Skip to Content

Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken

Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken

In het Limburgse Kessel vind je Kasteel de Keverberg. Het kasteel kent een lange geschiedenis, al zou je dat niet zeggen als je het kasteel voor het eerst ziet. Het ziet er namelijk voor een gedeelte uiterst modern uit. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of dit kasteel geschikt is om met kinderen te bezoeken. Wij zochten het voor je uit.

Modernste kasteel van Nederland

Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde

Het kasteel ligt aan de Maas. Het is leuk om hier met de kinderen langs te lopen. Er zijn wandelpaden aangelegd en hier en daar vind je een bankje. Ik besloot wat broodjes mee te nemen en iets te drinken zodat we konden picknicken. Geregeld komt er een grote boot voorbij en dat is vooral voor de jongste prachtig om te zien.

In het jaar 950 kreeg de graaf van Kessel tolrechten over de Maas. Om die tol te kunnen afdwingen besloot hij een toltoren te bouwen. Dit is de voorganger van het huidige kasteel. In de eeuwen daarna is het kasteel meerdere malen uitgebreid, uitgebrand en weer opgebouwd. In de Tweede Wereldoorlog is het voor de laatste keer verwoest en een ruïne geworden.

Jarenlang werd er niks gedaan met deze ruïne. In 2008 besloot de Kesselse bevolking dat het genoeg was. Het zou zonde zijn als er duizend jaar geschiedenis verloren zou gaan en het kasteel moest weer opnieuw opgebouwd worden. Maar hoe? In Nederland zijn vele kastelen en hoe kon Kasteel de Keverberg zich onderscheiden van deze kastelen? Daarnaast zou er nog een nadeel zijn als het kasteel in zijn oude glorie herbouwd zou worden: Het uitzicht is adembenemend 30 meter boven de Maas, maar hier zou niets van te zien zijn.

Een architectenwedstrijd zou een uitkomst bieden. Het oude kasteel uit 1700 moest goed herkenbaar zijn, daarnaast moest het commercieel te gebruiken zijn. Het resultaat is een eigentijds kasteel met veel glas zodat je kunt genieten van het uitzicht. Daarnaast is gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting, zonnepanelen en wordt er duurzame energie opgewekt door middel van koude/warmteterugwinning uit diepe putten van meer dan 125 meter in de bodem. En dat alles maakt dat dit kasteel tegenwoordig het modernste kasteel van Nederland is.

Rondleiding

Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde
Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde
Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde
Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde
Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde
Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde
Kasteel de Keverberg Limburg bezoeken - Reisliefde

Je kunt het kasteel bezoeken voor een rondleiding. Je krijgt dan een boekje mee en kunt op eigen houtje door het kasteel lopen. Je begint onder in de kelders, dit is tevens het oudste deel van het kasteel. Hier konden we een film bekijken en dat vonden de kinderen erg interessant.

Vanuit hier kun je de lift naar de bovenste verdieping nemen. In de laatste jaren voor de verwoesting was in het kasteel een pensionaat voor schipperskinderen en een meisjespensionaat. Het werd gerund door zusters en de bovenste verdieping van het kasteel was de slaapzaal van de zusters. Hier kun je ook genieten van het fantastische uitzicht over de Maas. Bovendien vind je hier een maquette hoe het kasteel er vroeger uitzag.

Vanuit de 4e verdieping kun je naar beneden lopen en kom je onder andere uit in de officiële trouwzaal van het kasteel, eveneens met prachtig uitzicht. Voor de kinderen is het hier iets minder interessant en we lopen dus redelijk snel door deze etage. Wat wel weer leuk was om te zien: er lag een oud kookboek. Dit zijn kleine, persoonlijke dingen van oud-bewoners en dat geeft toch net dat beetje extra.
Je kunt buiten langs de kasteelmuren lopen, kijken waar de oude schietgaten zijn en meteen zien hoe ver er gekeken kon worden in het verleden. Ook kun je nog buiten rond het kasteel lopen in de kasteeltuinen.

Activiteiten in Kasteel de Keverberg

Er zijn enkele vaste activiteiten in het Kasteel. Zo hebben wij een aantal jaren geleden Code Keverberg gedaan in het kasteel: een activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar waarbij je opdrachten uitvoert en cijfers verzamelt. Met die cijfers kun je dan een schatkist openen. Hartstikke leuk om te doen als kinderfeestje zoals je op mijn eigen blog Wereld van Mama kan lezen.

Daarnaast kun je “Het geheim van de Baron” doen. Tijdens deze activiteit ga je op pad met een metaaldetector en een blacklightzaklamp. De bedoeling is dat je het geheimschrift van de Baron ontcijfert en zo achter zijn geheim kunt komen.

Ook zijn er wisselende activiteiten in het kasteel. Tijdens ons bezoek was er een Ridder- en Prinsessenprogramma. Dit was buiten het kasteel, in de kasteeltuinen. De kinderen konden met een stokpaardje rijden, ze konden een trekpop maken en een speurtocht buiten doen. Onze jongste vond vooral het stokpaardje interessant, terwijl onze dochter van 10 volledig opging in het knutselen.

Alles bij elkaar zijn we een uurtje of 3 in het kasteel geweest. Het heeft veel indruk gemaakt op onze jongste. Hij heeft het nog steeds over het kasteel en dat hij er nog een keertje wil gaan spelen. 😊

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.