Verscholen tussen Leidschendam, Wassenaar en Leiden vind je Kasteel Duivenvoorde. Eén van de weinige kastelen hier in de omgeving die publiekelijk te bezoeken is. En waar wij met onze dochter haar kinderfeestje vierden. Het kasteel ligt midden in een groene omgeving waar vandaan je mooie wandelingen kan maken en wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers met kennis van zaken. Of je hier nu komt voor een rondleiding, een kinderfeestje, bruiloft of gewoon een wandeling. Ook worden er regelmatig speciale events georganiseerd, zo was er eind juni een speciaal Midzomerfeest met diverse workshops en activiteiten.
De geschiedenis van het kasteel Duivenvoorde
De geschiedenis van Kasteel Duivenvoorde gaat terug naar 1226 en is daardoor één van de oudere kastelen van Zuid-Holland. In het begin was het een vierkanten donjon, compleet met gracht en ophaalbrug waar al snel een schildmuur aan werd toegevoegd. In de loop der tijd is het uitgegroeid tot een statig kasteel in de vorm van een omgracht edelmanshuis. Het kasteel ligt in het midden van een schitterend landgoed dat ook door de eeuwen heen is ontwikkeld van boomgaard tot en met een heerlijke tuin om in te verblijven. Uniek aan dit huis is dat het nooit is verkocht, maar altijd binnen dezelfde familie is gebleven. Eerst de Duivenvoordes die zichzelf hebben vernoemd naar het kasteel en later de familie van Wassenaar (na naamsverandering). Bijzonder is het dat er ook een vrouwe heeft gewoond die dezelfde voornaam heeft als onze dochter. In 1960 is het ondergebracht in een stichting om te voorkomen dat de bezittingen en portretten verspreid zouden raken. De stichting heeft het kasteel getracht voor zover mogelijk het kasteel te herstellen naar de situatie in 1717. Op het terras na en het openen van blinde vensters zodat er meer daglicht binnenkwam. Het interieur is geschilderd in de teruggevonden kleuren van 1717, en later stucwerk is van de plafonds gehaald. Het kasteel wordt nog steeds bewoond.
Rondleiding
Middels een rondleiding kun je het kasteel bezichtigen. Aangezien alles bewaard is gebleven is het zeer de moeite waard om hier rond te lopen. Het zijn geen lege vertrekken maar zoveel mogelijk is in de oude situatie bewaard gebleven. Dit wordt gedaan door vrijwilligers die goed op de hoogte zijn van de geschiedenis van het huis. Zij geven tekst en uitleg over de familie die hier heeft gewoond, maar ook over de tijdsgeest. Zo valt het iedereen altijd op dat de mensen in de Middeleeuwen in kleine bedden sliepen. Niet alleen omdat ze een stukje kleiner waren, maar ook omdat ze bang waren dat het bloed naar hun hoofd zou stijgen en ze zouden overlijden. Of het gebruik van een bedpan en hoe de mensen zich wasten in de tijd dat er geen badkamers waren. Voor jong en oud is dit heel erg interessant om te horen.
Kinderfeestje
Voor de kinderfeestjes is er een speciale gids die ervaring heeft met kinderen en het verhaal op hun niveau weet te vertellen. Met onder andere leuke spelletjes zoals ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en een verhaal over de zeven geitjes die zich hadden verstopt in de enorme klokkenkast. De taart die we kregen bij de ontvangst in een speciale kamer met een oude stoel die voor de prinsesjes een mooie troon was en de goodiebag na afloop, maakte het helemaal af.
Lees ook: Prinsessen kinderfeestje naar kasteel Duivenvoorde
Het landgoed
Helaas miezerde het toen wij er waren, maar het is ook zeker de moeite waard om buiten een rondje te lopen. Om het kasteel heen vind je een aantal grasvelden, maar je kan ook de tuinen bezoeken. Zo vind je er een Franse baroktuin en een Engelse landschapstuin. Vanaf de parkeerplaats zijn er ook diverse wandelingen. Onder andere richting de Eikenhorst waar de Koning en Koningin wonen.
Voor het in stand houden van het landgoed was en is Duivenvoorde voor een aanzienlijk deel aangewezen op “pachtinkomsten”. Van oudsher is er een aantal boerderijen verbonden aan het landgoed. Drie van deze boerderijen hebben thans nog een agrarische functie. De oudste boerderij die nog als zodanig functioneert, is de “Kasteelhoeve”, uit ca. 1575. Andere boerderijen en woningen op het landgoed worden inmiddels bewoond door particulieren. Verder zijn er nog enkele bloemenkwekers en volkstuinders onder de pachters van Duivenvoorde.
Activiteitenagenda
Naast de rondleidingen en het wandelen door het park, organiseren ze regelmatig bijzondere evenementen op Kasteel Duivenvoorde. Zo was er in juni een midzomeravond met diverse activiteiten en workshops. Binnenkort kun je hier ook heen voor de MuseumJeugdUniversiteit die ze organiseren in samenwerking met Huygens’ Hofwijck. Een viertal colleges die te maken hebben met kastelen, musea en geleerden.
Tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september zal Kasteel Duivenvoorde ook zijn kasteelpoorten openen voor het publiek en zijn kasteel en landgoed gratis te bezoeken. Tijdens de Open Monumentendagen zal het bezoekerspaviljoen, waarvan de bouw gestaag vordert, feestelijk voor het publiek geopend worden. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, zo kun je de tentoonstelling ‘Seasons op Duivenvoorde’ bezoeken, deelnemen aan één van de georganiseerde parkwandelingen die ongeveer drie kwartier duren en geschikt zijn voor jong en oud, of meedoen met één van de buitenspellen in het park. Speciaal voor gezinnen kun je via de app meedoen met een speciaal familiespel waarbij je de mooiste plekjes van het park ontdekt. Nieuw dit jaar zijn – in samenwerking met het Weekend van Voorschoten – demonstraties, uitvoeringen en workshops door Voorschotense kunst- en cultuurorganisaties.
Naast deze activiteiten kun je in dit kasteel ook terecht als romantische locatie voor je bruiloft! Het is dat we al getrouwd zijn, anders had ik het wel geweten 😉
Meer informatie vind je hier.
Tips; In het buurt vind je Storm Aquapark en Vlinders aan de Vliet.
- Emmen bezienswaardigheden & uitjes - 7 november 2024
- Harry Potter filmlocaties die je kan bezoeken - 6 november 2024
- Star Wars filmlocaties - 6 november 2024
Leave a comment