Skip to Content

Kattegatcentret aquarium Grenaa Denemarken

Kattegatcentret aquarium Grenaa Denemarken

Als je kinderen hebt waarvan ‘visje visje in het water’ het favoriete liedje is en je dus eindeloos moet blijven herhalen dan is tijdens een vakantie in Djursland Denemarken een bezoek aan het Kattegatcentret een absolute must. In het oosten van Jutland, in het stadje Grenaa vind je in de haven een groot complex met parkeerplaats. Je hebt binnen en buiten een gedeelte. Bij de kassa vind je direct al het eerste aquarium dus met name de jongste was niet meer te houden. De opzet is gericht op het ervaren van de onderzeewereld, en dus niet alleen passief kijken.

Aquaria

Dagje uit aquarium Kattegatcenter Grenaa - Mamaliefde.nl

Als je binnenkomt heb je aan de linkerhand een doorsteek naar een aantal aquaria. Van lokale vissen, tot en met tropische vissen, zeepaardjes, zoutwatervissen, je vind er van alles wat. Overal werd 5 seconden gekeken, om vervolgens snel door te rennen naar het volgende aquarium. In het midden van de aquaria vind je een wat grotere tank met lage randen zodat je hier de vissen ook kan aanraken. Dat voelt toch anders dan je zou verwachten. Achterin vind je zelfs een groot oceanium, waar ze ook presentaties geven. Daarnaast zijn er in de ‘kelder’ kleinere aquaria met gevaarlijke soorten. Zoals de sidderaal, de steenvis en schorpioenvis.

Haaientunnel

Dagje uit aquarium Kattegatcenter Grenaa - Mamaliefde.nl

Achter 6 cm dik glas kan je naar de haaien kijken. Deze tank is door deze tunnel van onderen te bekijken, maar ook vanuit een soort portiekje, of door een raam en vanaf boven. Zo kan je deze indrukwekkende dieren vanaf alle kanten zien. Vanuit de tunnel blijft toch wel erg spectaculair. Ze zwemmen tenslotte zomaar over je heen, alsof je ze kan aanraken. Leuk is dat ze hier ook schoolklassen uitnodigen om te komen slapen.

We waren hier vlak voordat de haaien gevoed en getraind worden. Twee dierenverzorgers begeleiden dit en vertellen terwijl ze de dieren voeden wat informatie. Zowel in het Deens, als Duits en Engels dus ook interessant voor internationale toeristen. Vooral de twee haaien die op het ondiepe gedeelte lagen waren erg goed te zien. De andere haaien hadden niet zo heel erg veel honger. Tegen betaling, en als je in het bezit bent van een duikbrevet kan je hier zelfs in een kooi naar beneden afdalen!

Ocean in action

Het gaafste vond ik nog wel de interactieve expositie. In het begin nog een beetje afhoudend, voor veel computers en toestellen zijn de kinderen vaak nog te jong. En ik was bang dat veel in het Deens was. Toch hebben we hier misschien wel de meeste pret gehad. Van kano’s met een sensor in de roeispanen zodat je wedstrijdjes kan doen op het water, van de Noordzee, de evenaar en de Zuidpool.

Tot en met, het zelf maken van een storm, een renwedstrijdje en dan vergeleken worden met een vis die zo hard zwemt, computers waarbij je een foto kan bewerken tot een haai en wat nog wel het meeste indruk heeft gemaakt een beeldscherm waar je voor gaat staan en terwijl je je afvraagt wat er gaat gebeuren er opeens een haai op je afzwemt. En natuurlijk wordt er precies op dat moment een foto gemaakt. Die je via verschillende tablets direct op Facebook kan plaatsen of naar jezelf kan mailen.

Spelen

We moesten even een half uur overbruggen voor het voeren van de haaien. Dat was geen probleem want in een hoek hadden ze allemaal tafels met stoelen staan. Hier stonden ook diverse speelelementen voor kinderen. Van een tafel met kleurplaten om te kleuren, en waslijnen om ze aan op te hangen tot en met een grote bak met Lego waar we natuurlijk met zijn viertjes mee aan de slag gingen. Een bootje en meer.

Waterspeeltuin & Zandbak

Je kan niet alleen binnen spelen, maar ook buiten. Hier vind je picknicktafels zodat je rustig kan eten. Een grote zandbak met diverse emmertjes, schepjes en vormpjes om mee te spelen. Een heel grote waterinstallatie die ook bij bewolkt weer heel erg leuk was (en je niet al te nat wordt). Zelfs mama heeft even aan het waterrad gedraaid en met de sluisjes gespeeld 😉 Je had zelfs nog allemaal dieren zoals een mossel en een haaienei waar je in kon zitten. Van de inktvis was een glijbaan gemaakt, maar daar hadden ze niet zo zin in.

Vissen aaien

Het is natuurlijk ook altijd heel bijzonder om de vissen zelf even aan te raken. Naast het Noordzee-aquarium met roggen etc. vind je ook nog eens drie kleinere bassins waar kreeftjes en zelfs een haai in rondzwemmen.

Zeehondjes

Buiten vind je ook een bassin die direct in het zeewater is gemaakt, hierin zwemmen drie zeehondjes. Het viel hier op dat dit gewoon zeewater is, en in een natuurlijk rotsig bassin in plaats van de helder blauwe bassins die je in Nederland vaak ziet. Je ziet de zeehondjes dan ook alleen als ze even boven water komen.

Ook hier heb je iedere dag een presentatie waarbij de dieren gevoed worden en er verteld wordt over hoe oud en zwaar de dieren worden en hoe ze zien of de dieren gezond zijn. Hiervoor hebben ze een aantal spelletjes aangeleerd zodat ze goed gecontroleerd kunnen worden en op een speelse manier zodat ze nergens last van hebben. Via de souvenirshop waar ze een groot aanbod aan souvenirs en pluche vissen hebben, gingen we naar de uitgang.

Dit was trouwens de enige betaalde parkeerplaats die we in Denemarken tegenkwamen. Voor 25 dkk kan je hier parkeren.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.