Terug van vakantie of een zakenreis en je voelt je simpelweg belabberd. Of misschien nog wel erger: juist op vakantie heb je er last van! Last van een jetlag, dus. Wat kun je eraan doen of nog beter: hoe kun je het voorkomen?
Wat is een jetlag?
Onder een jetlag wordt een verstoord slaap-waakritme verstaan. Dit kan veroorzaakt worden door de tijdsverschillen tussen jouw vakantieland en hier. Hoe verder je reist (in oostelijke of westelijke richting) en daarmee dus meer tijdzones passeert, hoe meer jouw biologische klok in de war raakt.
Hoe lang en hoe veel je er last van hebt is per persoon verschillend, maar hangt ook af van het verschil in tijd dat je doorgevlogen bent. Daarnaast schijnt een reis van oost naar west voor minder klachten te zorgen dan een reis de andere kant op. De klachten die kunnen optreden bij een jetlag zijn:
- Heel moe zijn
- Niet kunnen slapen
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Geïrriteerd zijn
- Concentratieproblemen
- Maar ook lichamelijke klachten als opgezette enkels, voeten en benen of maag- en darmklachten
Tips om een jetlag te voorkomen/tegen te gaan
Je kunt niet helemaal om de invloed van de tijd op je lichaam heen, maar natuurlijk kun je wel zorgen dat de omstandigheden zo ideaal mogelijk zijn zodat je minder klachten ervaart.
Slaapritme aanpassen
Misschien de moeilijkste, maar eigenlijk de meest logische tip: pas je slaapritme al op tijd aan. Al even van tevoren je slaap-waakritme rustig aan verschuiven kan een hoop ellende voorkomen. Je lichaam went op die manier rustig aan ‘de nieuwe tijd’ en hoeft dit niet in 1 keer te doen.
Tijdens een vakantie je al voorbereiden op de tijd hier is waarschijnlijk niet echt te doen. Maar thuis je alvast voorbereiden op het tijdsverschil met je vakantiebestemming gaat makkelijker. Dan heb je immers meer tijd om je te kunnen voorbereiden en telkens iets eerder naar bed hoeft dan niet meteen voor problemen te zorgen.
Een goede conditie
Mensen die een goede conditie hebben, hebben minder last van een jetlag. Zorg dus voordat je op reis gaat dat het wat dat betreft wel goed zit. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Trouw naar de sportschool gaan is uiteraard prima, maar er zijn ook diverse andere manieren.
Leer jezelf eens aan om de fiets te pakken in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift en dat soort dingen. Een rondje joggen is prima, gewoon goed in beweging zijn dus!
Bewegen tijdens de reis
Ook de beweging tijdens de reis zelf kan helpen. Ga je met het vliegtuig op reis, wandel dan af en toe even door het gangpad. Met de auto tijdszones passeren zal minder snel een drama opleveren, omdat je niet snel meerdere tijdzones passeert met de auto…
Maar goed, stel dat je wel zo’n reis gaat maken, dan is het handig om af en toe te stoppen en lekker een stukje te lopen. Zie je meteen meer van het natuurschoon onderweg!
Drinken en eten
Zoals bij veel problemen is het ook nu weer van belang dat je goed drinkt. En ja, dan hebben we het vooral over water en niet over alcohol. Hoog in de lucht droog je nog sneller uit en alcohol en cafeïne schijnen nog heftiger te werken op hoogte.
Wil je iets anders dan water? Kamillethee is een prima idee. Kamillethee heeft een stofje in zich wat jou laat ontspannen!
Wat het eten betreft: bedenk dat koolhydraten juist nog meer vermoeidheid in de hand werken. Ga liever voor eten wat meer energie oplevert, zoals eiwitten en proteïnen. En eet ook bij aankomst de maaltijd die bij dat tijdstip hoort in het vakantieland.
Aanpassen op vakantie
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk gewoon van je vakantie genieten. Je hebt geen tijd om langzaam je ritme om te zetten, want dan moet je alweer naar huis.
Je kunt dan ook het beste gewoon direct met het ritme meegaan en dus wel eten als er gegeten wordt en wel naar bed gaan als het daar de tijd voor is. Even niet fijn, maar je bent er wel het snelst aan gewend. Zonlicht zou helpen om je biologische klok weer te resetten.
Geen powernaps
Het is misschien verleidelijk om dan maar wel even een klein slaapje te doen als je zo hondsmoe bent. Gewoon, heel even maar… Niet doen! Ga pas naar bed als het bedtijd is. Zo wen je het snelst én een powernap kan er net voor zorgen dat je echt niet meer in slaap komt op de juiste tijd.
Hulp om in slaap te komen
Ben je nog klaarwakker maar moet je toch gaan slapen? Je kunt hulpmiddelen gebruiken als oordopjes, een slaapmasker, gordijnen dichthouden om het extra donker te maken of een slaapmeditatie op te zetten.
Even lezen in bed helpt je misschien ook wel? Of net voordat je naar bed gaat goed opwarmen in bad of het zwembad. Je weet vast wel van jezelf wat je kan helpen om goed te slapen. Grijp nooit naar de slaaptabletten, want die maken het alleen maar erger!
Overdag aankomen
Kom je overdag aan op de plaats van bestemming? Zorg dat je lichaam lekker actief blijft. Juist door in beweging te zijn kun je dit voor elkaar krijgen. Blijf lekker buiten en probeer iets leuks te doen wat je lichaam aan het werk houdt.
In de nacht aankomen
Kom je in de nacht aan, maar ben jij dus klaarwakker omdat jouw klok zegt dat het dag zou moeten zijn? Dan is het zaak om je lichaam tot rust te manen. Je kunt een lekker warm bad nemen, yoga beoefenen of wat dan ook waar je mee tot rust komt.
Misschien heb je wel meditatieoefeningen waarbij je in slaap valt…misschien niet de bedoeling, maar voor nu wel een uitkomst!
Eerste dagen rustig aan
Besef dat je de eerste dagen nog niet helemaal topfit zal zijn. Je kunt die dagen dan ook beter nog even rustig aan doen en de grote activiteiten later in de vakantie inplannen. Beter voor je lichaam en je kunt er dan ook gewoon meer van genieten. Er wordt gezegd dat je lichaam voor ieder uur tijdsverschil een dag nodig heeft!
- Overzicht spannend uitje voor stellen - 13 september 2024
- Zuid-Limburg wat te doen; uitjes & activiteiten - 11 september 2024
- Glamping accommodaties in lodgetent of safaritent Nederland - 7 september 2024
Leave a comment