Skip to Content

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows

We wonen in Delft, voor mensen die aan de andere kant van Nederland wonen is dat min of meer gelijk als wonen aan het strand. Toch is het voor ons een kleine drie kwartier met het openbaar vervoer (de tram die bij ons voor de deur stopt en op Scheveningen) of misschien iets sneller met de auto, maar dan wel altijd gedoe met parkeren. Zo vaak zijn we er dus niet te vinden.

En als we dan naar het strand gaan kiezen we sneller voor Kijkduin. Toch doet Scheveningen haar best, zo komen we graag bij SEA Life, zijn van we de winter nog naar de schaatsbaan en het reuzenrad geweest en aten we zonder kinderen nog wel eens op de pier. Op mijn wensenlijstje staat om eens een keer te overnachten in het Kurhaus.

In al die jaren zijn we dus nog nooit bij het vuurwerkfestival op Scheveningen geweest. Al is het vanuit een groot deel van Den Haag te zien. Toen mijn zusje op de grens met Rijswijk woonde konden we het zelfs vanuit haar huis nog zien. In ieder geval de hoge knallen.

Donderdag zag ik een aankondiging via Facebook voorbij komen en gisteren (de eerste dag) herinnerde ik me dat toen we naar huis reden nadat we bij oma en opa hadden gegeten. De kinderen hadden echter een drukke dag achter de rug, dus het leek ons niet slim om ze zo lang te laten opblijven.

Dus spraken we af om zaterdag te gaan, en de kinderen in de middag even op bed te laten slapen / rusten. Dat was maar goed ook, want we waren pas om half twaalf thuis! En waren zelfs al na de eerste show vertrokken.

Lees ook: Scheveningen bezienswaardigheden & activiteiten

Parkeren bij Scheveningen

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde

Daar kan ik kort over zijn; niet proberen!

Nu ben ik ook heel eigenwijs en had ik die waarschuwing ook gelezen, maar had zoiets van hoe erg kan het zijn? En het leek me niet handig om met twee vermoeide kinderen op de terugweg helemaal met de tram te gaan. Dat was dus geen slim idee.

Op de snelweg stonden al waarschuwingen dat het vol was en je beter bij Den Haag CS kon parkeren. Dat hebben wij braaf gedaan en vanaf daar tramlijn 9 genomen die om de vijf minuten rijdt. Dat was al vrij druk maar was prima. Vanaf Madurodam waren alle parkeerplaatsen vol en zagen we mensen lopen.

Prima als je oudere kinderen hebt, maar met die van ons en dan moe op de terugweg zou drama geweest zijn. Bij Scheveningen zie je mensen in lange rijen staan om te wachten, en vervolgens hard rennen om de laatste knallen van de tweede show de lucht in te zien gaan.

Wees dus verstandig en parkeer bijvoorbeeld bij CS/Babylon. Je moet dan wel even een paar meter door Den Haag CS lopen maar dat is goed te doen. Bij het perron stonden er al medewerkers klaar die je hebben ingecheckt, voor de heen- en terugweg. Hoef je daar in ieder geval geen rekening meer mee te houden.

Op de terugweg stopte tramlijn 1 als eerste voor onze neus. Normaal stopt deze niet bij Centraal Station, maar ik had verwacht dat hij vanwege de drukte dat wel zou doen. Dus stapten we voor de zekerheid in.

Nu hadden we geluk want er waren twee trams 1 na elkaar; de eerste tot het centrum en de tweede door naar Delft. Deze stopt min of meer voor ons huis dus we hadden zoiets van als hij niet naar CS gaat stapt manlief halverwege uit en blijf ik met de kids zitten.

Dat was maar goed ook, want hij reed inderdaad een rechte weg, stopte zelfs niet bij HS vanwege werkzaamheden. Moet je wel terug naar CS wacht dan echt op tramlijn 9! Uiteindelijk was ik bijna 5 minuten eerder thuis dan manlief met de auto!

Uit eten

Normaal gaan we altijd overdag naar het strand. Dan nemen we wat broodjes mee of gaan we na de lunch en zijn we voor het eten weer thuis. Nu hadden we bedacht om wat eerder naar Scheveningen te gaan (in de hoop op parkeerplaats) en daar dan wat te eten om de tijd te vullen.

Ik twijfelde nog even om bij Julia’s op Den Haag cs eten te halen en mee te nemen naar het strand. Gezellig picknicken, dat had eerder die week veel indruk op ze gemaakt. Maar dan is het eten koud en in die drukte met rondrennende kinderen leek me dat geen goed idee.

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde

We liepen even een stukje over de boulevard langs de eettentjes terwijl we genoten van de muziek en de kinderen dansend over de straat heen gingen. Maar overal was het druk en vol en stonden er wachtrijen.

De McDonalds zagen we niet zo zitten, en toen liepen we langs La Galleria waar we in de winter ook hadden gegeten. Er kwamen net twee gezinnen naar buiten en de kelner gaf aan dat er snel plek zou zijn. Het was toch een paar minuten wachten, konden de kinderen nog even wat rondrennen buiten.

We hadden een mooi plekje met een ronde tafel en bank met twee stoelen. De bestelling werd vrij vlot opgenomen en toen was het tijd voor een sanitaire stop. Daar waren we bij de dames niet de enige. Tegenover de toiletten vind je een speelruimte dus keerde ik alleen terug naar de tafel waarna manlief hetzelfde trucje uithaalde. Konden we even gezellig romantisch samen naast elkaar zitten en denken dat we op date waren 😉

De pizza’s kwamen ook redelijk snel en waren wederom erg lekker (en niet duur, je zou verwachten dat je op de boulevard hogere prijzen tegenkomt). En je kan tijdens het eten genieten van live muziek, een beetje pop maar ook een beetje Italiaans. Het geluid was wel vrij had waardoor je de ander wat minder goed kon verstaan. Ondertussen was de zon flink gaan zakken en zagen we een mooie zonsondergang.

Zonsondergang

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde

Dat was dus snel jassen aan en rennen naar het strand. Maar goed ook, want aan de horizon waren er ook wolken waar hij vrij snel achter verdween in plaats van dat hij in de zee zakte. Zo zagen de kinderen opeens twee weken achter elkaar een zonsondergang. Daarna duurt het nog heel lang voordat het donker is. Ook al is het vrij bewolkt.

De kinderen vermaakten zich echter prima aan de waterkant. Natuurlijk renden ze zo met schoenen aan het water in. Gelukkig hadden ze geen nieuwe schoenen aan dus was het niet zo heel erg. Voor de zekerheid deden we wel de broek uit en vestje zodat ze na afloop warme kleren aan konden trekken. Ze hadden de grootste lol met in het water rennen of met zand te graven.

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen

Het vuurwerkfestival bestaat uit vier avonden (twee keer een vrijdag- en zaterdagavond) met twee landen die de strijd met elkaar aangaan om het mooiste vuurwerk in de lucht te schieten. Toen wij er waren ging de strijd tussen China en Frankrijk. Met op de laatste avond als afsluiter de winnaar van het vorige jaar, in dit geval Spanje.

De jury let er op dat het vuurwerk voor minimaal 80 procent uit exponenten uit het betreffende land bestaat, dat ieder landenteam hetzelfde budget gebruikt, dat er per vuurwerk maximaal 2000 eenheden worden afgeschoten en dat de lengte van iedere vuurwerkshow tussen de 10 en 13 minuten bedraagt. Verder letten de juryleden op de volgende criteria: diversiteit in kleur en vorm, originaliteit, opbouw en opeenvolging van de stukken.

De winnaar wordt na de tweede show op de laatste dag van het evenement, rond 23:30 uur, bekendgemaakt via de luidsprekers op de boulevard. Het vuurwerk wordt afgestoken van een drijvend ponton dat vanuit de haven door twee sleepboten op ongeveer 275 meter voor de kust van het Kurhaus wordt gesleept. Daar is het dan ook het drukste. Net als onder / op de pier.

Terwijl je daar tussenin prima de ruimte hebt om te gaan zitten of staan. Waar je absoluut niet moet staan is links daarvan. Nu zal het afhankelijk zijn van de wind, maar die blies deze avond alle rook die van het afsteken afkwam (en dat was een dikke mist) die kant op naar het strand. Dan zie je dus niet veel meer.

De vuurwerkshows

Rond kwart voor tien zou de eerste vuurwerkshow beginnen, dus kleedden we ze om 21.40u weer aan. Toch was het wachten tot bijna tien uur voordat de eerste show begon. We zagen de ponton al op zijn plek liggen dus dat kon het niet zijn. Nu werden de kinderen toch wel een beetje ongeduldig, want ze mochten van ons niet meer spelen (lees vies worden). Gelukkig werd het wachten beloond en zagen we de eerste knallen in de lucht gaan.

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde
Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde

Dochterlief was eerst even gespannen, maar kon ik afleiden door te vragen welke kleur ze hadden (roze, haar lievelingskleur) en dat het mooi was. In het begin stond ze nog even met de handen voor haar oren maar al snel genoot ze er zichtbaar van en gingen we samen zitten om alles te bewonderen. Het vuurwerk werkte flink in op haar fantasie, zo zag ze kroontjes, eenhoorns en meer 😉

Zoonlief had het echter niet zo op met de knallen. De kleurtjes vond hij mooi maar dat was het ook. Achteraf hadden we dus het beste zijn koptelefoon mee kunnen nemen. Maar ja, dat is altijd achteraf. Wel deden we zijn capuchon over zijn hoofd en helemaal dicht, is toch een beetje het idee. De show van de Chinezen duurde vrij lang (geen idee hoe lang precies) en het was echt genieten.

Na afloop waren beide kinderen echter enthousiast. En hadden ze het over welke kleurtjes ze hadden gezien en wilden ze heel graag nog een keer, al waren ze ook wel moe. Zelf vond ik het ook erg leuk en maakte ik meerdere foto’s en filmpjes maar genoot ik er ook van om ‘live’ te kijken in plaats van via het beeldscherm.

Meer informatie vind je hier.

Weer naar huis

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen; de mooiste vuurwerkshows - Reisliefde

In totaal komen er ongeveer 85.000 mensen af op dit vuurwerk, het is tenslotte gratis. En ook wel erg indrukwekkend. Die moeten ook weer allemaal naar huis. Nu had ik in de tram gelezen dat na 21.30u de haltes bij het Kurhaus en circustheater opgeheven zouden worden en je moest opstappen bij het Zwarte Pad.

Na de eerste show liepen we dus meteen daarheen. We liepen een stukje over de pier en langs een brassband, we zagen ook nog een mooie vloertekening met een soort doolhof vol krokodillen en stenen in water. Erg leuk gedaan.

Bij Zwarte Pad aangekomen bleek echter dat die maatregelen precies omgedraaid waren en je juist niet daar kon opstappen maar bij Kurhaus. Met twee vermoeide kinderen waren we daar niet heel blij mee. Gelukkig hoefden we niet lang te wachten en konden we met de eerste tram mee en zelfs zitten.

Ondanks de drukte die nu al was ontstaan, terwijl de tweede show net was begonnen. Er waren er dus meer met ons idee. Wil je de tweede show ook zien, loop dan in ieder geval alvast naar de boulevard in plaats van op het strand te kijken.

Ben je door dit verslag ook zo enthousiast geworden? Volgende week vrijdag & zaterdag 18 en 19 augustus heb je weer twee avonden met twee vuurwerkshows. Absoluut een aanrader dus om te bezoeken. Misschien dat ik op vrijdag nog een keer ga maar dan alleen met dochterlief en als ze dit keer wel overdag een paar uurtjes slaapt.

Overnachten Scheveningen

Nu wonen wij relatief in de buurt van Den Haag en Scheveningen, maar als je van ver komt is het natuurlijk erg fijn als je hier ook kan overnachten. Zeker als je met kinderen op stap bent. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten in dit gedeelte van de stad, de visserij is hier sinds de 19e eeuw nauwelijks meer te vinden.

Het begon in 1665 met de aanleg van de Scheveningseweg en groeide met de aanleg van de Pier en het Kurhaus.  Het bekendste hotel van Scheveningen is het Kurhaus, maar of je daar nu graag met kinderen blijft? Op de website van Wimdu vind je diverse appartementen in de hofstad zodat je de vrijheid hebt om met je gezin te gaan en staan.

Den Haag is een zeer diverse stad, van volksbuurten waar plat Haags gesproken wordt tot elitaire buitenwijken richting Wassenaar waar ook de Koninklijke familie resideert. Ongeacht je wensen en eisen qua accommodatie kan je hier zeker iets vinden wat geschikt is.

In het centrum bij de Archipelbuurt vind je veel ambassades. In het Zeehelden kwartier vind je veel hippe restaurantjes en cafés voor als je graag buiten de deur eet. De stationsbuurt bij Hollands Spoor is een echte multiculturele omgeving, daar vind je ook de Haagse Markt.

Hou je toch meer van groen dan is Wassenaar een aanrader. En als je echt dicht bij het strand wilt blijven zijn Scheveningen en Kijkduin een aanrader. In Den Haag vind je een uitgebreid netwerk aan tramlijnen zodat je overal kan komen.

Op zoek naar nog meer leuke uitstapjes in Den Haag met kinderen; lees dan eens dit artikel

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Renske schreef:

    Een tip om te parkeren als je gaat: http://www.uitjeauto.nl, keuze uit twee plekken. Nog een klein stukje met de tram en je bent er. Gegarandeerd een plekje als je hebt gereserveerd en ook nog heel erg betaalbaar.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.