Skip to Content

Kasteel Fontainebleau Frankrijk met kinderen

Kasteel Fontainebleau Frankrijk met kinderen

Tijdens de vakantie bij Disneyland zijn we ook een dagje naar het paleis Fontainebleau vlakbij Parijs in Frankrijk geweest. Dit enorme paleis ligt aan de rand van een typisch Frans dorpje in een enorm uitgestrekt bos. Een van de grootste van Europa. Geen wonder dat het in de Middeleeuwen werd gebouwd als buitenverblijf om heerlijk te kunnen jagen.

Alle bekende adellijke mensen uit de Franse geschiedenis hebben hier hun opwachting gemaakt. En natuurlijk heeft iedereen geprobeerd er een eigen stempel op te drukken door het paleis Fontainebleau uit te breiden. Een deel van het paleis is nog volledig ingericht en toegankelijk voor bezoekers. Met ons bonte gezelschap gingen we een dagje op pad.

Fontainebleau stad

In het centrum was er een mooie overdekte parkeerplaats waar we onze auto kwijt konden. Het valt me wel altijd op dat de parkeerplaatsen hier altijd zo smal waren. Het is dan ook echt een kunst als de auto staat en er ruimte is om zelf uit te stappen en de kinderen uit de auto te krijgen.

Als je weer wegrijdt is het ook echt even een opluchting dat je niets raakt. Het was nu nog een beetje bewolkt dus liepen we naar de hoofdingang van het enorme plein voor het paleis Fontainebleau.

Helaas mocht de wandelwagen niet mee naar binnen, hier hadden ze zelfs speciale kluisjes voor. Zelfs de tweelingwandelwagen paste hier in. De rolstoel hadden we voor de zekerheid in de auto laten staan, die zouden we tussendoor ophalen als we naar de tuinen gingen.

Dan is het toch wel even jammer, als er iemand anders wel met een wandelwagen gezien wordt, terwijl dat kind samen met mama rondloopt. Onze dochter had ondertussen een borstbeeld van een adellijke dame ontdekt en die bestempeld als ‘prinses’.

Fontainebleau kasteel

Maar afijn. We begonnen boven met een rondgang door de vele ingerichte vertrekken. Het een nog mooier en kleurrijker dan de volgende. Het idee was baby boy in de draagzak en de beide dames aan de hand. Het nichtje was echter al snel moe, dus mocht zij bij mij op de rug uitrusten. Tot grote jaloezie van peuter dochter.

Die had al snel iets gevonden om zichzelf te vermaken. Namelijk de zoektocht naar de ’tiktaks’ oftewel klokkenjacht. In iedere kamer was er wel een ‘verstopt’. Zo fijn als ze zelf een manier bedenken om zichzelf te vermaken. Ze genoot er zichtbaar van en drentelde vrolijk van kamer tot kamer.

In de galerij was er vrij veel houtsnijwerk wat ze ook hoogst interessant vond. Evenals een studie van onder de banken. Jammer eigenlijk dat maar weinig mensen het ‘aandurven’ om hun kinderen mee te nemen naar dit soort bezienswaardigheden.

Buiten

Nadat we alle vertrekken hadden bezocht hebben we buiten op de trappen nog een paar foto’s gemaakt voor we weer naar het stadje liepen op zoek naar een restaurant. Mijn ouders gingen voor het dagmenu, broertje voor een (rauwe) steak tartaar en beide dames kregen een Franse crepe met nutella.

Zelf koos ik voor een heerlijke salade met ham en gegratineerd stokbrood. Dat ging er prima in. Na een, door oomlief gesponsord rondje op de draaimolen en het ophalen van de rolstoel liepen we terug richting het paleis.

Tuinen en bos Fontainebleau

We begonnen bij de eerste tuin aan de oostkant van het paleis, staken onder het paleis door naar de overige tuinen met enorme vijvers en grasvelden. De indeling van Fontainebleau is zo anders dan Versailles waar er echt een hoop tuinen aangelegd zijn. Maar toch ook weer heel veel overeenkomsten.

Helaas werd het al snel grijs dus liepen we op goed geluk via een binnendoor weg terug om uit te komen in de eerste tuin en gingen we naar de camping. Onderweg nog even gestopt voor boodschappen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.