Skip to Content

Kinderen voor Kinderen Musical: Waanzinnig Gedroomd

Kinderen voor Kinderen Musical: Waanzinnig Gedroomd

Kinderen voor Kinderen bestaat 35 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Tussen haakjes betekend dat dus gewoon dat deze show ouder is dan dat ik zelf ben… Om die reden is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan een theatershow. Dit is de musical Waanzinnig Gedroomd geworden. Een echte familievoorstelling met 5+ als adviesleeftijd.

Een echte combinatie van nieuwe liedjes, traditionele klassiekers en een lekker lopend verhaal. Na een tournee door de theaters van Nederland zijn ze nu vier weken neergestreken in het Delamar theater Amsterdam. Tijd dus om eens een bezoekje te brengen aan deze musical. Samen met oma, dochter en nichtje hebben we er een gezellig uitstapje van gemaakt.

Middagje Amsterdam

In verband met de files zijn we ruim op tijd vertrokken, natuurlijk na een extra middagslaapje van de dames, want het kon best wel eens laat worden. Voor de gelegenheid had ik de haren van beide dames ingevlochten en voorzien van de nodige glitters. Dat vonden ze natuurlijk helemaal geweldig In verband met de Parkinson van oma hadden we een invalide-kaart waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt om in de buurt te parkeren.

Nu ik steeds vaker in Amsterdam kom raak ik er zelfs een beetje bekend, we reden er zo in een keer heen. Het was nog wel een stuk lopen naar het Leidseplein, waarbij de dames elkaar een beetje gingen opjutten om dan weer een stuk te rennen om vervolgens een poesje te willen aaien of bij een fietsenwinkel naar binnen te kijken.

We hadden in de planning rekening gehouden dat het fijn zou zijn om hier te gaan eten. Vlak voor de gracht zagen we een ouderwets pannenkoekhuisje. Dat gaat er bij de dames natuurlijk altijd wel in. Vanaf hun stoel hadden ze ook een prima uitzicht op de gracht waar allerlei rondvaartboten, waterfietsboten, canal hoppers en meer langs voeren. Natuurlijk werd er uitgebreid naar iedereen gezwaaid. In eerste instantie was het plan om nog een ijsje te halen maar dochterlief gaf aan dat haar buikje vol zat. Goede reden dus om gelijk naar het theater te gaan.

Waanzinnig gedroomd

De ontvangst was net zoals de musical Dreamgirls fantastisch. Zelfs oma die al wat jaren meegaat in de musicalwereld meedraait was hiervan onder de indruk. Natuurlijk vonden ze het al super om over de rode loper naar binnen te gaan terwijl de deur werd open gehouden. Net 5 seconden binnen verzuchte dochter al een wow. Het laten scannen van de kaartjes vonden ze ook erg leuk.

Ze hadden zelfs een kleine goodiebag gekregen met een supervet programmaboekje waarin niet alleen informatie over de musical en de cast is terug te vinden maar ook allerlei leuke opdrachten, knutsels en een terugblik op 35 jaar Kinderen voor Kinderen. Hier betaal je 3 euro voor in de kleine shop die nog veel meer merchandise verkoopt. Zeer betaalbaar dus.

In de voyer stonden er vervolgens knutseltafels klaar waar je zelf muziekinstrumenten kon halen. We kregen de tip om bij de garderobe wat zitverhogers te halen. Daar waren we erg blij mee. Allemaal dus perfect geregeld. Vijf minuten voordat de show zou beginnen gingen we op zoek naar onze plaatsen, vrijwel in het midden dus prima zicht voor de dames.

Al snel verschenen de eerste acteurs en kinderen op het podium en begonnen ze met het maken van muziek terwijl iedereen in de zaal een plaatsje zocht. De dames zaten gelijk op het puntje van hun stoel en hadden er veel zin in. Het binnenlopen duurde wel vrij lang waardoor de show bijna een kwartier later dan aangegeven begon.

Wel was ik erg blij om te zien dat er meer ouders waren met jongere kinderen dan 5 jaar. Natuurlijk is het je eigen keuze als ouder om je kind hier naar mee te nemen. En ik weet dat deze dames vaker naar musicals gaan en zelfs voorstellingen van 8+ zonder problemen uitzitten. Uit voorzorg hadden ze tussen de middag extra geslapen en had ik een ‘noodpakketje’ met onder andere appel, rozijntjes en andere niet krakende snacks ingepakt. Toch blijft het een risico.

Helaas duurde het voor onze dames toch net iets te lang tot de pauze begon. Het eerste deel van ruim een uur is een flink stuk langer dan het tweede deel. In totaal duurt de voorstelling inclusief 20 minuten pauze 2 uur. Ook om me heen zag ik steeds meer kinderen onrustig worden en niet meer stil kunnen zitten.

Het verhaal

De musical begint met zang terwijl het podium leeg is, al snel zie je dat er aan de zijkant van de zaal een acteur van achteren naar voren loopt. Al zingend het liedje van Wakker met een Wijsje. De test klinkt bekend voor mij, maar de melodie is net iets anders. Tot het refrein, dan is er geen twijfel meer over mogelijk. Daarna begint het verhaal ook echt. Het verhaal over Guus die met zijn moeder net is verhuisd om een nieuwe start te maken. Daardoor gaat Guus naar een nieuwe school waar de schooldirecteur van Kampen met zijn handen in het haar zit als het gaat om de klas waar ook zijn eigen zoon in zit.

Ten einde raad heeft hij een externe docent ingeschakeld, meester Augustus. Die met het briljante plan komt van Project M. In de hoop de kinderen meer open te laten worden en ze elkaar meer gaan begrijpen in plaats van pesten. Dat het niet alleen leuk is voor de kinderen maar ook interessant is voor de volwassenen blijkt wel uit de lachsalvo’s die er zo af en toe klinken.

Denk aan herkenbare opmerkingen als ‘Waarom waren we ook alweer aan kinderen begonnen?” en het antwoord “We waren destijds ontoerekeningsvatbaar”. Dat zorgt er voor dat je zelf niet alleen op je kind aan het letten bent, maar ook bij het verhaal blijft. Dat zich trouwens in hoog tempo afspeelt. Voor je het weet is na het nummer de schooldag voorbij en zit je weer aan de keukentafel bij een gezin thuis.

Liedjes

Aangezien de liedjes in deze musical gebaseerd zijn op (oude) bekenden hoort dit natuurlijk ook speciaal toegelicht te worden. Ze worden gezongen in allerlei combinaties zoals je bij een musical kan verwachten; door de gehele groep kinderen, als duet, solo en door de volwassen acteurs. In de musical zitten fragmenten van liedjes zoals bij de intro Wakker met een wijsje, maar ook Ha ha ha je vader, Baklava of Rijstepap, Meidengroep en Op een onbewoond eiland.

Zelfs oma kende een paar nieuwe liedjes zoals Hallo Wereld dat dit keer als duet werd gezongen in plaats van door een hele groep en daardoor toch weer heel anders klinkt. Of het lied Klaar voor de start. Toch zaten er ook een aantal nieuwe tussen. Zoals het nummer Boem Boem Klap. Dit was trouwens erg bijzonder gebracht, de zaal werd aangemoedigd actief mee te klappen op dit stuk, wat niet moeilijk is met deze melodie.

Na afloop volgde er ook een luid applaus voor deze solo. Waarvan het me niet zou verbazen als dit ‘gat’ in de nabije toekomst wordt opgevuld. Dochterlief vind het geweldig om te zingen en kent het nodige repertoire aan kinderliedjes. In de auto zong ze al over ‘hallo wereld’ en nog een ander liedje. Het heeft veel indruk gemaakt, dit gaan we dus zeker vaker aanzetten. Nu alleen nog doorkrijgen dat muziek niet altijd ook beeld bevat…

Cast

Het bijzondere aan deze musical is natuurlijk de grote groep kinderen die hieraan deelneemt. Kinderen van tussen de 8 en 11 jaar oud, wat je misschien wel zou zeggen aan de hand van de lengte maar niet aan de acteer of zang kwaliteiten. Er bleek zelfs een bekende van mijn moeder uit het jeugdtheater waar ik vroeger zelf lid van was aan deel te nemen.

Echt mijn complimenten aan deze talentvolle kinderen, en natuurlijk het creatieve team die dit allemaal in goede banen moet leiden. Het was niet alleen zuiver als het gaat om de zang, maar zelfs de kleinste bewegingen waren ook enorm strak en het verliep precies synchroon. Het zou me niet verbazen als hier heel wat uurtjes repetitie in zijn gaan zitten. Om zo precies te worden en zo perfect op elkaar ingespeeld alsof het lijkt dat ze nooit wat anders hebben gedaan. En met succes, het was heerlijk om hier naar te kijken.

De volwassenen die in dit stuk meespeelden mogen natuurlijk ook niet vergeten te worden. Alleen al vanwege de energie die ze uitstralen naar de kinderen toe. Het is duidelijk dat ze dit niet alleen doen omdat het hun werk is, maar ze genieten er echt van. Veel meer nog dan bij andere musicals waarbij volwassenen en kinderen samen spelen.

De karakters die ze spelen worden krachtig neergezet. Van de traditionele moeder gespeeld door Michelle Courtens die zodra ze gaat zingen een heel ander mens lijkt te worden. Tot aan de strenge schooldirecteur gespeeld door San Bok die mondharmonica speelt. De energie die Pepijn Gunneweg uitstraalt, bekend van de BZT Show was ook erg bijzonder. Zijn rol als meester Augustus tijdens deze zomervoorstellingen is hem op het lijf geschreven.

Respect had ik ook voor Lotte Noordanus die Julie, de moeder van Guus speelt. Al tijdens de intro was ze energiek aanwezig terwijl haar schitterende bolle buik liet zien dat ze niet lang meer te gaan heeft. Moet je maar net kunnen om dan nog zo op het podium te staan. De overleden vader van Guus, Leo werd gespeeld door Niels Gooijen en was ook prachtig om te zien, zoals in het lied waarbij hij zijn zoon op zijn schouders tilt. De cast was trouwens niet alleen vocaal heel sterk maar ook zorgden ze voor de muzikale omlijsting van het geheel, de meeste acteurs bespeelden verschillende instrumenten ter begeleiding van de liederen.

Decor

Natuurlijk mag het decor ook niet ontbreken. Op basis van een paar boxen die enorme dozen, een link naar de verhuizing stel ik me zo voor, voorstellen. Die regelmatig veranderen qua combinatie of zijde om je zo mee te nemen van het klaslokaal met ouderwetse rollende schoolbankjes tot aan de huiskamer, keuken of zelfs het planetarium. Het lijkt heel eenvoudig, maar ondertussen enorm doordacht. Zelfs aan het portiek met trap of in de keuken de afzuigkap is gedacht. Ook in de overige materialen is met karton gewerkt, van de stoelen tot aan de schemerlampen.

Ben je nog niet naar deze voorstelling geweest? Ondanks dat we helaas maar de eerste helft hebben gezien omdat de kinderen te vermoeid waren niets dan lovende woorden en een echte aanrader. Het heeft veel indruk op ze gemaakt en in de auto bleek dat ze toch meer mee hebben gekregen dan verwacht. Wees er wel snel bij, ze treden tot en met zondag 23 augustus nog op in het Delamar theater, ook matinee-voorstellingen en daarna is het helaas echt voorbij. Wil je gratis naar de voorstelling; lever dan je oude muziekinstrument in.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Josan schreef:

    Wat lijken je dochter en haar nichtje op elkaar! Ik dacht eerst dat ik naar een tweeling zat te kijken. Wel jammer dat de voorstelling dus iets te lang duurt voor kinderen.

    • Linda schreef:

      Ja he, veel mensen denken ook dat het een tweeling is. Ze zijn een maand na elkaar geboren. Zeker zo met dezelfde vlechtjes verbaasd me dat helemaal niets.

  2. Saskia | KidsErOpUit schreef:

    Jammer dat jullie hem niet hebben af kunnen kijken! Ik ben zelf al eerder in het jaar geweest en de leeftijdsindicatie van 5 jaar is niet alleen vanwege de duur van de voorstelling, maar ook vanwege het verhaal dat na de pauze best zielig is vanwege de overleden vader. In de allereerste aankondigingen werd zelfs gesproken over 8+. Zelf zou ik zeggen vanaf een jaar of 6.

    • Linda schreef:

      Inderdaad jammer maar als je met kinderen gaat vind ik dat je je daaraan moet aanpassen. Viel me op dat er veel jonge kinderen waren, zelfs baby’s. Maar ook oudere kinderen (8+) begonnen rond te lopen omdat het te lang duurde.

    • Saskia | KidsErOpUit schreef:

      Mee eens hoor, als de kids het niet meer trekken moet je gaan. Maar het valt me in z’n algemeenheid op dat veel theaterbezoekers er geen rekening mee houden dat andere bezoekers veel geld betalen voor een kaartje, ze gedragen zich alsof ze in de bios zijn…. Zit met verbazing te kijken regelmatig (en dan heb ik het niet meer over de peuter en kleutervoorstellingen…. Daar zit nu eenmaal wat meer beweging in het publiek).
      En tja, een leeftijdsindicatie is er niet voor niets… Niet dat ik me er altijd aan hou, maar heb twee ervaren theatergangers, dus weet wat ik doe en wat ze kunnen. Ga met oudste van 7 zelfs al naar volwassen voorstellingen. Die indicatie heeft vaak te maken met de zittijd en de intensiteit van het verhaal.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.