Als je op vakantie bent op Texel en een leuk museum wilt bezoeken, zijn er een aantal musea waar je heen kunt gaan. De populairste is Kaap Skil in Oudeschild; een openluchtmuseum waar je kunt zien hoe de mensen hier vroeger leefden, maar je komt er ook meer te weten over de scheepvaart, aangezien Texel vroeger een druk bezochte haven had, en natuurlijk komt het jutten ook aan bod.
Kaap Skil Openluchtmuseum
Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. Het bevat tentoonstellingen over visserij, scheepvaart, jutterij en het belang van Texel in de Gouden Eeuw. In de VOC-tijd was Texel een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Voor de kust bij Oudeschild lag de Reede van Texel, de grootste ankerplaats ter wereld. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn.
Achter het entreegebouw van het museum bevindt zich een bruisend openluchtmuseum waar van mei tot oktober regelmatig oude ambachten worden getoond. Vissermannen boeten er luid pratend hun netten, er wordt touwgeslagen, vis gerookt en de smid werkt zich in het zweet in de smederij. Het openluchtmuseum bevat authentiek ingerichte vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij en verschillende tentoonstellingen.
‘Schip in zicht’
Je bezoek aan dit museum begint binnen, vanwege werkzaamheden was de bovenste verdieping gesloten. Ze zijn deze tentoonstelling aan het uitbreiden en vervangen, we gaan dus zeker een keer terug daarvoor.
Je kunt wel de kelder bezoeken voor de interactieve tentoonstelling Schip in Zicht met in het midden van de zaal een enorme maquette van de Reede van Texel, de haven van Texel tijdens de Gouden Eeuw. Aan de ene kant van de maquette vind je het eiland Texel met een aantal dorpjes en bebouwing uit die tijd, aan de andere kant in de haven liggen tientallen schepen voor de kust.
Je kunt helemaal rondom lopen, op meerdere plekken vind je een soort verrekijker, daarmee kun je naar een schip kijken en krijg je een filmpje te zien met een animatie van het leven aan boord van dat schip of huis. Iedere verrekijker richt zich weer op een ander schip, dat door middel van een projectie en verlichting wordt belicht.
Het openluchtmuseum
Vervolgens loop je naar buiten naar het openluchtmuseum; hier is een typisch straatje van Oudeschild aan het begin van de eerste helft van de 20ste eeuw nagemaakt. Compleet met kleine vissershuisjes, smid en winkeltje. Overal kun je naar binnen en het interieur bekijken; van keuken tot woonkamer en bedstedes maar ook de werkruimtes en schuren. Het lijkt net alsof de tijd hier heeft stil gestaan.
Water kwam uit de pomp, vermaak via de radio, de was droogde bij de kachel en zelfs de keuken had een bedstede. Met zo’n beperkte ruimte voor een heel gezin moest je wel creatief zijn. Een bezoek aan de huisjes is een feest van herkenning. Wat is er veel veranderd in nog geen eeuw tijd!
Voor de kinderen kregen we een speurtocht mee, dit is een soort bingokaart met voorwerpen die je kunt vinden in deze huisjes. In eerste instantie had zoonlief geen zin in een speurtocht, maar toen hij de bingokaart zag wilde hij dit toch wel doen. Het ene voorwerp is zo gevonden, terwijl je voor het andere wat meer moet zoeken. Wel goed opletten; want er zit ook een voorwerp tussen wat in die tijd nog niet bestond. 😉
Ook leuk is het pleintje met Oud-Hollandsche spelen, hier kunnen ze spelen met stelten, klompen, hoepels, springtouw etc.
Molen de Traainroeier
Ook vind je buiten een graanmolen, deze is nog steeds in gebruik. Hier wordt graan gemalen dat wordt gebruikt voor het café. Dit rijksmonument stamt uit 1727 en heeft eerst dienst gedaan in Zaandam. In 1902 werd de molen verhuisd naar Texel en werd later omgebouwd om elektriciteit op te wekken. In 1999 is het echter gerestaureerd en kreeg het zijn oorspronkelijke functie terug.
De molen is toegankelijk tot de tweede verdieping, als de molenaars aanwezig zijn kan ook de derde verdieping bezocht worden. In de molen draait een film zodat je kan zien hoe de molen werkt en een expositie over de geschiedenis. De kinderen wilden natuurlijk meteen naar boven.
Naast de molen vind je twee bakstenen pakhuizen uit de 19e eeuw, deze zijn met elkaar verbonden. Deze pakhuizen fungeerden als opslag voor het graan. Transport van graan ging via de verbindingsbrug tussen het graanpakhuis en de molen. Om het gewicht van al het graan te kunnen dragen, was een zware balkenconstructie noodzakelijk. Dit is binnen nog goed te zien.
Jutterij
In de monumentale wierschuur op het museumterrein werd vroeger wier gedroogd. Dit was tot de jaren dertig van de twintigste eeuw zeer populair als dijkversteviging, huisisolatie en zelfs als matrasvulling. In de schuur werd het opgehangen en als het droog was in balen geperst. De wierschuur bij Kaap Skil is toegankelijk voor bezoekers van het museum. In het Rijksmonument is tegenwoordig de jutterij gevestigd.
Op het strand van Texel spoelen regelmatig voorwerpen aan; van hout tot andere vondsten. Vroeger werd dit gedaan door mensen die weinig geld hadden en dit gebruikten als bouwmateriaal of brandstof. Nog steeds spoelt er van alles aan, dat hier te vinden is. Van boeien en ander materiaal dat gebruikt wordt op schepen, tot kleding en strandspeelgoed, en van flessen tot huisraad.
Bootschuur
Ook de Texelse wierschuur is onderdeel van het gebouw de Noordkaap. Deze wierschuur werd rond het jaar 1900 gebouwd. In 1984 is de wierschuur naar Museum Kaap Skil verhuisd, ter huisvesting van de restanten van het 19e-eeuwse vissersschip TX11. Met dit schip, een blazer, werd in de eerste helft van de vorige eeuw gevist op de Noordzee. Daarboven is een zolder waar een kleine tentoonstelling ingericht. Het leukste vonden de kinderen de viskar waar je zelf vis kan verkopen.
De bootschuur op het museumterrein is al in 1824 gebouwd en stond in eerste instantie in Den Hoorn waar het fungeerde als uitvalsbasis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in gebruik geweest. De schuur is daarna als opslag gebruikt, totdat het in 1981 naar Museum Kaap Skil verhuisde.
Tegenwoordig dient het als museumwerkplaats waar diverse workshops worden georganiseerd. Buiten onder de overkapping vind je een houten schip. Naast deze werkplaats vind je ook een reddingsboei die vroeger op water dreef zodat drenkelingen daar in veiligheid konden klimmen. Ook is er een schuur waar diverse modellen van boten te vinden zijn.
Oudeschild
Ben je in Oudeschild; breng dan ook een bezoek aan de haven. Vanaf hier vertrekken boten om zeehonden te spotten. Aan de andere kant van de haven vind je een speeltuin in de vorm van een speelwrak waar kinderen kunnen spelen en de waddenwaterspeeltuin.
Lees ook: Speeltuin speelwrak & Wadden Waterspeeltuin Oudeschild
Meer informatie vind je hier.
- Top 25 natuurwonderen Europa - 21 januari 2025
- Geierlay hangbrug in de Hunsruck - 19 januari 2025
- Disneyland Paris; Disney Betoverende Kerst - 19 januari 2025
Leave a comment