Skip to Content

Kerst in Praag: een sprookjesachtige ervaring

Kerstmis is een bijzondere tijd van het jaar, vol warmte, liefde en samenzijn. Het is ook een tijd waarin veel steden over de hele wereld hun best doen om bezoekers in de kerstsfeer te brengen. Praag is daar geen uitzondering op.

De Tsjechische hoofdstad is tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een sprookjesachtige plek waar de kerstsfeer voelbaar is op elke straathoek. In dit artikel nemen we je mee naar de hoogtepunten van Kerstmis in Praag.

De kerstmarkten van Praag

Een van de grootste attracties van Kerstmis in Praag zijn de kerstmarkten. Praag heeft verschillende kerstmarkten verspreid over de stad, elk met hun eigen unieke charme en aanbod. Een van de grootste kerstmarkten is de markt op het Oude Stadsplein, of Staroměstské náměstí in het Tsjechisch.

Dit plein is het middelpunt van de Praagse kerstmarkten en heeft alles wat je van een traditionele kerstmarkt mag verwachten: prachtige kerstversieringen, traditionele ambachten en vooral veel eten en drinken.

De kraampjes op de kerstmarkt bieden een breed scala aan producten, van houten speelgoed tot glühwein en lokale Tsjechische gerechten zoals trdelník, een zoet broodje gerold in suiker en walnoten. Ook kun je hier terecht voor handgemaakte kerstversieringen, zoals kerstballen en houten beeldjes.

Een andere kerstmarkt die een bezoek waard is, is de markt op het Wenceslasplein, of Václavské náměstí in het Tsjechisch. Dit plein ligt op loopafstand van het Oude Stadsplein en is minder druk, waardoor je hier rustiger kunt rondlopen en genieten van de kerstsfeer.

Naast deze twee grote kerstmarkten heeft Praag ook nog enkele kleinere markten die verspreid zijn over de stad. Een voorbeeld hiervan is de kerstmarkt bij de kathedraal van Sint-Vitus in de wijk Hradčany. Hier vind je niet alleen kraampjes, maar ook verschillende activiteiten voor kinderen, zoals workshops en theatervoorstellingen.

De kerstversieringen van Praag

Praag is tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een magische plek vol kerstversieringen. Overal in de stad vind je prachtig versierde straten, pleinen en gebouwen. Vooral het Oude Stadsplein is hier een hoogtepunt. Hier vind je een gigantische kerstboom die versierd is met duizenden lichtjes en ornamenten.

Ook de gevels van de historische gebouwen rondom het Oude Stadsplein zijn prachtig versierd. Hier kun je onder andere een indrukwekkende kerststal vinden, gemaakt van hout en stro en bewoond door beeldjes van Jozef, Maria en het kindje Jezus.

Een andere plek waar je kunt genieten van de kerstversieringen is de Karelsbrug. Deze historische brug is versierd met prachtige lichtjes en kerstdecoraties, waardoor een wandeling over de brug in de avonduren een bijzondere ervaring wordt.

Kerstconcerten en voorstellingen

Naast de kerstmarkten en kerstversieringen heeft Praag ook op cultureel gebied veel te bieden tijdens de kerstperiode. Zo zijn er talloze kerstconcerten en -voorstellingen te bezoeken, waarbij klassieke muziek en traditionele Tsjechische kerstmuziek centraal staan.

Een van de bekendste kerstconcerten in Praag is het concert van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, dat jaarlijks plaatsvindt in de Smetanazaal. Dit concert is een bijzondere ervaring, mede dankzij de prachtige locatie en de hoogstaande muzikale uitvoeringen.

Daarnaast zijn er verschillende kerstvoorstellingen te bezoeken in Praag. Een aanrader is bijvoorbeeld de balletvoorstelling van De Notenkraker in het Nationaal Theater van Praag. Dit wereldberoemde ballet is een feest voor het oog en past perfect bij de kerstsfeer.

Kerstdiner in Praag

Tot slot is een kerstdiner in Praag een ervaring op zich. In veel restaurants kun je terecht voor een traditioneel Tsjechisch kerstdiner, waarbij gerechten zoals geroosterd varkensvlees, kool en aardappelpannenkoekjes op het menu staan.

Een bijzondere plek om te dineren tijdens Kerstmis is het restaurant van het Strahov-klooster. Dit restaurant is gevestigd in een van de oudste kloosters van Praag en biedt een bijzonder decor voor een kerstdiner. Ook het eten is hier van hoge kwaliteit, met gerechten die gemaakt zijn met lokale en biologische ingrediënten.

Kerstmis in Praag is een onvergetelijke ervaring die je zeker niet wilt missen. De stad is tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een sprookjesachtige plek vol kerstmarkten, kerstversieringen en culturele activiteiten. Of je nu op zoek bent naar een traditioneel Tsjechisch kerstdiner, een bijzondere kerstvoorstelling of gewoon wilt genieten van de kerstsfeer, Praag biedt het allemaal.

Kortom, als je op zoek bent naar een unieke kerstervaring, overweeg dan zeker om Praag te bezoeken tijdens de kerstperiode. De stad zal je betoveren met haar magische sfeer en haar warme, gastvrije inwoners.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.