam. De Heemtuin is een gebied waar prachtig gewandeld kan worden. Tijdens elk jaargetijde en op elk moment van de dag. De Heemtuin biedt verschillende wandelroutes voor jong en oud met variërende thema’s met een uitzichtheuvel en een plankenpad Mammoetpad. Deze vind je hier.
- Knuppelpad ’t Roegwold – Schildwolde. In dit vrij recente natuurgebied waar polder teruggegeven is aan de natuur en er waterpartijen zijn aangelegd met eilandjes zodat vogels hier ongestoord kunnen broeden. Over het water is een prachtig wandelpad aangelegd met vlonders; het knuppelpad. Met name met zonsopgang kleurt het hier prachtig. Deze vind je hier.
- Strotempel Fraeylemaborg – Slochteren. Het buitenhuis op Landgoed Fraeylemaborg is alleen al zeer de moeite waard om te bezoeken. Op het terrein vind je ook de Strotempel, een kunstwerk van Reinier de Gooijer. De locatie vind je hier.
- Kabelbaan – Ter Apel. Over het Ruiten Aa-kanaal vind je een met de hand te bedienen groene gondel waarmee je van de ene kant naar de andere kant kunt verplaatsen om zo je wandeling voort te zetten. Deze vind je hier.
- Landgoed Tenaxx – Wedde. Dit landgoed is te bezoeken tegen betaling. Een aanrader voor liefhebbers van dinosauriërs. In het grote bomenpark vind je met 650 bomen de grootste verzameling treurbomen ter wereld. Tot slot is er ook nog eens een miniaturenpark met bouwwerken op schaal nagebouwd. Deze vind je hier.
- Zoutkamp. De naam verwijst naar zijn ligging aan de voormalige Lauwerszee (kamp = veld). Dit is een typische havenstad met vissershuisjes en vissersschepen. Deze vind je hier.
Limburg
- Kasteeltuinen – Arcen. Bij het kasteel in Arcen vind je diverse gethematiseerde tuinen, ook zijn hier resten gevonden van de oudste doolhoven in Nederland van het begin van de 18e eeuw. Je vindt hier onder andere een barokke Rosarium, subtropische kas, Bamboebos, Oosterse Watertuin, Italiaanse tuin en Japanse tuin. Voor kinderen is er een speelstrand, vlot en nog meer om te doen. Hier wordt ook ieder jaar Elfia georganiseerd, daarom zul je op Instagram ook veel foto’s van elfjes en andere fantasyfiguren tegenkomen. Deze vind je hier.
- Mondo Verde – Landgraaf. Familiepark Mondo Verde is een uniek park met verschillende thema’s en is een ware belevenis voor jong tot oud. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de attracties van het park en de oudere avonturiers vinden rust en pracht in de tuinen of bij de bijzondere dieren. Deze vind je hier.
- Trap Wilhelminaberg – Landgraaf. Deze trap is met 508 treden en 248 meter de langste openluchttrap van Nederland. Naar boven toe worden de trappen steeds smaller wat het optische effect van hoogte en lengte versterkt. Op 225 meter hoogte bij de top is een uitzichtplatform gemaakt. Deze vind je hier.
- Boekhandel Dominicanen – Maastricht. Deze boekenwinkel vind je op een unieke locatie in de 13e eeuwse kerk die onderdeel was van een Dominicanen klooster. Na twee eeuwen wisselende functies te hebben gehad is het tegenwoordig een boekenwinkel, maar zijn het eeuwenoude exterieur en fresco’s nog intact gebleven. Deze vind je hier.
- ENCI-groeve – Maastricht. Na 100 jaar mergelwinning is deze groeve niet meer actief en wordt hij nu onderhouden door Natuurmonumenten die zorg draagt voor de unieke natuur die hier ontstaat. Vanaf het uitkijkpunt heb je een uniek uitzicht over deze groeve die nu voor een deel gevuld is met helderblauw water. Deze vind je hier.
- Wilhelminatoren – Vaals. De Wilhelminatoren, vernoemd naar Koningin Wilhelmina der Nederlanden, was in 1905 de eerste houten uitzichttoren op de Vaalserberg. De huidige toren staat een paar meter verder en heeft een glazen skywalk met een prachtig uitzicht over Zuid-Limburg maar ook richting Duitsland en België. Deze vind je hier.
- Odapark – Venray. Het Odapark in Venray, het voormalige Reyndersbos, is nu een kunstinstelling waar kunstenaars kunnen werken. In het beeldenbos kun je ook diverse unieke kunstwerken bekijken. Daarnaast kun je hier genieten van de oude bomen, lanen en stuifduinen en zandvlaktes. Deze vind je hier.
Noord-Holland
- A’dam Lookout schommel – Amsterdam. De hoogste en meest unieke schommel vind je bovenaan de A’dam toren. Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht over Amsterdam en de grachten, vind je een filmattractie en deze schommel die absoluut op de bucket list hoort. Deze vind je hier.
- Hortus Botanicus – Amsterdam. Het is echt genieten tijdens een bezoek aan de Hortus Botanicus in het centrum van Amsterdam; hier vind je bloemen, planten en bomen van over de hele wereld verspreid over diverse tuinen en kassen. Je kunt hier zeker ook mooie foto’s maken. Deze vind je hier.
- Kersenbloesempark – Amstelveen. Met name in de lente is deze kersenbloesemtuin in het Amsterdamse Bos een absolute hotspot. De roze kersenbloesembomen staan dan namelijk allemaal in bloei en het is dan een populaire plek om foto’s te maken of te picknicken. Deze vind je hier.
- Madame Tussauds – Amsterdam. Op de Dam in Amsterdam vind je de Nederlandse vestiging van Madame Tussauds. Als je graag op de foto wilt met een wassenbeeld van een BN-er is dit de place to be! Ook het uitzicht over de Dam is een populaire fotoachtergrond. Deze vind je hier.
- NDSM werf -Amsterdam. Als je op zoek bent naar street-art en houdt van een industriële omgeving dan is deze voormalige werf een absolute must om te bezoeken. Je vindt overal vrolijk gekleurde schilderingen op de muren en gezellige terrasjes om wat te eten of drinken. Deze vind je hier.
- Staalman beer – Amsterdam. In het Staalman park vind je deze 10 meter hoge bakstenen beer. Hij is ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman en was bedoeld als statement naar de omgeving. De beer van Staalman staat symbool voor de krachtige buurtbewoners. En het witte kussen staat voor huiselijkheid; het moment waarop je eigenlijk al thuis moet zijn maar toch tot de late uurtjes op straat rondhangt met je vrienden. Deze vind je hier.
- VOC Schip ‘Amsterdam’ – Amsterdam. Buiten het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok vind je deze levensechte replica van een Oost-Indiëvaarder. Aan de hand van de originele plannen is deze helemaal met de hand nagemaakt. Via het Scheepvaartmuseum kun je dit schip bezoeken om te zien hoe ze hier vroeger aan boord leefden, maar ook vanaf de kade of tijdens een rondvaart is hij zeer indrukwekkend. Ook het binnenplein van het Scheepvaartmuseum doet het goed op foto’s. 😉 Deze vind je hier.
- Wake me up when I’m Famous bench – De Pijp Amsterdam. In de Frans-Halsstraat in Amsterdam vind je deze beroemde bank met op de muur daarachter de tekst ‘Wake me up when I’m famous’; dit was één van de eerste typische instagramhotspots in Nederland. Deze vind je hier
- Zevenlandenhuizen Vondelpark – Amsterdam. Vlakbij het Vondelpark vind je deze zeven huizen die zijn ontworpen door de architect Tjeerd Kuipers in 1894, destijds heerste het exotisme en werden deze huizen gebouwd in de stijl van de architectuur uit zeven Europese landen. Deze vind je hier.
- Amsterdamse Waterleidingduinen – Zandvoort. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een Nederlands duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk en is het oudste waterwingebied van Nederland. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten en is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland en is één van de meest bezochte attracties van Nederland. Veel mensen komen hier ook om vossen of damherten te spotten. Deze vind je hier.
- Strand Camperduin – Bergen. Aan de kust van Noord-Holland vind je het stranddorp Camperduin dat erg populair is voor vakantie en dagtoeristen. Hier vind je ook een unieke lagune in de vorm van een spiegelglad meertje dat populair is bij watersporters. Op het strand vind je ook een piratenschip waarop gespeeld kan worden. Deze vind je hier.
- Mediapark Tunnel – Hilversum. In Hilversum is een nieuwe tunnel aangelegd die het NS-station met het Mediapark moet verbinden. Deze futuristische ogende tunnel is een geliefde plek geworden voor foto’s. Deze vind je hier.
- Haarlemmermeerse Bos – Hoofddorp. Op het terrein van waar ooit de Floriade is geweest is nu een bos aangelegd met diverse leuke plekjes met slingerende vlonderpaden over het water en touwbruggen. Deze vind je hier.
- Vuurtoren Paard van Marken – Marken. Deze witte kenmerkende vuurtoren van Marken dat afhankelijk van waar je staat op een eiland in de zee lijkt te staan is ook zeer geliefd om foto’s te maken. Deze vind je hier.
- Naarden Vesting. Niet alleen vanuit de lucht is deze Gooische vestingstad enorm populair; ook in de straten en terrassen is het zien en gezien worden en kun je zeker foto’s maken. Deze vind je hier.
- Sandtmanlaan – Naarden. Op zoek naar karakteristieke en unieke ‘kasteeltjes’ in het Gooi; dan moet je hier zijn. Met deze houten huisjes waan je je direct in het buitenland. Deze vind je hier.
- Palendorp & Schommel – Petten aan Zee. Op het strand bij Petten aan Zee vind je het palendorp, een monument ter herinnering aan het dorp dat hier door de zee verzwolgen is. Alleen al van deze palen half op het strand en half in het water kun je mooie foto’s maken, maar de schommel maakt het helemaal instagramwaardig. Deze vind je hier.
- Nederlands Kremlin – Winkel. Een unieke bezienswaardigheid, die alleen op afspraak te bezoeken is, is het Nederlands Kremlin. In de achtertuin is dit unieke bouwwerk nagemaakt als onderdeel van een kunsttuin. Deze vind je hier.
- Zaanse Schans. Hier valt weinig over te zeggen; eigenlijk is deze hele stad vanwege zijn historie en typische huisjes en molens aan het water een unieke en typische Hollandsche bezienswaardigheid. Deze vind je hier.
Overijssel
- Torentje van Drienerlo – Enschede. In de vijver op de campus van de Universiteit Twente vind je dit kerktorentje waarvan de punt boven het water uitsteekt. Aan dit kunstwerk van Wim T. Schippers kleven diverse verhalen, wat ook de bedoeling was. Origineel wat het de bedoeling om een echte kerktoren af te breken en opnieuw te bouwen, dat werd te duur daarom dit kunstwerk. Er wordt nog wel gespaard voor een echt klokkenwerk. Deze vind je hier.
- Giethoorn. Deze stad wordt niet voor niets het Venetië van Nederland genoemd en enorm populair bij toeristen. Dit dorp ligt namelijk vrijwel volledig aan het water en is daarom ook het best te bezoeken vanaf een elektrische sloep of een rondvaartboot. Deze vind je hier.
- Aan de Stegge gebouw – Goor. Dit bedrijfspand is ontworpen na inspiratie door de stijl van Hundertwasser. Het gebouw is niet te missen door het opvallende kleurgebruik, de glooiende vormen en gebroken tegels. Er komen ook elementen van Gaudí terug in het ontwerp. De opvallende kleuren, grillige vormen en gebroken tegels zijn typische kenmerken die in het werk van beide grootmeesters vaak terugkomen. Ook aan de binnenkant is dit zeer de moeite waard. Deze vind je hier.
- Westerpark Lankheet – Langelo. In dit park kun je heerlijk wandelen en vind je ook een aantal unieke paden zoals het vlonderpad. Deze vind je hier.
Utrecht
- Koppelpooort – Amersfoort. De Koppelpoort in de Keistad Amersfoort is een opvallend historisch gebouw en doet het heel goed op foto’s. Het was een combinatie van een land- en waterpoort dat toegang gaf tot de stad. Deze vind je hier.
- Pyramide – Austerlitz. Een pyramide in Nederland? Jazeker; de Pyramide van Austerlitz is hier aangelegd in opdracht van Napoleon als gedenkteken en is na renovatie nog steeds te beklimmen! Kinderen krijgen na afloop een diploma. Deze vind je hier.
- Bunker 599 Diefdijk – Culemborg. Bunker 599 is een doorgezaagde bunker en onderdeel van van de Diefdijklinie. De bunker is zichtbaar vanaf de rijksweg A2 en is toegankelijk voor bezoekers. In 2010 is hij in twee stukken gezaagd en is er een meter verwijderd. Vanaf de bunker loopt er een pad naar het water waar met palen is aangegeven hoe hoog het water komt te staan als het land onder water wordt gezet. Deze vind je hier.
- Kasteel de Haar – Haarzuilens. Dit kasteel is één van de meest recente kastelen in Nederland, maar is absoluut een plaatje van binnen en van buiten. Ook zonder een bezoek aan het kasteel zelf zijn de tuinen met onder andere een rozentuin zeer fotogeniek. Deze vind je hier.
- Landgoed Duin & Kruidberg – Santpoord-Noord. Ook dit landgoed met landhuis, trappen, tuinen en vooral de schommel daarin is zeer fotogeniek. Deze vind je hier.
- Appeldijkje Betuwe – Tricht. In het voorjaar is het Appeldijkje in de Betuwe een populaire fotospot. Deze vind je hier.
- Verdronken Bos Betuwe – Tuil en het Waal. Dit voormalige bos is voor een deel gekapt en wordt nu gebruikt als wateropslagplaats, in het water zie je nog de stammen staan en daar tussendoor loopt een vlonderpad. Ideaal ook voor dronefoto’s. Deze vind je hier.
- Domtoren Utrecht. De Domtoren in de stad Utrecht mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht; voor foto’s met het uitzicht of de toren en de grachten zelf het kan allebei. Deze vind je hier.
- Metaal Kathedraal – Utrecht. Een uniek bouwwerk dat is begonnen als kerk en daarna gebruikt werd als metaalfabriek. Nu is het een cultureel centrum en wordt het gebruikt voor evenementen en fotoshoots. Deze vind je hier.
- Trajectum Lumen – Utrecht. Deze tunnel onder de gracht wordt verlicht met gekleurde lampen en is daardoor zeer populair. Deze vind je hier.
- Landgoed De Paltz – Soest. Ook dit landgoed met wit landhuis en bossen is zeker de moeite waard om foto’s te maken. Deze vind je hier.
- Henschotermeer – Woudenberg. Als je op zoek bent naar het zomerse gevoel en aan een tropisch strand te liggen dan is dit zeker de place to be. In het midden van dit meer liggen twee eilandjes die zijn te bereiken via een vlonderbrug. Deze vind je hier.
Zeeland
- Deltawerken – Vrouwenpolder. Het bekendste bouwwerk van Zeeland, de Deltawerken, mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Bij Vrouwenpolder vind je Neeltje Jans waar je ook in de Deltawerken kunt lopen en er een uitkijkpunt is. Ook vanaf andere locaties zoals vanaf het Noordzeestrand kun je hier mooie foto’s van maken. Deze vind je hier.
- Mossel – Bruinisse. Bruinisse wordt ook wel de Mosselstad van Nederland genoemd, op de havenkade bij de haven vind je dan ook een enorme mossel waar je in kan gaan zitten om een foto te maken. Deze vind je hier.
- Plompe Toren – Burgh-Haamstede. De Plompetoren is het enige overblijfsel van het dorp dat hier lag voor de grote overstroming en staat nu eenzaam in de polder. Maar wordt regelmatig op de foto gezet. Deze vind je hier.
- Strandhuisjes – Domburg. Op het strand bij Domburg vind je vrolijk gekleurde strandhuisjes waar veel selfies gemaakt worden. Deze vind je hier.
- Reigerstraat – Middelburg met paraplu’s. Deze straat in Middelburg heb je vast wel eens voorbij zien komen. Hier hangen namelijk vrolijk gekleurde paraplu’s die regelmatig gebruikt worden als achtergrond voor foto’s. Deze vind je hier.
- Theetuin het Klaslokaal – Oostkapelle. In dit overzicht vind je geen horecagelegenheden terug, maar hiervoor maken we toch een uitzondering vanwege de kassen, boerderij en tuinen die er bij liggen. Deze vind je hier.
- De Wachter – Willemstad. De groene stoepa ‘De Wachter’ en bijzonder kunstwerk. De Wachter staat precies op de plaats waar de stormvloed op 1 februari 1953 naar binnen sloeg en de Ruigenhilpolder overspoelde. Het kunstwerk is een acht meter hoge heuvel, waarop schapen kunnen grazen. Deze vind je hier.
Zuid-Holland
- De Bonte Ossteeg – Delft. Delft staat natuurlijk bekend om het Delfts Blauw. Vlakbij het marktplein naast de Nieuwe Kerk vind je dan ook het blauwe hart. Ook de Bonte Ossteeg tussen de Voldersgracht en de Markt is de moeite waard. Deze muur is in 2013 ontworpen door kunstenaar Hugo Kaagman en is één van de meest gefotografeerde plekjes geworden van de stad. Tot slot vind je ook in de Koepoortgarage enorme Delftsblauwe schilderingen die zeker de moeite waard zijn. Deze vind je hier.
- Binnenhof Den Haag. Op tv zie je het Binnenhof regelmatig voorbij komen als decor voor onze democratie, en het is het oudste parlementsgebouw van Europa. Maar dit plein met galerijen en de Ridderzaal, of de Hofvijver doet het ook goed op foto’s. Deze vind je hier.
- Japanse Tuin Landgoed Clingendael Den Haag. Helaas is de Japanse Tuin op het Landgoed Clingendael slechts 8 weken per jaar te bezoeken in het voorjaar en het najaar. Maar als hij geopend is, zeker de moeite waard. Deze vind je hier.
- Museum Voorlinden – Den Haag. Dit museum met unieke kunstwerken, waaronder het zwembad waarbij het lijkt alsof je onder water loopt zie je regelmatig voorbijkomen op Instagram. Deze vind je hier.
- Villa Augustus – Dordrecht. Deze monumentale watertoren heeft wel wat weg van Radio Kootwijk. Tegenwoordig zit hier een hotel, maar zijn de tuinen die ervoor liggen te bezoeken. De groenten die hier geteeld worden kun je in de lokale winkel gebruiken of worden gebruikt in het bijbehorende restaurant. Deze vind je hier.
- Kaasmarkt – Gouda. Als de kaasmarkt in Gouda wordt georganiseerd is dat zeker de moeite waard om typische Hollandsche foto’s te maken. Ook als er geen markt is kun je terecht in het kaasmuseum aan de Markt of een foto maken van het smalle stadhuis. Deze vind je hier.
- Kinderdijk. Als je het hebt over molens dan mag Kinderdijk niet ontbreken; deze molens liggen prachtig aan het water in een groen landschap. Je kunt ze met zowel een rondvaart, lopend als fietsend bezoeken. Deze vind je hier.
- Naturalis – Leiden. Ook dit natuurkundig museum is zeer fotowaardig; zowel qua interieur met de indrukwekkende trappen en de bijzondere ramen als bijvoorbeeld in de museumzaal Aarde waar het lijkt alsof je over een kloof in IJsland heen springt, of wat dacht je van een selfie met een T-rex. Deze vind je hier.
- Keukenhof – Lisse & tulpenvelden. Ook de Keukenhof met tulpenvelden zijn alleen in het voorjaar te bezoeken maar zeker de moeite waard. De rest van het jaar kun je het kasteel ook gratis bezoeken. Deze vind je hier.
- Zandwacht – Maasvlakte. Op het strand van de Maasvlakte vind je dit unieke kunstwerk de Zandwacht (ipv nachtwacht), het bijzondere van dit kunstwerk is dat het van iedere hoek er weer anders uit ziet. Deze vind je hier.
- Depot Museum Boijmans van Beuningen – Rotterdam. Dit depot is het eerste depot ter wereld dat je ook kan bezoeken, maar ook het gebouw zelf met spiegelende muren aan de buitenkant zijn zeer uniek. Als je voorbij loopt heb je iedere keer weer een andere weerspiegeling van de skyline van Rotterdam vanwege de invalhoek. Na zonsondergang is er buiten een lichtprojectie. Ook het dak met tuin kun je bezoeken. Deze vind je hier.
- Dobberend Bos – Rotterdam. In het kader van de Nationale Boomfeestdag is in 2016 in de Rijnhaven in Rotterdam het Dobberende Bos gepresenteerd. Het ‘bos’ is ontwikkeld door kunstproducent Mothership en vraagt aandacht voor o.a. klimaatverandering en het belang van groen in de stad. Het bestaat uit 20 omgebouwde zeeboeien met in ieder daarvan een iep. Deze vind je hier.
- Kubuswoningen – Rotterdam. Dit Blaakse Bos dat is gemaakt van gele kubussen die op een hoek zijn gezet zijn een indrukwekkend stukje architectuur. Vanaf de buitenkant, of als je er overheen loopt richting de Oude Haven; het blijft bijzonder. De kijkkubus is ook van binnen te bezoeken, ook kun je slapen bij Stayokay Rotterdam. Deze vind je hier.
- Luchtsingel – Rotterdam. De felgele luchtsingel die Noord- en Centraal-Rotterdam met elkaar verbindt over het spoor is ook de moeite waard, ooit was hij helemaal geel maar helaas begint het pad te slijten. Deze vind je hier.
- Markthal – Rotterdam. Bij de kubuswoningen vind je ook de Markthal; een enorm gebouw dat is neergezet vanwege de strenger wordende eisen als het gaat om het verkopen van voedsel, maar heeft meer wat weg van een foodhal. Om de markt heen vind je woningen. De binnenkant is voorzien van een enorm kleurrijk kunstwerk van bloemen. Deze vind je hier.
- Erasmusbrug – Rotterdam. Ook de Erasmusbrug, oftewel de ‘Zwaan’, is een kenmerkend bouwwerk in Rotterdam dat het goed doet op foto’s. Deze vind je hier.
- De Pier – Scheveningen. In Scheveningen is de Pier met reuzenrad, of gekleurde pilaren aan de onderkant een plaatje dat het goed doet op foto’s. Op de boulevard vind je ook nog het Museum Beelden aan Zee, de Kiss Me delftsblauwe figuren en de Giraffe gemaakt van Lego. Deze vind je hier.
- Vogelobservatorium ’t Tij – Stellendam. Tot slot het Vogelobservatorium ’t Tij, deze heeft meer dan een miljoen euro gekost en is gebaseerd op de vorm van een vogelei. De binnenkant met houten balken, maar ook de buitenkant of de tunnel er naar toe zijn zeer fotowaardig. Deze vind je hier.
Algemene unieke bezienswaardigheden
Naast bovenstaande unieke bezienswaardigheden en hotspots, zijn er ook een aantal plekken die je vaker tegenkomt en zeer geschikt zijn als achtergrond voor instagramfoto’s.
- Vuurtorens
- Tulpenvelden
- Heidevelden
- Zandverstuivingen
- Maisveld
- Zonnebloemenveld
- Bloesembomen
- Fruitpluktuin
- Kanotocht
- Streetart
- Vlonderpaden
- Steigers
- Grachten Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft etc
- Alpacaboerderij
- Schotse Hooglanders
- Floriade
Gekste plekken van Nederland
Nederland saai? Het boek ‘De gekste plek van Nederland’ bewijst het tegendeel! In dit boek vind je een overzicht van de meest bizarre en ongerijmde locaties in ons land. Van het ronddraaiende huis van John Körmeling tot de luchtspiegeling van Bears en van de landingsbaan voor Aliens tot het Nederlandse Kremlin in Winkel. Nederlandkenner Jeroen van der Spek presenteert een bonte verzameling van verrassende landmarks, verborgen pareltjes en immense zelfbouwprojecten. Plekken die niet alleen een omweg waard zijn, maar ook stuk voor stuk goed zijn voor een bijzonder verhaal.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: De leukste musea om met je tiener / puber te bezoeken
- Het Dutch Pinball Museum in Rotterdam: een eerbetoon aan een tijdloze klassieker - 13 oktober 2024
- Buckingham Palace: Het Iconische Verblijf van de Britse Monarch - 13 oktober 2024
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
Leave a comment