Skip to Content

Tips voor je kind op zomerkamp

Tips voor je kind op zomerkamp

Nog een paar maandjes en dan is het weer zover; de zomervakantie staat voor de deur. Met een beetje geluk heb je een aantal weken vrij gekregen en kan je heerlijk met het gezin op vakantie. De overige weken, tja dat is een ander verhaal. Een logeerpartijtje bij oma en opa of een tante met nichtje is natuurlijk nog wel leuk maar vul je de tijd niet mee. En om je kind nou de hele zomer naar de opvang te sturen… Daar zit je vast ook niet op te wachten, zelfs al hebben ze een spetterend programma opgesteld met originele activiteiten speciaal voor in de vakantie.

Als kind ging ik zelf altijd graag op zomerkamp en toen ik ouder was heb ik als leiding ook meerdere zomerkampen gedraaid bij verschillende organisaties. Als vrijwilliger, maar ook als onderdeel van een stage en zelfs tegen een kleine vergoeding. Ik vond het een heerlijke besteding van mijn vakantie als student. Je bent er toch even uit, maar bent niet teveel geld kwijt. Als kind vond ik het ook altijd super om op zomerkamp te gaan.

Nu leek het me handig om op basis van die ervaringen een aantal tips te geven voor als je kind voor de eerste keer naar zomerkamp gaat. Zomerkampen zijn ook nog eens goed voor de ontwikkeling, het is meer dan alleen een jeugdvakantie, zij gaan over het delen van nieuwe ervaringen, het ontmoeten van nieuwe vrienden en vriendinnen en het maken van nieuwe herinneringen die je een leven lang bijblijven.

De keuze is reuze

Het aanbod aan zomerkampen is zo ongelofelijk groot, er is voor iedereen wel wat te vinden. De minimumleeftijd is vaak 5 jaar voor een zomerkamp, het moment dat ze zichzelf kunnen aankleden en een beetje zelfstandig zijn. Tot een jaar of 18 en soms zelfs 23 in de wat meer uitdagende versies. Je hebt gewone kampen of binnen een bepaald thema.

In Nederland, of in het buitenland en in verschillende prijsklassen afhankelijk van wat ze je ervoor bieden. Op de website zomerkampen.net vind je een uitgebreid overzicht. Wat dacht je bijvoorbeeld van het filmkamp? Dit is een kamp waar kinderen van 9 tot en met 14 jaar in een creatieve, sociale en uitdagende omgeving waar samen gewerkt wordt aan de verfilming van je eigen verhaal.

Handig om mee te nemen

Hiervoor geldt; hoe minder hoe beter. Een grote weekendtas is echt wel voldoende aan bagage. Op de lijst staan natuurlijk alledaagse items zoals kleding. Denk aan korte en lange broeken, sokken, ondergoed, shirts en vestjes. Het prettigste is als er gewerkt kan worden in laagjes, dus een singlet, een shirt, een vest en een jas. Overdag kan het lekker warm zijn en is een shirt voldoende, in de avond of bij veel slecht weer kan het afkoelen en zijn laagjes erg handig. Reserveschoenen en -laarzen zijn ook altijd een aanrader.

Neem natuurlijk de dagelijks benodigde producten mee zoals een tandenborstel, tandpasta , kam en douchegel/shampoo. Pak ook doucheslippers in voor hygiëne. Stop de toiletspullen in een waterdichte toilettas zodat zij bij elkaar en schoon blijven. Handdoek voor het douchen en badhanddoek als er gezwommen gaat worden. Een zonnebril. Zonnebrand heeft de organisatie vaak wel bij zich. Schoenen, regenkleding en een paar regenlaarzen. (ook in de zomer regent het in Nederland nogal eens)

Tot slot kan een kind een favoriete knuffel of ander speeltje thuis veel bij zich hebben wat eventueel mee zou kunnen, om comfort te bieden weg van huis.

Neem alsjeblieft geen nieuwe kleding mee, maar houd er rekening mee dat dit weleens kapot kan gaan of zo vies worden dat schoonmaken niet meer mogelijk is. Ook dure items zoals spelcomputers of wat dan ook heeft je kind echt niet nodig. Je kind zal tijd tekort komen.

Vraag ook voor de zekerheid na hoe de overnachting is geregeld; moet je zelf bedjes en slaapzakken meenemen of zijn er bedden met beddengoed. Mocht je zelf een matje moeten nemen, ga dan voor een schuimrubberen of selfinflatable mat en geen luchtbed, die gaan erg snel stuk of nemen (te) veel ruimte in.

Het is natuurlijk altijd leuk om de kinderen bij vertrek nog even te verwennen door lekker snoep enz. mee te geven. Doe dit alleen wel met mate, het zal niet de eerste keer zijn dat een kind ziek wordt van de snoep! Waarom veel meer meegeven dan dat een kind normaal thuis krijgt?!

Samen inpakken

Op een kamp is er vaak een begeleiding verantwoordelijk voor meerdere kinderen. Het is daarom fijn als je kind een beetje zelfstandig is en weet hoe of wat. Dit kun je stimuleren door samen met het kind in te pakken. Zo weet het kind wat er mee is en ook waar dit terug te vinden. Je kan natuurlijk altijd de kleding labelen (geef nooit dure (merk)kleding mee). Een paklijst waarop precies staat vermeld wat er allemaal mee is ook altijd erg handig. Zeker als je kind iets niet kan vinden, kan de begeleiding checken of dit er wel in zit. Voor jonge kinderen werkt een geplastificeerde foto met de inhoud prima.

Programma

Zeker als dit het eerste zomerkamp is voor je kind kan het best wel spannend zijn. Met een scoutingzomerkamp kent je kind al de andere kinderen dus maakt de stap iets makkelijker. Maar er zijn ook genoeg zomerkampen waar je nog niemand kent. Bespreek bijvoorbeeld hoe je kind vriendjes kan maken, waar ze gaan slapen en welke activiteiten ze gaan doen.

Heimwee

Vertrouw op de begeleiding, dat als er iets met je kind is, zij echt wel contact met je zoeken. In een (groot) deel van de gevallen komt de heimwee bij de ouders vandaan. In al die jaren heb ik nog maar 1 keer een echt heimweegeval meegemaakt dat ze werd opgehaald. Geef bijvoorbeeld geen telefoon mee met de afspraak om iedere dag even naar huis te bellen. Ook alleen al de afspraak dat als er iets is je kind kan bellen kan meer kwaad doen dan goed.

Natuurlijk is dat zo, maar als je dat gaat zeggen zal je kind hier sneller om vragen. Ga ook niet, al dan niet onverwachts, langs op kamp. Juist het contact met het thuisfront werkt vaak heimwee in de hand. Vraag anders aan de begeleiding / geef zelf heimweepilletjes mee, dit kunnen bijvoorbeeld witte mentossnoepjes zijn. Onschuldig, maar het placebo-effect helpt in het grootste gedeelte van de gevallen als gewoon even afleiden niet werkt.

Don’t drop

Als je je kind wegbrengt ga dan niet meteen weg nadat je je kind hebt gedropt. Maar loop bijvoorbeeld even mee naar de slaapruimte en maak bijvoorbeeld het bed in orde. Knuffel onder het kussen, slaapzak uitrollen, rondje maken langs de leiding zodat je kind alvast wat gezichten ziet. Blijf echter ook niet te lang plakken, maar neem snel en duidelijk afscheid. Niet stiekem weggaan, maar even dag-zeggen en vertellen wanneer je je kind weer komt op halen.

Overige

Let er goed op dat dieetwensen, allergieën, medicijngebruik en andere belangrijke dingen goed zijn doorgegeven aan de kampleiding.

Geef niet al te veel zakgeld mee aan je kind, tenzij daar specifiek om gevraagd wordt. Vaak is het niet nodig en zorgt het er alleen maar voor dat er te veel gesnoept wordt.

Voor kinderen vanaf 14 jaar geldt sinds een aantal jaar de legitimatieplicht. Dit betekent dat 14-jarigen ook op kamp hun identiteitsbewijs bij zich dienen te hebben.

Gaat jouw kind dit jaar op zomerkamp?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Emma schreef:

    Mijn zoon gaat binnenkort voor het eerst op jeugdkamp en hij en ik vinden dit best spannend! Ik vind het een interessante tip om niet direct weg te gaan als je je kind hebt afgezet. Ik dacht dat het maken van een rondje juist het afscheid kan verlengen en het daarom pijnlijker kan maken. Ik zal eens met hem overleggen hoe hij daarover denkt. Samen kunnen we vast tot een goede afspraak komen.

  2. Yvonne schreef:

    Ik wist ook niet dat dit soort kampen in Nederland er ook zijn. Ik hoop eigenlijk dat onze kids het over een aantal jaren nog steeds leuk vinden om met ons mee op reis te gaan. Wij gaan in de zomer als gezin op reis, omdat ik zelf voor de klas sta, maar kan me ergens ook voorstellen dat ze op den duur misschien andere wensen krijgen. Overigens vond ik zelf 3 weken vakantie met mijn ouders nog lange tijd erg fijn. Daarna wilde ik zelf op vakantie met vriendinnen, dus nooit een zomerkamp gemist eigenlijk. 🙂

  3. ineke schreef:

    Hier zal ze vanaf volgend jaar naar zomerkamp gaat. Dit jaar waren we helaas te laat, ze zijn heel snel volzet 🙁

  4. MARIJKE schreef:

    Ik ben eigenlijk helemaal niet bekend met dit soort zomerkampen. Ik dacht zelfs dat dit alleen in Amerika bestond. Kennelijk onder een steen geleefd haha. Ik vind het persoonlijk niks zo’n zomerkamp. Een kind zo lang van huis zou ik mij niet prettig bij voelen. Maar als je zelf ook altijd op zomerkamp ben geweest kan het heel leuk zijn denk ik!

  5. Volgmama schreef:

    Wij hebben dit nooit gedaan vroeger. Ik denk dat het makkelijker gaat als er ook een bekend vriendinnetje of een broertje of zusje meegaat zodat het kind niet helemaal alleen is. Alhoewel kinderen zoeken elkaar vaak snel op op vakantie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.