Skip to Content

Kerst in België; hoe wordt het gevierd en tips wat te doen

Kerst is een bijzondere tijd van het jaar in België, waar families samenkomen om te genieten van lekker eten, gezelligheid en cadeautjes onder de kerstboom. De feestdagen worden gevierd vanaf het begin van december tot aan Driekoningen op 6 januari, en er zijn tal van evenementen en activiteiten om van te genieten. In dit artikel delen we tips over hoe je Kerstmis in België kunt vieren en welke evenementen en activiteiten je niet mag missen.

Kerstmarkten

Een van de meest populaire tradities tijdens Kerstmis in België zijn de kerstmarkten. Elke stad en dorp organiseert zijn eigen markt, vaak verspreid over meerdere pleinen en straten. Op deze markten kun je genieten van glühwein, Belgische chocolade en wafels, kerstversiering en cadeautjes. De grootste en bekendste kerstmarkt in België is de Kerstmarkt van Brussel, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Andere steden zoals Gent, Antwerpen en Luik hebben ook grote en gezellige kerstmarkten.

Kerstversiering

Belgen staan bekend om hun liefde voor kerstversiering, en het is dan ook geen verrassing dat het hele land is gehuld in lichtjes en versieringen. Elke stad en dorp heeft zijn eigen unieke kerstversieringen, van kerstbomen tot verlichte gevels en straten. In Brugge kun je bijvoorbeeld genieten van een feeërieke kerstwandeling langs de verlichte straten en gebouwen. In Hasselt kun je dan weer een wandeling maken langs een lichtfestival in het stadscentrum.

Kerstconcerten en optredens

Muziek speelt een belangrijke rol tijdens de kerstperiode in België. Er worden tal van kerstconcerten en optredens georganiseerd, variërend van klassieke kerstmuziek tot pop- en jazzoptredens. Een van de meest bekende evenementen is het jaarlijkse kerstconcert in de Sint-Baafskathedraal in Gent, dat wordt uitgezonden op televisie en radio. In Brugge kun je dan weer genieten van het jaarlijkse kerstconcert in het Concertgebouw.

Kerstmaaltijd

Kerstmis in België draait om lekker eten en drinken met familie en vrienden. De traditionele kerstmaaltijd bestaat uit wild, zoals herten- of everzwijnfilet, en wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, spruitjes en champignonsaus. Een ander typisch Belgisch kerstgerecht is kreeft. Voor het dessert worden vaak kerststronken en andere zoetigheden geserveerd. Restaurants in het hele land bieden speciale kerstmenu’s aan, maar het is ook leuk om zelf te koken en te genieten van een feestelijke maaltijd thuis.

Kerstshows

Een andere leuke manier om Kerstmis in België te vieren, is door een kerstshow bij te wonen. Er zijn tal van shows voor het hele gezin, variërend van magische circussen en spektakels tot traditionele balletvoorstellingen en musicals. Een van de meest bekende shows is de jaarlijkse kerstcircusvoorstelling in Antwerpen, waarbij internationale artiesten van over de hele wereld optreden.

Schaatsbanen

Een andere traditie die je niet mag missen tijdens Kerstmis in België is schaatsen op een van de vele tijdelijke schaatsbanen die worden opgezet. De meeste grote steden hebben hun eigen schaatsbaan, inclusief kerstversieringen en muziek. Het is een leuke activiteit om te doen met vrienden en familie, vooral tijdens de avonduren wanneer de schaatsbanen verlicht zijn.

Kerstspelen

In sommige dorpen en steden in België worden nog steeds traditionele kerstspelen opgevoerd. Deze spelen vertellen het verhaal van de geboorte van Jezus en zijn vaak verweven met lokale gebruiken en tradities. Een van de meest bekende kerstspelen wordt opgevoerd in het stadje Dendermonde, waarbij lokale acteurs en inwoners de verschillende scènes uitbeelden.

Kerstwandelingen

Een andere leuke manier om de kerstsfeer in België te ervaren, is door een kerstwandeling te maken. Veel steden en dorpen bieden georganiseerde wandelingen aan, waarbij je langs de mooiste kerstversieringen en verlichte straten en pleinen komt. In Leuven kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een kerstwandeling door de historische binnenstad, terwijl je in Namen kunt wandelen langs de oevers van de Maas, die versierd zijn met duizenden lichtjes.

Driekoningen

Hoewel de meeste mensen denken dat Kerstmis eindigt op 25 december, viert men in België nog tot 6 januari Driekoningen. Op deze dag gaan kinderen langs de deuren, verkleed als de drie wijzen uit het oosten, om te zingen en snoep te verzamelen. In sommige steden worden ook Driekoningenstoeten georganiseerd, waarbij kinderen en volwassenen in kostuums meelopen en cadeautjes uitdelen.

Kortom, Kerstmis in België is een magische tijd van het jaar, met tal van evenementen en activiteiten om van te genieten. Of je nu van kerstmarkten houdt, wilt schaatsen, kerstshows wilt bijwonen, of gewoon wilt genieten van een feestelijke maaltijd met vrienden en familie, er is voor iedereen iets te doen. Vergeet ook niet om langs te gaan bij de lokale kerstversieringen en lichtshows, en om te genieten van de warme en gezellige sfeer die zo kenmerkend is voor Kerstmis in België.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.