Skip to Content

Kleine dierentuinen Nederland

Kleine dierentuinen Nederland

Naar een dierentuin gaan blijft gewoon leuk. Kinderen vinden het geweldig. En als ouders geniet je van de gezichtjes van je kinderen (en ja, stiekem ook nog van de dieren). Een bijkomend voordeel is dat je meteen de nodige beweging af kunt vinken. De grote dierentuinen kent iedereen wel: Artis, Ouwehands dierenpark, Blijdorp… Maar er zijn ook tientallen kleine (goedkopere) dierentuinen in Nederland.

Dierentuin en thematuin

Er is een verschil tussen een dierentuin en een zogenaamde ‘thematuin’. In een dierentuin vind je allerlei soorten dieren, in een thematuin vind je van één soort veel verschillende dieren. Denk aan vogelparken en vlindertuinen. Hieronder vind je ze gegroepeerd. Wij hebben als gezin nog heel wat af te vinken, en van de meesten had ik nog nooit gehoord. Mooie lijst voor komende zomer dus! Hieronder vind je eerst lijsten met themaparken, daarna vind je een lijst kleine dierentuinen.

Almere Jungle – Almere

In Almere is een kleine dierentuin met geleedpotigen, ongewervelden, reptielen, vissen, vogels en zoogdieren zoals wasbeertjes. Er is erg veel aandacht voor planten, het is eigenlijk een dierentuin en botanische tuin in één. Er is ook een café midden ‘in de wildernis’. Je kunt voor 0,50 cent een zakje diervoer kopen om de dieren te voeren. Het mooie aan deze dierentuin is dat er wel 100 mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer informatie vind je hier.

Stichting AAP – Almere

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Stichting AAP zorgt voor exotische dieren die mishandeld zijn of gevonden bij illegale smokkel. En dan gaat het ook gerust over tijgers. In dit dierenpark maak je kennis met de dieren en leer je de verhalen kennen.

Meer informatie vind je hier.

Avifauna – Alphen aan de Rijn

Wandel door de verschillende werelddelen en laat je verrassen door al het moois dat er te zien is. Ontdek de meest kleurrijke vogels op je reis door Vogelpark Avifauna, maar ook rode panda’s, halfapen en dwergaapjes kun je bewonderen! Kijk je ogen uit bij de vogeldemonstratie. Hier zie je de vogels in actie. Je ziet ze jagen zoals ze in de natuur gewend zijn en ze vliegen hier zo langs je heen. Ondertussen vertelt de verzorger je de leukste weetjes over de vogels. In de speeltuin zal geen kind zich vervelen met de superglijtoren en alle leuke attracties.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed Hoenderdaell – Anna Paulowna

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Op dit landgoed vind je dieren in kooien, maar ook dieren die los lopen. Het dierenpark bevindt zich in een groot natuurgebied. Ideaal voor mensen die graag wandelen! Omdat er veel oorspronkelijke natuur is en er dieren los lopen, wordt dit park gezien als één van de diervriendelijkste parken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed Hoenderdaell

Binky Malkenschoten – Apeldoorn

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Kinderparadijs Malkenschoten is een echt familiepark. Op de speelboerderij kun je gezellig spelen met de dieren. Hoe leven de dieren op de boerderij en wat vinden ze leuk? Binky, de mascotte van Kinderparadijs Malkenschoten, laat alles zien. In onze speeltuinen kun je al je energie kwijt door te klimmen over het klimparcours, racen op de skelterbaan, schommelen, glijden, hutten bouwen en waterfietsen op onze reuzenvijver. Ben je moe van al het klimmen en spelen? Dan kun je even uitrusten in de BinkyBus die over het hele park rondrijdt.

BestZoo – Best

In deze dierentuin vind je exotische dieren, hoefachtigen, katachtigen, zoogdieren zoals apen en buideldieren. Naast bekende diersoorten zijn er ook dieren die je in andere dierentuinen meestal niet ziet, zoals de tamandua’s en de wallaroes. Geen idee wat dat zijn? Tijd om eens een kijkje te nemen!

Meer informatie vind je hier.

Animal Farm – Beverwijk

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Dit is een heel bijzondere dierentuin, want: de toegang is gratis! De dierentuin bestaat volledig op giften en dankzij hulp van vrijwilligers. Er is veel natuur op het park en er zijn uiteraard allerlei soorten dieren. Er is speciale aandacht voor insecten.

Meer informatie vind je hier.

Kasteelpark Born – Born

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Ook dit dierenpark is gebouwd rondom een kasteel. In Born stond een mooi kasteel, maar helaas brak er brand uit. Rondom dit kasteel is nu Kasteelpark Born gebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Avonturia de Vogeltjeskelder – Den Haag

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Een spannende speurtocht voert je langs bijzondere dieren zoals stokstaartjes, woestijnvosjes, vleermuizen en nog veel meer! Bezoek de ontdekhaven van Bombay en klim en klauter door de scheepskisten die in de haven zijn achtergebleven of de nieuwe binnenspeeltuin die in 2019 geopend wordt. Of help de onderzoekers een handje bij het opgraven van een echte dinosaurus. Goudzoeken, de grote Avonturenboom beklimmen, lavabollen kraken, uilenballen uitpluizen of creatief aan de slag. Avonturia is een dagje uit voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Avonturia Vogeltjeskelder dierentuin & dierenwinkel Den Haag

Omnium Goes Tropisch Bos – Goes

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

In het Tropisch Bos vind je uiteraard allerlei soorten tropische planten en bomen. Omdat het park ook een verzameling levende reptielen en vogels heeft, hebben ze een dierentuinvergunning gekregen. Naast het bos hebben ze ook een zwembad, sportactiviteiten en een camping. Daarnaast organiseren ze deze zomer een Super Zomer Festival. Het terrein is 10.000 vierkante meter, dus die camping is nog niet zo’n slecht idee.

Lees ook: Subtropisch Zwembad Omnium Goes

Meer informatie vind je hier.

Artisklas Haarlem – Haarlem

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Dit is de kleinste dierentuin van Nederland, en de dierentuin draait volledig op vrijwilligers. We kennen allemaal dierentuin Artis, een medewerker uit deze dierentuin startte lessen in Haarlem over dieren. Hij had een garagebox vol levende en dode dieren en gaf stadse kinderen les over de dieren. Het project werd steeds groter en met toestemming van Artis, kreeg het de naam Artisklas.

Meer informatie vind je hier.

Taman Indonesia – Kallenkote

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Superleuk om te bezoeken voor je naar Indonesië gaat, zo herken je de dieren als je daar eenmaal bent. Naast 50 verschillende soorten vogels hebben ze ook een aantal kleine zoogdieren, zoals de Bengaalse tijgerkat. Bij het park zit ook een Indonesisch restaurant, een Indonesische bibliotheek, een Indonesische specerijentuin en een Indonesische shop, waar je zelfs kleding kunt kopen. Is die vakantie naar Indonesië een beetje too far, dan kun je je hier een dagje in Indonesië wanen.

Meer informatie vind je hier.

GaiaZOO – Kerkrade

In GaiaZOO zie je bekende dierentuindieren zoals de neushoorn, maar ook onbekende dieren zoals de boshond, veelvraat en de muskusos. De dierentuin heeft 4 verschillende thema’s: Savanna, Taiga, Rainforest en dan de leukste in het rijtje: Limburg. Ben je in Limburg met kinderen, dan is dit dé place to be. Naast een dierenpark met meer dan 100 verschillende dieren, heeft GaiaZOO namelijk ook de grootste binnenspeeltuin van Europa. De binnenspeeltuin is 2.500 vierkante meter, en heet ‘DinoDome’.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gaia zoo met kinderen

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

Orchideeënhoeve; dagje uit met kinderen in Flevoland met tips voor korting. - Reis-liefde.nl

In de polder van Flevoland ligt de uitgestrekte Orchideeënhoeve. Na een wandeling door verschillende aangelegde tuinen met verschillende paden zodat je je eigen weg kan uitzoeken, over bruggen, om bruggetjes heen en langs verschillende dieren waarvan je er een aantal ook mag voeren, kom je in de kassen waar de Orchideeën gekweekt worden. Verder is er een vogelkas waar de vogels vrij rondvliegen en ook graag dichtbij komen en op je hoofd kunnen gaan zitten. Aan het einde is er een enorme speeltuin waar de kinderen heerlijk kunnen klimmen en klauteren, of spelen met water. Uitgekeken en gespeeld? Dan is er een uitgebreide horeca om even bij te komen en een webshop.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje Orchideeënhoeve met kinderen

Dierenrijk – Nuenen

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Als je van olifanten houdt, moet je naar deze dierentuin. In deze dierentuin worden olifanten getraind en als bezoeker mag je daar gewoon bij kijken. Interessant! Het park is verdeeld in 7 gebieden. Niet de standaardgebieden zoals de continenten, maar: cultuurlandschap, oerbos, de alpen, het hoge noorden, strand en zee, moeras en het Mediterrane Zuiden. In het gebied ‘het hoge noorden’ zie je dieren als: wolven, rendieren en ijsberen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dierenrijk

Faunapark Flakkee – Nieuwe-Tonge

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

In deze dierentuin is de collectie vogels het grootst. Dat komt omdat de dierentuin is ontstaan vanuit een vogelpark. Inmiddels zijn er ook genoeg andere soorten dieren zoals: alpaca’s, vossen, herten, een aantal reptielen en nog veel meer. Het is het grootste dierenpark op het eiland Goeree-Overflakkee.

Meer informatie vind je hier.

ZooParc Overloon – Overloon

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

In ZooParc Overloon zijn de verblijven van de dieren zo gemaakt dat het lijkt op de natuurlijke omgeving. De dieren hebben dan ook erg veel ruimte om te rennen, klimmen en klauteren. Daarnaast zijn er natuurlijke waters voor de dieren zoals grote vijvers en stroompjes. Heb jij ooit een leeuw zo hard zien rennen dat zijn manen door de wind op en neer bewegen? Tijd om naar ZooParc Overloon te gaan!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zooparc Overloon

Plaswijckpark – Rotterdam

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

In het park vind je een grote speeltuin met draaimolen, klimrekken, schommels en avontuurlijke zandspeeltuin voor de jongere kinderen. Achter de speeltuin ligt een kleine dierentuin met herten, lama’s en aapjes. Wie nog geen genoeg heeft van de speeltuin, kan ook nog een rondje op het meer fietsen met een waterfiets. In het park zijn er 8 speelwijcken: speeltuin, verkeerstuin, havenspeeltuin, binnenspeeltuin, boemeltrein, rondvaart, waterfietsen en apenspeeltuin. Nieuw in het Plaswijckpark is speelhuis Het Huis in de Heuvel. Lekker trampoline springen op de bedden in de slaapkamer, met badschuim spuiten in de badkamer of klauteren door geheime tunnels en gangen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! 

Wonderwereld – Ter Apel

Dagje uit: Wonderwereld (Ter Apel in Groningen) - Reis-liefde.nl

Gun jezelf een blik in de fantasie- en dierenwereld. Maak tijdens een tocht door het park kennis met de natuur, klim en klauter in het speellandschap en durf een stap te wagen in de wonder Drakengrot. Hier vond Greurt de Groninger reus ooit twee slapende draken. Maar wees niet bang, deze draken slapen nog steeds en zullen hun ogen voorlopig niet opendoen! Naast deze spannende figuren ontmoet je in Wonderwereld ook veel bijzondere dieren, zoals roofvogels en uilen.

Meer informatie vind je hier.

Texel ZOO – Texel

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

In een groene oase in het noorden van Texel vind je midden in de weilanden dierenpark Texel Zoo. Hier vind je meer dan 40 diersoorten en meer dan 350 vogels! Van kleine zoogdieren, lori’s en diverse reptielen. In de vlindertuin fladderen de prachtigste exoten rond en ook in de vogeltuin vliegen veel soorten vogels vrij rond. Op het buitenterrein kun je kennismaken met onze roofvogels. Machtige uilen, arenden en buizerds en nog veel meer grote en kleine roofvogels kun je van dichtbij bekijken tijdens de roofvogelshow.

Meer informatie vind je hier.

Dierenpark De Oliemeulen – Tilburg

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Altijd al eens naar een vogelspinnenshow gewild? In dierenpark De Oliemeulen maak je het mee. Naast vogelspinnen hebben ze allerlei soorten reptielen (koudbloedige kruipdieren), amfibieën (dieren die op het water en op het land kunnen overleven), geleedpotigen (zoals de vogelspin) en zoogdieren (waaronder aapjes!). Naast al deze (zeer!) bijzondere dieren, is het gebouw zelf ook het bekijken waard. Het dierenpark is namelijk gevestigd in en om een 17de-eeuwse boerderij. De koeien en de varkens hebben plaats gemaakt voor dieren waar je nog nooit van gehoord had!

Meer informatie vind je hier.

Van Blanckendaell Park – Tuitjenhorn

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Deze dierentuin heeft ongeveer 70 verschillende diersoorten. Naast een dierentuin is er ook een grote speeltuin, een parktrein, restaurant en het Hollands Boerenmuseum. Genoeg om je een hele dag te vermaken!

Meer informatie vind je hier.

Zoo Veldhoven – Veldhoven

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Zoo Veldhoven is gespecialiseerd in papegaaien. Maar naast papegaaien vind je nog tientallen andere vogels en dieren. Je kunt ook een gids huren die je meeneemt door het park en je ondertussen van alles vertelt over de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Dierenpark Zie-ZOO – Volkel

Kleine dierentuinen Nederland - Reisliefde

Een zekere meneer had een bijzondere hobby: hij hield namelijk hyena’s in zijn achtertuin. Eén van de gevaarlijkste katachtigen. De hobby groeide uit de kluiten en samen met een paar dierenliefhebbers werd dierenpark Zie-ZOO opgericht. En ja wel, als je op de website kijkt is het eerste wat je ziet… Een hyena.

Meer informatie vind je hier

Wat is jouw favoriete kleine dierenpark?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.