Skip to Content

Kerst in Wenen: uitjes en bezienswaardigheden

Kerst in Wenen: uitjes en bezienswaardigheden

Wenen is de perfecte bestemming om de kerstvakantie door te brengen. De stad staat bekend om zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis en culturele evenementen.

Maar vooral tijdens de kerstperiode komt Wenen helemaal tot leven met zijn magische kerstmarkten, schitterende verlichting en heerlijke kerstlekkernijen. In dit artikel nemen we je mee op een reis door Wenen tijdens de kerstperiode en ontdekken we alle hoogtepunten van deze betoverende stad.

De kerstmarkten van Wenen

Wenen heeft tal van kerstmarkten die verspreid zijn over de hele stad. De bekendste is de kerstmarkt op het Rathausplatz, het grote plein voor het stadhuis. Deze markt is enorm en biedt meer dan 150 kraampjes met een breed scala aan cadeaus, decoraties, kerstversiering en lekkernijen.

Bovendien zijn er tal van activiteiten voor kinderen, zoals de ijsbaan en de kersttrein. Een andere populaire kerstmarkt is de Weihnachtsmarkt am Spittelberg, gelegen in een charmante wijk met smalle straatjes en oude huizen. Deze markt is kleiner maar heeft een unieke sfeer en biedt voornamelijk handgemaakte cadeaus en souvenirs.

Een derde kerstmarkt die de moeite waard is om te bezoeken is de kerstmarkt bij Schönbrunn Palace. Deze markt is gelegen in de prachtige tuinen van het paleis en biedt een spectaculair uitzicht op het paleis zelf. Er zijn ook tal van kraampjes en attracties, waaronder een schaatsbaan en een gigantische adventskalender.

Kerstverlichting in Wenen

Wenen is overdag al een mooie stad, maar ’s avonds wordt het nog magischer dankzij de schitterende kerstverlichting die overal te zien is. De belangrijkste straten en pleinen, zoals de Graben, Kärntner Straße en Stephansplatz, zijn versierd met fonkelende lichtjes en feestelijke decoraties.

Ook de gebouwen, zoals het stadhuis en de Hofburg, zijn versierd met lichtjes en grote kerstkransen. Het is zeker de moeite waard om ’s avonds door de stad te wandelen en te genieten van deze prachtige kerstsfeer.

Kerstconcerten en opera’s

Wenen is de thuisbasis van enkele van de meest beroemde opera’s en concertzalen ter wereld. Tijdens de kerstperiode bieden ze een uitgebreid programma aan met klassieke concerten en opera’s die perfect passen bij de sfeer van kerst.

Het Wiener Konzerthaus en de Staatsoper bieden beide speciale kerstconcerten aan, terwijl het Volksoper een speciale opvoering van de klassieke operette ‘Die Fledermaus’ aanbiedt, die een traditioneel onderdeel is van de Oostenrijkse kerstvieringen.

Kerstshoppen in Wenen

Wenen is de ideale bestemming voor kerstshoppen. Naast de kerstmarkten zijn er ook tal van winkels en boetieks die zich speciaal richten op kerstcadeaus en decoraties. De bekendste is de traditionele kerstwinkel Käthe Wohlfahrt, die bekend staat om zijn prachtige handgemaakte kerstversiering. Andere winkels, zoals de traditionele Oostenrijkse chocolaterieën, bieden heerlijke kerstlekkernijen aan, zoals kerstkoekjes en chocolade in kerstthema.

Kersttradities in Wenen

De kerstperiode is in Wenen doordrenkt van tradities die teruggaan tot de 18e eeuw. Eén van de meest populaire tradities is het bakken van Weihnachtsbäckerei, kerstkoekjes die in allerlei vormen en smaken worden gebakken. Een andere traditie is het opzetten van de kerstboom op kerstavond en het zingen van kerstliederen.

De kerstboom wordt versierd met kaarsen, kerstballen en andere decoraties. Tijdens de kerstperiode wordt ook vaak Glühwein gedronken, een warme wijn die op smaak is gebracht met kruiden en specerijen en die wordt geserveerd in speciale kerstbekers.

Wenen is een prachtige stad om de kerstperiode door te brengen. Met zijn magische kerstmarkten, schitterende verlichting, heerlijke kerstlekkernijen en klassieke kerstconcerten is Wenen de perfecte bestemming om in de kerstsfeer te komen. Daarnaast biedt de stad ook tal van mogelijkheden om te shoppen en te genieten van de rijke culturele geschiedenis. Het is dan ook geen wonder dat Wenen een van de meest populaire bestemmingen is voor kerstvakanties.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.