Skip to Content

Kabouterpad Hoenderloo

Kabouterpad Hoenderloo

Tijdens ons verblijf bij Landal Miggelenberg was het mogelijk om het kabouterpad Hoenderloo in Gelderland te lopen. Deze wordt onderhouden door Staatsbosbeheer en het is mogelijk om bij het fun en entertainment team een tas te halen met daarin de route, opdrachten, rode mutsen en wat lekkers te eten en te drinken. Voor na afloop zat er een diploma in die je zelf kan ondertekenen. Ook bij andere campings en vakantieparken in de omgeving kun je deze tas ophalen om de route te lopen.

Nu hebben we eerder al wel eens ergens anders een kabouterpad gelopen, maar zo met mutsjes er op en eraan was voor ons de eerste keer. Na het avondeten was het nog mooi weer dus besloten we er een fijne avondwandeling van te maken. Dit kabouterpad in Hoenderloo is één van de meest populaire kabouterpaden van Nederland.

Beginpunt Kabouterpad

Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde

Het kabouterpad heeft twee startpunten; het maakt dus niet uit waar je begint en kan vanaf daar je rondje lopen. Halverwege kom je dan bij het andere startpunt uit. Vanaf Landal Miggelenberg kun je erheen lopen, dat is ruim 2 km lopen door een prachtig natuurgebied. Aangezien de kinderen er al een hele dag op hadden zitten en we een mooie wandeling hadden gemaakt over de Kootwijkerzandvlakte, besloten we met de auto naar het andere beginpunt te rijden zodat je direct bij het pad kan beginnen.

Hiervoor kun je de auto parkeren bij het bezoekerscentrum bij het terrein van Roompot Hoenderloo. Bij de parkeerplaats vonden we meteen al een eerste kabouter. Als je hier de weg oversteekt (wel opletten met kinderen) loop je zo naar de andere ingang toe. Een poort geeft duidelijk aan waar je moet zijn.

Kabouterpad wandeling

Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde
Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde

De afstand die je aflegt is nog geen kilometer lang, het is dus zeker goed te doen ook met kleine kinderen. Je loopt door een bospaadje waar een wandelwagen wel meegenomen zou kunnen worden, maar hier en daar wel wat hobbelig is en wortels / boomstronken op de grond liggen. We hadden alle tijd om rustig de wandeling te maken, maar de kinderen waren enorm enthousiast en renden van de ene kabouter naar de andere.

De route wordt aangegeven door twee soorten kabouters; de kleine paaltjes met een kaboutergezichtje en de grotere. Bij de grotere hoort er een opdracht die je kan doen. Heel grappig was dat de eerste die bij een kabouter kwam er achter ging zitten en deed alsof hij echt ‘leefde’ en er een naam voor verzon die de anderen dan gingen vragen. Over de gehele route doe je ongeveer anderhalf uur.

De opdrachten

Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde
Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde
Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde
Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde
Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde
Kabouterpad Hoenderloo - Reisliefde

Onderweg kom je zes grote kabouters tegen met een opdracht, deze opdrachten zijn ieder seizoen anders en sluiten zo goed aan bij wat er te zien en doen is. De opdracht bestaat uit twee delen; een inleiding met een verhaaltje over het leven van de kabouters en de daadwerkelijke opdracht. Aangezien de oudsten in groep 3 zitten, is dit natuurlijk ook een mooie oefening om zelf te oefenen met lezen 😉

De opdrachten hebben altijd iets te maken met de natuur, zo maken we een weg met takken en andere dingen die we vinden op de grond om de kabouters die op vakantie zijn weer terug naar hun huisje te helpen. Maken we een versiering met een touwtje dat in de tas zit. En zitten we heel stil op een paaltje om te luisteren naar hoeveel dieren we eigenlijk horen. Van de laatste opdracht maken we een klein feestje; we zijn dan bij een hut aangekomen en dan is het tijd voor wat drinken en wat lekkers.

Terug in het huisje kregen ze nog hun diploma als aandenken aan het wandelen. Heel leuk dus ook voor peuters.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.