Skip to Content

Kabouterland Exloo Drenthe met speeltuin & dieren

Kabouterland Exloo Drenthe met speeltuin & dieren

Tijdens onze zomervakantie in Drenthe vonden we het leuk om er lekker op uit te gaan en bezienswaardigheden in de regio te bezoeken! Ik zat met mijn gezin in een stacaravan op Landal Het Land van Bartje in Ees, Drenthe. Sowieso was er op het park al erg veel te doen, met name voor de kinderen. We hebben lekker gezwommen in het zwembad, gespeeld in de vele speeltuintjes die er waren en in de boerderij op het park. Ook in de buurt was veel te beleven! Zo zijn wij naar Kabouterland geweest in Exloo, slechts een kwartiertje rijden vanaf onze accommodatie. Natuurlijk vertel ik graag iets meer over het park en wat er allemaal te doen is.

Kabouterland Exloo Drenthe met speeltuin & dieren - Reisliefde

De omgeving

Kabouterland ligt in een klein dorpje in Drenthe, genaamd Exloo. Als je niet weet waar je moet zoeken, rijd je er zo langs! Kabouterland zit namelijk verstopt in een doodgewone straat. Je moet dus even goed kijken waar je precies moet zijn. Van buitenaf lijkt het dan ook maar erg klein; vanaf de voorkant zie je alleen een groot gebouw, wat net zo goed een woning had kunnen zijn. Maar eenmaal binnen kom je er achter dat er veel te beleven is! Achter het gebouw is namelijk nog een heel grote ruimte welke je daar niet zou verwachten. Kabouterland is anders dan andere parken omdat het een combinatie is van veel verschillende dingen; het is deels een soort museum met allerlei leuke tafereeltjes met kabouters, maar er zijn ook veel verschillende speelplekken verspreid over het hele park! Daarnaast kun je ook nog eens echte dieren bewonderen.

Kabouterland Exloo Drenthe met speeltuin & dieren - Reisliefde

Wat is er te doen in het park?

Je komt binnen in het winkeltje van Kabouterland, de Kabouter, vol met allerlei leuke spulletjes die goed bij het thema passen. Aan de kassa kun je vervolgens de tickets kopen en krijg je een stempel op je hand. De entreeprijs per persoon is slechts 8,50 euro, dus hartstikke leuk voor een ochtend of middag plezier. Kinderen tot 2 jaar zijn zelfs gratis! Voor 12,50 euro kun je ook een combiticket kopen, waarmee je ook toegang hebt tot Wonderwereld in Ter Apel. Voor mensen die op vakantie zijn in de omgeving, is dat ook echt een aanrader! Het winkeltje is vrij toegankelijk, dus je kunt er ook terecht als je alleen een leuk souvenir wilt kopen.

In Kabouterland is onder andere een groot konijnenhol. Dit is een overdekte route waarbij je leuke taferelen met kabouters tegenkomt. Om uit het konijnenhol te komen, kun je natuurlijk gewoon de trap naar beneden nemen, maar er is ook een grote glijbaan! Daarnaast is er de zogeheten trollengrot! Dit ligt deels ondergronds en hier kun je nog meer leuke poppetjes bewonderen.

Als je eenmaal buiten bent, zie je een grote speeltuin voor de kinderen. Ze kunnen hier van alles doen, van klimmen en klauteren tot van de glijbaan gaan. Hartstikke leuk voor kinderen die al kunnen lopen om zichzelf daar te vermaken terwijl de ouders op het terras toekijken onder het genot van een kop koffie!

Daarnaast is er buiten ook een aantal exotische dieren te zien, waaronder verschillende soorten kleine aapjes en schildpadden. Het buitengedeelte is erg mooi aangelegd; zo is er een fijne wandelroute langs alle dieren en staan er mooie bomen en planten. Let er wel op dat de paden nogal smal zijn en dat er redelijk wat trappetjes in het park aanwezig zijn; dit kan lastig zijn voor rolstoelgebruikers of voor gezinnen met een kinderwagen. Er is in Kabouterland wel een stalling aanwezig voor een eventuele kinderwagen of bolderkar, zodat je toch overal makkelijk kunt komen.

Kabouterland Exloo Drenthe met speeltuin & dieren - Reisliefde

Eten en drinken

Het restaurant in Kabouterland heet de Kabouterie. Hier kun je binnen aan de kassa iets lekkers bestellen om te eten en drinken. Er is buiten een terras waar je kunt zitten om bijvoorbeeld te lunchen. Je kunt in de Kabouterie onder andere poffertjes, tosti’s, belegde broodjes en snacks bestellen! Er zijn zowel koude als warme dranken te krijgen, en voor bij de koffie is er natuurlijk ook appeltaart met slagroom. Er zijn uiteraard ook kinderstoelen aanwezig voor de kleintjes. De prijzen van het eten en drinken in Kabouterland zijn zeer redelijk, wat het zeker extra leuk maakt voor gezinnen met meerdere kinderen.

Kabouterland Exloo Drenthe met speeltuin & dieren - Reisliefde

Mijn ervaringen

Ik weet nog dat ik vroeger als klein kind in Kabouterland ben geweest! Daarom wilde ik er graag ook heen met mijn eigen kind; we waren toch in de buurt op vakantie. Hij was toen nog geen jaar oud, dus heeft niet van alles evenveel meegekregen. Omdat hij dus ook nog niet kon lopen, hadden wij onze kinderwagen meegenomen. Dit bleek wel een beetje lastig te zijn, omdat er in Kabouterland redelijk wat trappen zijn. Het Konijnenhol en de Trollengrot zijn niet te betreden met een kinderwagen of rolstoel, dus moest ons zoontje de hele tijd gedragen worden.

Wij kwamen aan rond lunchtijd en hebben dus eerst wat gegeten voor we de rest van het park gingen ontdekken. Zowel voor ons als voor ons zoontje stond er wel wat op de kaart! Het eten was simpel en niet duur; we kregen wel waar voor ons geld. We vonden de entreeprijs sowieso al meevallen en besloten bij de kassa om gebruik te maken van het combiticket, zodat we later die week ook nog naar Wonderwereld konden gaan.

Het konijnenhol was erg grappig om te zien, net als de trollengrot. Maar eigenlijk vonden we het buitengedeelte het leukste, ook voor ons zoontje. Er zit een aantal bijzondere dieren in Kabouterland! Wij hadden slechts een paar dieren verwacht, maar het bleek toch wel een kleine dierentuin te zijn. We vonden het ook allemaal erg leuk aangelegd qua beplanting. De speeltuin zag er ook erg leuk uit; helaas was ons zoontje daar echt nog te jong voor. Wat oudere kindjes kunnen zich er vast prima uren vermaken terwijl de ouders iets drinken op het terras. Kabouterland is daarentegen niet echt een park waar je de hele dag zoet zult zijn; wij hadden alles in een paar uur wel gezien, maar vonden het zeker een leuke middag!

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.