In de kerstvakantie worden er overal leuke events georganiseerd om de winter door te komen. Veel van deze uitstapjes zijn echt een aanrader met kinderen. Van sportieve uitjes tot kerstmarkten en andere leuke activiteiten zoals kerstcircus en lichtactiviteiten. De leukste en meest bijzondere activiteiten verspreid over het hele land tijdens de kerstvakantie heb ik voor jullie op een rijtje gezet. Al kan je natuurlijk ook nog altijd kiezen voor een buitenlandse kerstvakantie bestemming.

Winter events (met schaatsbaan)

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

Steeds meer zie je ook dat de schaatsbaan wordt aangekleed en voorzien van een roetsjbaan of sneeuw. Je kan er heerlijk eten en drinken of een ijssculpturenexpo bezoeken. Kortom voldoende dus voor een volledig dagje uit. Of er worden kerstmarkten bij georganiseerd.

Amsterdamse Winterparadijs RAI

De RAI Amsterdam (in- & outdoor) is wederom omgetoverd tot dé plek voor jouw ultieme winterbeleving. Zowel overdag als ’s avonds is er genoeg te beleven. Schaats onder een deken van lichtjes op de (veel grotere) binnen- en buitenschaatsbaan, ontdek het ultieme uitzicht over Amsterdam vanuit het megareuzenrad en glijd van de tubebaan op échte sneeuw! Vier de avond in de après-skihut of op het winterfeest met onder andere Xander de Buisonjé en Lil’ Kleine. Het Amsterdamse Winterparadijs brengt de winter terug in Amsterdam!

Meer informatie vind je hier.

Ice*Amsterdam

In november wordt het Museumplein in Amsterdam weer omgetoverd tot de mooiste ijsbeleving van Nederland. Ice*Amsterdam is dé ontmoetingsplek waar je samen met je vrienden en familie geniet van een warme mok chocolademelk, je de mooiste winterse foto’s maakt met het Rijksmuseum op de achtergrond en onder de replica van de Magere Brug door kunt schaatsen.

Sta je liever langs de zijlijn, geen probleem! Naast het schaatsen is er volop mogelijkheid om cultuur te snuiven, te borrelen, een drankje te doen, te shoppen of juist heerlijk te relaxen. In Brasserie Winters kun je, uitkijkend op de winterse activiteiten, genieten van lekkere hamburgers, smeltende kazen of (h)eerlijke broodjes. Tijdens de kerstperiode kom je als bezoeker helemaal in de winterstemming als er naast de winterse activiteiten ook nog talloze winterse kraampjes verrijzen en er een bijzonder knusse kerstmarkt ontstaat.

Meer informatie vind je hier.

Cool Event Scheveningen

Deze winter is de Haagse badplaats Scheveningen weer dé plek voor de ultieme wintersportervaring aan zee met de inmiddels bekende 600 m2 grote schaatsbaan ‘Kurhausplein on ice’. Op de 600 m2 overdekte ijsbaan voor het Kurhaus in Scheveningen kan jong en oud iedere dag schaatsen. De verwarmde terrassen van de restaurants rondom het plein bieden de perfecte plek om even bij te komen en te genieten van winterse dranken en gerechten. Naast de schaats- en roetsjbaan worden er gedurende het Cool Event diverse winterse activiteiten georganiseerd op Scheveningen, zoals de tentoonstelling met ijssculpturen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Cool Event Scheveningen; schaatsen op het Kurhausplein

Magisch Maastricht

Duizenden lichtjes in de bomen, kleurrijke guirlandes van straat tot straat, winters plezier op het plein, kerstklanken op elke hoek van de grootste kerstmarkt op het Vrijthof. Het Vrijthof van Maastricht met haar historisch decor en monumentale karakter straalt als nooit tevoren. Magisch Maastricht op het Vrijthof is het meest authentieke, gezelligste en mooiste kerstevenement van Nederland en de Euregio.

Meer informatie vind je hier.

Noordwijk Winter Wonderland

Haal die schaatsen maar uit het vet en trek een extra dikke trui aan; winter is back in Noordwijk. In december en tijdens de kerstvakantie is restaurant het Zuiderbad volledig omgetoverd tot een waar Winter Wonderland. Terwijl je dochter haar pirouettes oefent op de ijsbaan van maar liefst 150 m2 en je zoon de kleinste kneepjes van het schaatsen onder de knie krijgt, nip jij aan de familietafel van een warme glühwein en een rijkgevulde kaasplank. Een hapje eten na alle activiteiten? Ook dat kan! Zeker een unieke ervaring voor het hele gezin want zegt nou zelf; wie kan zeggen dat zij aan het strand, met uitzicht op zee, hebben geschaatst?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen aan zee bij Noordwijk Winter Wonderland

WinterWorld Twente

Hier is tijdens de kerstvakantie veel te beleven. Elke dag kun je op de schaatsbaan de ijzers onderbinden. Wat je ook kunt doen: meedoen aan de schaats-, curling of ijshockeyclinics die er doordeweeks zijn. En terwijl je kroost zich uitleeft op de ijsbaan kun je een lekkere glühwein drinken in de originele Tiroler Glühweinbar. Of geniet met een hapje en drankje in het Grand Café van alle gezelligheid die WinterWorld met zich meebrengt. In de feestmaand en tijdens de kerstvakantie zijn er nog extra activiteiten. Je kunt zo maar Sinterklaas tegenkomen! Of kijk niet raar op als je later die maand de Kerstman tegen het lijf loopt. Ho ho ho!

Meer informatie vind je hier.

Winters Loevestein

Kom tijdens de kerstvakantie naar Slot Loevestein. In deze twee weken zijn er volop activiteiten. Neem ook een kijkje in de Taveerne en geniet van wat lekkers met een warme chocolademelk. Verder zijn workshops, kaarsverlichte rondleidingen met winterse gerechten en natuurlijk heel veel verhalen.

Meer informatie vind je hier.

 • Winterparadijs Amersfoort; deze winter kan er weer geschaatst worden bij het WinterparadIJS Amersfoort. Voor de zevende keer wordt de schaatsbaan, welke 600 vierkante meter meet, op het Eemplein gebouwd. In de weken voorafgaand aan de schoolvakantie kunnen alle basisschoolleerlingen schaatsles krijgen. Daarnaast organiseren ze leuke activiteiten als de ijshockeycompetitie, curling en live optredens. Een team van enthousiaste vrijwilligers staat ook deze editie weer klaar om kaartjes te verkopen, schaatsen uit te geven en de bezoekers te voorzien van een warme chocolademelk of broodje rookworst. Meer informatie vind je hier.
 • Winters Delft; meer dan 1200 m2 ijs, een aparte kinderkrabbelbaan, sneeuwduinen, een enorme ijsglijbaan en bijna dagelijks activiteiten. Meer informatie vind je hier.
 • Kerstplaza in Martiniplaza te Groningen; Kerstplaza Groningen heeft de allergrootste overdekte kermis van Nederland! De vele attracties voor jong en oud maken deze kermis tot een echt festijn voor het hele gezin. Op Kerstplaza vind je o.a. draaimolens, Buggy’s, botsauto’s, Vliegtuigmolen, de spectaculaire Break Dance en de Muziek Express, maar kun je ook tegen betaling ballengooien, schieten bij een schiettent, je mooiste knuffelbeer winnen bij de grijpkraantjes en andere zaken die een kermis pas tot een echte kermis maken. Op Kerstplaza zijn ook de bekende eettentjes zoals de suikerspinkraam en diverse snackgelegenheden aanwezig. Meer informatie vind je hier.
 • Leidse Winter Wonder weken; van half november t/m begin januari vinden in Leiden de Winter Wonder Weken plaats. Leiden wordt tijdens die periode nog mooier, nog betoverender. De Winter Wonder Weken-agenda staat boordevol boeiende activiteiten en tijdens de wintermaanden zijn de gezellige sfeer en het plezier verzekerd. Een echte aanrader dus tijdens de kerstvakantie. Meer informatie vind je hier.
 • Kerststad Valkenburg; meer dan alleen dé kerstmarkt van Nederland! Kom naar de grotten of geniet van de kerstparade. Een andere leuke activiteit is de Route de Amuse, een wandeling door Valkenburg met heerlijke Amuses in leuke restaurants. Niet voor niks dat de kerstmarkt van Valkenburg duizenden fans heeft. Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen met kinderen; tips om te leren of welke schaatsen te kopen?

Kerstmarkten

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

In de aanloop naar Kerst organiseren steeds meer steden een eigen kerstmarkt, die vaak ook nog te bezoeken zijn in de kerstvakantie. Een traditie die is overgewaaid uit Duitsland waar je bijvoorbeeld in Keulen kan genieten van maar liefst 6 kerstmarkten! Een verzameling aan sfeervolle kraampjes, gezellige pleintjes om te eten / drinken, haardvuren en ook steeds meer vermaak in de vorm van een draaimolen of zelfs een schaatsbaan. Of dit nu voor een dag is zoals Lichtjesavond in Delft, of voor een vaste periode zoals de kerststad Valkenburg.

Lees ook: De leukste kerstmarkten van Nederland

Wintercircus

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

De kerstvakantie is ook het perfecte moment om een bezoek te brengen aan het wintercircus.

Wintercircus Amsterdam – RAI

In de kerstvakantie kun je genieten van Wintercircus Amsterdam: een uitje voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie. Het is één van de grootste Wintercircussen (rond de Kerst) van Nederland. Het Wintercircus vindt dit jaar niet plaats in een tent aan de ArenA Boulevard, maar in hal 4/5 van de RAI. Onder andere Fumagalli, een beroemde Italiaanse clown zal optreden. Hij ontving begin 2015 de gouden clown uit handen van prinses Stephanie van Monaco.

Groot Kerstcircus Den Haag – Malieveld

Het Groot Kerstcircus Den Haag van start op het Malieveld. Opnieuw komen artiesten uit alle windstreken naar de Hofstad en zorgen voor een onvergetelijk spektakel. Kijk hier voor meer informatie.

Kerstcircus Ahoy – Rotterdam

Kerstcircus Ahoy is het oudste kerstcircus van Nederland en vindt al sinds 1971 plaats en is een absolute aanrader! In de 2,5 uur durende show kun je genieten van sensationele acrobatiek, fascinerende magie en kostelijke capriolen van clowns die de lach echt aan hun kont hebben! Een klassiek circus met live orkest en top-acts uit heel Europa. Kijk hier voor meer informatie.

Wintercircus Utrecht – Jaarbeurs

Tijdens de kerstvakantie vindt de achtste editie van Wintercircus Utrecht plaats in hal 12 van de Jaarbeurs. De show krijgt dit jaar een nieuwe uitstraling. Er is geen klassieke piste met zaagsel meer. In plaats daarvan wordt een immens videoscherm als decor voor de acts gebruikt. “Gedurende de 90 minuten durende familieshow komen zoals u van ons gewend bent de meest bijzondere acts voorbij. Geniet onder meer van Cubaanse acrobaten, motoren in de Globe of Speed en de beste clowns van Italië”. Kijk hier voor meer informatie.

Wereldkerstcircus Carré Amsterdam

Het 32e Wereldkerstcircus, dat in Carré gehouden wordt, kan men zonder overdrijving “het meest bekroonde Kerstcircus ooit” noemen. Zo goed als alle nummers zijn bekroond op de grote Circusfestivals van de wereld in Monte Carlo, Parijs, Montreal, Peking en Moskou. Kijk hier voor meer informatie.

Wintercircus Apeldoorn

Het wintercircus in Apeldoorn draait al 23 jaar op volle toeren. Al jarenlang treden diverse dieren en rasartiesten op tijdens de kerstvakantie in dit beroemde en populaire circus. Het programma is nog altijd adembenemend spannend voor zowel jong als oud. Denk aan stunts met meerdere salto’s achter elkaar, balancerende koorddansers, acrobaten, jongleurs en nog veel meer. En natuurlijk zijn er ook veel dieren zoals olifanten, kamelen en zelfs krokodillen. Kijk hier voor meer informatie.

Limburgs Kerstcircus

Met o.a. verbluffende illusionisten, aandoenlijke zeeleeuwen en de sensationele Flying Aces is een spectaculaire avond naar het Limburgs Kerstcircus gegarandeerd. Dat de oorsprong van dit circus ligt in de passie van 2 gepassioneerde hobbyisten wordt duidelijk uit de kwaliteit en de pracht van de jaarlijkse shows die iedere keer weer een staande ovatie bij het publiek los weten te maken. Klik Hier voor meer informatie.

Magic Christmas Show Best

Tijdens de kerstdagen en de nieuwjaarsweek kun je naar de Magic Christmas Show. Een prachtig wintercircus van Renz International. Gehouden in de nieuwe evenementenhal op Aquabest. Lekker verwarmd binnen. Kom deze prachtige en gezellige show bewonderen met het hele gezin of familie. Een voorstelling vol spectaculaire circus acts, zang, clowns en verschillende dieren. Zo kun je onder andere genieten van prachtige witte Andalusische paarden en Siberische kamelen.

Lees ook: The Christmas Show; Doornroosje en de Kerstprins

IJs & Winterfestivallen

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

Zin in een feestje?

IJsbeeldenfestival

Het IJsbeeldenfestival dat eerdere edities in Zwolle plaatsvond is dit jaar weer van de partij in de kerstperiode in Amsterdam! Met het unieke thema Music Inspires beloven de beste ijskunstenaars ook deze keer bezoekers weer versteld te staan.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Zwolle hanzestad; Bezienswaardigheden, uitjes omgeving, activiteiten en tips wat te doen met kinderen

Castlefest Winterfair

Ieder jaar gaan wij in de zomer een dagje naar Castlefest dat wordt georganiseerd op het terrein van de Keukenhof in Lisse. Dit is echt een aanrader, zeker als je kinderen in de ban zijn van prinsen, ridders en andere fantasyfiguren. Het geheel is gezellig aangekleed en sinds vorig jaar is er de wintereditie van Castlefest. Dit is het eerste weekend van de kerstvakantie.

Kijk hier voor meer informatie

Lees ook: Wintereditie van Castlefest.

Charles Dickens Fair Garderen

Als je hier heen wilt moet je snel zijn. Ieder jaar wordt de Beeldentuin in Garderen twee lange weekenden aangekleed in Charles Dickens-stijl. Het festival in Zwolle is al landelijk bekend, dit is net zo’n aanrader. Niet alleen veel ouderen, maar ook gezinnen met kinderen gaan hierheen.

Hier vind je meer informatie.

Lichtfestival

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

Aangezien het ’s avonds vroeg donker is zijn er meerdere dierentuinen en parken die ’s avonds sprookjesachtig verlicht worden en de deuren openzetten voor een avondbezoek tijdens de kerstvakantie.

Wildnights

Ga overdag op expeditie in WILDLANDS en stap ’s avonds in de mystieke wereld van WildNights. Struin door de sprookjesachtig verlichte jungle, vaar over de Rimbula River en zie mysterieuze schimmen in de jungle. In het ATLAS Theater kan je met een professor op zoek naar de magie van het noorderlicht. Op het Kompasplein kun je terecht voor een hapje en drankje bij de verschillende foodtrucks.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Wildlands dierentuin Emmen bezoeken met kinderen

Africa by Light

In het donker naar de dierentuin? Dat klinkt heel bijzonder en dat is het ook. Safaripark Beekse Bergen opent de deuren na sluitingstijd en niet zomaar. Er is een compleet winters dorp met schaatsbaan, Elsa en een wandelroute van 2,5 km langs allerlei verlichte fantasiedieren. Een absolute aanrader.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Africa by Light in Safaripark Beekse Bergen

Warme Winterweken Dierenpark Amersfoort

Tijdens de kerstvakantie wordt het Dierenpark Amersfoort omgetoverd tot een fonkelend winterpark. Deze weken warm je je tussen de dieren op aan het vuur, kun je met een gids mee op pad om binnen te kijken bij onze dierbewoners en geniet je van warme chocolademelk en duizenden lichtjes in een sfeervol park.

Meer informatie vind je hier.

Amsterdam Light Festival

Beleef de openluchttentoonstelling ‘DISRUPT!’ vanaf de Amsterdamse wateren en bezoek één van de vele activiteiten tijdens de achtste editie van Amsterdam Light Festival! Tijdens de kerstvakantie is Amsterdam weer 53 dagen lang hét toneel voor internationale lichtkunst.

Hier vind je meer informatie.

Lichtjesroute – Eindhoven

De Lichtjesroute is een evenement dat in het najaar, beginnend met de bevrijdingsoptocht wordt gehouden in Eindhoven. Het is het ‘gevolg’ van de bevrijding van Eindhoven: het doel van de lichtjesroute is het in stand houden van de herinnering aan de bevrijding van Eindhoven, met het uitbeelden van herdenking en vrijheid maar ook van de illusie van ‘sprookjes in licht’.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uittip; Lichtjesroute in Eindhoven

Magische Lichtjesmaand Madurodam

December is het Magische Lichtjesmaand in Madurodam! Het park is volledig sfeervol verlicht met meer dan 50.000 twinkelende lichtjes. Dat alleen al maakt een bezoek aan Nederland in een notendop meer dan waard! Het winterevenement staat bol met winterse gezelligheid voor jong en oud. Winterse taferelen, schaatsende Madurodammertjes op de grachten en gezellige kersttafereeltjes, vreugdevuren, winterse liederen, een winterspeurtocht, een meet en greet met de Kerstman tijdens de Kerst en dagelijks leuke indooractiviteiten voor de kinderen. Speciaal tijdens de kerstvakantie zijn er een aantal extra avondopeningen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Madurodam in de winter

Museum

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

Als het buiten koud is kun je je in een museum heerlijk opwarmen tijdens de kerstvakantie!

Museum voor Volkenkunde – Vakantie naar Bali

In Museum Volkenkunde dompel je jezelf onder in de rijke cultuur van dit Indonesische eiland. Bezoek de tentoonstelling BALI – Welcome to Paradise of doe mee aan het feestelijke programma met rondleidingen en workshops. Speel op de Indonesische gamelan, maak kennis met de Balinese dans en laat je betoveren door de bijzondere verhalen uit de tentoonstelling.

Hier vind je meer informatie.

Tropenmuseum

Er wonen ruim drie generaties Surinamers in Nederland. Toch is er weinig kennis over dit land. Een bezoek aan Sabi Suriname geeft een beeld van onze gedeelde koloniale geschiedenis, van de Surinaamse cultuur in Nederland én van een land waar Nederlands wordt gesproken en waar de bevolking herkomst heeft in vier continenten. Een Surinaams spreekwoord luidt: ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’. Letterlijk vertaald: `Een niet weetje wordt een wel weetje’

En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt. Kinderen stappen er in een andere wereld en komen meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. Tropenmuseum Junior staat al sinds 1975 bekend om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. Kinderen stappen er in een andere wereld en leren door te doen. Het is een unieke samenhang van collectie, persoonlijke verhalen en activiteiten in een theatrale omgeving. Door het museumbezoek ervaren kinderen dat het inspirerend en verrijkend is om je open te stellen voor een ander.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje Marokko in het Tropenmuseum Amsterdam

Spoorwegmuseum

In de kerstvakantie ondergaat het Spoorwegmuseum een complete metamorfose. Kerstbomen, duizenden lampjes en de geur van poffertjes zorgen voor een heerlijke warme wintersfeer. Er kan geschaatst worden tussen de treinen, dagelijks is er een gevarieerd programma met muziek en optredens. Nieuw in het museum is dit jaar het Modellenmagazijn waar de unieke collectie modeltreinen op een bijzondere manier wordt gepresenteerd.

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Bezoek aan het Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen

Museum Speelklok – Utrecht

In de kerstvakantie dompelt Museum Speelklok haar bezoekers helemaal onder in kerstsferen. Met een betoverende familievoorstelling, een Muzikale Kerstrondleiding en een adventskalender ontdekt iedereen de magie van kerst door middel van muziek. In de kerstvakantie wordt de kerst nog muzikaler met het vorstelijke sprookje De tovenaar van het witte orgel. Een muzikale familievoorstelling over vriendschap en de betoverende kracht van muziek.

Ook de Muzikale Rondleiding krijgt tijdens de winterse dagen een kersttintje. Zo hoort jong en oud in Museum Speelklok non-stop kerstmuziek, van Jingle bells tot aan All I want for christmas is you. De straatorgels, orchestrions en speeldozen spelen hun beste kerstplaten, boeken of rollen en de zelfspelende muzikale kerstboom is weer aanwezig. Dit jaar is er naast de kerstrondleiding ook een muzikale adventskalender te vinden in het museum. Iedere dag in december wordt er een vakje geopend door een bezoeker.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museum Speelklok Utrecht

Space Expo Noordwijk – Star Wars

Ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk laat tijdens de kerstvakantie een collectie zien van verschillende Nederlandse Star Wars-verzamelaars. In deze nieuwe en tijdelijke tentoonstelling worden typische Star Wars-objecten getoond zoals de helm van Darth Vader, uniformen van Stormtroopers en andere attributen uit de films. Ook zijn er verschillende modellen van ruimteschepen te zien en is er een uitgebreide LEGO Star Wars-collectie.

Tijdens de kerstvakantie zijn er extra activiteiten die te maken hebben met ‘From a galaxy far way’. Zo is er dagelijks een lezing ‘Star Wars versus reality’ waarin Space Expo de verschillen tussen Star Wars en de huidige spacetechnologie laat zien. Ook kunnen kinderen een lichtzwaardtraining volgen en met LEGO een eigen space creatie bouwen.

Meer informatie vind je hier.

Stedelijk Museum Schiedam – Kerstival

In het Stedelijk Museum Schiedam wordt het Kerstival georganiseerd. De kruising tussen Kerst en een festival biedt elke dag workshops, rondleidingen, speurtochten en andere feestelijke activiteiten voor de hele familie. Of kom kijken naar de Kerststallenshow, de tentoonstelling van tientallen bijzondere kerststallen en onze tentoonstelling Familie. Ook kun je een minikunstwerk maken. En ga met de kinderen speuren in de museumzalen. Speciaal voor families hebben we een gratis speurtocht. Na afloop krijg je een leuke kunstkaart die je kan inkleuren en via het museum op de post kan doen.

Meer informatie vind je hier.

Museumpark Orientalis – Feest van licht

Tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis is er van alles te doen: kindertheater, kermis, koren, een goochelaar, vuurspuwer, waarzegger en verhalenverteller. Je ziet kleurrijke mensen in kleurrijke klederdrachten. Ook zijn de traditionele kerststallenexpositie en lampionnenoptocht én de echte Nijmeegse miniatuurkermis niet vergeten. Iedere dag zijn er andere activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Grootste kerststal van Europa bij Museumpark Orientalis

Museum PIT

De grootste Brandweer LEGO City van Nederland is deze kerstvakantie opnieuw te zien bij Veiligheidsmuseum PIT! De activiteit was zo succesvol dat er besloten is om het in reprise te laten gaan. Ook is er warme choco en erwtensoep en kun je schaatsen voor de deur van het museum! Op de winter playground dus neem je schaatsen mee. Ook is het mogelijk om de brandweer te ontmoeten!

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Museum PIT veiligheidsmuseum Almere; meet & greet Paw Patrol

Eyners Winter Festijn

Heerlijk genieten van de kerstsfeer doe je op Tweede Kerstdag gegarandeerd in het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Van Dickens tot Bethlehem worden namelijk door de vele figuranten tot leven gebracht en ook de gezellige koren en muzikanten dragen hun steentje bij. Verder staan enthousiaste verhalenvertellers en poppenspelers voor je klaar om je mee te nemen in de feestelijk sfeer deze feestdagen. Een leuk uitje voor jong en oud waarbij vermaak, spanning en gezelligheid centraal staan.

Hier vind je meer informatie.

Pretparken

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

Steeds meer pretparken kleden in de winter hun park bijzonder aan. Heel slim, want in de winter is het toch anders dan een dagje uit in de lente of zomer. Je gaat naar zo’n park dan ook voor de sfeer en de extra activiteiten die er aangeboden worden. De winteropenstelling van Disneyland is heel erg beroemd, net als de Winter Efteling waar ik zeker nog wel een keertje heen wil gaan.

Zo zijn we een jaar naar Sprookjeswonderland geweest en dat is echt een aanrader. Betaalbaar, klein maar leuk voor een dagje met jonge kinderen. Datzelfde geldt ook voor attractiepark de Waarbeek in het oosten van het land. In Duinrell zijn een aantal attracties open en kan je opwarmen in het Tikibad. Ook Julianatoren is het hele jaar door open. In Toverland worden de magische winterweken georganiseerd. En Slagharen maakt het af met een spetteren vuurwerk.

Klik hier voor verslagen van Sprookjeswonderland, Tikibad, Julianatoren, Toverland, Slagharen en Waarbeek.

Kerst met Maya – Plopsa Indoor Coevorden

Vier samen met het vrolijkste en meest nieuwsgierige bijtje een betoverende kerst in Plopsa Indoor Coevorden! Samen met Willy en Maya kun jij je uitleven op de meer dan 25 attracties in het mooiste indoorpark van Nederland die helemaal in een magische kerstsfeer gehuld is! De dag wordt afgesloten op het Dorpsplein waar je kan dansen tussen de sneeuwvlokjes die vrolijk naar beneden dwarrelen!

Meer informatie vind je hier.

Magische Toverweken – Toverland

Het is Kerst. De mooiste tijd van het jaar. Warm je tijdens de Magische Winterwerken op aan de sfeervolle kampvuren of maak een winterse rit in Troy! Geniet van het feestelijke entertainment en de prachtige wintershow. Tijdens de Magische Winterweken zijn Land van Toos, Wunderwald én Ithaka geopend. Kom in de donkere dagen rond Kerst en Oud en Nieuw naar Toverland en maak er jullie mooiste dag van.

Meer informatie vind je hier.

Winter Efteling

Kom tijdens de winter naar de Wereld vol Wonderen, waar talloze twinkelende lichtjes jou leiden in een wereld waar sprookjes tot leven komen. De Efteling is een plek waar je de wereld om je heen even vergeet. Waar je het ene moment zweeft tussen trollen en elfjes in Droomvlucht en het andere moment ten strijde trekt tegen de draak in de dubbele houten racerachtbaan Joris en de Draak.

Waar je over de ijsbaan kan zwieren in het IJspaleis en kan langlaufen bij ’t hijgend Hert. Waar de allerkleinsten op reis gaan met Jokie en Jet in Carnaval Festival en waaghalzen met 90 km/u de goudmijn van Baron 1898 instorten. En waar je met de hele familie afdwaalt in de geheime gangen en magische vertrekken van Symbolica, het Paleis der Fantasie!

Meer informatie vind je hier.

On Ice shows

Kerstvakantie wat te doen? Kerstuitjes, activiteiten en voorstellingen met kinderen - Reisliefde

De kunstschaatsers van Disney on Ice nemen je tijdens de kerstvakantie mee door 14 Disneyverhalen. Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy, Rapunzel, Sneeuwwitje en Tiana spelen belangrijke rollen in de parade. Houd je goed vast voor spannende momenten uit Pixar’s Finding Nemo, Disney’s Aladdin en Beauty and the Beast. Daarnaast is er een speciaal optreden van prinsessen Anna en Elsa, avonturier Kristoff en sneeuwman Olaf uit de bekende animatiefilm Frozen. Hier vind je meer informatie. Klik hier voor het verslag van Disney On Ice

Het sfeervolle verhaal van de Notenkraker is een ongeëvenaarde kerstklassieker. Het is een vrolijk en wonderlijk schouwspel voor alle generaties. Met de Muizenkoning, Sneeuwkoningin en Suikertaart-fee. Het ballet uit 1892 is nu in een geheel nieuwe, spectaculaire bewerking op een ijsvloer te bewonderen! Binnenkort vind je hier een verslag van de Notenkraker on Ice, kijk hier voor meer informatie.

Naar het theater / bioscoop

Als het buiten koud is, is het fijn om binnen op te warmen. Bijvoorbeeld met een bezoekje aan het theater. In de kerstvakantie zijn er vaak veel familievoorstellingen, een compleet overzicht van het theaterseizoen vind je hier. Of wat dacht je van de balletvoorstelling Copellia?

Kersthow Tuincentrum

Wat wij ook ieder jaar doen is een bezoekje brengen aan de kerstshows die de diverse tuincentra organiseren. Hun kerstafdeling wordt dan magisch ingericht zodat het erg sfeervol is om rond te lopen. Lekker om na afloop een kopje warme chocolademelk te drinken. Al kan ik niet beloven dat je met lege handen naar huis gaat. Helaas is mijn ervaring wel dat het ieder jaar iets minder wordt. Toch zijn de lichtjes en muziekjes erg leuk om naar te kijken voor een baby, en als ze ouder zijn om zelf rond te lopen en bijvoorbeeld één van de megawinterlandschappen te bekijken. Ook nog in de kerstvakantie.

Kidsweek David Lloyd

Tijdens de kerstvakantie biedt David Lloyd de mogelijkheid in de vakantie gratis langs te komen met het hele gezin. Tijdens de kerstvakantie kun je een Free Holiday Pass aanvragen en samen met jouw gezin genieten van alle faciliteiten die David Lloyd te bieden heeft. Hiermee kun je als gezin één dag in de vakantie gratis langs komen. Voor de kids zijn er gedurende de kerstvakantie verschillende activiteiten zoals schminken, ballonnen knopen en knutselen. Dit geeft ouders de mogelijkheid om ook tijdens de kerstvakantie lekker te sporten of te relaxen in het zwembad en de sauna.

Meer informatie vind je hier.

Activiteiten voor tijdens de kerstvakantie thuis

Je kan bijvoorbeeld een pot maken waar je tijdens de kerstvakantie iedere dag een activiteit uit kiest om samen met de kinderen te gaan doen.

 • Als het buiten regent, hagelt of er mooie bliksemflitsen te zien zijn lekker warm onder een dekentje voor het raam gaan zitten en naar buiten te kijken.
 • Bij sneeuw kun je natuurlijk lekker naar buiten om met de sneeuw te spelen.
 • Lekker een middagje op de bank met een filmmarathon.
 • Een middagje spelen zonder speelgoed.
 • Een minimodeshow waarbij de verkleedkoffer wordt uitgezocht.
 • Een kasteel bouwen van duploblokken die natuurlijk een paar dagen mag blijven staan.
 • Kijken hoe de door papa in stukjes gehakte kerstboom verdwijnt in de open haard / vuurkorf.
 • De kinderen hun kamer / speelgoedkast laten uitzoeken en opruimen. Bijvoorbeeld door alle stiften te testen.
 • Die netflixserie in één keer helemaal afkijken, terwijl de kinderen een marathon op tv volgen 😉
 • Chocoladebonbons maken; bij de Action koop je goedkope vormpjes in kerstthema om zelf chocoladebonbons te maken. Extra lekker met een marsmallow, schuim of karamelhart.
 • Lekker verven met scheerschuim, eventueel met een kleurtje in de badkuip.
 • Zelf sneeuwvlokjes maken met een lijmpistool.
 • Zelf vuurwerk maken met zwart papier, lijm en glitters.
 • Samen speltkoekjes bakken
 • Een iglo bouwen van ijsklontjes
 • Zelf een kerststukje maken
 • Een tafelkleed bestempelen voor het kerstdiner.

Heb jij al plannen gemaakt voor een bijzonder uitstapje tijdens de kerstvakantie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.