Skip to Content

Kamperen in de achtertuin

Kamperen in de achtertuin

Vakantie in eigen land. Steeds meer mensen hoor ik die het heerlijk vinden om in ons eigen land te blijven. Een nieuwe trend is kamperen in de achtertuin in plaats van een kindercamping. Van jezelf, maar dit kan ook van iemand anders zijn. Voor de kinderen is het een feestje: kamperen in de achtertuin! Heb je de luxe van een flinke achtertuin? Denk dan eens aan een nachtje (of meer) kamperen in de achtertuin. Heb je dit zelf niet, maar opa / oma of een andere bekende wel? Vraag dan of je jullie tent daar mag zetten!

Wild kamperen in Nederland mag niet

Goed om even te melden: je mag in Nederland niet zomaar overal kamperen. Dit zogenaamde wildkamperen is verboden in de Nederlandse wet. Maar als je een afspraak maakt met een andere particulier en dat zonder winstoogmerk doet, wordt het eigenlijk altijd wel gedoogd. Zoals deze stichting hier. Wat als je kind met vrienden wil kamperen bij een oom of grootouders in de achtertuin? Eigen grond en als deze toestemming geven, dan kan het. Wel goed om afspraken te maken met elkaar. Bijvoorbeeld over wc-bezoek en waar afval blijft.

Argumenten waarom kamperen in eigen tuin super is

Om je even in de vakantiemodus te brengen, wat argumenten waarom kamperen in eigen tuin een aanrader is!

Geen gesleep met bagage

Een groot voordeel vind ik zelf. Het huis is dichtbij dus je hoeft echt alleen de tent, een slaapzak, dekbed, stoel, verlichting en wat vermaak mee te nemen. Geen koffers inpakken en inpakstress. Heerlijk! En ben je iets vergeten? Geen nood, de kledingkast is dichtbij!

Eigen sanitair

Kamperen en van het sanitair gebruik maken. Voor veel mensen toch best een dingetje. Bijna iedereen zit het liefste op zijn of haar eigen toilet. Geen wc-rol onder de arm, maar op je eigen toilet je ding doen. Dat kan met kamperen in eigen tuin.

Goedkoop

Naast super gezellig en eens wat anders, is kamperen in eigen tuin ook goedkoop. Het kost je niks extra’s. Je kunt altijd een vriendje of vriendinnetje van je kind uitnodigen en daar een tweede tentje voor opzetten. Nog meer plezier en zo ook voor je kind een avontuur!

Knus is het woord

Als je een vuurkorf of schaal hebt, kun je deze aansteken. Samen marshmallows roosteren en daarna lekker opsmikkelen. Lees elkaar verhalen voor of vertel een (spannend) verhaal bij het vuur. Oftewel: maak die padvinder in jezelf wakker en leef je lekker uit. Gezelschapsspelletje erbij en buiten eten, het hoort en mag er allemaal bij!

Het weer hoeft geen probleem te zijn

Als je op vakantie gaat, dan heb je het te doen met het weer wat er is. Dagen achter elkaar stromende regen of juist zinderende hitte? Tja, je maakt er het beste van. Als je dat hebt met kamperen in de eigen achtertuin, dan is de verkoeling van het huis dichtbij. Geen zin om een hele dag in je tent te zitten met de regen? Dan ook is je huis zo dichtbij een uitkomst. Oftewel: je bent en wordt stressvrij van kamperen in de eigen tuin, wat voor weer het ook is.

Picknicktijd!

Met het buiten slapen, eet je ook buiten. Je kunt zelfs voor de durfals, een snelle buitendouche in elkaar zetten. Iets met een tuinslang en een handige vader. 😉 Pak die picknickkleden maar uit de schuur en vul een mand met allerlei lekkers. En na het picknicken tijd voor een waterspel bij lekker weer!

Jonge kinderen kunnen slapen in een tent nog best wel spannend vinden.

Je hoort ook ineens heel andere geluiden. Zo hadden wij een uilenpaar in de boom zitten. En die zijn natuurlijk ’s nachts actief en wakker. Onze oudste vond dat best spannend en is toen lekker in zijn eigen bed gaan slapen. Voor mij meteen een mooi excuus om ook op mijn eigen bed te gaan liggen. Want je eigen bed ligt toch het lekkerste. ☺

Tijd voor andere dingen die je anders niet snel doet

Ga eens elkaar schminken. Helemaal leuk als je er een thema aan verbindt. Wij hebben een keertje gekampeerd en het thema indianen aangehouden. Eerst de kinderen geschminkt, daarna samen een verentooi in elkaar geknutseld. Allemaal buiten aan de picknicktafel. Toen dat af was, hebben we met brooddeeg en een houten tak boven de vuurkorf broodjes met suiker geroosterd. Dat kun je heel simpel van een pak broodmix zelf maken. En het kost amper wat. Of doe een knakworstje erin, dan heb je een broodje hotdog. De kinderen vinden het heel leuk en iedereen heeft de tijd.

Het is ook leuk om een sjoelbak buiten neer te zetten of het spelletje ezeltje prik je. Buitenkamperen nodigt uit tot spelletjes die je normaal binnen niet doet. Want geknoei of gedoe.. Buiten is dat allemaal niet aan de orde.

Even geen scherm! Dat is ook een voordeel van kamperen in eigen tuin. Vul een stuk van de tent met Duckies, lees- en speelboeken en ander aansprekend leesmateriaal. Niets zo spannend als met een zaklamp ’s avonds nog even lezen.

Mirjam de Stigter
Laatste berichten van Mirjam de Stigter (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.