Skip to Content

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden

Het is alweer zeven jaar geleden dat ik in april een reisje maakte naar Kroatië naar de zogenaamde Kroatische bloemenriviera rondom de Kvarnerbocht (noorden Adriatische kust).

Ik was onder de indruk van de natuur en de onbedorvenheid door het toerisme en had deze bestemming dan ook op mijn lijstje staan om terug te gaan met kinderen. Toen ik gevraagd werd om hier voor de blog heen te gaan zei ik ook direct ja. Want een vakantie naar Kroatië met kinderen; absoluut een aanrader.

Vakantie Istrië met kinderen

Na onze vakantie in Venetië en de Venetiaanse Riviera was het twee / drie uurtjes rijden naar Istrië. Hierbij maakten we een stop in Triëst wat nog net in Italië ligt. Istrië is een schiereiland in het Noorden van Kroatië. Gemiddeld zo’n 1400 km, oftewel 14 uur rijden (zonder pauzes) of 4 uur vliegen. Hierbij heb je een vignet nodig voor in Oostenrijk en in Slovenië. Deze kan je vooraf aanschaffen of vlak voor de grens.

We hadden gerekend op lange wachttijden bij de grensovergang, nog een beetje nasleep van de vluchtelingen, maar dat viel enorm mee. Bij de Sloveense grens konden we gewoon doorrijden en bij de Kroatische grens keken ze er niet eens naar… Dit was zeven jaar geleden wel anders, toen hebben we hier lang stil gestaan. We hebben hier wel even geparkeerd om euro’s om te wisselen in kuna’s.

Voor het stukje vanaf de Italiaanse grens tot aan de Kroatische grens ben je zo’n twintig minuten bezig. We wilden hier tanken, maar kwamen slechts één tankstation tegen die we al snel gepasseerd hadden. Het was hier erg mooi om te rijden door de bergen. In Kroatië hebben we gekozen voor de tolweg die min of meer parallel loopt aan de kustlijn. Dit reist een stuk sneller, al kun je er ook voor kiezen om deze te ontwijken.

Vakantie in Istrië

Het schiereiland kent een eeuwenlange historie. Ooit hebben hier zelfs dinosaurussen rondgelopen en zijn er nog voetafdrukken te vinden! Later zijn er meerdere culturen geweest die hier hun sporen hebben achtergelaten. Met name de Romeinen, Oostenrijkers / Habsburgers, Koninkrijk Kroatië, Joegoslavië en de Venetianen en Italianen. Zelfs Napoleon is hier geweest.

Een drietal culturen volgden elkaar snel op zodat een gids vertelde dat zijn opa achtereenvolgend Oostenrijks (na de Eerste Wereldoorlog), Italiaans (onder het bewind van Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog) en Slavisch / Kroatisch is. Waarbij met name de Oostenrijkers veel voorspoed hebben gebracht in deze streek en voorzieningen zoals een treinspoor (helaas weer vergaan), maar ook elektriciteit hebben aangelegd. Onder hun bewind floreerde de scheepvaart, zo is Kapitein von Trapp bekend van The Sound of Music, hier gelegerd geweest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Mussolini hier aan de macht en was de Italiaanse invloed weer duidelijk aanwezig.

Het meest recent is wat ze noemen ‘de homeland war’ waarbij er tussen 1991 en 1995 werd gestreden om de onafhankelijkheid van Joegoslavië. Langs de kust zie je dit niet fysiek terug, maar qua werkgelegenheid heeft dit wel een enorme impact gehad. Met name de landbouw (olijven en druiven), scheepsbouw en in mindere mate toerisme zijn belangrijke sectoren in dit gebied.

Istrië bezienswaardigheden met kinderen

Umag

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden - Reisliefde

Umag is een bekende (haven)stad in Istrië dat zeer geschikt is voor een vakantie met gezinnen. Rondom de haven ligt het oude stadscentrum waar je heerlijk kunt dwalen door smalle steegjes. In Umag vind je nog veel gebouwen uit de Venetiaanse tijd, vanaf hier varen ook boten naar deze Italiaanse stad. Dit is ongeveer 2,5 uur varen en een idee voor een daguitstapje. Ook heb je hier vele terrasjes en visrestauranten waar je heel betaalbaar kan genieten van een verse maaltijd. In Umag vind je heel veel eekhoorns, er is zelfs een speciaal eekhoornpark dat de kinderen natuurlijk erg graag zien.

Aquapark Istralandiapark Novigrad

Vrij recent is het Aquapark Istralandia met onder andere een gigantisch golfzwembad en diverse attracties die een adrenalinekick garanderen! Deze vind je in het noorden van Istrië vlakbij Novigrad. Er zijn diverse baden voor grotere en kleinere kinderen die op warme dagen voor verkoeling zorgen. Ook zijn er diverse zwembaden maar ook een enorm klimpaleis voor kinderen met tipping buckets en glijbanen in een ondiep kinderbad.

Vervelen is geen optie, er is zelfs een animatieteam dat sport, spelletjes, danslessen en nog veel meer aanbiedt. Voor de volwassenen staan er ligbedjes en is er een groen veld. Het park ligt midden in een groene omgeving.

Meer informatie vind je hier.

Poreč

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden - Reisliefde

Poreč is een oude havenstad met een gezellig, historisch stadscentrum vol smalle steegjes en monumentale gebouwen. Zo vind je in Poreč Romeinse overblijfselen en een schitterende basiliek uit de 6de eeuw. De Eufrasiusbasiliek is het bekendste bouwwerk in de Kroatische stad Poreč in Istrië, die is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Eufrasius. De kerk heeft een goudkleurig mozaiëk en het is ook zeker de moeite waard om de kerktoren te beklimmen.

In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Bij de haven waait vaak een fris windje, ideaal dus op warme dagen. Bij het schiereiland Lanterna in Poreč vind je kindvriendelijke stranden. In Poreč zijn alleen kiezelstranden en waterschoenen zijn dan ook aan te raden.

Porec Aquarium

In het oude centrum van Poreč vind je bijvoorbeeld het aquarium. In 24 aquaria van verschillende afmetingen krijgen de bezoekers de mogelijkheid om vissen en andere levende organismen uit de Adriatische Zee te bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Dinopark Funtana Porec

Een themapark in Porec dat zeer geschikt is voor kinderen. In het plaatsje Bale werden in 1992 de botten gevonden van verschillende soorten dinosauriërs. Nog altijd is het de grootste ontdekking van resten van deze oeroude dieren in Kroatië. Ter ere van de vondst is in het nabijgelegen plaatsje Funtana het Dinopark opgericht. Hier vind je allerlei soorten dinosaurussen en attracties. Zo kunnen kinderen zich te midden van levensgrote dinosaurussen uitleven op het piratenschip, in de speeltuin en andere attracties. Er zijn speciale circusvoorstellingen of je kan een ritje maken op een pony of dino.

Meer informatie vind je hier.

Rovinj

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden - Reisliefde

Rovinj is één van de meest bezochte toeristische plekjes van Istrië en wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd. Onder andere omdat dit een zeer fotogenieke plek is. Rovinj was vroeger een eiland dat voor de kust lag en via een brug verbonden was via het vaste land. Tegenwoordig zit het vast aan de rest van de stad. Het centrum van Rovinj is echter nog steeds een prachtig geheel van smalle, steile steegjes en trappen waar je heerlijk kan verdwalen langs winkeltjes, restaurantjes en bovenaan de kerk.

Aquarium Rovinj

Met meer dan 115 jaar traditie, is het aquarium van Rovinj-Rovigno onderdeel van het centrum voor zeeonderzoeken, met zijn rijke onderwaterwereld van het Istrische schiereiland en de noordelijke Adriatische Zee trekt het veel bezoekers die hier naar toe komen als vrijetijdsbesteding maar ook wetenschappers. Zeeanemonen, verschillende soorten zeewier, krabben en garnalen, maar ook slakken en sterren, tandbrasem, labrus, zeebaars, inktvis en kreeft zijn slechts enkele van de bewoners die je hier kunt zien tijdens een bezoek aan dit aquarium.

Meer informatie vind je hier.

Pula

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden - Reisliefde

Pula is een stad met veel herinneringen aan het verleden. In Pula vind je nog meer Romeinse gebouwen. Zo staat er op het centrale plein een tempel en vind je hier de Triumpboog van Sergii. Dit is een Romeinse triomfboog in de Kroatische stad Pula. De boog is genoemd naar drie broers van de gens Sergia, en in het bijzonder naar Lucius Sergius Lepidus, een tribuun die het 29ste legioen leidde in de Slag bij Actium.

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Amfitheater Pula

Het Amfitheater is een niet te missen bezienswaardigheid in Pula. Het bouwwerk behoort tot de zes grootste nog bewaard gebleven amfitheaters ter wereld, waar 22.000 toeschouwers de gladiatorengevechten konden aanschouwen. De bouw is in de eerste eeuw begonnen onder keizer Vespanianus. Vanaf de buitenkant is het heel indrukwekkend, maar je kan ook naar binnen toe. Met een rondleiding of gewoon op eigen initiatief rondlopen. Ook voor kinderen is dit erg indrukwekkend en kunnen hier bijvoorbeeld verstoppertje spelen. Onder de vloer van het theater is er een kleine tentoonstelling.

Meer informatie vind je hier.

Aquarium Pula

Het aquarium Pula is gehuisvest in een 19de-eeuws fort, hier kan je tropische vissen en andere zeedieren uit alle delen van de wereld bekijken. Daarnaast is het een opvangcentrum voor zieke en gewonde schildpadden. De verzorgers hebben hart voor hun werk en vertellen je graag alles over de schattige beestjes.

Meer informatie vind je hier.

Brijoni eilanden

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden - Reisliefde

Dit is mijn persoonlijke favoriet. De Brijoni eilanden die liggen aan de zuidwestelijke kust van Istrië, nabij Pula, waren ooit een trefpunt van de Europese en wereld jet-setters en politici. Het geheel bestaat uit 14 grotere en kleine eilanden met een oppervlakte van 736 hectare. Op dit moment zijn de Brijuni eilanden het enige nationale park in Istrië, een uniek natuurspel dat een schitterende, zeldzame dierenwereld en een rijke flora samenbracht. Het wordt beschouwd als één van de mooiste archipels in het Middellandse Zeegebied

. Je gaat hierheen met een boot die in de buurt van Pula vertrekt en je vervolgens kan kiezen voor een rondleiding te voet of met een treintje. Met het treintje rijd je door het dierenpark heen en maak je daar ook een stop zodat je de dieren van dichtbij kan zien. En rijd je langs de Romeinse ruïnes, hier is ook een strand waar je heerlijk kan zwemmen. Vervolgens kan je te voet de rest ontdekken, zo is er een kerkje maar ook een museum met opgezette dieren.

Meer informatie vind je hier.

Opatija

Istrië vakantie met kinderen; Bezienswaardigheden & Stranden - Reisliefde

Aan de andere kant van Istrië vind je het stadje Rijeka. Dit was ooit de badplaats waar de Oostenrijkse elite kwam, waaronder keizerin Sissi die hier graag verbleef. De alure van deze tijd met statige bouwwerken vind je hier nog steeds. In Kopenhagen vind je het standbeeld van de Kleine Zeemeermin, ook in Opatija heb je een standbeeld aan de boulevard. In het zuiden van de stad vind je bovenop de berg een bedevaartsplaats waar je komt via een enorme trap met meer dan duizend treden. Een flinke workout, die wel beloond wordt met een mooi uitzicht.

Ucka Natuurpark

Vlakbij Opatija vind je natuurpark Učka bestaat uit 160km² ongerepte natuur, prachtige rotspartijen, bergtoppen, kleine dorpjes, zeldzame flora en fauna en indrukwekkende panorama’s. In het Natuurpark Učka kunnen de bezoekers uit twee educatieve paden kiezen (Plas, die loopt langs de kam Učka en Vela draga, lengte ca. 2 km) of de wandeling naar de Slap (waterval).

Meer informatie vind je hier.

Pazin Cave (grot van Julius Verne)

Pazin is de officiële hoofdstad van Istrië en ligt vrij centraal. Interessant is de mysterieuze kloof van Pazin, onder in de diepe kloof stroomt de Pazintica, die na een bovengrondse loop onder een hoge klif de grond induikt om als ondergrondse rivier ergens bij de zuidpunt van lstrië in zee uit te komen. De 120 m diepe fojbe (karstkloof) spreekt al eeuwen tot de verbeelding van wetenschappers en andere nieuwsgierigen. Jules Verne wijdde er een paar pagina’s aan in zijn roman Mathias Sandorf (1885).

De grotten eronder staan onder water en zijn nog nauwelijks verkend. Het enige dat men weet, is dat een vertakking van het stelsel naar het zuidoosten moet lopen, naar de kust. Boven aan de klif staat de grote citadel van Pazin. Een prima omgeving dus voor een mooie wandeling. De meeste kinderen vinden grotten ook en kloven ook erg interessant.

Meer informatie vind je hier.

Rovinj

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl
Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

In Kroatië heb je een heel divers aanbod; van kleine appartementen, een soort bed & breakfast idee, tot en met megahotels en uitgestrekte campings voor tenten, stacaravans en studio’s met schoonmaakservice. Zelf verbleven we net buiten het centrum van Rovinj, dit ligt net onder de Limfjord en in het midden van Istrië zodat je alle kanten op kan. Je vindt hier stranden, oude steden, je kan shoppen en overal lekkere restaurantjes, sommige met een fantastisch uitzicht waarbij je tijdens het eten naar de dolfijnen kan kijken.

Wat opvalt is ook nog de natuur, ja, er is sprake van steeds meer toerisme maar dit gaat niet ten koste van de natuur. Sterker nog, er zijn afspraken gemaakt dat er niets nieuws gebouwd mag worden. Wil je een nieuw hotel beginnen zul je dit moeten bouwen op de grond van een bestaand gebouw of dit compleet moeten renoveren. Dit zorgt ervoor dat het alleen al adembenemend is om van de ene naar de andere stad te rijden langs de kustlijn. Het zogenaamde ‘red island’ is ook een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen.

Stranden Kroatië

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

In Istrië vind je met name veel rots- en kiezelstranden. De zandstranden zijn op één hand te tellen en vind je alleen net onder Pula. Doordat de riolering hier niet uitmondt in de zee en ze heel nauwkeurig hiermee omgaan is het water extreem schoon en helder. De kiezelige ondergrond vertroebelt dit natuurlijk ook niet. Zelfs aan het einde van een aanlegsteiger kun je zo naar beneden kijken. Zo kan je veel visjes zien zwemmen. Voorheen schijnt het hier ook onder water erg mooi te zijn geweest en echt de moeite waard om te snorkelen.

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Trouwens, doordat de kust in het westen aan het land grenst heb je dus kans op schitterende zonsondergangen in de zee, zelfs als het een beetje bewolkt is.

Gastronomie; eten & drinken

Vanwege die eerder genoemde Italiaanse invloeden kom je hier veel Italiaanse gerechten tegen zoals pizza en pasta. Sterker nog je komt hier meer pizzeria’s en zelfs spaghetteria’s (ja, daar had ik ook nog nooit van gehoord) tegen dan we in het noorden van Italië zagen in de buurt van Triëste. Wel valt het op dat het voornamelijk pasta’s met een roomsaus zijn en grote stukken vlees of vis. Als vegetarisch alternatief heb je de truffelpasta gemaakt met truffels die in de grotten bij Pula groeien.

De lokale, uitgebreide maaltijd hier (lunch of diner) kent meerdere gangen. Je kan dus rustig drie uur zitten voor een lunch. Je begint dan met de antipasti, vaak stokbrood met olijfolie, peper en zout, en een schaal met en diverse (zeer gekruide) kazen. Vaak met wat veldsla of rucola, olijven en stukjes meloen.

Daarna volgt er een gang met pasta, de pasta die wij hebben gegeten was vers bereid in een soort wormige vormen of zelf gevouwen penne. Vervolgens heb je de vleesmaaltijd met grote stukken vlees, voor side dishes zoals aardappelen of groenten of een salade moet je vaak los bijbestellen en vervolgens koffie of een dessert. Met name panna cotta is hier erg populair.

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Overnachten in Istrië

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.

Zijn jullie al eens naar Kroatië op vakantie geweest?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Anita Willems schreef:

  Wat een mooi verslag! Ik heb eens een reisreportage gezien en toen vond ik Istrie er ook al zo aantrekkelijk uitzien. Interessant om te lezen dat het ook de moeite waard is voor kinderen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.